30 Eylül 2013 Pazartesi

BAYAT EKMEK BÖREĞİ

Bayat ekmek ev hanımlarının en büyük sıkıntılarından birisidir.
Günlük hayatta ev halkının tercihleri ve yemeğin cinsine göre ne kadar ekmek tüketileceğini tahmin edip, ona göre ekmek alıyoruz ama iş misafir geldiği zaman tamamen değişiyor.
Misafir geldiğinde "ya yetmezse?" endişesi ile fazladan alınan ekmekler misafir gittiğinde elimizde kalıyor.
Bu yaz, Ramazan ayında ve yaz boyunca bütün bayat ekmeklerimi bayat ekmek böreği yaparak değerlendirdim.
Yumurta ile kızartmak, papara yapmak, köfte için robottan çekip buzluğa kaldırmak gibi seçenekler olsa da, bu tarif ev halkının severek yediği yegâne bir tarif oldu : )
Resimlerde dilim şeklinde bayat ekmek kullandım ama bayat ekmekleri küp küp keserek de kullanabilirsiniz.
İçi için hazırlanan yumurta-yağ ve sütten oluşan sos ekmekleri yumuşacık yapıyor.
Diğer bayat ekmek ve pideleri değerlendirme tariflerim, burada 
"Afiyetle Kalın"

BAYAT EKMEK BÖREĞİ;
Malzemeler; (kare borcam için)
2 adet bayat ekmek,
İç malzemesi;
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir,
5-6 dal maydanoz,
Sosu için;
3 su bardağı süt,
3 adet yumurta,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
Üzeri için;
1 su bardağı kaşar peynir.

TARİFİ;
Bayat ekmekleri isterseniz dilimleyerek, isterseniz küp şeklinde doğrayın.
Yarısını tepsinin içine yerleştirin.

Sosunu hazırlamak için 3 yumurta, 3 su bardağı süt, yarım su bardağı sıvıyağı karıştırıp, sosunu hazırlayın.
Tepside ki bayat ekmeklerin üzerine kaşıkla 3-4 kaşık sos dökün.

Ufalanmış beyaz peynir ve doğranmış maydanozları ekmeklerin üzerine serpin.

İç malzesinin üzerine tekrar bayat ekmek dizin.
Sosun hepsini eşit miktarda ekmeklerin üzerine dökün.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki (180 derece) fırında pişirmeye başlayın.

Ekmekler sütlü sosla pişmeye başladıktan 15 dakika sonra tepsiyi fırından çıkarıp, üzerine kaşar rendesi yerleştirin.

Tekrar fırına verin, kaşarlar eriyip, kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

9 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor....Afiyetler olsun. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı ziyana hayır diyen bir tarif olmuş. Sizi kutluyorum.

    YanıtlaSil
  3. Adsız14:43

    harika elerine saglık yapılcaklar listesine girdi bile safiye acar tok

    YanıtlaSil
  4. Allahim yoklugunu göstermesin .israfin son haddelerini yasarken insanoglu .
    israfi korumaya yönelik caban icin kutlarim arkadasim seni .
    Rabbim niyetini kabul buyursun
    baki muhabbetle

    YanıtlaSil
  5. B u çok iyi fikir canım eline sağlık bayat ekmekleri eninde sonunda değerlendirmek biz bayanların işi ,bu işte çokda ustayız sizinkide ustalığın ötesinde olmuş bende ya çorba yapar içine doğrarım yada buzluğa atar köfte zamanı çıkarırım ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık ablacım..
    hem pratik hemde evde kalanları değerlendirmeli bir tarif bu :) nefis:)

    YanıtlaSil
  7. Sırf bu tarif için ekmek bayatlatabilirim. Ben hiç ekmek bayatlatmam ve mutlaka değerlendiririm de:) Ellerine sağlık canım benim.. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. Harika gorunuyor, ellerine saglik. Ne guzel bir fikir, sagolun.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Ekmeklerini fütürsuzca israf edip konteynırların yanına yığanlar daha bir dikkatle okumalı,işte ne güzel değerleniyor hem lezzetli oluyor hem tüketilmiş.
    Ellerine sağlık olsun..

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...