8 Ekim 2013 Salı

KANLICA MANTARLI MAKARNA

Kanlıca mantarı doğal mantarlar arasında benim en sevdiğim mantardır.
Kültür mantarının pek tadı yoktur ama kanlıca mantarı tadı tuzu olan, yediğinizde et yemiş gibi ağzınızda tat bırakan bir mantardır.
Kastamonu ve Bolu başta olmak üzere Batı Karadeniz bölgesinde çok bilinir.
Bazı yörelerde "Çintar" "Melki mantarı" "Çam mantarı" olarak biliniyormuş.
Kanlıca mantarı köknar ve çam ağaçlarının altında yetişiyormuş.
Tadı ete benzer, rengi koyu turuncudur ve yıpranan, hava ile temas eden yerleri yeşile döner.
İlkbahar ve sonbaharda yağmur mevsimlerinde ortaya çıkar, pazar tezgahlarında görünür.
Kurak geçen mevsimlerde fazla olmadığı için kilosu 15-20 hatta 25 liraya kadar çıkar.
Doğal mantarlar ile ilgili hazırladığım bol resimli yazı burada
Bu tarifte görmüş olduğunuz mantarları bir kaç hafta önce eşimin yeğeni Kastamonu'dan getirdi.
Büyük boyda olanları soğanla kavurarak, küçüklerini de makarnaya sos yaparak değerlendirdim.
Soğan ve biberle kavurunca yeterince güzel oluyor ama makarnaya da çok yakışıyor, tek başına bile doyurucu bir öğün oldu.
"Afiyetle Kalın"

KANLICA MANTARLI MAKARNA;
Malzemeler;
Yarım paket makarna,
300 gram kanlıca mantarı,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
3 adet yeşil sivri biber,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.

TARİFİ;
Kanlıca mantarlarının saplarının uç kısımlarını kesin.
İyice yıkayın, kaynayan suya atıp 10 dakika haşlayıp süzün.
Not;
Mantarlarınız büyük boysa dilimleyerek veya küp küp doğrayarak kullanabilirsiniz.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında sotelemeye başlayın.
İçine yine küçük doğradığınız biberleri ilave edip, pişirmeye başlayın.
Haşladığınız mantarları ve istediğiniz baharatları (karabiber, kırmızı pul biber gibi) ve tuzunu ilave edip, ocağı kapatın.
Makarnayı 1 tatlı kaşığı tuz ilave ettiğiniz kaynar suda haşlayıp, süzün.
Haşlanan makarnaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edip, karıştırın.
Makarnayı servis tabağına yerleştirin, üzerine hazırladığınız mantarı yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

5 yorum:

  1. Adsız01:44

    ne güzel görüntü ben hiç bu mantardan yemedim eminim tadı güzeldir elinize saglık safiye acar tok

    YanıtlaSil
  2. Elinize saglik olsun Harika olmus harika gozukuyor...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Muhterem ben melki mantarını Balıkesir deki yaygınlığından biliyorum. Senin bahsettiğin mantarla aynı olduğunu şimdi öğrendim. Ellerine sağlık çok severim. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Mantarin her halini çok severim, ellerine sağlık cnm.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...