30 Ocak 2013 Çarşamba

HAZIR BAKLAVA YUFKASIYLA SARIYER BÖREĞİ

Hazır baklava yufkası ile genellikle tatlı yapılır ama böreği de çok güzel olur.
Ben ilk defa börek yaptığım zaman çok fazla çıtır olmuştu, "bir daha hazır baklava yufkası ile börek yapmam" demiştim ama sonradan içine sos sürerek peynirli bir börek pişirdim, yufkaların arasına sürülen sos sayesinde çok güzel oldu.
Bakınız; Hazır Baklava Yufkasından Peynirli Börek
Sarıyer böreğini de çok severim, internette de baklava yufkası ile sarıyer böreği yapıldığını görünce aynı sosu kullanarak Sarıyer böreği hazırladım.
Bu böreğin en önemli özelliği bol soğanla pişmiş kıyması, kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla hazırlanan iç malzemesidir.
Kuş üzümünün o tatlımsı tadını çok severim, bu börekte, zeytinyağlı dolmalarda, arada sırada pilavlarda kullanırım.
"Afiyetle Kalın"

HAZIR BAKLAVA YUFKASI İLE SARIYER BÖREĞİ;
Malzemeler;
1 paket hazır baklava yufkası, (40 Adet)
Sosu için;
2 yumurta,
2 su bardağı süt,
2 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
İçi için;
300 gram kıyma,
3 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
Tuz, karabiber, sıvı yağ.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı.

TARİFİ;
İç malzemesini hazırlamak için, soğanları küçük küçük doğrayın.
3-4 yemek kaşığı sıvıyağda soğanları pişirmeye başlayın.
Soğanlar biraz pişince içine kıymayı ekleyin.
Kuş üzümlerinin varsa saplarını çıkarın, 1 su bardağı sıcak suyun içinde 5-10 dakika bekletin.
Yumuşayan kuş üzümlerini, dolmalık fıstıkları, tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Kıymalar pişinceye kadar pişirin.
Hazırladığınız iç malzemesini soğumaya bırakın.
Yufkalar çok narin olduğu için iç malzemesinin soğuk olması gerekiyor.
Yumurta, süt, sıvı yağ, kabartma tozunu karıştırıp, yufkalara sürülecek olan sosu hazırlayın.
Yufkanın 1 tanesini serin, üzerine hiç bir şey sürmeyin.
İkinci yufkayı serin ve üzerine hazırladığımız sostan sürün.
Bu şekilde 5 adet yufkaya sos sürerek üst üste dizin.
Not;
Kolay sarılması için 1. yufkanın sosla ıslanmaması gerekiyor, diğer yufkalara sos sürdüğünüz zaman 1. yufkanın ıslanmaması için yufkaları fazla bekletmeden hemen sarmak gerekiyor. 
Sos sürüp, üst üste dizdiğiniz yufkaların üzerine iç harçtan yerleştirin.
Not;
İç harcını, yufkanın sadece bir tarafına değil, böreğin sağlam durması için her tarafına eşit bir şekilde yerleştirin.
Yufkayı rulo yaparak sarın.
Yufkaları parmak uzunluğunda kesin.
Keseceğiniz yer, yufkanın paket içindeki katlama yerlerine denk geldiği için belli oluyor.
Not;
Bu şekilde hazırlanan 1 rulodan 4 adet börek çıkıyor.
Ben 25 yufkayı beşer beşer sararak 20 börek elde ettim.
Diğer yufkalarıda bu şekilde sarıp, hazırlayın.
Yağlanmış, yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine börekleri yerleştirin. 
Çırptığınız yumurta sarısını böreklerin üzerine sürün, çörekotu serpin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Sarıyer böreği tarifi vermişken, Sarıyer'de bulunan Anzer Sofrası ile ilgili bol resimli bir yazı hazırladım, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Anzer Sofrası


28 Ocak 2013 Pazartesi

YOĞURTLU-PİRİNÇLİ PANCAR SAPI

Kırmızı pancarın muhteşem rengine bayılıyorum.
Geçenlerde bahsetmiştim bir Cumartesi günü pancarla pek çok tarif denedim.
Pancarın köklerinden dolma, yapraklarından sarma, saplarını da bu tarifte gördüğünüz pirinçli-yoğurtlu yemeğini yaptım.
Dolmayı pişirken çıkan suyunu da dökmeye kıyamadım, suyunda da makarna haşladım.
Makarna pancarın o güzelim rengine büründü ama tadında hiç bir değişiklik olmadı.
Ben pancarın saplarını genellikle yumurtalı olarak pişirip, değerlendiririm.
Fakat Mine'de gördüğüm bu hali çok hoşuma gitti.
Pancarın saplarını küçük küçük doğrayıp, pirinçle pişirdim ve üzerine sarımsaklı yoğurt döktüm.
Ege'de bu şekilde çok pişiriliyormuş, 
Kök kısmında olan toprak kokusu saplarında olmuyor ama o muhteşem rengi yine ortaya çıkıyor.
Bu zeytinyağı ve yoğurtlu tarifi günleriniz de salata olarak yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

YOĞURTLU-PİRİNÇLİ PANCAR SAPI;
Malzemeler;
4 adet kök pancarın sapları,
1 adet orta boy kuru soğan,
2 yemek kaşığı pirinç,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz,
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Pancarın saplarını iyice yıkayın, kök sebze olduğu için çamurlu olabilir, gerekirse 10 dakika suda ıslatıp, sonra yıkayın.
Yıkadığınız sapları küçük küçük doğrayın.
Tencereye zeytinyağını dökün, içine küçük boyda doğradığınız soğanları ilave edip, hafifçe kavurun.
Doğradığınız saplarıda ilave edip, 5-6 dakika kavurun.
İçine pirinci, tuzunu ve 1 büyük çay bardağı su ilave edin.
Kısık ocakta pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yemeğiniz piştikten sonra biraz soğutun, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Yoğurdun üzerine kuru nane ve kırmızı pul biber serpin.
Soğuk veya ılık olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

24 Ocak 2013 Perşembe

KAHVALTI MASASI-27

Kahvaltı masaları en çok ilgi gören yazılarımın başında geliyor.
Kahvaltıya gelecek misafir için ne hazırlayabileceğinizi gösteren bir kaynak olduğu için bende kahvaltıyla ilgili yayınları severek takip ediyorum.

Bu kahvaltı masasını 17 Ekim'de 2 kişilik misafirlerime hazırlamıştım.
Kahvaltıdan sonra ziyaret için başka bir yere daha gideceğimiz için çok fazla hazırlık yapmadım.
Sportif bir masa olduğu için, runner kullanmadım, renkli kaselerle zeytin ve reçellerimi servis yaptım.
Domates ve salatalığın tadı henüz kaçmamıştı, söğüş olarak menümde yer aldı.
3-2-1 Poğaçayı öğrendiğim ilk günlerdi, misafirlerime de hazırladım, yumuşaklığı ve tadı ile yengemden geçer not aldı : )


 KAHVALTI MENÜSÜ;

 


  

Reçellerim;



 
Masaya zeytin koymadığımı son anda fark ettim, onun için masanın genel resimlerinde görünmüyorlar : )
Ve tabii ki kaymak, reçel olan kahvaltı masasını kaymaksız düşünemiyorum : )
"Afiyetle Kalın"


23 Ocak 2013 Çarşamba

MEVLİD KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN!

Mevlid, Arapça doğum zamanı demektir.
Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye Mevlid gecesi denir.

Çünkü bu gece, dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.

İslamiyette bu gece, Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.

Kandiliniz kutlu, dualarınız kabul olsun.

"Afiyetle Kalın"

21 Ocak 2013 Pazartesi

3-2-1 POĞAÇA

3-2-1 Poğaça ya da diğer adı ile 3 kabartma tozlu poğaçayı ilk kez Mutfakta Naz blogunda gördüğümde çok hoşuma gitti, yorum yazıp hemen deneyeceğimi belirttim ve ilk fırsatta denedim.
Açıkçası içinde ki 3 kabartma tozuna ön yargı ile yaklaşmıştım "acaba fazla kabartma tozu tadını değiştirir mi? ", "yumuşak mı olur, sert mi?", "ertesi güne kaldığında sertleşir mi?" gibi sorularla poğaçayı yaptım.
Hani yapış o yapış oldu, bizim evde patladı gitti : )
Poğaçayı o kadar çok beğendik ki, kahvaltıya gelen misafirlerime, ziyarete gittiğim yerlere hediye olarak sık sık yaptım.
3-2-1 poğaça, tarif defterimin nadide poğaçaları arasında ki yerini aldı.
Poğaçanın en önemli özelliği 3 kabartma tozu kullanılması, üstü de dahil hiç yumurta kullanılmaması, ertesi güne kaldığında halen tazeliğini koruması, içini kıymalı yaptığınızda üzerinde ki galeta unu ile birlikte içli köfte börek tadı vermesi, daha sayayım mı : )
Size tavsiyem mayasız değişik bir poğaça tarifi arıyorsanız bu tarif tam size göre.
Şunu da belirteyim poğaçanın içinde 3 kabartma tozu olduğu hiç belli olmuyor, tadında değişiklik yapmıyor.
Bu poğaçanın menüsünde yer aldığı kahvaltı masasının resimleri burada
"Afiyetle Kalın"

3-2-1 POĞAÇA
Malzemeler;
3 paket kabartma tozu,
2 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
Un, (4 su bardağına yakın)
2 çay kaşığı tuz.
İçi İçin;
150 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
Tuz, karabiber.
Üzeri için;
Galeta unu.

3-2-1 POĞAÇA TARİFİ;
Hamuru yoğuracağınız kaba, yoğurdu ve sıvı yağı boşaltın.
Kabartma tozlarını hamur yoğurma kabına eleyerek ekleyin.
Tuzunu ilave edip, azar azar ununu ilave edin.
Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
Hamurun üzerini örterek, dinledirmeye bırakın.
Diğer tarafta soğanları küçük küçük doğrayın, sıvı yağda kavurmaya başlayın.
İçine kıymayı ilave edin, tuz ve karabiber ekleyip, kıyma pişinceye kadar kavurun.
Kavrulan kıyma biraz ılınınca poğaçaları yapmaya başlayın.
Hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parçalar koparın, elinizle yuvarlayıp, açın, içine 1 tatlı kaşığı kavrulmuş kıyma yerleştirip, yuvarlayarak poğaça şekline getirin.
Bir tabağa galeta unu dökün, hazırladığınız poğaçayı önce galeta ununa bulayın daha sonra yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Tepsinin içinde 1 saat dinlendirirseniz, çok daha güzel ve pofidik olacaktır.
Orta hararette ki fırında pişirin.
Not; Üzerinde yumurta olmadığı için nar gibi kızarmayacaktır.
Kıymalı yaptığınız zaman mutlaka sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Ocak 2013 Cumartesi

KESTANELİ BONBON

Kestaneyi fırında pişirdiniz, o gün hepsini bitiremediniz, ertesi güne kaldığında da sertleşmiş olduğunu gördünüz.
Sakın hemen atmayın, kestaneleri kabuklarından ayırın, 1 su bardağı temizlenmiş kestaneye 2 yemek kaşığı toz şeker ve 2 çay bardağı su ekleyerek pişirmeye başlayın.
Şerbetli suyun içinde pişen kestane yumuşayacak, üstelik iyice tatlanacaktır.
Şerbetle pişen kestaneyi bügün verdiğim tarifle ya da daha önce tarifini verdiğim "kestaneli puding" yaparak değerlendirebilirsiniz.
Bu tarifi haşlanmış kestaneyle de yapabilirsiniz.
Tarifimi Semiha'nın Yer Sofrası isimli blogu ile ev sahipliğini yaptığı 78.Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine gönderiyorum.
"Afiyetle Kalın"

KESTANELİ BONBON;
Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış püre yapılmış kestane,
1 paket pötibör bisküvi,
2 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi,
1 çay kaşığı tarçın,
1 portakalın rendelenmiş kabukları,
1 su bardağı hindistan cevizi.


KESTANELİ BONBON TARİFİ;
Püre halinde ki kestanelerin içine bisküvileri iyice ufalayarak ekleyin.
Tarçın, ceviz içi, portakal kabuğu rendesini ekleyip, yoğurun.
Elinizi hafifçe ıslatarak hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
Yuvarlayarak top haline getirin, bir kasenin içinde ki hindistan cevizinin içine atarak hindistan cevizinin her tarafını kaplaması için kaseyi sağa sola, dairesel hareketlerle sallayın.
Hindistan cevizi ile kaplanmış bonbonları servis tabağına dizin, üzerine kürdan batırıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

17 Ocak 2013 Perşembe

LAHANA TARİFLERİ

Kış sebzeleri içinde en çok beyaz lahanayı severim.
Gördüğüm değişik lahana tariflerini seve seve denerim.
Lahana ile yapılan tarifler dosyasını hazırlarken, mor lahanayı da ayırmadım, yazının sonunda onları da görebilirsiniz.


LAHANA;
B, C ve E vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besin olan lahana, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde içerir. Beyaz, kırmızı ve karalahana gibi türleri vardır.

Lahananın Faydaları;
Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Mikrop öldürücüdür. Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur.
Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır.
Öksürüğü keser, balgamı azaltır.
İştah açıcıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır.
Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır.
Kandaki şeker oranını azaltır. Ses kısıklığını ve göğüs ucundaki çatlakları giderir.
Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.

Lahana Nasıl Kullanılır?
Lahana genellikle yemeklerde kullanılmasının yanında çiğ olarak ve turşusu yapılarak da tüketilebilir. Ayrıca, sıkılıp lahana suyu çıkarılıp, suyu içilebilir.
Lahana haşlamasının suyu nezle ve öksürüğe iyi gelir.
Lahana tohumları kurt düşürücüdür.
Yumurta akı ile karıştırılıp merhem haline getirildikten sonra yanıklara sürülürse faydası görülür.
Lahana suyu cilde canlılık verir, sivilceli ciltlere de faydalıdır.
Kaynak 

 LAHANA İLE HAZIRLANAN TARİFLER;
 





 


 





MOR LAHANA TARİFLERİ
Adı kırmızı lahana olarak daha çok bilinse de aslında mor olan lahanaya ait tarifler.
Mor lahana ile tarifler uygulayabilir, yemek sunumları yapabilir, salatalarınızı renklendirebilirsinz.




Böbrek Sote  (Sunum için mor lahana kullanabilirsiniz)




 
"Afiyetle Kalın"

15 Ocak 2013 Salı

BALKABAĞI ÇORBASI

Tam balkabağı mevsimindeyiz.
Çarşı, pazar dilimlenmiş balkabakları ile dolu.
Balkabağını ben tatlı olarak hazırlarım, annem mısır bulguru ile karıştırarak lahana sarması hazırlar, bir keresinde de bir yerde böreğini de yemiştim ama çorbasını tatmak hiç kısmet olmamıştı.
Geçen hafta eşim 1 kilo dilimlenmiş balkabağı getirince 1 dilimini çorba için ayırdım, geri kalanı ile tatlı yaptım.
Ertesi gün artan kabak tatlısından da "balkabaklı bon bon" yaptım.
Bu çorbayı sırf meraktan yaptım ama sanırım ben balkabağını daha çok tatlı olarak seviyorum.
Diğer balkabaklı tariflerim için, bakınız;

Kabak Tatlısı

Portakalda Kabak Tatlısı

Balkabaklı Bonbon

Kabaklı Pasta

Muhallebi Üzerinde Kabak Tatlısı

"Afiyetle Kalın"

BALKABAĞI ÇORBASI;
Malzemeler;
1 dilim balkabağı,
1 adet küçük boy patates,
1 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
2 su bardağı su,
2 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı un,
Tuz, sıvı yağ,
3-4 dal dereotu,
Ayrıca; 1 yemek kaşığı tereyağ.

BALKABAĞI ÇORBASI TARİFİ;
Balkabağını, patatesi ve havucu rendeleyin.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, sıvı yağda sotelemeye başlayın.
İçine rendelenmiş balkabağını, patatesi ve havucu ekleyip, 5-6 dakika kavurun.
Üzerine 2 su bardağı su ilave edin.
Su ile birlikte 5 dakika kaynatın.
Unu sütün içinde pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın, çorbaya ilave edin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Tuzunu, istediğiniz baharatları (zerdeçal, kırmızı pul biber gibi) ekleyin.
6-7 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
1 yemek kaşığı tereyağını isterseniz çorba sıcakken tencereye ekleyin, ya da ayrıca eritip, üzerine dökün.
Dereotunu, rengini kaybetmesin diye en son ekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"   

14 Ocak 2013 Pazartesi

LAHANA PASTASI

Bu tarifin ismi için "dilim lahana dolması"  gibi bir isim düşünüyordum.
Fakat üzerine sarımsaklı yoğurt, salçalı sos ve kuru nane gelince görüntüsü pastaya döndüğü için kızımla lahana pastası ismine karar verdik.
Ben bu tarifi yıllardır, ya ufak lahana yapraklarını değerlendirmek için, ya da lahana dolması sarmaya vaktim olmadığı zaman pratik olduğu için yapıyordum.
Bu kez üzerine yoğurtlu sos döktük, bu hali de çok güzel oldu.
Çay davetlerinizde masaya çok yakışıcak bir sunum olduğunu düşünüyorum.
Bu yemeği pişirmek için bazen geniş karnıyarık tenceresi kullanıyorum, o zaman daha geniş oluyor.
Resimde gördüğünüzü ise 24 cm'lik derin tencerede pişirdim.
Tencereniz derin olunca daha fazla lahana ekleyip, daha yüksek bir lahana pastası elde ediyorsunuz.
İçini kıymalı hazırladım ama zeytinyağlısı da çok güzel oluyor, çay daveti için zeytinyağlı, akşam yemeği için kıymalı yapmanızı öneririm.
"Afiyetle Kalın"

LAHANA PASTASI;
Malzemeler;
1 adet küçük boy beyaz lahana,
250 gram kıyma,
1 büyük çay bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
6-7 dal dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Kırmızı pul biber, tuz, zeytinyağı,
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
1 tatlı kaşığı kuru nane.

TARİFİ;
Lahanayı parçalayıp, kolay dizebilmek için biraz haşlayın.
Yaprakların arasında ki kalın damarı kesip, tencerenin dibine dizin.
Not; Lahana yapraklarını direkt olarak tencereye yerleştirirseniz, dibini tutma ihtimali çok yüksek, bu yüzden dibine mutlaka kalın yerlerinden dizin.
Lahananın yapraklarını tencerenin yarısına kadar dizin.
Dolma içini hazırlamak için;
Soğanı küçük küçük doğrayın, kıymayı, pirinci, baharatları, tuzu ilave edip, karıştırın.
İç malzemesini tencerede ki lahana yapraklarının üzerine yayın.
Üzerine tekrar tencere doluncaya kadar lahana yaprakları dizin.
Tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 2-3 su bardağı sıcak su ilave edip, kısık ocakta pişirin.
Piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirin.
Daha sonra suyu kaldıysa süzdürün, servis tabağına ters çevirin.
Dibini tutmasın diye alt kısmına yerleştirdiğiniz kalın damar kısımlarını üzerinden alın.

Sarımsaklı yoğurdu lahananın üzerine dökün.
El tavasında sıvı yağı, salçayı ve kuru naneyi kavurun, yoğurdun üzerine dökün.
Dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"