28 Şubat 2013 Perşembe

AKŞAM YEMEĞİ

 
Akşam yemeğinde misafir ağırladığım zaman hiç resmini çekemiyorum.
Arşivime bakıyorum da sadece iftar yemeklerinin bazısının resmini çekip, yayınlamışım.
Keşke ayrıca bir yemek odam olsaydı da ben masanın resimlerini çektikten sonra misafirlerimi masaya alsaydım.
Ya da çekinmeden misafirlerimin yanında resim çekebilseydim : (
Bugün resimlerini yayınladığım masayı 30 Aralık'ta hazırladım, misafirlerim biraz geciktiği için resimlerini çekebildim.
Pazar akşamı yine yemekte misafirim vardı ama hiç resim çekemedim : (
Ne diyelim sağlık olsun, bende kahvaltı masalarının resmini çekip, paylaşmaya devam ederim.

AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜ;

Yeşil Mercimek Çorbası

Pirinç Pilavı  

Yoğurt Soslu Tavuk Baget

Tatlı: Kabak Tatlısı



 Kıvırcık Salata

"Afiyetle Kalın"

26 Şubat 2013 Salı

MOR LAHANA TURŞUSU

Her ne kadar adı kırmızı lahana olarak bilinse de aslen mor olan mor lahana kış aylarında tezgahlarda yer alır.
Bazen tek başına, bazen de salatalara eşlik ederek masalarımıza renk katar.
Sert yapısı yüzünden salataya eklemeden önce ince ince doğrayıp, tuzla ovmak zorunda kalırsınız, ya da rendeleyerek salatalara ilave edersiniz.
Bugün tarifini verdiğim turşuyu tek başına servis yapabileceğiniz gibi, kıvırcık salatanın üzerine de ekleyebilirsiniz.
Evde salatalık malzemeniz olmadığında bu turşu hemen imdadınıza yetişir.
Aynı tarifle beyaz lahanadan da hazırlayabilirsiniz, beyaz lahana daha çabuk oluyor.
Beyaz ve Mor Lahana ile hazırladığım diğer tariflerimi buradan görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MOR LAHANA TURŞUSU;
Malzemeler;
1 adet orta boy mor lahana,
1 adet büyük boy havuç,
Elma sirkesi,
5 diş sarımsak,
Su, Tuz.
TARİFİ;
Mor lahanayı ince ince doğrayın.
Havucu da çok ince doğrayın, ben havucu dilimleme yapabilen rende ile doğradım.
İstemezseniz hiç havuç eklemeyin.
Doğradığınız lahananın üzerine tuz serpin ve diriliği gidinceye kadar biraz ovun.
Havuç ve dövülmüş sarımsakla birlikte harmanlayarak kavanoza sıkıca yerleştirin.
Üzerine (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) tuz serpin.
Kavanoz doluncaya kadar 1 bardak elma sirkesi, 1 bardak su ilave ederek (bire bir ölçü) kavanozu ağzına kadar doldurun.
Not;
Kavanoz yetmezse ikinci bir kavanoza doldurabilirsiniz.
2. kavanozun üstü boş kalırsa lahananın orta kısmında yer alan koçanı boşluğa yerleştirebilirsiniz.
Koçan sayesinde turşu suyun üzerine çıkmayacaktır.
Turşu olduğu zaman koçanı kavanozdan çıkarıp, atabilirsiniz.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, güneş görmeyen serin bir yerde en az 1 hafta bekletin.
1 haftanın sonunda turşunuz servise hazır.

 "Afiyet Olsun"

24 Şubat 2013 Pazar

ISPANAKLI TARİFLER

ıspanaklı yemek tarifleri
Kış aylarının en sevilen sebzelerinden olan ıspanakla yapabileceğiniz, daha önce yayınladığım tarifleri bahar gelmeden dosya halinde hazırladım.
Ispanak, kış sebzesi denince akla ilk gelen sebzedir.
Tadı güzeldir, pek çok tarifi vardır ama yıkanması ve temizlenmesi  çok vakit aldığı için, pek çok ev hanımı ıspanaklı yemekleri sık yapmıyor.
Yıllar önce gazetede bir haber okumuştum, bazı çalışan hanımlar vakit almasın diye ıspanakları bulaşık makinesinin üst çekmecesine dizip, ön yıkama ile yıkama yapıyormuş!
Hizmette ve pratiklikte sınır yok : )
Neyse ki şimdi vakti olmayanlar için yıkanmış, paketlenmiş ıspanaklar var.
Ispanak, benim kış aylarında her hafta pazardan aldığım demirbaş ürünlerimden birisidir.
Ispanağı her hafta pişirince değişik pişirme yöntemleri lazım oluyor.
Bu arada, ıspanaklı tarifler dosyasını hazırlarken fark ettim ki en çok yapılan ıspanak pişirme yöntemlerinden olan pirinçli ıspanak yemeği tarifini daha önce hiç vermemişim : )

ISPANAK;

Demir yönünden zengin familyasının örnek bitkisi :
Familyasının örnek bitkisi olan ıspanağın anayurdu Kafkasya, İran, Afganistan ve Türkmenistan kabul ediliyor.
Ispanak; yapraklarının biçim, renk ve etliliği bakımından ayrıca yaprak ayasının düz ya da kıvırcık olmasına göre tiplere ayrılır.
Satın alıp saklarken:
Ispanak, çok çabuk bozulabilen bir sebze olduğundan satın alırken tazeliğine dikkat edilmeli ve hemen kullanılmalıdır. 
Ispanakları hemen tüketmeyecekseniz yıkamadan koyduğunuz bir saklama poşeti içinde iki gün saklayabilirsiniz. I
spanak yaprakları fazla miktarda kum barındırabileceğinden birkaç su yıkanmalıdır.
Pişirirken:
Ispanağın yapısında bulunan su yüzünden pişirme sırasında fazla su eklemenize gerek yoktur. 
Ayrıca ıspanak çok çabuk piştiğinden ocakta fazla tutulmamalıdır.
Yerken dikkat!
Ispanak tuz bakımından zenginliği, özellikle oksalat (billurları idrarda bulunan ve idrar yollarında taş yapan kalsiyum) fazlalığı nedeniyle gut hastalığı, eklem yangısı, romatizma ve idrar yolu taşı olanlar tarafından yenmemelidir.
Ispanak ve demir:
Demir yönünden zengin olan ıspanakta bulunan yüksek orandaki oksalat, demir alımını engeller görünse de, yapılan araştırmalarda iki günde bir ıspanak yiyenlerde demir oranının önceleri biraz düştüğünü ancak altı haftadan sonra yükselen düzeylere ulaştığını göstermektedir.
Ispanağın sağlığa faydaları:
Ispanak, yüksek oranda A, C ve E vitamini ve antioksidan maddeler içerdiğinden kalp krizi geçirme, felç ve katarakt olma riskini azaltır.
Bedeni güçlendirme ve müshil etkileri de vardır.
Ispanak bedenin kansere yakalanma riskini azaltır.
Potasyum yönünden zengin olduğundan yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
"Yaşlılık körlüğü" denilen ve sonucu körlükle noktalanabilen görme bozukluğunu en aza indirgemeye yardımcı olur.
Zengin lif içeriği ile peklik çekenlere iyi gelir.

100 gram taze ıspanakta:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 25
Protein 3 gram
Karbonhidrat 3.6 gram
Kolesterol 0
Yağ 0.3 gram
Lif 2.1 gram

MİNERALLER
Fosfor 38 mgr
Kalsiyum 170 mgr
Demir 2.2 mgr
Sodyum 50 mgr
Potasyum 500 mgr

VİTAMİNLER
A vitamini 8100 IU
B1 vitamini 0.07 mgr
B2 vitamini 0.14 mgr
B3 vitamini 0.5 mgr
C vitamini 28 mgr
E vitamini 1.7 mgr
Folik asit 150 mcgr

ISPANAKLI TARİFLER;


ıspanak tarifi

çiğ ıspanak salatası


Sebzeli Börek (bu tarifte ıspanak yaprakları çiğ ve bütün halde kullanılıyor)

yumurtalı ıspanak yemeği tarifi




 
Son olarak, ıspanak yemekleri dosyasını tatlı ile bitirelim ve bir ara çok moda olan Ispanaklı yaş pasta tarifi ile konuyu tatlıya bağlayalım : )

"Afiyetle Kalın" 

22 Şubat 2013 Cuma

ELMALI YALANCI PROFİTEROL

Profiterol sever misiniz?
Eminim pek çok kişi bu soruya "evet" diye cevap vermiştir.
Profiterol iyi güzel de yapması biraz emek isteyen bir tarif.
Bugün tarifini verdiğim tarifle hamurla hiç uğraşmadan elma ve bisküvi ile hazırlayacağınız topların üzerine kakaolu puding dökerek profiterol hasretinizi dindirebilirsiniz : )
Elmalı topları daha önce bon bon şeklinde hazırlayıp, tarifini vermiştim.
Bakınız; Çikolatalı Elmalı Toplar
"Afiyetle Kalın"

ELMALI YALANCI PROFİTEROL;
Malzemeler;
1 paket petibör bisküvi,
3 adet elma,
3 yemek kaşığı ceviz içi,
1 çay kaşığı tarçın,
Sosu için;
1 paket çikolatalı puding,
3,5 su bardağı süt,
Üzeri için;
Ceviz içi,
Toz Antep fıstığı.

TARİFİ;
Elmaları yıkayın, kabuklarını soyun, rendeleyin.
Bisküvileri elinizle ya da robotta iyice ufalayın.
İnce çekilmiş ceviz içini ve tarçını da ekleyip, iyice yoğurun.
Hazırladığınız elmalı bisküvili  malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın.
Hazırladığınız elmalı topları servis yapacağınız kase veya kupların içine yerleştirin.
Pudingi süt ile birlikte pişirin.
Sürekli karıştırarak biraz soğumasını sağlayın.
Pudingi kupların içinde ki elmalı topların üzerine dökün.

Son olarak toz Antep fıstığı ve ceviz içi ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"

21 Şubat 2013 Perşembe

KURU BÖRÜLCE ÇORBASI

Kuru börülce, karnında ki siyah benek ile kuru fasulyeden ayrılan şirin bir görünüme sahip.
Bazı yerlerde adı karagöz, karnıkara olarak bilinir.
Çorbası özellikle salatası çok yapılır.
Fakat bakliyat olduğu halde piyasada kolay bulunmayan bir ürün.
Her markette bulunmuyor.
Ben kuru börülceyi pazarda ki bakliyat tezgahından alıyorum.
Tezgahın sahibi olan teyze bazı bölgelerde kuru börülcenin maş fasulye ile birlikte çorba olarak pişirildiğini söyledi.
Bu tarifte içinde maş fasulye yok ama tarhana var.
Kuru börülce salatasının tarifi de çok yakında...
"Afiyetle Kalın"

 
KURU BÖRÜLCE ÇORBASI;
Malzemeler;
2 su bardağı kuru börülce,
3 yemek kaşığı tarhana,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz, sıvı yağ.
TARİFİ;
Börülceyi akşamdan tuz serptiğiniz ılık su da ıslatın.
Soğanları küçük küçük doğrayın, yarım çay bardağı sıvı yağda pişirmeye başlayın.
Soğanların diriliği gidince içine salçayı ve suyunu süzdüğünüz börülceleri ilave edin.
Tencereye 3-4 su bardağı su ve yeteri kadar tuzunu ilave edip, pişmeye bırakın.
Börülcelerin pişmesine yakın tarhanayı 1 kepçe soğuk su ve 1 kepçe çorbanın suyu ile ayrı bir kasede karıştırıp, tencereye ilave edin.
Tarhananın pişmesi için 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
"Afiyet Olsun"


18 Şubat 2013 Pazartesi

YOĞURTLU ISPANAK ÜZERİNDE BULGUR KÖFTESİ

Ne lezzetli şeysin sen bulgur köftesi : )
Tek başına ya da bir sebze ile birlikte sunum yapın fark etmez, bulgur köftesinin çok nefis bir tadı var.
Ne kadar el oyalayıcı bir yapımı da olsa, ilk köfteyi ağzınıza aldığınız anda bütün yorgunluğunuzu unutuyorsunuz.
Daha önce yoğurtlu pazı ve yoğurtlu semizotu ile sunduğum bulgur köftesini bu sefer kış sebzelerinin şahı ıspanak ile birlikte sundum.
Patlıcan ile yapılan bir tarif daha var ama onu yapmak için gerçek patlıcan mevsimini bekliyorum.
"Afiyetle Kalın"

 
Köftelik bulgurla yapılan değişik tarifler görmek isterseniz, bakınız;

Bulgur Çanakları

Bulgur Köftesi

Patates Köftesi

Yoğurtlu Pazılı Bulgur Köftesi

Bulgur Köfteli Yoğurtlu Semizotu

Tarhanalı Bulgur Köfteli Çorba (Sıkıcık Çorbası)

Fellah Köftesi
(Domates Soslu)

Yoğurtlu Fellah Köftesi


Tabbule-(Lübnan Kısırı)

Yoğurtlu Bulgur Salatası

 
YOĞURTLU ISPANAK ÜZERİNDE BULGUR KÖFTESİ;
Malzemeler;
Ispanaklı bölüm için;
Yarım kilo ıspanak,
1 adet kuru soğan,
Tuz, zeytinyağı,
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
Bulgur Köftesi İçin;
Malzemeler;
1 su bardağı köftelik ince bulgur,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz-karabiber,
Üzeri için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Ispanakları ayıklayıp, doğrayın ve iyice yıkayın.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında biraz pişirin.
Üzerine suyu süzülmüş olan ıspanakları ekleyin.
Biraz tuz serpin ve 10 dakika kadar pişirip, ocağı kapatın.
Ispanağı soğumaya bırakın.
Bulgur köftesini yapmak için;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın veya ıslatın, fındık büyüklüğünde minik toplar yuvarlayın.
Hazırladığınız bulgur köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
Soğuyan ıspanağı sarımsaklı yoğurtla karıştırın veya servis tabağına önce ıspanağı üzerine yoğurdu dökün.
En üste de hazırladığınız bulgur köftelerini yerleştirin.
Tereyağını küçük bir sahanda eritin, içine kuru nane ve kırmızı pul biber ekleyerek biraz kızartın ve servis tabağında ki bulgur köftelerinin üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"

16 Şubat 2013 Cumartesi

ANJELİK ERİK REÇELİ

Anjelik erik gerek rengiyle, gerekse tadı ile sevdiğim erik cinsleri arasında ön sıralarda yer alıyor.
Değişik meyvelerden reçel yapmayı sevdiğim için, anjelik erikten de bir reçel kaynattım : )
Açıkçası ortaya bu kadar güzel bir renk ve tat çıkacağını düşünmemiştim.
1 kilo erikten hazırladığım için yarım kiloluk kavanozla 1 kavanoz, bir de küçük bir kasede reçel çıktı.
Küçük kaseyi günlük kahvaltımızda hemen bitirdik ama kavanozda ki reçeli hergüne kullanmaya kıyamadım.
Misafir kahvaltıları için özenle saklıyorum, geçen hafta ki misafirlerimde kullandım.
Kahvaltının resimleri burada
"Afiyetle Kalın"


ANJELİK ERİK REÇELİ;
Malzemeler;
1 kilo Anjelik erik,
1 kilo toz şeker,
1 çubuk tarçın,
1 paket vanilya,
Yarım limon suyu.


TARİFİ;
Erikleri yıkayın, ortasından kesip çekirdeklerini çıkarın.
Çekirdeklerini çıkardığınız erikleri tencereye yerleştirin.
Üzerine şekeri dökün.
Çubuk tarçını ve vanilyayı da ilave edip, kapağını kapatarak sabaha kadar bekletin.
Sabaha kadar bekleyen erikler suyunu salacaktır.
Suyunu bırakmış olan eriklerin içinde olduğu tencereyi ocağa yerleştirin.
Kısık ateşte karıştırarak reçeli pişirmeye başlayın.

Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, suyunu çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Reçel koyulaşmaya başlayınca 3-4 damla limon suyu sıkın 5-10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Pişen reçelinizi kuru bir kavanoza boşalttıktan sonra kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek bir kenarda soğumaya bırakın.
Not;
Eskiden reçellerimi ılındıktan sonra kavanoza boşaltır, soğuduktan sonra kapağını kapatırdım.
Şimdi pişer pişmez sıcakken kavanoza boşaltıp, kapağını kapatıyorum.
Ters çevirerek bir tepsiye diziyorum, soğuduktan sonra yerine kaldırıyorum.
Sıcakken kapağını kapatıp, ters çevirmek kavanozda vakum etkisi yapıyor, daha dayanıklı oluyor. 
 
 "Afiyet Olsun"

13 Şubat 2013 Çarşamba

PATATES PİZZASI

 
Pizza yapmak için illa hamur yoğurup, mayalanmasını beklemeniz gerekmiyor.
Patates pizzası, hamurla uğraşmak istemeyenler ve hamurun mayasının gelmesini bekleyecek kadar vakti olmayanlar için çok pratik bir tarif.
Özellikle kahvaltılar da masa da göz dolduran bir tarif.
Ben geçen hafta ki kahvaltı misafirlerime hazırladım, kahvaltının resimleri burada
"Afiyetle Kalın"

 
PATATES PİZZASI;
Malzemeler;
6-7 adet haşlamalık patates,
3 su bardağı dilimlenmiş sosis,
1 çay bardağı dilimlenmiş kırmızı biberli yeşil zeytin.
1 su bardağı konserve mısır tanesi,
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz, sıvı yağ.


TARİFİ;
Patatesleri yıkayın ve haşlayın.
Sıcakken soyup, püre yapın.
İçine isterseniz 1-2 kaşık tereyağ yada 1 çay bardağı sıvı yağ ve tuz ekleyip, yoğurun.
Yağlanmış tepsiye hazırladığınız patates püresini yayın.
Halka halka doğradığınız sosisleri yarım çay bardağı sıvı yağ ile birlikte kavurmaya başlayın.
Sosislerin içine 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyip,birlikte pişirin.
Pişen salçalı sosisleri, sıcakken patates püresinin üzerine yerleştirin.
Üzerine mısır tanelerini, dilimlenmiş zeytinleri ve istediğiniz malzemeleri (salam-sucuk gibi) yerleştirin.
 
Rendelenmiş kaşar peyniri, tepside ki malzemelerin üzerini kapatacak şekilde yerleştirin.
Önceden ısıtılmış fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişirin.
Kaşarların kızarmasına gerek yok, mutlaka sıcakken kaşar erimiş haldeyken servis yapın.
"Afiyet Olsun"

11 Şubat 2013 Pazartesi

KİVİLİ LOLİPOP

Çok basit olan bu tarifi uzun zamandır internette görüyordum.
Çocuklara özellikle kivi gibi hafif buruk bir tadı olan meyveleri yedirmek için çok iyi bir fikir.
Ben daha önce buna benzer şekilde çikolatalı sosa buladığım meyvelerle hazırladığım bir tarif vermiştim.
Bakınız; Çikolatalı Meyveler
Bu tarifte meyveyi eritilmiş çikolataya buladığınız için daha çabuk kuruyor ve kolay kolay erimiyor.
Çocuklar için hazırlanan doğum günlerinde ve partilerde bu tarifi kullanabilirsiniz. 
"Afiyetle Kalın"

KİVİLİ LOLİPOP;
Malzemeler;
3 adet büyük boy kivi,
2 paket 80 gramlık çikolata,
Kivilere takmak için ahşap çubuklar.
TARİFİ;
Çikolatayı benmari usulü eritin.
Benmari usulü;
Isıya dayanıklı bir kabın içine yine ısıya dayanıklı bir kap yerleştirin.
Altta ki kabın içine yarısına kadar su koyup, kaynatmaya başlayın.
Suyun içinde ki diğer kabın içine çikolatalı kırarak yerleştirin.
İçine hiç su kaçırmadan çikolata eriyinceye kadar, altta ki suyu kaynatmaya devam edin.
Kivilerin kabuklarını soyun, ahşap çubuklara geçirecek genişlikte dilimleyin.
Ahşap çubuklara kivi dilimlerini geçirin.
Erittiğiniz çikolataya kivileri arkalı önlü bandırıp, çikolataya bulayın.
Izgara teli gibi bir şeyin üzerine çikolataya buladığınız kivileri kuruması için bırakın.
Diğer dilimleri de bu şekilde hazırladıktan sonra çikolatanın iyice kurumasını bekleyip, servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Otağtepe Parkı için hazırladığım yazı dizisinin 2. bölümünü görmek için, bakınız;