29 Nisan 2013 Pazartesi

MUHAMMARA-KAHVALTILIK SOS

 
Muhammara tarifini Cafe Portakal blogunda Bahar'da görmüştüm.
Daha sonra Bahar bu tarifi İzmir'in yerel televizyon kanallarından birisi olan Kanal 35'in sabah programında  canlı yayında yaptı.
Yapılışı kendisininde söylediği gibi o kadar kolay ve basitti ki, benimde hemen ilgimi çekti.
O programdan hemen sonra bende bu tarifi uyguladım, çok hoşumuza gitti.
Kahvaltılarımıza eşlik etti, makarnaya bile sos olarak ilave ettik : )
1 hafta içinde 3 defa yaptım.
Geçen hafta ki kahvaltı misafirlerime hazırladığım tarifler arasında bu sos da vardı.
Bu arada;
İçinde yoğurt olduğu için uzun ömürlü olmuyormuş, yaptıktan sonra en geç 1 hafta da bitirmeniz gerekiyor.
"Afiyetle Kalın"

MUHAMMARA-KAHVALTILIK SOS;
Malzemeler;
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1-2 yemek kaşığı galeta unu,
1 çay bardağı zeytinyağı,
Yarım su bardağı ceviz içi,
1 adet közlenmiş kırmızı biber,
3-4 diş sarımsak,
Kırmızı pul biber, karabiber, kimyon,
2 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)

TARİFİ;
Kırmızı biberi mutfak robotunda iyice kıyın.
Üzerine diğer malzemeleri de ekleyerek mutfak robotunu tekrar çalıştırın.
Malzemeler püre haline gelince sosunuz hazır demektir.
Servis tabağına alıp, maydanoz ve ceviz içi ile süsleyip servis yapın.
"Afiyet Olsun"

26 Nisan 2013 Cuma

SALAMLI MİLFÖY GÜLLERİ

Milföy ve salamla hazırlanan bu tarifi uzun zaman önce Facebook'ta görmüş hemen not almıştım ama yapmak bir türlü kısmet olmadı.
Salı günü kahvaltıya gelen misafirlerime değişik tarifler pişirmeye karar verdiğim de ilk aklıma gelen tariflerden birisi de bu oldu.
Kahvaltı için çok güzel bir tarif, hem yapılışı hemde sunumu çok kolay.
Ben hazırladığım milföyleri pasta kapsüllerinin içinde pişirdim ama kapsül kullanmayıp, direkt fırın tepsisine de dizebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

 
SALAMLI MİLFÖY GÜLLERİ;
Malzemeler;
1 paket milföy, (1 kiloluk, 20 yapraklık paket)
İnce dilimlenmiş salam, (yaklaşık 300-350 gram)
Pasta kapsülleri.

TARİFİ;
Milföy hamurunu paketinden çıkarıp, tezgahın üzerine yumuşaması için dizin.
1-Milföyü uzunlamasına 3 eşit parçaya bölün.
2-Salam dilimlerini ortadan keserek yarım ay şeklinde milföy şeridinin üzerine peş peşe dizin.
3-Salam dizdiğiniz milföy şeridini yuvarlayarak sarın.
4-İsterseniz bu şekilde fırın tepsisine dizip, pişirebilirsiniz .
5-Pasta kapsüllerinin içine yerleştirin, fırın tepsisine dizerek orta hararette ki fırında pişirin.

 
Not;
Mutlaka sıcak olarak servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Lale mevsimi İstanbul'da bitmiş olabilir ama Muhterem'le Geziye'de yeni başlıyor : )
İlk lale gezimiz için bakınız;
 

24 Nisan 2013 Çarşamba

HAVUÇ REÇELİ

Havuç reçelini bütün kış yapmak istedim ama bir türlü fırsat olmadı.
Dün kahvaltıya misafirlerim vardı, geleceklerini daha önceden öğrendiğim için reçellerimi de kendim pişirdim.
Kahvaltı için klasik reçeller yerine değişik ve renkli reçeller yapmak istedim.
Havuç reçeli dışında bir de karadut reçeli pişirdim, tarifi burada
Kahvaltıya ait resimleri buradan görebilirsiniz.
Havuç reçelinden bahsedecek olursam;
Daha önce Lezzet dergisinde tarifini gördüğüm zaman "havucun da reçeli mi olurmuş? " diye şaşırmıştım, oluyormuş : )
İlk defa yaptığım için çok fazla yapmadım, sadece 1 kavanozluk hazırladım.  
Havucun nişastalı yapısı şekerle çok güzel uyum sağlıyor.
Tadını biz sevdik, önümüzde ki kış reçel yapacağım zaman havuç reçeli mutlaka listemde yer alacak.
"Afiyetle Kalın"
HAVUÇ REÇELİ;
Malzemeler;
4 adet büyük boy havuç,
4 su bardağı toz şeker,
3,5 su bardağı su,
1 paket vanilya,
1 çay kaşığı limon tuzu.

TARİFİ;
Havuçları yıkayın, dış kabuğunu kazıyın.

Rendenin büyük tarafı ile havuçları rendeleyin.
Tencerenin içine rendelenmiş havuçları, toz şekeri ve suyu ilave edip, pişirmeye başlayın.
Ocak çok hararetli olmasın kısık ayarda pişirin.
Arada sırada tahta kaşık ile karıştırın.
15 dakika sonra vanilyayı ekleyin.
10 dakika daha piştikten sonra limon tuzunu ilave edip, 5 dakika daha pişirin ve ocağı kapatın.

İlk sıcaklığı geçince kavanoza boşaltın, soğuduktan sonra kapağını kapatın.
 
 "Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul'a bahar geldi, laleler ve çeşit çeşit çiçeğin yanında Erguvan ağaçları da çiçek açtı.


19 Nisan 2013 Cuma

ÇAY DAVETİ-21

Hafta içi çay misafirlerim vardı.
Menüyü hazırlarken, salata çeşitlerini bol tutmaya çalıştım.
Kuskuslu yeşil mercimek salatası ve kırmızı mercimek ezmesi hazırladım.
Mor lahana turşumu da masadan eksik etmedim.
Biz turşuyu çok severiz, gurup olarak bir araya geldiğimizde mutlaka bir çeşit turşumuz bulunur.
Börek olarak patatesli midye börek yaptım.
3-2-1 poğaçayı kızım hazırladı.
Bir tane hafif tatlı bulunsun diye irmikli bonbon hazırladım ama şerbetli tatlıdan vazgeçemedim, bal parmak tatlısı yaptım.
Bal parmak tatlısı her zaman çok talep gören bir tatlı oluyor.


ÇAY MÖNÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.








Son olarak; Türk Kahvesi

"Afiyetle Kalın"

18 Nisan 2013 Perşembe

SALÇALI BİFTEK

Eğer kasabınız tanıdık değilse yumuşak biftek bulmanız bazen hayal olabiliyor.
Etten anlıyorsanız, bifteğin sert olduğunu görünüşünden fark edip, duruma müdahele edebilirsiniz.
Ya da kayış gibi bir eti çiğneyip durursunuz : )
Salçalı biftek tarifinde kullanılan et, su ile pişmenin verdiği yumuşaklıkla pamuk gibi oluyor.
İşin içinde bir de salçalı sos girince ekmeği bana bana yiyeceğiniz (Dr. Canan Karatay beni duymasın) lezzette bir yemek ortaya çıkıyor.
Ben salçalı bifteği patates püresinin üzerinde servis yaptım, yanında da zeytinyağlı taze bezelye yer aldı.
Et ile hazırlayabileceğiniz diğer tariflerimi görmek için, bakınız; Et Yemekleri
"Afiyetle Kalın"

SALÇALI BİFTEK;
Malzemeler;
6 adet biftek,
2 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz, karabiber, kekik,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Patates Püresi için;
5 adet patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, kararbiber.

TARİFİ;
Tavada tereyağını eritin, etleri yağda önlü arkalı pişirin.
Etleri pişirdiğiniz tavaya küçük küçük doğradığınız soğanları ekleyip, kavurun.
Salçayı ilave edip, bir kaç dakika kavurun.
Tavanın içine pişirdiğiniz etleri tekrar yerleştirin.
Üzerine 2 su bardağı su ilave edin.
Kısık ateşte su miktarı azalıncaya kadar pişirin.
Tuz, karabiber, kekik ve istediğiniz baharatları ekleyip, ocağı kapatın.
Patates Püresini yapmak için;
Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.
Servis yaparken, salçalı bifteği isterseniz patates püresinin üzerine yerleştirin, isterseniz yanında servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
4 bölüm halinde yayınladığım Atatürk Arboretumu'nun İlkbahar görüntülerine ait yazı dizisini, hazırladığım müzikli video ile bitiriyorum.
 

15 Nisan 2013 Pazartesi

BULGURLU, PAZI ÇORBASI

Havalar ısındı, artık çorba tarifi verilmez diye düşünürken yeni bir soğuk ve yağışlı hava dalgası geldi, bana da sıcak bir çorba tarifi vermek için gün doğdu : )
Pazı pazardan sık sık aldığım bir sebze ama daha çok sarmasını, kavurmasını ya da yoğurtlusunu yaparım.
Geçen gün "bir de çorbasını yapayım, içinde pazıya çok yakışan bulgur olsun, bir parça tavuk eti bulunsun, üzerine de naneli biberli bir katık hazırlayayım" derken ortaya bu çorba çıktı.
Tadını çok beğendik, pazıyı seviyorsanız bu çorbayı da seversiniz.
Pazı ile hazırlanan tarifler dosyasını çok yakında yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"

BULGURLU, PAZI ÇORBASI;
Malzemeler;
5 yaprak pazı,
2 yemek kaşığı pilavlık bulgur,
1 çay bardağı didilmiş tavuk göğsü,
1 su bardağı tavuk suyu,
1 adet küçük boy soğan,
1 yemek kaşığı salça,
Sıvı yağ, tuz.
Üzeri için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Pazı yapraklarını yıkayın.
İnce ince doğrayıp, ince şeritleri de tekrar doğrayarak ufalayın.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, sıvı yağda kavurun.
İçine salçayı ilave edip, ufakladığınız pazıyı da ekleyin.
3-4 dakika kavurduğunuz pazıların üzerine tavuk suyunu ve 3 su bardağı su ilave edin.
Bulguru ayıklayıp, yıkayıp, tencereye ilave edin.
Varsa tavuk göğsünü tiftikleyerek çorbaya ilave edin.
Tuzunu da ilave edip, pişirmeye başlayın.
Bulgur piştiği zaman çorbanız pişmiş demektir.
Üzerinin katığını yapmak için, tereyağını el tavasınında eritin.
İçine kuru nane ve pul biberi ekleyin.
Tereyağ yanmadan hemen ocaktan alıp, çorbanın üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu'nda ki gezimizin son bölümünde bol bol çiçek resmi resmi var.

12 Nisan 2013 Cuma

YOĞURTLU ÇİLEK DOLMASI

 
Çilek bugünler de en güzel hali ile tezgahları süslemeye başladı.
Çilek aldığım zaman şekli güzel olanları yemeye kıyamıyorum, "bununla bir tarif yapayım" diye düşünmeden duramıyorum : )
Geçen hafta aldığım çileklerin şekli çok güzel olunca hemen bir tarif denedim.
Daha önce çilek dolması yapıp, içine dondurma doldurmuştum ama dondurma çabuk eridiği için servisi çok kolay olmamıştı.
Bakınız; Dondurmalı Çilek Dolması
Bu sefer tamamen kendi uydurmam olan bir iç malzemesi hazırladım.
Süzme yoğurdun içine hindistan cevizi, pudra şekeri ilave edip, karıştırdım ve çileklerin içini çay kaşığı ile oyup, içine yoğurtlu karışımdan doldurdum.
Tadına baktığım zaman "ben bu tadı biliyorum" diye düşünüp dururken, kızım geldi bir tane yer yemez "bu aynı Kanlıca yoğurdunun tadına benziyor" dedi : )
Öyle ya, Kanlıca yoğurdu pudra şekeri eklenmiş yoğurttan başka bir şey değil ki : )
Bu tarifi yapınca çok uzun süre bekletmeyin, taze taze tüketin.
İsterseniz bu tarifi labne peynir ile yapabilirsiniz.
Daha önce yayınladığım, çilekle hazırlanan tariflerimi görmek için, bakınız; Çilek Tarifleri
"Afiyetle Kalın"


YOĞURTLU ÇİLEK DOLMASI;
Malzemeler;
Yarım kilo orta veya büyük boy çilek,
İç malzemesi için;
1,5 su bardağı süzme yoğurt,
2 yemek kaşığı pudra şekeri,
2 yemek kaşığı hindistan cevizi,
Üzerine;
Çilekli damla çikolata.

TARİFİ;
Çileklerin yeşil yapraklı kısımlarını kesin, iyice yıkayıp süzün.
Orta kısmını çay kaşığını sapı ile oyarak çukur oluşturun.
Süzme yoğurdun içine, hindistan cevizi ve pudra şekeri ekleyip, karıştırın.
Krema sıkma torbasına veya şırıngasına iç malzemesini yerleştirip, çilekleri doldurun.
Yoğurdun üzerine damla çikolata yerleştirip, servis tabağına dizin.
Servis yapıncaya kadar 1-2 saat buzdolabında dinlendirin.
Soğuk soğuk servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Arboretum gezisinin 3.bölümünü görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Atatürk Arboretumu-İlkbahar (3)


10 Nisan 2013 Çarşamba

SULTANİ BEZELYELİ FIRIN MAKARNA

 Mevsim bahar olunca benim pazardan alacağım sebze bellidir, sultani bezelye : )
Çok severim kendisini, parça etle ya da zeytinyağlı hiç fark etmez her halini severim.
Her sebzeyi fırında makarna ile pişirdiğim için, "sultani bezelye ile neden fırın makarna olmasın?" diye düşünerek bu tarifi hazırladım.
Sultani bezelyeyi pek sevmeyen eşim, bundan da pek hoşlanmadı, bana da "tarifi verirken benim beğenmediğimi de yaz" dedi : )
Kendisi makarnalarını yedi, biz de kızımla birlikte hepsini yedik : )
Sultani bezelye ile yapabileceğiniz daha önce yayınladığım tariflerimi buradan görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

SULTANİ BEZELYELİ FIRIN MAKARNA;
Malzemeler; (Büyük boy kare Borcam için)
1 paket fiyonk makarna,
1 kilo sultani bezelye, (bezelyenin çok göründüğüne bakmayın, temizlerken çoğu gidiyor)
Tuz,
Beşamel sos için;
2 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
2 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.

TARİFİ;
Sultani bezelyenin körpe olanlarını taze fasulye gibi temizleyin.
Kılçığı çok olduğu için gerekirse kenarlarını bıçakla kesin.
Kaynayan tuzlu suda diriliği gidinceye kadar haşlayın.
Makarnayı kaynayan tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Tepsinin dibini ve yanlarını yağlayın.
Alt kısmına 1 kat haşlanmış makarna yerleştirin.
Üzerine haşlanmış bezelyeleri ilave edin.
İstediğiniz baharatları (karabiber-kırmızı pul biber gibi) ilave edin.
Beşamel sosu hazırlamak için;
Malzemeleri pürüzsüz oluncaya kadar karıştırıp, pişin.
Makarnanın diğer yarısına 2-3 kaşık beşamel sos döküp, harmanlayın.
Tepside ki bezelyenin üzerini kaplayın.
En üstüne de kalan beşamel sosu yerleştirin.
En son kaşar peynir rendesini her yerine eşit bir şekilde paylaştırın.
Önceden ısınmış, orta hararette ki fırında kaşarlar eriyip, kızarıncaya kadar pişirin.
Piştikten sonra dağılmadan kolay servis yapabilmek için en az 15 dakika dinlendirin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu'nun İlkbahar resimleri tüm hızıyla devam ediyor : )

8 Nisan 2013 Pazartesi

HODAN-ISPIT ÇORBASI

muhteremle afiyetle
Baharın gelmesi ile tezgahlar çeşit çeşit otlarla dolmaya başladı.
Bu kadar ot çeşidinin arasında benim gözüm, Kastamonu'lu olarak hep hodan'ı ya da diğer adıyla ıspıt'ı arar.
Ot yemeklerinde bizde öncelik hodanındır, daha sonra diğerleri gelir.
Geçen hafta pazardan hodan aldım, temizledim, yıkadım haşladım, birazı ile çorba, birazı ile hodanlı bulgur pilavı, kalanını da sabah kahvaltısında yumurtalı olarak yaptım.
İki gündür havalar soğudu, tam çorbanın tarifini verme vaktidir, hodanlı bulgur pilavının tarifi burada
"Afiyetle Kalın"

kaldirik çorbasi
HODAN-ISPIT ÇORBASI;
Malzemeler;
1 kase haşlanmış hodan,
100 gram kıyma,
3 yemek kaşığı tarhana,
1 adet küçük boy kuru soğan,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
Tuz.

ıspıt çorbası
HODAN-ISPIT ÇORBASI TARİFİ;
Sıvı yağı tencereye dökün, içine küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
Soğanlar biraz pişince içine kıymayı ilave edip, kavurun.
Hodanları küçük küçük doğrayıp, iyice yıkayın, kaynayan suda haşlayın, süzdükten sonra suyunu iyice sıkın.
1 çorba kasesi haşlanmış hodanı tencereye ilave edip, biraz kavurun.
Tencerenin içine 5 su bardağı su ilave edin.
Su kaynamadan tarhanayı ilave edin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
Çorbanın tuzunu ilave edin.
Çorba kaynadıktan 10 dakika sonra ocağı kapatın.
Tereyağını el tavasında eritin, içine kuru nane ve kırmızı biber ilave edip, 1-2 dakika pişirin.
Hazırladığınız tereyağlı sosu tencereye ilave edin, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

5 Nisan 2013 Cuma

KADAYIFLI KEKLİ TATLI

kadayıf tatlısı
Kadayıfla hazırlanan bu tatlıyı geçen yaz Gülay'da görmüş, hemen denemiştim.
Hatta o kadar çok hoşuma gitmişti ki Ramazan ayında İftar yemeğinde ağırladığım bütün misafirlerime bu tatlıdan hazırladım.
Gülay büyük boy fırın tepsisi kullanmamızı önermiş ama ben biraz daha kabarık olması için büyük boy kare Borcam kullandım.
Birde tariften farklı olarak 1 su bardağı yoğurt ekliyorum.
Kadayıf fırında biraz kızarıyor ama çok fazla değil, bu tarifi bir ara kadayıfları kavurarak denemek istiyorum.
Sanırım o zaman kızarmış kadayıfın görüntüsü ve lezzeti daha güzel olacaktır.
"Afiyetle Kalın"

kadayıf
KADAYIFLI KEKLİ TATLI;
Malzemeler;
200 gram tel kadayıf,
Kek malzemeleri;
5 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
Şerbeti için:
5 su bardağı toz şeker,
5 su bardağı su,
Süslemek için;
1 çay bardağı badem,
1 çay bardağı toz Antep fıstığı.


nasıl yapılır?
TARİFİ;
Şerbet için şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynatın.
Hamur malzemelerini sırasıyla ekleyip karıştırma kabına alın ve karıştırın.
 
 
Kadayıfı, kek hamurunun içine tiftikleyerek ekleyip, karıştırın.

Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız tatlı malzemesini eşit şekilde yayın.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından alıp, ilk sıcaklığı gittikten sonra üzerine soğuk şerbeti azar azar döküp üzerini kapatın.
Not;
Şerbetin hepsini birden dökmeyin, azar azar çektikçe dökün, kullandığınız tepsinin ölçüleri küçükse şerbetin hepsi için çok gelebilir.
2-3 saat dinlendikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Üzerini bademle ve toz Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Gezi sayfamda farklı mevsimlerde ki halini yayımladığım Atatürk Arboretumu'nu, İlkbahar'da ağaçların ve bitkilerin çiçek açtığı hali ile görmek ister misiniz? bakınız;
Muhterem'le Geziye-Atatürk Arboretumu-İlkbahar