29 Temmuz 2013 Pazartesi

VİŞNE REÇELİ

 Muhterem'le Afiyetle
Vişne mevsimi geçmeden harıl harıl vişne ile hazırladığım tariflerimi yayınlamaya çalışıyorum.
Aslında siz bu yazıyı okurken ben memleketime tatile gitmiş olacağım.
Bu yazıları hazırlamayıp, tatile çıktığımı bir yazı ile duyurmak istedim ama sonrasında döndüğümde bu yazlık meyvelerin ve sebzelerin mevsimi geçeceği için tarifler bir işe yaramayacaktı.
Ben de yazılarımı hazırlayıp, otomatik yayınlama yaptım, zamanı gelince hepsi yayınlanacak, hem blogum ben yokken sessiz kalmamış olacak.

24 Temmuz 2013 Çarşamba

ETLİ KURU BAMYA ÇORBASI

 
Yaz aylarında çorba çok tercih edilmese de Ramazan ayında çorbasız olmuyor.
Bamya yaz sebzesi olsa da ben bugün kuru bamya çorbası tarifi vereceğim.
Kuru bamyanın en güzel tarafı, külahını kesmek için uğraşmıyorsunuz ve yaz-kış her zaman baharatçılarda bulunuyor.
Yalnız önemli bir ayrıntıyı vermeden geçmeyeyim, kuru bamyanın kilosu 90-95 Lirayı buluyor.
Fakat çorba yaparken sadece 1 ip bamya işinizi görüyor, o da 3,5-4 lira gibi bir fiyata geliyor.
Bu sıcak yaz günlerinde limon ekşiliği eşliğinde bu çorbaya hayır diyemeyeceksiniz.
"Afiyetle Kalın"


21 Temmuz 2013 Pazar

TAZE NANE ŞERBETİ

Muhterem'le Afiyetle
Haziran başında eşim kısa bir köy ziyareti yaptı, döndüğünde tam bir kucak taze nane getirdi.
Bu kadar çok nane ile ne yapılır, tabii kurutulup kavanozlanır.
Bende çoğunu kurutup, ovalayıp, kaldırdım.
Tazesinden şerbet yapmak için bir demet kadarını ayırdım.
Şerbeti yaparken "taze reyhan şerbeti" tarifini uyguladım.
Yani taze nane yapraklarının üzerine kaynar su dökerek bir kaç saat beklettim, bu yüzden çok koyu bir rengi yok, en fazla ballı su gibi görünen bir görüntüsü var ama nane ve limonun baskın tadı yerinde.
Daha yeşil bir şerbet isterseniz taze nane yapraklarını havanda döverek ekleyebilirsiniz, ya da nane yapraklarını kaynatarak hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

18 Temmuz 2013 Perşembe

VİŞNELİ MUFFİN

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan'dan önce ki son Cuma semt pazarıma gittim, vişne mevsimi gelmiş tezgahlar şenlenmişti.
Hemen 2 kilo vişne aldım.
Ertesi gün vişne ile ilgilenmeye sabahtan başladım.
Önce çok vaktimi alsa da çekirdeklerini çıkarıp, vişne reçeli yaptım.
Taze asma yaprağından yaprak sarmıştım vişne ile onu da pişirdim.
Ayırdığım vişnenin birazı ile de vişneli muffin  yaptım.
Bol vişneli bir gün oldu, reçeli kavanozlayıp kaldırdım, sarma o gün bitti : )
Muffinler çayımızın yanına eşlik etti.
Tam vişne zamanı iken önümüzde ki günlerde bol bol  vişneli tarifler yayınlarsam hiç şaşırmayın.
Bu arada;
Muffini hazırlarken vişneleri una bulayıp hamurunun içine attım, eğer kekin üzerine yerleştirirseniz vişneleriniz hamurun içinde kalmaz yüzeyinde görünür.
Benimkilerin yüzeyinde kullandığım pembe damla çikolatalar görünüyor.
"Afiyetle Kalın"


14 Temmuz 2013 Pazar

ERİKLİ YAPRAK SARMA

zeytinyağlı yaprak sarma
Erik ve taze asma yaprağı tamamen tezgahlardan kalkmadan erikli yaprak sarma tarifi vereyim.
Taze asma yaprağı hafif ekşimsi tadı ile ekşi bir meyve olan erikle birleşince kimbilir nasıl bir tat ortaya çıkıyordur diye düşünerek bu tarifi uzun zamandır denemek istiyordum.
Erikler tezgahlarda görülmeye başlayınca da tarifi hemen uygulamaya geçtim.
Yaprakları haşlarken ortaya çıkan koku bile beni mest etti.
Bu tarz ekşimsi tatları seviyorsanız mutlaka deneyin.
Ben çok sevdiğim için geçen hafta da vişne mevsimi başlar başlamaz "vişneli yaprak sarma" yaptım.
Vişneli yaprak sarmanın tarifi BURADA
"Afiyetle Kalın"
 
ekşi yaprak sarma
ERİKLİ YAPRAK SARMA;
Malzemeler;
Yarım kilo taze asma (üzüm) yaprağı,
Yarım kilo yeşil erik,
1 adet limon,
İç malzemesi: 
2 su bardağı pirinç,
2 adet orta boy soğan,
Yarım demet dereotu,
Yarım demet maydanoz,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Yarım çay bardağı kuşüzümü,
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık,
1 yemek kaşığı dolma baharatı,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.
Pişirmek için;
1 çay bardağı zeytinyağ,
Tuz.


TARİFİ;
Taze asma yapraklarını yıkayıp, hafif haşlayın.
Soğanları ince ince doğrayın, zeytinyağında biraz pişirin.
Pirinci ayıklayıp yıkayın, tencereye ilave edin.
5-10 dakika pirinçleri kavurun.
Bütün baharatları, kuş üzümünü, dolmalık fıstığı ve tuzunu ilave edin.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayıp ekleyin.
İyice karıştırarak ocağı kapatın.

Hazırladığınız iç malzemesi ile asma yapraklarını sarın.
Tencerenin en altına erik yerleştirin.
Üzerine sardığınız yaprakları dizin.

En üstüne de erikleri yerleştirin.
İsterseniz erikleri keserek yerleştirebilirsiniz.
Zeytinyağı, tuz ve yarım limonun suyunu üzerine serpin.
2-3 su bardağı sıcak su ilave edin.
Eriklerin üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin, kapağını kapatın.
Ocağın ısısını en düşük ayara getirin.
Ağır ağır pişirin.

Pişen yaprak sarmasının üzerinde ki tabağı kaldırın.
Bu şekilde biraz soğuttuktan sonra sarmaları ve erikleri servis tabağına dizin.
Limon dilimleri eşliğinde servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

10 Temmuz 2013 Çarşamba

2013 İSMEK FESHANE SERGİSİ-YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

 
Her yıl Haziran ayında İsmek Feshane Sergisini ziyaret ediyorum.
Çektiğim resimleri, sergi resimlerini yayınlamak için açtığım sergi blogumdan paylaşıyorum ama aşçılık ve yemek branşı söz konusu olunca aynı resimleri yemek blogumda da paylaşıyorum.

Yiyecek-İçecek Hizmetleri bölümünde bu yıl bol bol pasta, muffin ve tatlı sunumları vardı.
Her yıl yiyecek içecek hizmetleri ya da aşçılık bölümüne ait stantta çeşit çeşit yemek sunumları yapılırdı, bu yıl inanılmaz güzellikte ve profesyonellikte pastalar sergileniyordu. 
Kendimi pasta fuarında geziyormuş gibi hissettim.
2013 İsmek Feshane Sergisi "Yiyecek İçecek Hizmetleri" branşına ait resimlerle sizi başbaşa bırakıyorum.

9 Temmuz 2013 Salı

HAYIRLI RAMAZANLAR!

Dün akşam kılınan ilk Teravih Namazı ve Sahur ile birlikte bu yılın Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz.
Rabbim bu Mübarek ayı en güzel şekilde değerlendirebilmeyi hepimize nasip etsin.

Resül-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurur;
"İman ederek ve sevabını yalnız Allah'ü Teâlâ'dan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edilir" (Buhâri)

Ramazan Manisi;
Kavuştuk Ramazan'a,
Hemde büyük ihsana,
Bu ayda oruç tutmak,
Huzur verir insana.

"Afiyetle Kalın"

6 Temmuz 2013 Cumartesi

KIZARMIŞ PATATES TOPLARI

Yarın Ramazan öncesi son Pazar kahvaltısını yapacağız, pek çok kişi yarını evde değil dışarı da geçirecek.
Bende Ramazan öncesi özellikle kahvaltılara çok yakışan, kaşar peynirli kızarmış patates topları tarifini yayınlayarak, kahvaltılık tariflere ara vermeyi düşünüyorum.
Gerçi sıcak havalarda iftarı ağır yemeklerle değil, kahvaltıyla geçirmek daha güzel oluyor.
Hem hafif yiyorsunuz, hemde çayınızı da erkenden içerek hararetinizi kesiyorsunuz.
Yaşasın kahvaltı : )

Tarifimize gelirsek;
Tarifi Simge'de görünce çok beğenmiştim, patates kroketi biliyordum ama bu şekilde yuvarlayarak, içine kaşar ilave ederek hiç pişirmemiştim.
Özellikle sıcakken nefis oluyor, mutlaka deneyin.
"Afiyetle Kalın"

patates kroket
KIZARMIŞ, KAŞARLI PATATES TOPLARI;
Malzemeler;
6-7 adet patates,
Tuz,
İçi için;
Kaşar Peynir,
Panesi için;
Un, 1 adet yumurta, Galeta unu.
Kızartmak için;
Sıvı yağ.

TARİFİ;
Patatesleri yıkayıp, haşlayın.
Sıcakken kabuklarını soyup, ezerek püre yapın.
Patatese tuz ve istediğiniz baharatları ekleyerek yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avucunuzun içinde açın.
İçine küp küp doğradığınız kaşar peynirden yerleştirip, yuvarlayın.
Patates püresinin hepsini bu şekilde hazırlayın.
3 ayrı tabağa un, çırpılmış yumurta ve galeta unu koyun.
Patates toplarını önce una, daha sonra yumurtaya, en son olarakta galeta ununa bulayarak kızartın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

3 Temmuz 2013 Çarşamba

İNCİR REÇELİ

 Muhterem'le Afiyetle
İncir reçeli en çok yapmak istediğim reçellerin arasında başı çekiyordu.
Fakat ne kadar çok istesemde ham incir bulamadığım için yapamıyordum.
Ben eskiden Şişli-Feriköy'de oturuyordum, Kurtuluş-Pangaltı-Feriköy gibi semtlerde mevsimi gelince ham incir soyup satanlar olurdu, fakat ben reçel yapmayı düşünmediğim için hiç alıcısı olmazdım.
Bir kaç yıldır incir reçeli yapmak istiyordum ama bu sefer de inciri bulamıyordum.
10 gün önce Bakırköy İncirli'de Cumartesi günleri kurulan Cumartesi Pazarı'na gittim ki bir de ne göreyim bir teyze bir köşeye oturmuş, reçellik incir soyuyor.
Hemen yanına gittim, 25 adetlik paketler halinde hazırladığı paketleri 3 liradan satıyordu.
2 paket (50 adet) incir aldım, büyük bir sevinçle eve geldim.
Ertesi gün Mutfak Sırları'ından Nilay'ın tarifi ile reçeli pişirdim.
Tariften çok memnun kaldım ama şunu fark ettim ki benim incirler çekirdeklenmeye başlayan körpe incirmiş, ham incir değilmiş : )
"Afiyetle Kalın"