29 Temmuz 2013 Pazartesi

VİŞNE REÇELİ

 
Vişne mevsimi geçmeden harıl harıl vişne ile hazırladığım tariflerimi yayınlamaya çalışıyorum.
Aslında siz bu yazıyı okurken ben memleketime tatile gitmiş olacağım.
Bu yazıları hazırlamayıp, tatile çıktığımı bir yazı ile duyurmak istedim ama sonrasında döndüğümde bu yazlık meyvelerin ve sebzelerin mevsimi geçeceği için tarifler bir işe yaramayacaktı.
Ben de yazılarımı hazırlayıp, otomatik yayınlama yaptım, zamanı gelince hepsi yayınlanacak, hem blogum ben yokken sessiz kalmamış olacak.

Gelelim asıl konumuza, vişne ile yaptığım tariflerden  vişneli muffin tarifi verirken bahsetmiştim.
Ramazan'dan önce ki son Cuma semt pazarıma gittim, 2 kilo vişne aldım.
Ertesi gün vişne ile ilgilenmeye sabahtan başladım.
Önce çok vaktimi alsa da tek tek çekirdeklerini çıkarıp, vişne reçeli yaptım.
Çok şükür ki çekirdek çıkarma aletim var, işim onunla çok kolaylaşıyor.
Vişnenin geri kalanı ile muffin ve vişneli yaprak sarma yaptım.
Bu arada;
Vişneli tarifleri bir arada bulabileceğiniz bir dosya hazırladım, görmek için tıklayın
"Afiyetle Kalın"


VİŞNE REÇELİ;
Malzemeler;
1 kilo vişne,
5 su bardağı toz şeker,
1 çay bardağı su,
1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 yemek kaşığı limonsuyu.

TARİFİ;
Vişnelerin saplarını çıkarın, yıkayıp çekirdeklerini çıkarın.
Not;
Çekirdek çıkarma aletiniz yoksa çengelli iğnenin arkası ile vişnenin çekirdeklerini çıkarabilirsiniz.
Çengelli iğnenin arka kısmını sapının olduğu yere batırıp, çekirdeği oradan çıkarabilirsiniz.
Vişneleri reçeli pişireceğiniz tencereye alın, üzerine şekeri ilave edin.
En az 4-5 saat, mümkünse 1 gece bu şekilde bırakıp, sulanmasını bekleyin.
1 çay bardağı su ilave edip, ocakta kaynamaya bırakın.
Ocağı reçel kaynadıktan sonra kısın, kısık ayarda pişirmeye devam edin.
25 dakika sonra reçel kıvamını bulmaya başlayınca limon tuzunu veya limon suyunu ilave edin.
5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
Temiz ve kuru kavanozlara boşaltın, soğuduktan sonra kavanozun kapağını kapatın.
"Afiyet Olsun" 

24 Temmuz 2013 Çarşamba

ETLİ KURU BAMYA ÇORBASI

kuru bamya çorbası
Yaz aylarında çorba çok tercih edimese de Ramazan ayında çorbasız olmuyor.
Bamya yaz sebzesi olsa da ben bugün kuru bamya çorbası tarifi vereceğim.
Kuru bamyanın en güzel tarafı, külahını kesmek için uğraşmıyorsunuz ve yaz-kış her zaman baharatçılarda bulunuyor.
Yalnız önemli bir ayrıntıyı vermeden geçmeyeyim, kuru bamyanın kilosu 90-95 Lirayı buluyor.
Fakat çorba yaparken sadece 1 ip bamya işinizi görüyor, o da 3,5-4 lira gibi bir fiyata geliyor.
Bu sıcak yaz günlerinde limon ekşiliği eşliğinde bu çorbaya hayır diyemiyeceksiniz.
"Afiyetle Kalın"

Diğer bamya tariflerim burada

bamya çorbası nasıl yapılır
ETLİ KURU BAMYA ÇORBASI;
Malzemeler;
1 bağ kuru bamya,
150 gram kuşbaşı et,
1 adet kuru soğan,
2 adet domates,
1 yemek kaşığı salça,
Yarım limon,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Bamyaları haşlamak için;
1 adet limon

limonlu bamya çorbası
TARİFİ;
Bamyanın dışında ki kurumuş sapları ve tüylerinin dökülmesi için kevgirin içinde hafifçe bastırarak döndürün.
Elinizle ovalayarak da bu işlemi yapabilirsiniz.

1 litre suyun içine 1 adet limonu sıkın kaynatın, bamyaları ipiyle birlikte içine atarak haşlayın.
Haşlanan bamyaları sudan çıkarın, ipini keserek ipten teker teker çıkarın.
Eti başka bir tencerede pişirmeye başlayın.
Suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin, eğer halen sertse tekrar su ilave edip, yumuşayıncaya kadar pişirin.
Etler yumuşadığı zaman içine küçük doğradığınız soğanları ve zeytinyağını ekleyin.
Domateslerin kabuklarını soyarak doğrayın tencereye ekleyin, beraber soteleyerek pişirmeye başlayın.
Salçayı, haşlanan bamyaları, limon suyunu ve tuzunu ilave edin.
2-3 su bardağı suyunu ilave ederek, kısık ateşte pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

21 Temmuz 2013 Pazar

TAZE NANE ŞERBETİ

Haziran başında eşim kısa bir köy ziyareti yaptı, döndüğünde tam bir kucak taze nane getirdi.
Bu kadar çok nane ile ne yapılır, tabii kurutulup kavanozlanır.
Bende çoğunu kurutup, ovalayıp, kaldırdım.
Tazesinden şerbet yapmak için bir demet kadarını ayırdım.
Şerbeti yaparken "taze reyhan şerbeti" tarifini uyguladım.
Yani taze nane yapraklarının üzerine kaynar su dökerek bir kaç saat beklettim, bu yüzden çok koyu bir rengi yok, en fazla ballı su gibi görünen bir görüntüsü var ama nane ve limonun baskın tadı yerinde.
Daha yeşil bir şerbet isterseniz taze nane yapraklarını havanda döverek ekleyebilirsiniz, ya da nane yapraklarını kaynatarak hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

NOT;
Kısmetse bende bu akşam tatil için memleketime gidiyorum.
Sayfalarım günlerce boş kalmasın diye yeni yazı ve tarifler hazırlayıp, yayınladım.
Günü ve saati gelince sırayla yayına girecekler.
Köyde internet yok ama internetin olduğu bir yere gittiğim anda sayfalarımı kontrol edip, yorumları onaylayacağım.
Hakkınızı Helal edin, ben bir kaç hafta buralardayım

TAZE NANE ŞERBETİ;
Malzemeler;
1 demet taze nane,
2 adet limonun suyu,
7 yemek kaşığı toz şeker,
8 su bardağı su,
5 parça limon tuzu,
Servis için;
Nane yaprakları, limon dilimleri ve buz küpleri.

TARİFİ;
1 demet taze naneyi yıkayın, elinizle parçalayarak sürahiye koyun.
Üzerine kaynar su, limon tuzunu, 2 adet limonun suyunu, şekeri ilave edip, karıştırın.
Sürahinin ağzını kapatıp, bir kaç saat bekletin.
Ilınınca buzdolabına yerleştirin.
İyice soğuduktan sonra süzerek şişeye aktarın.
Servis yaparken bardağın içine limon dilimleri, taze nane yaprakları ve buz küpleri ilave edin.

 "Afiyet Olsun"

18 Temmuz 2013 Perşembe

VİŞNELİ MUFFİN

Ramazan'dan önce ki son Cuma semt pazarıma gittim, vişne mevsimi gelmiş tezgahlar şenlenmişti.
Hemen 2 kilo vişne aldım.
Ertesi gün vişne ile ilgilenmeye sabahtan başladım.
Önce çok vaktimi alsa da çekirdeklerini çıkarıp, vişne reçeli yaptım.
Taze asma yaprağından yaprak sarmıştım vişne ile onu da pişirdim.
Ayırdığım vişnenin birazı ile de vişneli muffin  yaptım.
Bol vişneli bir gün oldu, reçeli kavanozlayıp kaldırdım, sarma o gün bitti : )
Muffinler çayımızın yanına eşlik etti.
Tam vişne zamanı iken önümüzde ki günlerde bol bol  vişneli tarifler yayınlarsam hiç şaşırmayın.
Bu arada;
Muffini hazırlarken vişneleri una bulayıp hamurunun içine attım, eğer kekin üzerine yerleştirirseniz vişneleriniz hamurun içinde kalmaz yüzeyinde görünür.
Benimkilerin yüzeyinde kullandığım pembe damla çikolatalar görünüyor.
"Afiyetle Kalın"

VİŞNELİ MUFFİN;
Malzemeler;
3 adet yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2,5-3 su bardağı un,
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış vişne,
Süslemek için;
Yarım çay bardağı pembe veya çikolatalı damla çikolata,
Yarım poşet krem şanti,
1 çay bardağı soğuk süt.
TARİFİ;
Yumurtaları şeker ile birlikte çırpın.
Yoğurt, sıvı yağ ekleyip iyice karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek sıvı malzemenin içine ekleyip karıştırın.
Çekirdeklerini çıkardığınız vişneleri  una bulayıp, kek hamurunun içine karıştırın.
Muffin kaplarına (pasta kapsülü) kek hamurundan  2 yemek kaşığı ilave edin.
Üzerlerine isterseniz damla çikolata ya da vişne yerleştirin.
Muffin kaplarını fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece) fırında pişirin.
Pişen muffinlerinizi krem şenti ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

14 Temmuz 2013 Pazar

ERİKLİ YAPRAK SARMA

zeytinyağlı yaprak sarma
Erik ve taze asma yaprağı tamamen tezgahlardan kalkmadan erikli yaprak sarma tarifi vereyim.
Taze asma yaprağı hafif ekşimsi tadı ile ekşi bir meyve olan erikle birleşince kimbilir nasıl bir tat ortaya çıkıyordur diye düşünerek bu tarifi uzun zamandır denemek istiyordum.
Erikler tezgahlarda görülmeye başlayınca da tarifi hemen uygulamaya geçtim.
Yaprakları haşlarken ortaya çıkan koku bile beni mest etti.
Bu tarz ekşimsi tatları seviyorsanız mutlaka deneyin.
Ben çok sevdiğim için geçen hafta da vişne mevsimi başlar başlamaz "vişneli yaprak sarma" yaptım.
Vişneli yaprak sarmanın tarifi BURADA
"Afiyetle Kalın"
 
ekşi yaprak sarma
ERİKLİ YAPRAK SARMA;
Malzemeler;
Yarım kilo taze asma (üzüm) yaprağı,
Yarım kilo yeşil erik,
1 adet limon,
İç malzemesi: 
2 su bardağı pirinç,
2 adet orta boy soğan,
Yarım demet dereotu,
Yarım demet maydanoz,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Yarım çay bardağı kuşüzümü,
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık,
1 yemek kaşığı dolma baharatı,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.
Pişirmek için;
1 çay bardağı zeytinyağ,
Tuz.


TARİFİ;
Taze asma yapraklarını yıkayıp, hafif haşlayın.
Soğanları ince ince doğrayın, zeytinyağında biraz pişirin.
Pirinci ayıklayıp yıkayın, tencereye ilave edin.
5-10 dakika pirinçleri kavurun.
Bütün baharatları, kuş üzümünü, dolmalık fıstığı ve tuzunu ilave edin.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayıp ekleyin.
İyice karıştırarak ocağı kapatın.

Hazırladığınız iç malzemesi ile asma yapraklarını sarın.
Tencerenin en altına erik yerleştirin.
Üzerine sardığınız yaprakları dizin.

En üstüne de erikleri yerleştirin.
İsterseniz erikleri keserek yerleştirebilirsiniz.
Zeytinyağı, tuz ve yarım limonun suyunu üzerine serpin.
2-3 su bardağı sıcak su ilave edin.
Eriklerin üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin, kapağını kapatın.
Ocağın ısısını en düşük ayara getirin.
Ağır ağır pişirin.

Pişen yaprak sarmasının üzerinde ki tabağı kaldırın.
Bu şekilde biraz soğuttuktan sonra sarmaları ve erikleri servis tabağına dizin.
Limon dilimleri eşliğinde servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

10 Temmuz 2013 Çarşamba

2013 İSMEK FESHANE SERGİSİ-YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

 
Her yıl Haziran ayında İsmek Feshane Sergisini ziyaret ediyorum.
Çektiğim resimleri, sergi resimlerini yayınlamak için açtığım sergi blogumdan paylaşıyorum ama aşçılık ve yemek branşı söz konusu olunca aynı resimleri yemek blogumda da paylaşıyorum.

Yiyecek-İçecek Hizmetleri bölümünde bu yıl bol bol pasta, muffin ve tatlı sunumları vardı.
Her yıl yiyecek içecek hizmetleri ya da aşçılık bölümüne ait stantta çeşit çeşit yemek sunumları yapılırdı, bu yıl inanılmaz güzellikte ve profesyonellikte pastalar sergileniyordu. 
Kendimi pasta fuarında geziyormuş gibi hissettim.
2013 İsmek Feshane Sergisi "Yiyecek İçecek Hizmetleri" branşına ait resimlerle sizi başbaşa bırakıyorum.

Yiyecek İçecek Hizmetleri














Üstte ki resimde gözleriniz sizi yanıltmıyor, masa-sandalye ve masanın üzerinde ki her şey duvarda duruyor.