23 Ekim 2013 Çarşamba

KAHVALTI MASASI 31-BAYRAM KAHVALTISI

Bu yıl Kurban Bayramı bizim ailede hem hüzünlü, hemde sevinçli geçti.
Annem 6 yıldır gitmek için kuranın çıkmasını beklediği hacca bu yıl gidebildiği için çok sevindik ama annem, abim, yengem bayramda yanımızda olmadığı için hüzünlendik.
Hacca abim ve yengemde gitti, yeğenlerim burada kaldılar.
Bayram sabahı yeğenlerim, eşim, bayram tatili için gelen oğlum ve kızımla birlikte bayram kahvaltısı yaptık.
Kahvaltıdan sonra oğlum bizi İstanbul turuna çıkardı.
Bayram tatili 9 günlük olunca pek çok kişi şehir dışına çıktı, bu sebeple İstanbul'da trafik biraz rahatladı.
1. gün kurban kesim işleri sebebi ile gezmeye vakit ayıramayanlar sayesinde bomboş yollarda rahat bir gezi yaptık.
İlk gün Otağtepe-Mihrabat Korusu-Hz.Yuşa Tepesi-Anadolu Feneri-Poyrazköy'ü gezdik.
Trafik boş olmasaydı bir güne bu kadar çok yer sığdırmamızın imkanı yoktu.
2.gün Yeniköy'e ablamı ziyarete gittik ama artık herkes yollarda olduğu için Haliç'ten Zincirlikuyu'ya bile 1,5 saatte ancak varabildik.
3.gün Avcılar'a eşimin abisini ziyarete gittik, dönüşte 7.Beyoğlu Sahaf Festivali'ne gittik.
4.gün Altunizade'ye bayram ziyaretine gittik, dönüşte uzun zamandır gitmek istediğim Şakirin Camii'ne gittik.
Çamlıca Tepesine de uğradık ama hava o kadar soğuk ve rüzgarlıydı ki daha fazla duramayıp, döndük.
Cumartesi günü kızkardeşimden piknik teklifi geldi, öğleden sonra gittiğimiz Belgrad ormanında akşam 9'a kadar kaldık.
Bayramda gezdiğimiz yerleri ayrıntılı ve bol resimli olarak gezi sayfamda yayınlamaya başladım, buradan takip edebilirsiniz.
Bu arada, annemler 40 günlük ayrılığın ardından İnşallah yarın akşam dönecekler.

KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;

Oğlum Kastamonu'dan gelirken pastırma getirmiş, bende pastırmayı paçanga böreği yaparak değerlendirdim.


Domates Salatası

Burgu peynirini çok seviyorum, hem kahvaltıya hemde salatalara çok yakışıyor.

1-Gül Reçeli

2-Vişne Reçeli

3-Abana Kestane Balı

"Afiyetle Kalın"

14 Ekim 2013 Pazartesi

8 Ekim 2013 Salı

KANLICA MANTARLI MAKARNA

Kanlıca mantarı doğal mantarlar arasında benim en sevdiğim mantardır.
Kültür mantarının pek tadı yoktur ama kanlıca mantarı tadı tuzu olan, yediğinizde et yemiş gibi ağzınızda tat bırakan bir mantardır.
Kastamonu ve Bolu başta olmak üzere Batı Karadeniz bölgesinde çok bilinir.
Bazı yörelerde "Çintar" "Melki mantarı" "Çam mantarı" olarak biliniyormuş.
Kanlıca mantarı köknar ve çam ağaçlarının altında yetişiyormuş.
Tadı ete benzer, rengi koyu turuncudur ve yıpranan, hava ile temas eden yerleri yeşile döner.
İlkbahar ve sonbaharda yağmur mevsimlerinde ortaya çıkar, pazar tezgahlarında görünür.
Kurak geçen mevsimlerde fazla olmadığı için kilosu 15-20 hatta 25 liraya kadar çıkar.
Doğal mantarlar ile ilgili hazırladığım bol resimli yazı burada
Bu tarifte görmüş olduğunuz mantarları bir kaç hafta önce eşimin yeğeni Kastamonu'dan getirdi.
Büyük boyda olanları soğanla kavurarak, küçüklerini de makarnaya sos yaparak değerlendirdim.
Soğan ve biberle kavurunca yeterince güzel oluyor ama makarnaya da çok yakışıyor, tek başına bile doyurucu bir öğün oldu.
"Afiyetle Kalın"

KANLICA MANTARLI MAKARNA;
Malzemeler;
Yarım paket makarna,
300 gram kanlıca mantarı,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
3 adet yeşil sivri biber,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.

TARİFİ;
Kanlıca mantarlarının saplarının uç kısımlarını kesin.
İyice yıkayın, kaynayan suya atıp 10 dakika haşlayıp süzün.
Not;
Mantarlarınız büyük boysa dilimleyerek veya küp küp doğrayarak kullanabilirsiniz.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında sotelemeye başlayın.
İçine yine küçük doğradığınız biberleri ilave edip, pişirmeye başlayın.
Haşladığınız mantarları ve istediğiniz baharatları (karabiber, kırmızı pul biber gibi) ve tuzunu ilave edip, ocağı kapatın.
Makarnayı 1 tatlı kaşığı tuz ilave ettiğiniz kaynar suda haşlayıp, süzün.
Haşlanan makarnaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edip, karıştırın.
Makarnayı servis tabağına yerleştirin, üzerine hazırladığınız mantarı yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

5 Ekim 2013 Cumartesi

PEYNİRLİ DOMATES-SALATALIK DOLMASI

Havalar bir anda soğudu, sonbahara özgü yağmurları ve hafif rüzgarları görmeden bir anda buz gibi soğuk bir havayla karşılaştık.
Sıcak havaların sona ermesi ile yazlık meyve ve sebzelerle yapılan tariflere de ara vermek gerekiyor.
Bugün kü tarifimiz kahvaltı masalarına çok yakışan, masada çiçek açmış etkisi veren bir tarif.
Her daim marketlerde bulunan kiraz (cherry) domates ve salatalık ile yapılıyor.
Ben çok fazla baharat eklemedim ama iç malzemesine kırmızı pul biber gibi baharatlar ekleyebilir, sunum sırasında üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PEYNİRLİ DOMATES-SALATALIK DOLMASI;
Malzemeler;
10 adet kiraz (cherry) domates,
2 adet büyük boy salatalık,
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir,
3-4 dal maydanoz,
Sunum için;
Roka veya tere yaprakları,
Çörek otu.

TARİFİ;
Ezilmiş beyaz peynir ve ince doğranmış maydanozu karıştırıp, iç malzemesini karıştırın.
Domatesleri yıkayıp, tepe kısmını bıçakla azıcık kesin, çay kaşığının sap kısmı ile domatesin içini boşaltın.
İçine hazırladığınız iç malzemesinden doldurun.
Diğer domatesleri de aynı şekilde hazırlayın.
Salatalıkları yıkayın, uç kısımlarını kesin.
Kabuklarını patlıcan soyar gibi alacalı soyun.
Elma çekirdeği çıkaran alet ile orta kısmında ki çekirdekli kısmı çıkarın.
Eğer elma çekirdeği çıkaran aletten yoksa yine çay kaşığının sapı veya ince bir bıçakla salatalığın içini oyun.
Salatalığın içini iç malzemesi ile doldurun.
Dilim dilim keserek hazırlayın.
Sunum için;
Tere veya roka yapraklarını yıkayıp, servis tabağına dizin.
Üzerine hazırladığınız domates ve salatalıkları yerleştirin.
Peynirlerin göründüğü yerlere çörek otu serpin.
"Afiyet Olsun"