28 Kasım 2013 Perşembe

AKŞAM YEMEĞİ-2

Bugün yazdan kalma, hafif bir yaz akşamı yemek masası resimlerini yayınlayacağım.
Menümü çok ağır yemeklerden değil, hafif ve kolay tariflerden oluşturdum.
Masayı akşam 17.30-18 gibi hazırladım ama yaz aylarında hava geç karardığı için yemeği aydınlık bir havada yedik.
Köyde bu yaz bol bol pazı vardı, böreği pazılı pişirdim.
Evin çevresinde doğal ortamda böğürtlenler yetişiyor, tatlıyı da böğürtlen soslu hazırladım.
Makarnayı yaz aylarında en severek yaptığım tarif olan bodrum makarnası olarak hazırladım.
Kavunda yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olduğu için, neredeyse evden hiç eksik olmadı.
Köydeki evimizde hazırladığım masa resimlerinin sonuna geliyoruz, bundan başka son olarak bir kahvaltı masası resimlerim var.





Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden kavun.

 "Afiyetle Kalın"

25 Kasım 2013 Pazartesi

İŞKEMBE ÇORBASI

Sakatat olarak ciğer ve yürek dışında bir şey yiyemiyorum ama sağolsun eşim ayırmadan hepsini çok severek yer.
Çok sık olmasa da arada bir, ya paça ya da işkembe çorbası pişirmemi ister.
Bu ikisini, pişirmek-uğraşmak değil de kokusu yüzünden hiç isteyerek pişirmem.
Neyse ki işkembeyi işkembeci veya ciğerciden değil de marketten aldığı için daha temiz oluyor.
Kurban bayramında ise çok şükür işkembeye elimizi sürmüyoruz, hiç almıyoruz.
Bazı tariflerde sirke çorbaya pişerken ekleniyor ama ben pişerken eklemem, servis yaparken sirke ile birlikte servis yaparım.
Birde sarımsağını sonuna doğru eklerim ki sarımsağın tadı ve kokusu pişerek yok olmasın.
Daha önce yayınladığım sakatat tarifleri burada
"Afiyetle Kalın"

işkembe çorbası nasıl yapılır?
İŞKEMBE ÇORBASI;
Malzemeler;
1 paket (750 gram) dana veya kuzu işkembe,
Yarım limon,
Tuz,
Terbiyesi için;
2 yemek kaşığı un,
1 adet yumurta,
Yarım limonun suyu,
3 diş sarımsak,
Sunum için; (porsiyon başına)

1 yemek kaşığı tereyağ,
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber,
Sirke.

işkembe tarifi
İŞKEMBE ÇORBASI TARİFİ;
İşkembeyi pişirmeden önce 2 saat kadar soğuk suyun içinde bekletin.
Daha sonra suyunu döküp, üzerini geçecek kadar su ekleyip, düdüklü tencerede kaynadıktan sonra 10 dakika haşlayın.
İlk haşlama suyunu dökün ve tekrar işkembenin üzerini geçecek kadar su doldurun.
Düdüklüyü tekrar ocağa yerleştirin, içine yarım limon atın, en az 30 dakika pişirin.
Not;
Kullandığınız işkembenin kuzu veya dana olmasına bağlı olarak pişirme süreniz uzayabilir veya kısalabilir.
İşkembe yumuşadığı zaman pişirme işimiz tamamlanmış demektir.
Not;
Eğer işkembeniz iri parçalar halindeyse bu aşamada ufak ufak doğrayın.
Terbiyesini hazırlamak için;
Un, yumurta ve limon suyunu 1 bardak su ile çırpın.
Tencereye 1 bardak soğuk su ekleyerek çorbanın ısısını biraz düşürün.
Daha sonra tencereden 1 kepçe su alarak terbiye malzemelerinin içine ekleyin.
Terbiyeyi karıştıra karıştıra tencereye ekleyin.
3 diş sarımsağı ezip, çorbaya ekleyin.
Çorbayı terbiyesi ile birlikte 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Servis yaparken;
Tereyağı eritin, içine toz kırmızı biber ekleyin.
Çorbayı kaseye koyun, üzerine eritilmiş biberli tereyağ gezdirin.
Mutlaka sirke ile birlikte servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

21 Kasım 2013 Perşembe

PAZILI BÖREK

pazili borek
Bugün tarifini vereceğim pazılı böreğin en önemli özelliği pazı yapraklarının çiğ olarak böreğe eklenmesi.
Ben pazılı börek yapacağım zaman klasik ıspanaklı börek gibi pazıyı biraz kavururdum.
Geçtiğimiz yıllarda köyde olduğumuz bir gün Serpil yengem pazılı börek pişirdi.
Böreğin içini hazırlarken pazının sadece yapraklarını incecik doğradı ve tuz ile ovup, böreğe çiğden ekledi.
Birde oda da bulunan kuzineyi yakıp, odun ateşinde pişirdi.
Ortaya çıkan tadı ne siz sorun ne ben söyleyeyim, tek kelime ile nefis olmuştu.
O günden sonra bende pazılı börek yapacağım zaman yapraklarını çiğ olarak kullanıyorum.
Saplarını da küçük küçük doğrayıp, kavurarak yumurtalı pişirerek değerlendiriyorum.
"Afiyetle Kalın"

PAZILI BÖREK;
Malzemeler;
1 kilo yufka,
İçi için;
2 demet pazı yaprağı,
Tuz,
2 su bardağı çökelek-lor peynir,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
Üzerine sürmek için;
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 adet yumurta.
Ayrıca;
Çörekotu

PAZILI BÖREK TARİFİ;
Pazının saplarını kopararak sadece yapraklarını iyice yıkayın.
İnce ince doğrayın, biraz tuz serperek yaprakların diriliği gitsin diye elinizle iyice ovun.
Suyunu sıkarak başka bir tabağa alın, üzerine lor peynirini ve pul biberi serpip karıştırın.
Not;
Bu tarifte pazının yaprakları pişirilmeden çiğ olarak kullanılıyor.
Fırın tepsisini yada dikdörtgen şeklindeki Borcamın dibini yağlayın.
İlk yufkayı tepsiye kenarları dışarı sarkacak şekilde serin.
Süt ve sıvıyağı iyive karıştırın.
Yufkanın üzerine 1-2 kaşık sütlü, yağlı karışımdan gezdirip, üzerine parçalayarak 1 yufka daha yerleştirin.
İkinci yufkanın üzerine hazırladığınız pazılı-peynirli içten yerleştirin.
Üçüncü sırada yufka ve sütlü-yağlı karışım, dördüncü yufkada da tekrar iç yerleştirin.
Kenarlardan sarkan yufkayı tepsinin içine toplayıp, üzerine son yufkayı kenarlarını katlayarak bütün olarak yerleştirin.
Üzerine sürmek için yumurta-yağ ve yoğurdu çırpın, en üstteki yufkanın üzerine sürün.
Son olarak üzerine çörekotu serpin.

resimli pazılı börek tarifi
Önceden ısıtılmış, orta hararetteki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

 "Afiyet Olsun"

16 Kasım 2013 Cumartesi

GÜL REÇELİ ve GÜL MAYASI

 
Gül reçeli tarifi vermek için uygun bir mevsim değil ama ben zaten bu reçeli taze gül yaprakları ile yapmadım.
Bu yaz hayatımda ilk defa gül mayasından haberim oldu, bu görmüş olduğunuz reçeli, gül mayası kullanarak hazırladım.
Bu arada, benim gül mayam beyaz gül mayasıymış, o yüzden rengi bu renk oldu.
İnşallah önümüzde ki yaz pembe veya kırmızı gül yaprakları ile gül reçeli hazırlarım.

Eşimin abisinin köyde ki evinin bahçesinde çok güzel güller var.
Bende uzun zamandır gül reçeli yapmak istiyordum, İstanbul'da kolay kolay bulamayacağım gülleri görünce, reçeli köyde yapmaya karar verdim.
Bir gün "abi bu güllerle reçel yapılıyor mu?" diye sordum.
Sağolsun "Bu güllerle reçel yapılıyor ama istersen hiç uğraşma ben sana 1 kavanoz gül mayası vereyim" dedi.
Daha önce gül mayası diye bir şey duymamıştım, hemen ayrıntıları ve tarifi öğrendim.

Gül mayası gül yapraklarının şekerle iyice ovulmasıyla elde ediliyormuş.
Gül yapraklarının her tarafı şekerle kaplandığı için bozulma olmadan uzun zaman dayanıyormuş.
Gül reçeli yapmak istediğiniz zaman, istediğiniz kadarına uygun ölçülerde şerbeti kaynatıp, gül mayasından gül yaprakları ekleyerek reçelinizi pişiriyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"

GÜL MAYASI İLE GÜL REÇELİ;
Malzemeler;
2 su bardağı gül mayası,
2,5 su bardağı toz şeker,
3 su bardağı su,
1 çay kaşığı limon tuzu.

TARİFİ;
Su ve şekeri 15-20 dakika kaynatıp, şerbet kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz.
Şerbet gibi ağdalı kıvama gelince içine 2 su bardağı gül mayası ekleyin, kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Yaprakların yumuşamasına yakın limon tuzunu ilave edin.
Limon tuzunuz yoksa yarım limonun suyunu kullanabilirsiniz.
Limon suyunu veya tuzunu ilave ettikten 5 dakika sonra ocağı kapatın.
Reçeli hemen kullanmayacaksanız sıcakken kavanoza koyup, kapağını kapatın ve hemen kavanozu ters çevirin.
Sıcağın etkisi ile kavanozun kapağı vakumlanacak ve daha uzun süre dayanacaktır.

 "Afiyet Olsun"

12 Kasım 2013 Salı

KAHVALTI MASASI 32-KÖYDE AİLE KAHVALTISI (2)

Bu yaz köyde ki tatilimizde misafirlerin sayısına bağlı olarak büyük-küçük kahvaltı masaları hazırladım.
Mesela bu masayı hazırladığım gün eşimin 2 abisi ve kızkardeşi gelmişti, toplam 11 kişiydik.
Kahvaltı için bu yaz severek yaptığım kek kalıbında börek yaptım, salamlı milföy gülleri, patates-biber kızartması ve köyde en doğal haliyle bulunan domates-salatalık-maydanozla salata hazırladım.
Köyde ki maydanozların tül gibi incecik yapraklarına bayılıyorum, salatalarımda bol bol kullanıyorum.
Tatlı olarak kızımla birlikte irmikli bonbon hazırladık.
Sabah erkenden muhallebisini pişirdim, ben diğer hazırlıklarla uğraşırken kızımda yuvarlayarak bonbonları hazırladı.
Gül reçelini köyde pişirdim, köyde bulunduğumuz sürede kahvaltılarımıza eşlik etti, İstanbul'a dönerken reçelleri yanımda getirdim, şimdi burada ki kahvaltılarımız da yer alıyor.

breakfast
Kısmetse önümüzde ki yaz ilk işim köyde ki eve aynı model 2 adet masa örtüsü almak olacak.
Kalabalık olduğumuz günlerde balkona 2 masa kuruyoruz, örtüler aynı model olunca bütünlük bozulmamış olur.

KAHVALTI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz. 

Böreğin iç malzemesi etli-bezelyeliydi.


Patates-Biber Kızartması

Domates-Salatalık-Maydanoz



"Afiyetle Kalın"

6 Kasım 2013 Çarşamba

BÖĞÜRTLEN SOSLU İRMİK TATLISI

 
Köyde muhteşem bir doğada yaşamanın iyi yanları olduğu gibi bakkal gibi alışveriş yapacağınız yerlere uzak olması gibi olumsuz yönleri de var.
Bu yaz köyde ki tatilimizde evden irmik ve sütü hiç eksik etmedim.
Misafir için alış verişe vaktiniz olmadığında ya da canınız tatlı çektiğinde elinizin altında malzeme varsa hiç uğraştırmadan hemen yapılan bu tarif benim kurtarıcım oldu.
Bazen arasına kakaolu bisküvi dizerek klasik irmik tatlısı hazırladım, bazen de meyve sosları ile servis yaptım.
Bazen de "irmikli bonbon" hazırladım.
Bizim köyde olduğumuz günler böğürtlenin en güzel mevsimiydi, evin çevresinden ve yol kenarlarından bol bol böğürtlen topladık.
Böğürtlenleri değerlendirmek için sos hazırlayıp, buzdolabına kaldırdım, bu tarz tatlılarıma  rengi ve tadı ile eşlik etti.
"Afiyetle Kalın"

BÖĞÜRTLEN SOSU;
Malzemeler;
7 su bardağı böğürtlen,
4,5 su bardağı toz şeker,
2,5 su bardağı su,
Yarım çay kaşığı limon tuzu.
TARİFİ;
Böğürtlenleri yıkayıp, süzün.
Su ve toz şekeri kaynatıp şerbet gibi kaynatın.
Şerbet gibi ağdalaşınca içine böğürtlenleri ekleyin.
10 dakika daha kaynatıp, limon tuzunu ilave edin.
5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Temiz ve kuru bir kavanoza yerleştirip, buzdolabında saklayın.
Not;
Bu ölçülerle 5 su bardağı böğürtlen sos çıkıyor.

BÖĞÜRTLEN SOSLU İRMİK TATLISI;
Malzemeler;
İrmik Tatlısı için;
2 litre süt,
14 yemek kaşığı irmik,
14 yemek kaşığı toz şeker,
2 paket vanilya.
1 su bardağı böğürtlen sosu.

TARİFİ;
Sütü, irmiği, ve toz şekeri tencereye koyup karıştırın.
Ocağın üzerinde sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Kullanacağınız kalıbı su ile çalkalayıp, biraz buzlukta tutun.
Silikon kalıp kullanacaksanız buzlukta tutmanıza gerek yok.
Pişen muhallebiyi kalıba dökün.
Buzlukta 4-5 saat, derin dondurucuda 2 saat beklettikten sonra servis yapmanıza yakın servis tabağına ters çevirin.
Servis tabağında ki tatlının üzerine hazırladığınız sosu dökün.
Eğer sosunuz yoksa, hazır sos pişirerek kullanabilirsiniz ya da böğürtlen-ahududu reçelini 2-3 yemek kaşığı sıcak su ile seyrelterek sos olarak kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

4 Kasım 2013 Pazartesi

KEMİK İLİĞİ

Kemik iliği kemiklerin içinde ki boşlukta yer alan yumuşak ve yağlı bir dokudur.
Kemik haşlandığında ilikler içinden çekilmeden, sıyrılmadan atılmaz, genellikle beylerin bayılarak yedikleri bir yemektir.
Kemik ve et suyunun faydalı mı? zararlı mı? olduğu hep tartışılır.
Faydasının olduğuna inanıyorum, kırık tedavisinde ilikli kemik suyu içipte daha çabuk iyileşen çok kişi gördüm.
Zararı ise belki kolesterol değerlerinin yükselmesi ve kilo almak olabilir.
Fakat son yıllarda Prof. Dr. Canan Karatay bu tarz protein kaynaklarını korkmadan yememiz gerektiğini savunuyor.

Bu tarifin servis önerilerinden birisi de ekmeğin üzerine sürerek yemektir.
İlik kemiğin içinde piştikten sonra kaşıkla çıkarıp, ekmeğin üzerine sürebilir, dövülmüş sarımsak-kekik-pul biber-karabiber ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KEMİK İLİĞİ;
Malzemeler;
2 adet büyükbaş hayvan kemiği,
Tuz,
Servis için;
Kekik, pul biber, karabiber.

TARİFİ;
Kemikleri büyük bir tencereye yerleştirip, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
2 saat kadar bekletip, kanının süzülmesini sağlayın.
Sudan çıkarıp, suyunu iyice süzün, kağıt havlu ile kurulayın, fırın tepsisine yerleştirin.
Fırını yüksek ısıda (230 derece) ısıtın.
Kemiklerin içinde olduğu tepsiyi fırına yerleştirin.
En az 30 dakika boyunca kemikleri fırında pişirin.
Daha sonra kemikleri düdüklü tencereye yerleştirin.
Üzerine 6-7 su bardağı su ekleyin, tuzunu ilave edin.
Düdüklünün kapağını kapatın ve 25 dakika pişirin.
Not;
Pişirme süreleri hayvanın genç yada yaşlı olmasına bağlı olarak uzayabilir yada kısalabilir.
Mutlaka sıcak olarak ve yanında kekik, pul biber ve karabiber ile birlikte servis yapın.

Kemikler piştikten sonra susuz sadece ilikli kemik olarak servis yaparsanız sakın kemik suyunu atmayın.
Kemik suyunu küçük kemik kırıntılarından arındırmak için süzerek buz torbası poşetlerine dökün, buzlukta dondurun ve çorbalarınıza ve pilavlarınıza küp küp ekleyerek değerlendirin.

Küçük bir öneri;
Kemikleri servis yaparken dondurma kaşığı ile servis yapın.
Dondurma kaşığının uzun sapı derinlerde ki ilikleri almanızda çok işinize yarayacaktır.
"Afiyet Olsun"

1 Kasım 2013 Cuma

ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Bugün, son yıllarda en sevdiğim, en severek yaptığım tariflerden olan arpa şehriye pilavının tarifini vermek istiyorum.
Bu tarifi yapmaya başladıktan sonra artık evde eskisi gibi pirinç pilavı yapmaz oldum.
Bu tarif hem çay masalarına, hemde yemek masalarına çok yakışıyor.
Yemeklerde "pilav almayayım" diyen misafiriniz, bu pilavı seve seve yiyor.
Çünkü hem değişik, hemde pirinç kadar ağır bir pilav değil.
Bu yaz köyde de sık sık arpa şehriye pilavı hazırladım.
Bir seferinde de baharatlı tavuk dilimleri ve haşlanmış mısır taneleri ile servis yaptım.
Bakınız; Çay Masası-22
Mutfak alışverişlerimde listemin vazgeçilmez ürünü arpa şehriye oldu.
Arpa şehriyeyi, pilavının yanı sıra salatalık ve yoğurtla hazırlanan tarifle de (Susuz Cacık) değerlendiriyorum.
"Afiyetle Kalın"

ARPA ŞEHRİYE PİLAVI;
Malzemeler;
1 paket arpa şehriye,
2 yemek kaşığı tereyağ,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
2,5 su bardağı su (200 mili litrelik normal su bardağı)
Tuz.
TARİFİ;
Pilav tenceresine tereyağ ve sıvıyağı koyup, eritin.
İçine arpa şehriyeyi ilave edin.
Kavurmaya başlayın, ocağın ısısı çok yüksek olmasın.
Ağır ağır 10 dakika şehriyeyi kavurun.
Not;
Şehriyenin hepsinin kavrulmasına ve rengini değiştirmesine gerek yok.
Tencereye şehriyenin üzerini biraz geçecek kadar su ilave edin.
Tuzunu ilave edin, ocağı kısın, ağır ağır suyunu çekinceye kadar pişirin.
Piştikten sonra kapağına açıp karıştırın, havalanmasını sağlayın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"