17 Mart 2014 Pazartesi

TEREYAĞLI MAYALI ÇÖREK

Tereyağlı Çörek
Mayalı çörek tariflerine devam ediyorum ama bu seferki çörek tarifimiz tatlı değil, tuzlu-tereyağlı yumuşacık bir çörek tarifi.
Kahvaltı için harika bir tarif, çay davetlerinizde de poğaça yerine yapabilirsiniz.
Bu arada unutmadan belirteyim, bu ölçülerle 25 yada 27 adet çörek çıkıyor.
Not;
25-27 adet çörek, ince ya da kalın açmanıza ve hamuru büyük-küçük açmanıza bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
Daha az olmasını isterseniz malzemeyi yarıya indirebilirsiniz veya hamurun diğer yarısı ile yapılış aşaması aynı olan "tereyağlı lokum ekmek" yapabilirsiniz.
 "Afiyetle Kalın"

Tereyağlı Çörek
TEREYAĞLI ÇÖREK;
Malzemeler; (25-27 Adet)
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
100 gram tereyağ,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı. 

Tereyağlı Çörek
TEREYAĞLI ÇÖREK TARİFİ;
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 15 dakika mayalanmaya bırakın.
 

Tereyağlı Çörek Tarifi
Hamuru 2 parçaya ayırarak pezileyin.
Tezgaha un serperek dikdörtgen bir biçimde uzunlamasına açın.
Üzerine yumuşak tereyağının  yarısını sürün.
Hamuru uzun kenarından başlayarak kıvırıp, rulo yapın.

Tereyağlı Çörek Tarifi
Rulo yaptığınız hamuru yarım parmak genişliğinde dilimleyin.

Tereyağlı Çörek Tarifi
Dilimlediğiniz parçaların üçünü bir araya getirerek, kestiğiniz tarafı yukarıya bakacak şekilde pasta kapsülünün içine yerleştirin.
Ben kapsül olarak içi yağlı kağıt gibi bir malzeme ile kaplı olan sağlam bir kağıt kapsül kullandım.
Bu tür kapsülleriniz yoksa cam krem karamel kaplarını yağlayarak kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız çörekleri tepsiye dizin, tepside 30 dakika bekleterek mayalanmasını bekleyin.
Fırını orta hararette (180 derece) ısıtın.
Mayalanan hamurun üzerine hamuru söndürmeden yavaşça yumurta sarısı sürün.
Isınmış olan fırına yerleştirp, pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
Sıcak olarak servis yapın.

Tereyağlı Çörek
 "Afiyet Olsun"

10 yorum:

  1. Görüntü harika ama bana biraz zor gelir. Ellr ine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ablacığım çok nefis gözüküyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık ablacım..
    sunumu da çok cici olmuş..
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Sunuma bayıldım,tarif pastane açması gibi..En kısa zamanda yapılmalı..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Harika bir corek olmus ellerine sağlık;)

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık,hem lezzetli hem şık bir sunum olmuş

    YanıtlaSil
  7. Misler gibi tereyağlı, görünüşü de harika, ellerine sağlık Muhteremcim..

    YanıtlaSil
  8. Nefis olmus, ellerinize saglik.

    Selam ve sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık muhterem abla,nefis görünüor..sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık Muhterem Hanım nefisss olmuş…
    Görsel olarak da şahane afiyetler olsun sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...