28 Şubat 2014 Cuma

KAKAOLU PAŞA SARMASI

 Kakaolu Paşa Sarması
Bugün çok pratik, görüntü olarak şık, hafif bir tatlı tarifi vereceğim.
Fakat şunu belirtmek isterim ki bu tatlının bu kadar çok ismi olduğunu bilmiyordum.
Ben "Paşa Sarması" olarak biliyordum, bazı yerlerde "paşa lokumu","sultan lokumu",vezir sarması" gibi isimlerle biliniyor.
İsmi ne olursa olsun, lezzeti harika olan bu tatlıyı mutlaka deneyin.
Vereceğim tarif  büyük boy fırın tepsisi içindir, bu ölçülerle resimlerde gördüğünüz boyutlarda 16 adet tatlı çıkıyor.
"Afiyetle Kalın"

Kakaolu Paşa Sarması
KAKAOLU PAŞA SARMASI;
Malzemeler; (büyük boy fırın tepsisi için)
1 litre süt,
1 su bardağı un,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı buğday nişasta,
7 yemek kaşığı kakao,
Arası için;
2 su bardağı soğuk süt,
3 poşet krem şanti,
Tepsinin içini kaplamak için;
1 su bardağı hindistan cevizi.

pasa sarmasi
KAKAOLU PAŞA SARMASI TARİFİ;
Un, süt, toz şeker, yağ, kakao ve nişastayı iyice karıştırıp ocakta karıştıra karıştıra muhallebi kıvamında pişirin.
Muhallebiyi sürekli karıştırarak ılıtın.
Kullanacağınız fırın tepsisinin içini hindistan cevizi ile kaplayın.
Ilık haldeki muhallebiyi tepside ki hindistan cevizinin üzerine yayın.
Rahat sarabilmeniz için muhallebiniz çok kalın bir tabaka değil, hindistan cevizinin üzerini örtecek kadar ince bir tabaka olmalı.
Krem şantiyi soğuk süt ile çırpın, tepside ki kakaolu muhallebinin üzerine hiç açıklık kalmayacak şekilde sürün.
Tatlıyı buzdolabına kaldırın, muhallebinin kıvamını bulması ve krem şantinin sertleşmesi için 1 gece buzdolabında dinlendirin.

Kakaolu Paşa Sarması
Tepside ki tatlıyı önce uzun şeritler halinde kesin.
Spatula yardımı ile tatlıyı bir tur yuvarlayarak rulo yapın ve kesin.

pasa sarmasi
Kestiğiniz dilimleri servis tabağına aktarın.
Diğer şeritleri de aynı şekilde keserek hazırlayın.
Krem şantinin erimemesi için servis zamanına kadar buzdolabında bekletin.
"Afiyet Olsun"


26 Şubat 2014 Çarşamba

PANCAR SUYUNA PİLAV

Muhterem'le Afiyetle
Pancar tamamen doğal bir gıda boyasıdır.
Pancar ile bir şeyler hazırladığım zaman genellikle kendi suyunu veya haşlama suyunu daha sonra kullanırım.
Mesela pancarı haşladığınız haşlama suyu ile makarna pişirebilir, pembe renkli makarnalar yapabilirsiniz.
Bakınız; Pancar Suyunda Pişmiş Makarna
Çay davetleri için hazırlanan kuskus salataları için, kuskusu pancar suyunda haşlarsanız salata için pembe renkli kuskuslarınız olur.
Pancar suyu ile makarna yaptığım zaman mutlaka pilav da yapmalıyım diye not aldım.
Pancar haşladığım bir gün suyu ile pilav yaptım.
Haşlama suyu olduğu için rengi beklediğimden soluk oldu ama pancarı katı meyve sıkacağı ile sıkıp, çıkan suyunu kullanırsanız çok canlı bir renk elde edersiniz.
Veya pancarı çiğken rendeleyip, hem rendelenmiş pancarları hemde çıkan suyunu pilava ekleyebilirsiniz.
Pancarla hazırladığım diğer tariflerime 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


24 Şubat 2014 Pazartesi

FINDIKLI İNCİR TATLISI (KUŞ YUVASI)

Dried Figs with Hazelnut Dessert
Bugün size görünümü ile çok şirin, leziz, sağlıklı bir tatlı tarifi vereceğim.
Bu tatlıyı Leziz Sofralar blogunda görünce görüntüsüne bayıldım, ilk fırsatta denemek için not aldım.
Bugün tatlıyı yapıp resimlerini çekince yayınlanması için beklemesine gönlüm razı olmadı, hemen resimleri düzenleyip tarifi yazdım.
Kuru meyveler ve kuru yemişle aranız iyi ise mutlaka bu tatlıyı yapın.
Tatlının orjinal ismi "Fındıklı İncir Tatlısı" ama ben gördüğüm andan beri bu tatlıya "kuş yuvası" diyorum : )
Tatlı için bir kaç önerim olacak, tatlıyı akşamdan hazırlayabilirsiniz ama sakın akşamdan pişirmeyin.

Fındıklar piştiği için çok bekleyince fındıklarda yumuşama oluyor, bu yüzden servisten 2-3 saat önce pişirmenizde fayda var.
"Afiyetle Kalın"

Dried Figs with Hazelnut Dessert  
FINDIKLI İNCİR TATLISI (KUŞ YUVASI) ;
Malzemeler;
15 adet kuru incir,
1 kase kavrulmuş fındık içi,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 su bardağı su,
1 paket vanilya,
Tarçın.
Servis İçin;
Toz Antep fıstığı.

Dried Figs with Hazelnut Dessert
FINDIKLI İNCİR TATLISI TARİFİ;
İncirleri yıkayın, sap kısımlarını kesin.
Kestiğiniz kısmı içine doğru kıvırın.
İçlerine incirleriniz büyükse 5 adet küçükse 3 adet fındık yerleştirin.
Diğer incirleri de bu şekilde hazırlayıp, dibi geniş olan karnıyarık tenceresine yerleştirin.
Tereyağını küçük parçalar halinde incirlerin üzerine yerleştirin.
1 su bardağı suyun içine toz şekeri ve vanilyayı ilave edip karıştırın.
Hazırladığınız suyu tencerede ki incirlerin üzerine dökün, tarçın serpin.
Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
İncirler yumuşayınca ocağı kapatın, ılık veya soğuk olarak toz Antep fıstığının üzerinde servis yapın.

Dried Figs with Hazelnut Dessert
"Afiyet Olsun"

22 Şubat 2014 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-37

Breakfast
Sömestr tatilinde misafirlerim olduğundan daha önce bahsetmiştim.
Bu kahvaltı masası da o günlere ait resimlerden sadece biri, yayınlanmayı bekleyen 1 kahvaltı, 1 çay masası daha var.
Kahvaltı için hazırladığım menüden bahsedecek olursam, uzun zamandır yapmadığm "Banyolu Börek" yaptım.
Tatlı olarak yine uzun zamandır yapmadığım "Küp Kek Pastası" hazırladım.
Diğer ürünler salçalı sosis, patates-biber kızartması, peynirli roka salatası gibi klasik kahvaltılık tariflerden oluştu.
Peynirli roka salatası kış aylarında hazırladığım kahvaltı masalarında mutlaka bulunur.
Domates ve salatalığı kış aylarında almadığım için salata olarak mutlaka masada bulunur.
Eğer iyi bir cherry domates bulursam salataya renk vermesi için eklerim.

breakfast
Masaların resmini çektiğim zaman blogda resimleri hemen yayınlamam mümkün olmuyor ama masalarımın resmini hazırlandığı anda instagram adresimde yayınlıyorum.
Beni Instagram'da BU adresten takip edebilirsiniz.

breakfast
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
 



Patates-Biber Kızartması 


muhteremle afiyetle

ev yapımı reçeller
Reçellerim;



"Afiyetle Kalın"
 

21 Şubat 2014 Cuma

YUMURTALI ISPANAK

Spinach with Eggs
Ispanakla çeşit çeşit tarifler verip, klasik yumurtalı ıspanak tarifini vermemek ıspanağa ve ıspanak severlere haksızlık olur.
Hemen hemen her evde ıspanak pişer, en çok kıymalı-pirinçli sulu yemeği tercih edilir.
Fakat yumurtalısı da vazgeçilmezdir, hele bir de börek yaparken artan kavrulmuş ıspanağınız varsa az vakitte hazırlanıp, can kurtarandır.
İsterseniz fırın tepsisinde fırında, yada geniş tabanlı karnıyarık tenceresinde ocakta pişirebilirsiniz.
Ispanakla hazırladığım diğer tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"

Spinach with Eggs
YUMURTALI ISPANAK;
Malzemeler;
Yarım kilo ıspanak,
1 adet soğan yada varsa pırasanın yeşil yaprakları,
Kişi adedince yumurta,
Zeytinyağı, kırmızı pul biber, tuz.

Spinach with Eggs
YUMURTALI ISPANAK TARİFİ;
Ispanakları ayıklayın, saplarını ince ince, yapraklarını kalın kalın doğrayın.
İyice yıkayarak, süzün.
Ispanak süzgecin içindeyken üzerine kaynar su dökün.
Not;
Ispanağınız kuzu ıspanaksa kaynar su dökmenize gerek yok ama büyük yapraklı tadı buruk olan ıspanakla yapacaksanız kaynar su dökün.
Tencerede küçük dopradığınız soğanları veya ince ince doğradığınız pırasa yapraklarını kavurun.
Üzerine ıspanakları ve tuzu ekleyip, ıspanakları kavurun.
Su eklemenize gerek yok, yıkadığınız zaman üzerinde kalan su yeterli olacaktır.
Pişen ıspanakların üzerine kişi sayısına göre birer yumurta kırın
Yumurtanın üzerine biraz tuz serpin, sarısının üzerine 1 yemek kaşığı su dökün.
Not;
Yumurtanın üzerine dökeceğiniz 1 kaşık su sarısının üzerinde beyaz bir tabaka oluşmasını sağlayacaktır.
Tencerenin kapağını kapatarak pişirin.
Yumurtalar pişince yemeğiniz hazır demektir.
Sıcak sıcak servis yapın, isteğe bağlı yumurtanın üzerine kırmızı pul biber veya karabiber serpin.
"Afiyet Olsun"

19 Şubat 2014 Çarşamba

EZOGELİN ÇORBASI

Soup
Ezogelin çorbasını çok severim, benim için 1.sırada ezogelin, 2.sırada mercimek çorbası gelir.
İki çorba birbirine yakın tatlarda gibi gözükse de ezogelinin katıklı yağı, bol baharatı çorbanın tadını farklı yapar.
Bu çorbayı vakit darlığında düdüklü tencerede yapabilirsiniz, basınç altında iyice piştiği için tadı ayrıca çok güzel oluyor.
Benim çocukluğumda hazır çorba pek yoktu, sonra Çapamarka diye bir markanın çorbaları çıktı.
Özellikle Ezogelin çorbası çok popüler oldu, çorbanın paketinde yöresel kıyafetler giymiş tahta kaşıkla çorba içen köylü bir kız resmi vardı.
Çorbanın tadından aklımda kalan tek şey çok baharatlı oluşuydu.
Annem pek hazır çorba almazdı (ne iyi yaparmış) eve hazır çorba nadir girdiği için piştiği zaman baharatı ağzımı yaksa da çok severek içerdim 😊
"Afiyetle Kalın"

soup
EZOGELİN ÇORBASI;
Malzemeler;
1 büyük çay bardağı (ajda bardak) kırmızı mercimek,
2 yemek kaşığı ince bulgur,
1 yemek kaşığı pirinç,
1 yemek kaşığı salça,
1 adet orta boy soğan,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
1 çay kaşığı kimyon,
3-4 su bardağı et suyu, yoksa içme suyu,
Tuz,
Katık için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı kuru nane.

 soup

EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ;
Mercimek, bulgur ve pirinci ayıklayıp yıkayın.
Tencereye sıvı yağ dökün, soğanı küçük küçük doğrayıp yağda sotelemeye başlayın.
Salçayı ilave edip 1-2 dakika pişirin.
Yıkayıp süzdüğünüz mercimek, bulgur ve pirinci ilave edin, 5 dakika kadar kavurun.
Damak tadınıza uygun baharatları ve tuzunu ilave edin.
Varsa 3-4 bardak et suyunu yoksa normal su ilave edip, kaynamaya bırakın.
Kısık ateşte ağır ağır çorbanızı pişirin.
Not; 
Çorba pişince isterseniz olduğu gibi taneli bırakın, isterseniz el blenderi ile çırparak pürüzsüz hale getirin.
Ben blenderden geçirerek servis yapıyorum.
Katığını hazırlamak için;
Tereyağını eritin, içine kırmızı pul biber ve kuru nane ekleyin, nanenin yanmaması için ocağı hemen kapatın.
Hazırladığınız katığı çorbanın üzerine dökün.
Sıcak sıcak yanında limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

15 Şubat 2014 Cumartesi

KİVİ SOSLU MUHALLEBİ

the kiwi fruit pudding
C vitamini deposu kivi ile muhallebi yapmaya ne dersiniz?
Kivi hafif ekşimsi tadı olan bir meyve, hele bir de tam olgunlaşmamış bir kiviyi yerseniz uzun süre ağzınızda ki o buruk tadı atamazsınız.
Bu tarifte muhallebiyi pişirip, üzerine nişasta ve şekerle pişirdiğiniz kivili püreyi ekliyorsunuz.
Nişasta sayesinde püre jöleli gibi duruyor.
"Afiyetle Kalın"
the kiwi fruit pudding
KİVİ SOSLU MUHALLEBİ;
Malzemeler; (5 adet kup için)

1 litre süt,
3 yemek kaşığı nişasta,
2 çay bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Kivili sos için;
3 adet olgun kivi,
2 yemek kaşığı nişasta,
2 yemek kaşığı toz şeker,
Yarım çay bardağı su,
Üzerini süslemek için;
Kivi dilimleri,
Kuruyemiş veya minik çikolata topları.

the kiwi fruit pudding
KİVİ SOSLU MUHALLEBİ TARİFİ;
Muhallebiyi pişirmek için;
Sütü ve diğer malzemeleri tencerede iyice karıştırın.
Dibini tutmaması için düşük ısıda ki ocakta koyulaşıncaya kadar karıştıra karıştıra pişirin.
Pişen muhallebiyi kuplara yada kaselere paylaştırın.
Not;
Kivili sosun üzerini dolduracağı bölüm için kupları tamamen değil 1 parmak eksik doldurun.
Muhallebinin soğuyup, üzerinin kabuk tutması için 10 dakika bekletin.
Soğuyan muhallebinin üzerine kaşıkla kivili sostan yerleştirip, üzerini düzleştirin.
Servis yaparken üzerini kuruyemiş veya minik çikolata topları ile süsleyin.
"Afiyet Olsun" 


11 Şubat 2014 Salı

KALP KURABİYE

Kalp Şeklinde Kurabiye
Sevgililer günü saçmalığı ile hiç bir ilgim yok, baştan söyleyeyim :)
Kalp şeklinde kurabiye bir tek sevgililer gününde lazım olmuyor.
Evlilik yıl dönümlerinde, sevdiğinizin doğum gününde kalp şeklinde kurabiye hazırlayabilirsiniz.
Kurabiye hamuru olarak çok severek kullandığım ıslak kurabiye (browni kurabiye) tarifinde ki hamuru kullanıyorum.
Bu hamur hemen toparlanması, dağılmadan-şekli bozulmadan piştiği için benim favori kurabiye hamurumdur.
Hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları
"Afiyetle Kalın"


8 Şubat 2014 Cumartesi

ALIÇ MARMELATI

hawthorn berry marmalade
Alıç marmelatı ile ilk defa geçen yıl Mayıs ayında Feshane'de düzenlenen Kastamonu günlerinde karşılaştım.
Tadını merak edip az miktarda almıştım, evde tadına bakıp çok beğenince "keşke daha fazla alsaydım" diye hayıflandım.
Alıç marmelatının tadı o kadar hoşuma gitti ki sonbaharda pazarda alıç görür görmez alıp, evde kendim marmelat hazırladım.
Tarif olarak kızılcık marmelatı tarifimi kullandım, kendi yaptığım marmelatın tadını da çok beğendik fakat alıçın içinde ki mini mini çekirdekleri çıkarmak o kadar çok uğraştırdı ki bir daha yaparmıyım bilmem : )
Fakat şundan eminim bu sene Feshane'de ki Kastamonu günlerinden daha çok alıç marmelatı alacağım.
Festivalden aldığım marmelatla hazırladığım kahvaltı masası  👉burada
Kendi hazırladığım marmelatın mönüsünde yer aldığı kahvaltı masası 👉burada
"Afiyetle Kalın"

5 Şubat 2014 Çarşamba

ETİMEKLİ PRATİK PROFİTEROL

 pratik profiterol
Geçtiğimiz günlerde kahvaltıya gelen misafirlerime etimekli pratik profiterol yaptım.
Misafir için hazırlık yaptığım zaman tatlı ve kurabiye işini akşamdan hazırlamaya çalışırım ama o gün 1 gün öncesinde de misafirim olduğu için akşamdan bir şeyler hazırlamaya fırsatım olmadı.
Sabah hazırlayacağım tatlının çeşidi zaman kısıtlı olduğu için çok mühimdi.
Şerbetli ile uğraşacak vaktim yoktu, tepside sütlü tatlı yapsam kıvamını bulup dağılmadan kesecek kadar  dolapta duramayacaktı.
Son anda aklıma Disal'de gördüğüm etimekle yapılan bu pratik tatlı geldi.
Tepside değilde kupta kişiye özel hazırlayarak keserken yayılma ihtimalini de ortadan kaldırmış oldum.
Birde etimeklerin yumuşaması için vaktim yoktu, şekerli su hazırlayıp içine batırarak kuplara paylaştırdım.
Vakit sıkıntınız varsa bu tatlıyı kesinlikle öneririm, benim çok işime yaradı : )
Bu tatlının mönüsünde yer aldığı masanın resimlerini buradan görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

muhteremle afiyetle
ETİMEKLİ PRATİK PROFİTEROL;
Malzemeler;
1 paket tuzsuz etimek,
Etimeği ıslatmak için;
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 su bardağı su,
Muhallebisi için;
1 litre süt,
1 su bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 poşet krem şanti,
Şantiyi çırpmak için 1 su bardağı soğuk süt,
Üzeri için;
2,5 su bardağı süt,
1 paket çikolatalı sos,
Hindistan cevizi.

muhteremle afiyetle
ETİMEKLİ PRATİK PROFİTEROL TARİFİ;
Krem şantiyi 1 su bardağı soğuk süt ile çırpın.
Muhallebi malzemelerini sürekli karıştırarak pişirin.
Piştikten sonra karıştıra karıştıra hem muhallebinin biraz soğumasını hemde kabuk bağlamamasını sağlayın.
Muhallebi biraz soğuduktan sonra krem şantiyi ilave edip, iyice karıştırın.
Kupların dibine 1-2 kaşık muhallebi koyun.
Toz şekeri suda karıştırarak eritin.
Hazırladığınız şekerli suda ıslattığınız etimeklerden ikisini parçalayarak muhallebinin üzerine ilave edin.
Tekrar üzerini muhallebi ile kaplayın.
Tüm kupları bu şekilde hazırlayın.
Not;
Kuplarınız çok derin değilse bu ölçülerle 6 adet tatlı çıkıyor.
Çikolatalı sosu sütle pişirin, tatlıların üzerine sosu paylaştırın.
Biraz soğuyup, üzeri kabuk bağladığında 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi serpin.
Soğuk olarak servis yapın.

Turkish Coffee
 "Afiyet Olsun"


4 Şubat 2014 Salı

KAHVALTI MASASI-36

Sömestr tatili ile aranız nasıl?
Pek çok aile okulların tatil olması ile birlikte tatile çıktı yada farklı şehirlerde oturan ailelerinin yanına gitti.
Bizim kışın tatile gitmek gibi bir alışkanlığımız olmadığı için buralardayız.
Tatil benim için misafir açısından bereketli geçiyor.
Başta kahvaltı olmak üzere misafirlerim oldu.
Bu masa dışında yayınlanmayı bekleyen 2 kahvaltı, 1 çay masası sırada bekliyor :)
Bu masa da eşimin aile büyüklerini ağırladım.

kahvalti

kahvalti
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.

tepsi böreği


kırmızı pancar

pazi sarmasi

pratik tiramisu

Turkish Coffee
 Türk Kahvesi ve Tiramisu

"Afiyetle Kalın"