29 Haziran 2014 Pazar

MUHTEREM'LE AFİYETLE 8 YAŞINDA!

Muhterem'le Afiyetle
Muhterem'le Afiyetle 8 yaşında!
Hayırlısı ile bir yılı daha bitirdik ve blog dünyasında dolu dolu 8 yılı geride bıraktık.
Hep beraber daha nice yıllara!
Her yıl yazdığım gibi;
Rabbim ömür ve sağlık verdiği müddetçe,
bizim evde yemek piştiği sürece ben buradayım, beklerim efendim : )

*Kolaj resimlerini son 1 senede yaptığım bazı yemeklerin resimlerinden oluşturdum.

Muhterem'le Afiyetle
Afiyetle Kalın : )

28 Haziran 2014 Cumartesi

HAYIRLI RAMAZANLAR

Dün akşam kılınan ilk Teravih Namazı ve Sahur ile birlikte bu yılın Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz.
Rabbim bu Mübarek ayı en güzel şekilde değerlendirebilmeyi hepimize nasip etsin.

Resül-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurur;
"İman ederek ve sevabını yalnız Allah'ü Teâlâ'dan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edilir" (Buhâri)

"Afiyetle Kalın"

23 Haziran 2014 Pazartesi

MAYALI ÇİĞ BÖREK

ci borek
Yeni bir yazı veya tarif eklemeyeli 10 gün olmuş :(
Aslında buralardayım tatile henüz çıkmadım ama 10 günün içinde İsmek Feshane Sergisi ziyareti, düğünler, 3 günlük kısa bir tatil ve bir de hastalık eklenince sayfamı güncelleyemedim.
İsmek sergisi, el işleri ve sergi blogum için resim çektiğim için benim bütün günümü alan bir etkinlik oluyor.
Bu yıl sergide 3.400 adet resim çekmişim, tabii bu kadar resim ciddi bir emek istiyor, ertesi gün kollarımı kaldıramayacak kadar yorulmuşum : )
Bugün bu sayfayı güncellemek için sabahtan notbooku açtım ama bakılacak ve yapılacak diğer işlerde biriktiği için, tarifin yayını bu saati buldu.
Bugünkü tarifim hemen hemen herkesin severek yediği çiğ börek.
Bizde çiğ börek muhakkak maya ile yapılır, anneciğim çok güzel yapar.
Ramazan'a sayılı günler kaldı, kahvaltılarınıza çok yakışıcak bu tarifi ikindi çaylarınız içinde hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

çi börek
MAYALI ÇİĞ BÖREK;
Malzemeler;
5 su bardağı un,
1 paket instant maya (10 gramlık),
Tahminen 2 veya 2,5 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz.
Hamuru açmak için ayrıca 1 bardak un.
İç Malzemesi için;
Yarım kilo kıyma,
2 adet kuru soğan,
2 adet yeşil sivri biber,
1 adet kırmızı biber,
Tuz, kırmızı pul biber, karabiber.
Kızartmak için;
2 su bardağı sıvı yağ.


çi börek
MAYALI ÇİĞ BÖREK TARİFİ;
Unu yoğurma kabına boşaltın, içine instant maya ve tuz ekleyip, su ile yoğurun.
Suyu azar azar ilave edin.
Not;
Malzeme listesinde verilen su miktarı ununuzun cinsine ve kalitesine bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
Kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerekiyor.

Muhterem'le Afiyetle
Hamuru kolay pezilemek için iki parçaya ayırın, uzun bir şekilde yuvarlayarak rulo yapın.
2 parmak genişliğinde dilimleyip, yuvarlayarak bezelere ayırın.
Hamurun diğer yarısını da aynı şeklide hazırlayın.

Bezelerin üzerini bez peçete ile örtüp, 10 dakika mayalanmaya bırakın.

Muhterem'le Afiyetle
Kabaran bezeleri ayırdığımız un yardımıyla, küçük pasta tabağı büyüklüğünde açın.

çiğ börek
İç malzemesini hazırlamak için;
Kıymanın içine soğanları rendeleyin veya rondodan geçirerek ekleyin.
Kırmızı ve yeşil biberi minik küpler halinde doğrayıp, ekleyin.
Pratik olmasını isterseniz soğan ve biberleri aynı anda mutfak robotunda parçalayabilirsiniz.
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz ve istediğiniz baharatları ekleyip karıştırın.
Açtığınız hamurun bir yarısına hazırladığınız çiğ halde ki içten yerleştirin.

 
 Hamurun diğer yarısını iç malzemesinin üzerine kapatın.

Orjinal çiğ börek tarifinde hamurun kenarları tabakla kesilerek kapatılır.
Ben çıkan kenar parçaları ile ayrıca uğraşmak istemediğim için hep çatalla bastırarak kapatırım.
Kapattığınız çiğ böreği temiz bir sofra bezinin üzerine yerleştirin.
Diğer pezileri de aynı şekilde hazırlayıp, sofra bezinin üzerine dizin.
Üzerinin kurumaması için üzerini yine bez peçete ile kapatın.
Yarım saat mayalanması için bekleyin.

Tavaya 2 su bardağı sıvı yağ dökün.
Yağ kızınca yavaşça hazırladığınız çiğ börekleri yağın içine bırakın ve önlü arkalı kızartın.
Not;
Çiğ böreğinizin kabararak kızarması için tavaya aynı anda çok fazla börek koymayın.
Tavanızın büyüklüğüne göre 2 veya 3 adet çiğ böreği aynı anda pişirmelisiniz.

Muhterem'le Afiyetle
Tavada kızarttığınız çiğ börekleri kağıt peçete serdiğiniz bir tepsiye yağlarının süzülmesi için dik bir şekilde yerleştirin.
Servis yapacağınız zaman servis tabağına dizip, sıcak olarak servis yapın.

Muhterem'le Afiyetle
"Afiyet Olsun"

13 Haziran 2014 Cuma

KAĞIT BARDAKTA KEK

Bardakta Kek
Kağıt bardakta poğaça yaptığım zaman "bu yöntemi mutlaka kek içinde denemeliyim" demiştim.
Kağıt bardakta kekte çok güzel oluyor, test ettim onayladım : )
Kağıt bardak fırında rahatlıkla kullanılabilen, yanmayan bir ürün.
Bu tarifi hazırlayıp misafirliğe gittiğiniz yere, kermeslere, okulda düzenlenen doğum günlerine ya da iş arkadaşlarınıza götürebilirsiniz.
Her kek kendi bardağı içinde olduğu için, yiyecek olan kişi seçip alıncaya kadar hiç kimsenin eli değmeyecektir.
Ben görsellik için büyük kağıt bardak kullandım ama siz daha küçük boyda kağıt bardak kullanarak sayısını arttırabilirsiniz.
Ben 8 adet büyük boy (200 ml) kağıt bardak kullandım.
"Afiyetle Kalın"

KAĞIT BARDAKTA KAKAOLU KEK;
Malzemeler;
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı yoğurt,
1 paket vanilya,
2 paket kabartma tozu,
2,5-3 su bardağı un,
3 yemek kaşığı kakao,
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi.
Ayrıca;
Kağıt Bardak.

KAĞIT BARDAKTA KAKAOLU KEK TARİFİ;
Yumurtaları ve şekeri çırpın.
Yoğurdu ve sıvıyağı ekleyip karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
Not;
Un için ölçü verdim fakat yumurtanızın boyutuna, kullandığınız su bardağının büyüklüğüne bağlı olarak bu miktar değişebilir.
Kek hamuruna kakao ekleyip, iyice karıştırın.
Kek hamurunuz sert olmayan akıcı kıvamda olmalıdır.
Ceviz içini ekleyip karıştırın.
Kağıt bardakları fırın tepsisine dizin.
Kaşıkla bardakların yarısına kadar kek hamuru yerleştirin.
Önceden ısıtılmış ama kızgın olmayan düşük ısıda ki fırında kapağını hiç açmadan ağır ağır pişirin.
Not;
Kek pişerken hızı ve harareti sevmez, bu yüzden asla yüksek ısı da kek pişirmeyin.
Pişmesine yakın kürdan yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

12 Haziran 2014 Perşembe

BERAT KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN!

Mübarek Berat Kandilimiz kutlu olsun!

Beraat gecesinde okunacak en değerli dua “Allahümme inneke afüvvun kerîmün tühibbu’l-affe fa’fuannî” yani, “Allahım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi affet!” duasıdır.

"Afiyetle Kalın"
 

9 Haziran 2014 Pazartesi

YOĞURTLU ENGİNAR SALATASI

Sıcak havalarda en çok yoğurtlu salataları tercih ediyoruz.
Kısmetse ay sonunda Ramazan'a kavuşacağız.
Ramazan son yıllarda yaz aylarına geldiği için iftar menülerimizde mutlaka yoğurtlu bir salata bulunuyor.
Bu salata çiğ enginar ve salatalık rendesi ile hazırlanıyor.
Salatalığın, sarımsak ve yoğurdun etkisi ile içinde enginar olduğu hiç belli olmuyor.
Bu tarif, enginar sevmeyenler ve çocuklar için enginar yedirmenin en iyi tariflerinden birisi.
Diğer enginar tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"

YOĞURTLU ENGİNAR SALATASI;
Malzemeler;
3 adet enginar çanağı,
3 adet salatalık,
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
2-3 dal dereotu,
Tuz, zeytinyağı. 
1.Sunum için;
1 adet kırmızı biber,
1 adet salatalığın kabukları.
2.Sunum için;
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı salça,
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber.

YOĞURTLU ENGİNAR SALATASI TARİFİ;
Salatalıkları yıkayın, kabuğunu soymadan rendeleyin.
Not;
Salatalıklar rendelenince fazlası ile su bırakabiliyor, elinizle sıkarak rendelenmiş salatalığın suyunu çıkarın, salatalığı salataya öyle ilave edin.
Olduğu gibi bırakırsanız salatanız sulanacaktır.
Enginarları çiğ olarak rendeleyin.
Sarımsakları havanda dövüp, ekleyin.
Dereotunu incecik doğrayıp, ekleyin.

Enginarın kararmaması için hemen yoğurtla karıştırın.
Not;
Yoğurdunuz süzme olursa daha kıvamlı bir salatanız olur, o gün benim yoğurdum sulu olduğu için salatayı sulandırdı.
Tuzunu, zeytinyağını ekleyip karıştırın.

Sunumu için;
1. Sunum;
Hazırladığınız salatayı servis tabağına yerleştirin.
Üzerine verev olarak doğradığınız kırmızı biberleri çiçek olarak, salatalık kabuklarını da yaprak şeklinde keserek yaprak olarak yerleştirin.
Tam orta kısmına maydanoz ya da dereotundan sap yapabilirsiniz.

2.Sunum;
3-4 yemek kaşığı zeytinyağında 1 tatlı kaşığı biber salçasını ve toz kırmızı biberi bir kaç dakika pişirip, salatanın üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"

5 Haziran 2014 Perşembe

KAHVALTI MASASI-41

kahvalti masasi
Allah kısmet ederse bu ay sonunda Ramazan-ı Şerif'e kavuşacağız.
Bende Ramazan gelmeden şimdilik elimde ki son kahvaltı masasının resimlerini yayınlamak istedim.
Bu masayı annem, benim abim ve eşimin abisi için hazırlamıştım.
11 kişilik bir aile masası olmuştu.

türk kahvaltısı
Menüyü hazırlarken herkesin damak tadına hitap edebilecek tarifler seçmeye gayret ettim.
Kıymalı midye böreği yaptım ama kıyma yemeyenler için kazayağı otlu börek yaptım.
Abimin en sevdiği Pazar kahvaltısı ürünü olan Yürek kavurmayı abimi düşünerek menüye ekledim.
Kızartmada vardı, kızartmayı ağır bulanlar için hafif bir salata olan roka salatası da vardı.
Şimdi sizi menünün ayrıntıları ile başbaşa bırakıyorum.

Turkish Breakfast

kahvaltı menusu
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.

midye börek

otlu börek

yürek kavurma
Yürek pişirdiğiniz zaman sıcağı sıcağına servis yapmanız gerekiyor, yoksa hemen yağları donabiliyor.
Bu ayrıntıyı düşünerek yüreği kapaklı bir kapta masaya yerleştirdim.

karışık kızartma
Karışık Kızartma
Son dönemde kahvaltı için bu şekilde kızartma hazırlıyorum.
Patates, kırmızı ve yeşil biberi, mantarı küp küp doğrayıp, kızartıyorum.
Rengarenk bir görüntü ortaya çıkıyor.

roka salatası
 
kahvaltılık sos

TATLILAR;

fındıklı incir tatlısı


Reçellerim;
3-Kaymak
"Afiyetle Kalın"


2 Haziran 2014 Pazartesi

ÇİLEKLİ CHEESECAKE

Strawberry Cheesecake
Geçtiğimiz hafta Çilek Soslu Cheesecake tarifi verip, 2. tarifi bir kaç gün sonra vereceğimi yazmıştım.
İşte bugün o gün :)
Aslında bu kadar sık aralıklarla aynı türde tarif vermem ama çilek mevsimi geçmeden iki tarifi de vermek istedim.
Bugün çilekli, jelli cheesecake tarifini vereyim, şimdilik cheesecake tariflerine ara vereyim.
Tariften bahsedecek olursam, önceki çilekli cheesecake sunumunda çileği püre halinde hazırlayıp, üzerine döktüm.
Bugünkü tarifte ise çilekleri ortadan kesip, çizkekin üzerine yerleştirdim ve üzerine çilekli jöle dökerek çilekleri sabitledim.
Unutmadan belirteyim, jel olarak mutlaka bitkisel jel kullanıyorum.
"Afiyetle Kalın"

Çilekli Cheesecake
Çilekle hazırladığım diğer tariflerim burada

çilekli çizkek
ÇİLEKLİ CHEESECAKE;
Malzemeler; (18 cm'lik kelepçeli kalıp için)

Tabanı için;
1 buçuk paket yulaflı bisküvi,
50 gr tereyağı,
Dolgusu için;
250 gram labne peyniri,
1 küçük paket (200 gramlık) krema,
1 su bardağı toz şeker,
3 adet yumurta,
2 yemek kaşığı un,
1 paket vanilya,
Üzeri için;
Yarım kilodan biraz fazla çilek,
1 paket çilek aromalı bitkisel jel,
2,5 su bardağı kaynar su.

muhteremle afiyetle
ÇİLEKLİ CHEESECAKE TARİFİ;
Bisküvileri mutfak robotunda un haline getirin.
Eritilmiş tereyağını ekleyip karıştırın.
Kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serin, tereyağla karıştırdığınız bisküvileri kelepçeli kek kalıbının tabanına bastırarak yayın.
Dolgu malzemesi hazırlanıncaya kadar buzdolabında bekletin.
Labne peyniri, şeker ve vanilyayı mikserle çırpın.
Unu ekleyin. 
Yumurtaları teker teker ekleyip karıştırın.
Son olarak kremayı ilave edip karışımı bisküvi tabanının üzerine aktarın.
Kelepçeli kalıbı alüminyum folyonun üzerine yerleştirip, altını ve kenarlarını folyo ile kaplayın.
Fırın tepsisine yerleştirip, yanlarına küçük kaselerde su yerleştirin.
165 dereceye ayarlanmış, önceden ısıtılmış fırında 1 saat pişirin.
Not;
Pişme esnasında fırının kapağını açmayın.
Pişmiş mi diye kalıbı sağa sola sallamayın.
Cheesecake piştikten sonra fırından çıkarmadan yarım saat fırının içinde soğumasını bekleyin.
Oda sıcaklığına geldikten sonra soğuması için buzdolabında bekletin. 
Çilekleri yıkayıp iyice süzün.
Ortadan ikiye bölerek kesin, kesik kısmı altta kalacak şekilde çizkekin üzerine dizin.

çilekli jel
Çilek aromalı bitkisel jeli 2,5 su bardağı kaynar suda karıştırın.
Sürekli karıştırarak hem jölenin kıvamını bulmasını, hemde biraz soğumasını sağlayın.
Ilık halde ki jöleyi çileklerin üzerine dökün.
Not;
Çilekleri pişirmemesi için jölenin sıcak olmaması gerekiyor, sürekli karıştırarak ılık bir hale getirmelisiniz.
Eğer karıştırmadan uzun süre çırpma kabında kalırsa da bulunduğu kabın şeklini alarak donabilir.
Jöleyi çileklerin üzerine döktükten sonra  buzdolabında 1 gece dinlendirin.
Islattığınız bir bıçağı kalıpla cheseecake arasından geçirerek yapışıklıkları açın, kalıptan çıkarın.
Servis tabağına yerleştirin, dilimleyerek servis yapın.


Çilekli Cheesecake
"Afiyet Olsun"