31 Ağustos 2015 Pazartesi

AFYON USULÜ PATLICAN BÖREĞİ

patlıcan yemeği
Ben yıllardır beşamel sos ile hazırladığım, patlıcanları ince dilimler halinde doğrayıp yufka niyetine kullandığım "patlıcan böreği" adında bir yemek yaparım.
Fakat bu yaz kıymetli arkadaşım (Allah Ne Verdiyse) Melek de "Afyon Usulü Patlıcan Böreği" adında daha farklı bir tarif gördüm.
Tam Ramazan ayıydı, kalabalık misafir gruplarım olacaktı.
Bu tarifi büyük bir cesaretle daha önce denemeden ilk kez misafirlerime hazırladım.
Melek tariflerini o kadar kapsamlı ve bol resimli anlatıyor ki, deneme yapmadan ilk kez yapmakta hiç sakınca görmedim.
Sonuçtan bende, misafirlerimde çok memnun kaldık.
Ertesi gün resmini çekeceğim tek bir dilim patlıcan böreği kalmadı :)
Daha sonra başka bir kalabalık misafir grubuma da bu yemeği hazırladım.
Bu resimleri de o gün kalan tek dilimle çektim :)
Patlıcan mevsimi bitmeden bu tarifi deneyin, sonuçtan çok memnun kalacaksınız.



Bu tarifi sonra ki günlerde birde porsiyonluk kaplarda hazırladım.
Bu haliyle de çok güzel oldu.
Servisi daha kolay ve şık oldu.
Kağıt kaplardan bulamazsanız küçük güveçlerde yapabilirsiniz.
Diğer Patlıcan tariflerim👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

 eggplant
AFYON USULÜ PATLICAN BÖREĞİ;
Not;                                            
Kalabalık misafir grubuna hazırladığım için yemeği fırın tepsisinde hazırladım.
Resimlerde fırın tepsisi görünüyor ama tarifin ölçüleri dikdörtgen borcam içindir.
Malzemeler; (Dikdörtgen Borcam için)
4 adet iri boy patlıcan,
3 kuru soğan,
500 gr kıyma,
Yarım demet maydanoz,
4 yumurta + 1 yumurtanın beyazı harcın içine, sarısı ise üzerine sürülecek,
Tuz, karabiber,
1 tatlı kaşığı pul biber,
Üzeri için;
3 adet domates,
10 adet yeşil sivri biber,
Üzerine serpiştirmek için yarım yemek kaşığından biraz fazla tereyağı,
Patlıcanları kızartmak için; sıvı yağ.

eggplant
AFYON USULÜ PATLICAN BÖREĞİ TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyup kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın.
Üzerine tuz serpip üzerini su ile doldurun.
Yaklaşık yarım saat arada sırada karıştırıp, patlıcanları suyun içinde sıkarak bekletin.
Yarım saat sonra patlıcanları sıkarak sudan çıkarın ve suyunun süzülmesi için süzgece koyup bekletin.
Kızartmadan önce kâğıt havlu ile suyunu alın.
Kızartma tenceresine yeteri miktarda sıvıyağ koyup ısıtın.
Yağ ısınınca porsiyonlar halinde patlıcanları hafif kızartın.
Kızaran patlıcanları fazla yağlarının süzülmesi için bir süzgece koyun.
Bir kabın içersine soğanları rendeleyin.
İçersine kıymayı, doğradığınız maydanozu, tuz,  karabiber, pul biber ekleyip karıştırın.
Bir kaba kırdığınız yumurtaları çatalla hafif çırpıp kıymaya ekleyip karıştırın.
En son kızarttığınız patlıcanları ekleyip, iyice yoğurun.

Tereyağı ile yağladığınız tepsinize harcı döküp elinizle bastırın.
Üzerine yumurta sarısını sürün.


eggplant


Yarım ay şeklinde doğradığınız domatesleri ve parmak uzunluğunda kestiğiniz biberleri üzerine dizin.
Tereyağını küçük parçalar halinde aralarına serpiştirin.
Biberlerin yanmaması için ilk yarım saat üzerini folyo ile örtün.
Isıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin.
Sıcak olarak ya da ılınınca dilimleyerek servis yapın.

"Afiyet Olsun"

2 yorum:

  1. Yemek çok nefis görünüyor. Değişik ve göz doyurucu. Patlıcan yemeklerini ben de çok severim.
    Melek ablanın tarifleri harikadır. Denediklerimin hepsinden memnun kaldım ben de.
    Bunu da birgün denenecekler listeme alayım :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de denemelisin Denizcim, beğeneceğinden eminim :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...