28 Temmuz 2015 Salı

PİLELİ, İRMİKLİ BAKLAVA

hazır baklava yufkası
10 gün aradan sonra Merhaba :)
Bu 10 gün benim için oldukça koşuşturmalı geçti.
Önce bayram telaşı, bayramdan sonra ki hafta ise kızımın düğün telaşı vardı.
Perşembe günü kına, Cumartesi günü nikah derken, Pazar günü aylardır yaşadığımız koşuşturma bitmiş oldu.
Şimdi kendime gelmeye, kızımın yokluğuna alışmaya çalışıyorum :(
Önümüzde ki hafta sonu ise memlekette eşimin yeğeninin düğünü var, bir kaç gün içinde Kastamonu'ya  gideceğiz.
Bu yaz köyde ki evimizde ne kadar kalacağız şimdilik belli değil.
Gitmeden sayfamı güncellemek istedim, fırsatım olursa bir kaç tane daha yazı hazırlayıp, otomatik yayınlama ile sayfayı güncel tutmak istiyorum.

Gelelim bugünkü tarifimize;
Bu tarifi, Ramazan ayında iftar misafirlerime yaptım.
Ayrıca kızımın kına gecesinin olduğu gün ev için hazırladığım yiyeceklerin arasında bu tatlı da vardı.
Çok beğenildiğini belirtmek isterim :)
Bu tatlı, malzemeleri ile aynı Beliş Tatlısına benziyor fakat bu beliş tatlısından daha kullanışlı bir tarif.
Beliş tatlısı tepsiye börek gibi dizilerek hazırlanıyor, şerbet bu yufkaların arasından kolay geçmiyor, birde piştiği zaman görüntüsü böreğe benziyor.
Pileli, irmikli baklava ise pile pile görüntüsü ve bu pilelere rahatça giren iç malzemesi ve şerbeti ile daha şık bir tatlı.
Hazır baklava yufkası ile yapılan diğer tariflerim burada 
"Afiyetle Kalın" 

PİLELİ, İRMİKLİ BAKLAVA;
Malzemeler; (Ölçüler fırın tepsisi içindir)
25-30 adet hazır baklava yufkası,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı irmik,
Sosu İçin;
5 adet yumurta,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket kabartma tozu,
2 paket vanilya,
1 limonun rendelenmiş kabukları,
Üzeri için;
1 su bardağı ufalanmış ceviz içi,
Şerbeti için;
3 su bardağı su,
3 su bardağı toz şeker,
Yarım limon,
1 paket vanilya. 

büzgülü baklava
PİLELİ, İRMİKLİ BAKLAVA TARİFİ;
Önce tatlı pişinceye kadar soğuması için şerbet malzemelerini kaynatın. 
Şeker ve su kaynayınca içine vanilyayı ekleyin.
5 dakika sonra 5-6 damla limon suyu sıkıp, 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.

Baklava yufkasını tezgahın üzerine yayın.
Üzerine sıvıyağ ve irmik serpin.
Yufkayı dar olan kısmından başlayarak pile pile katlayarak büzdürün, iki tarafından tutarak yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
Bu şekilde elinizde ki yufkaların hepsini hazırlayıp, tepsiye dizin.

Fırını orta hararette ısıtın, hazırladığınız yufkaları 10 dakika hafif kızartın.

Sos malzemeleri olan; Yumurtaları, şekeri, sütü, sıvıyağı, kabartma tozunu, vanilyayı, rendelenmiş limon kabuğunu iyice karıştırın.


Hazırladığınız karışımı hafif pişirdiğiniz yufkaların üzerine, her yerine gelecek şekilde dökün.
Üzerine ufalanmış ceviz içi serpin.

 
Üzerine sos malzemesi döktüğünüz, ceviz serptiğiniz tatlınızı 175 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
Tatlınız piştikten sonra ılınması için bekletin.

Tatlınız ılıkken, soğuk şerbeti her yerine dökün.
Şerbetini döktükten sonra istediğiniz ölçülerde dilimleyin.
Şerbetli olduğu için hiç zorlanmadan çok kolay kesiliyor.
"Afiyet Olsun"

17 Temmuz 2015 Cuma

HAYIRLI BAYRAMLAR!

Ramazan Bayramı'nızı en içten dileklerimle kutlar, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

"Hayırlı Bayramlar"


16 Temmuz 2015 Perşembe

İFTAR YEMEĞİ 2015-3

iftar yemeği
Bugün Ramazan'ın son günü, Allah'ın izni ile yarın Ramazan Bayramını kutlayacağız.
Rabbim hepimize sağlıcakla bir sonra ki Ramazan'ı görmeyi nasip etsin İnşaallah.
Bu yıl Ramazan Bayramı'ndan 1 hafta sonra kızım evleneceği için inanılmaz bir yoğunluk içindeyim.
Bu sebeple Ramazan ayı benim için çok koşturmalı geçti.
Misafirlerimi ayın ilk günlerinde almayı planlarken ne yazık ki çoğu son haftalara kaldı.
Bu yüzden iftar masası resimlerim peşpeşe geldi.
Bugünkü iftar masasını dün akşam ki misafirlerime, eşimin abisine ve ailesine hazırladım.
4 kişi misafirlerimiz, 3 kişi de biz 7 kişiydik.
Çorba olarak ayran, köfte, erişte ile hazırlanan Erzincan kesme çorbası hazırladım.
Hamur işlerinden çok bunaldığımız için börek yapmadım.
Sebze olarak olarak zeytinyağlı börülce pişirdim.
Salata olarak yoğurtlu enginar salatası ve göbek salata hazırladım.
Bütün Ramazan boyunca pirinç pilavı yapıldığı için bu sefer arpa şehriye pilavı pişirdim.
Et olarak sebzeli et hazırladım.
Her şeyi servis tabaklarına yerleştirip, açık büfe gibi masaya dizdik, bu şekilde herkes istediği yemekten istediği kadar almış oldu.
Tatlı olarak evde irmik helvam vardı, labneli bir muhallebi pişirip, üzerine irmik helvası yerleştirdim.
Vanilyalı dondurma eşliğinde servis yaptık.

iftar menüsü
İFTAR YEMEĞİ MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.

Yemek Menüsü;







Tatlı olarak;
Vanilyalı Dondurma

Misafirlerimizin getirdiği, Fıstıklı Baklava
"Afiyetle Kalın"

14 Temmuz 2015 Salı

İFTAR YEMEĞİ 2015-2

iftar menüsü
Bu iftar masasını Pazar günü eşimin yeğenleri, eşleri ve çocukları için hazırladım.
Toplam olarak 13 kişiydik. 
Masam en fazla 8 veya 10 kişi aldığı için başka bir masa daha kurdum, bu şekilde hepimiz aynı anda iftarımızı yapmış olduk.
Menüde yaz sıcakları yüzünden hafif yemeklere yer vermeye çalıştım.
Zaten oruç açılır açılmaz bol bol su, sonrasında da yemek esnasında meyve suyu içtiğimiz için tıkanmış oluyoruz, fazla yemek yemeğe halimiz kalmıyor.
Yaz iftarlarında salata çeşitlerine ağırlık veriyorum ve bu salatalardan birisi mutlaka yoğurtlu oluyor.
Bu iftarda yoğurtlu salata olarak semizotu salatası ve klasik göbek salata hazırladım.
Börek olarak yeğenlerimizin çok sevdiği yumurtalı börek hazırladım.
Yemek olarak süzme mercimek çorbası, Afyon usulü patlıcan böreği, pirinç pilavı hazırladım.
Afyon usulü patlıcan böreği, patlıcan ve köfte malzemesi ile hazırlanan bir ana yemek, nefis bir tadı var.
Bu yıl ki iftarların çoğunda ana yemek olarak patlıcan böreği hazırladm.
Tatlı olarak ilk defa denediğim ama sonucundan çooook memnun kaldığım "pileli, irmikli baklava" hazırladım.
Tatlıdan çok memnun kaldım, bayram tatlısı için bu tatlıyı yapmayı düşünüyorum.
 
iftar
İFTAR YEMEĞİ MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.

Yemek Menüsü;

Lokanta Usulü Süzme Mercimek Çorbası

pirinç pilavı

Afyon Usulü Patlıcan Böreği

Pirinç Pilavı 

Ortadakiler;



mısırlı

yoğurtlu
Tatlı olarak;
"Afiyetle Kalın"
 

13 Temmuz 2015 Pazartesi

HAYIRLI KANDİLLER!

Bin aydan daha Hayırlı olan mübarek Kadir Gecesine ulaştık.

Kandilinizi kutlar Hayırlara vesile olmasını dilerim.
Hayırlı Kandiller... 



Kadir Suresi (Arapça)
İnnâ enzelnâhü fî leyletil kadr (1)
Ve mâ edrâke mâ leyletül kadr (2)
Leyletül kadri hayrum min elfi şehr (3)
Tenezzelül melâiketü ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min külli emr (4)
Selâmün hiye hattâ matleıl fecr (5)
Türkçe Meali (Anlamı)
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1. Doğrusu Biz, onu Kadr gecesinde indirdik
2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
3. Kadr gecesi; bin aydan daha hayırlıdır
4. Melekler ve Rûh, o gece Rablarının izniyle her iş için iner de iner
5. O, tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmettir.

7 Temmuz 2015 Salı

İFTAR YEMEĞİ-2015

iftar yemeği
Bu iftar masasını Pazar günü annem, abim, ablam, kızkardeşim, eşleri ve çocukları yani ailem için hazırladım.
Toplam olarak 16 kişiydik. 
Masam en fazla 10 kişi aldığı için başka bir masa daha kurdum, bu şekilde hepimiz aynı anda iftarımızı yapmış olduk.
Menüde yaz sıcakları yüzünden hafif yemeklere yer vermeye çalıştım.
Yaz iftarlarında salata çeşitlerine ağırlık veriyorum ve bu salatalardan birisi mutlaka yoğurtlu oluyor.
Bu iftarda yoğurtla hazırlanan tavuklu-garnitürlü salata, klasik göbek salata hazırladım.
Börek olarak ıspanaklı börek hazırladım.
Yemek olarak mantar çorbası, Afyon usulü patlıcan böreği, pirinç pilavı ve et kavurması hazırladım.
Tatlı olarak daha önce farklı bir versiyonunu yaptığım kekli kadayıf tatlısı hazırladım.

peçete
O gün kullandığım peçeteler İstanbul'da ki iftar saatine yakın bir saati gösteriyordu :)

iftar yemeği

iftar menüsü
İFTAR YEMEĞİ MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.

Yemek Menüsü;

Mantar Çorbası

Afyon Usulü Patlıcan Böreği

Pirinç Pilavı 

Et Kavurma

Ortadakiler;


yoğurtlu salata

mısırlı salata 

Hurma ve Güllü Lokum

Tatlı olarak;

Kekli Kadayıf  Tatlısı, tarifi çok yakında...

"Afiyetle Kalın"


2 Temmuz 2015 Perşembe

ÇİLEKLİ, YOĞURTLU DONDURMA

çilekli dondurma
Yaz sıcakları yavaş yavaş kendisini hissettirmeye başladı.
Sıcak demek soğuk içecekler, dondurmalar, parfeler demek.
Dondurma olarak pek çok evde hazır dondurma kullanıyor.
Bizde de arada sırada hazır dondurma alınır.
Fakat kendinizde evde dondurma yapabilirsiniz.
Bunun için pek çok tarif var, bu tariflerin bazısı malzemeleri karıştır-kalıba koy-dondur yöntemi ile çok pratik hazırlanıyor.
Bazısı da hazırla-dondur-çıkar karıştır-tekrar dondur-çıkar karıştır yöntemi ile biraz el işçiliği istiyor.
Bazısı da süt ve saleple pişirilerek-dondurularak hazırlanıyor.
Benim tarifini vereceğim tarif ise yoğurtla, meyve püresi ile hazırlanan pratik bir dondurma tarifi.
Bu tarif meyvelerin sulu olup olmamasına bağlı olarak meybuza benziyor.
Çilekle yapılan meybuza benziyor ama muzla yapılan yoğun kıvamlı olduğu için daha çok dondurmaya benziyor.
Önümüzde ki günlerde karadutlu ve muzlusunun da tarifini vereceğim.
Çilekle hazırladığım diğer tariflerim burada 
 
ikea dondurma kalıpları
Evde dondurma yapmak için dondurma kalıpları çok pratik oluyor.
Ben İkea'nın dondurma kalıplarını kullanıyorum.
Geçen yaz köyde ki evimiz için A 101'den dondurma kalıbı  almıştım ama onun çubukları çok dayanıklı değildi.
İkea'nın kalıpları çok daha sağlam ve kullanışlı.
Eğer dondurma kalıbınız yoksa silikon muffin kalıpları, küçük boy kağıt bardakları kullanabilirsiniz.
Ben gül şeklinde ki silikon kalıpları da kullanıyorum, çok şık bir görüntüsü oluyor.
"Afiyetle Kalın"

strawberry frozen
ÇİLEKLİ, YOĞURTLU DONDURMA;
Malzemeler; (6 adet)
12 yemek kaşığı yoğurt, (her kalıp için 2 yemek kaşığı)
1 su bardağı çilek püresi,
1 poşet krem şanti,
4 yemek kaşığı pudra şekeri, (pudra şekeri yerine bal kullanabilirsiniz)
1 paket vanilya.

frozen yogurt
ÇİLEKLİ, YOĞURTLU DONDURMA TARİFİ;
Çileklerin yapraklarını temizleyin, yıkayıp süzün.
Mutfak robotundan çekerek püre haline getirin.
Çilek püresine, yoğurt, krem şanti, vanilya, pudra şekerini ilave ederek iyice karıştırın.
Dondurma kalıplarına hazırladığınız dondurma karışımını paylaştırın.
Çubuklarını takın.
Derin dondurucuda 5 saat bekletin.
"Afiyet Olsun"