23 Eylül 2015 Çarşamba

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Bugün mübarek Arefe günü, kısmetse yarın bayram.
Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

KURBAN BAYRAMINDA LAZIM OLABİLECEK TARİFLER;

 


"Afiyetle Kalın"

18 Eylül 2015 Cuma

TAZE İNCİRLİ MİLKSHAKE

 milkshake tarifi
Mevsim taze incir mevsimi, bu sebeple bu ara peş peşe incirli tarifler ekleyebilirim.
Hatta incirle hazırladığım tariflerimi bir arada bulabileceğiniz bir dosya hazırlamayı düşünüyorum.
Fakat takdir edersiniz ki önümüz de Kurban bayramı var.
İşler güçler var, birde bayram için memlekete gitme ihtimalimiz var, o zaman işler ve bütün düzen şaşıyor.
Neyse ben şimdi tarifime döneyim :)
Milkshake, dondurma ve genellikle taze meyve ile hazırlanan buz gibi bir içecek.
Ben mevsiminde her meyve ile milkshake hazırlarım.
Bugünkü tarifimizde ise başrol taze incirin, taze incirle milkshake denemediyseniz bence bir deneyin.
Hem lezzetli, hemde sağlıklı olan bu soğuk içecekle gönül rahatlığı ile serinleyin.
"Afiyetle Kalın"

milkshake nasıl yapılır?
TAZE İNCİRLİ MİLKSHAKE;
Malzemeler; (1 Kişilik)
1 su bardağı soğuk süt,
2 adet taze incir,
1 top vanilyalı dondurma,
1 yemek kaşığı pudra şekeri,
2 adet buz.
Süslemek için;
Buz küpleri ve incir dilimi, nane yaprakları.



figgy milkshake
TAZE İNCİRLİ MİLKSHAKE TARİFİ;
İnciri yıkayıp sapını kesin doğrayın, blenderin içine doldurun.
Diğer bütün malzemeleri (buz küpleri dahil) blendere ilave edin.
Malzemeyi blenderde püre haline getirin.
Hazırladığınız karışımı soğutulmuş büyük boy bardağa boşaltın.
Üzerini incir dilimi, nane yaprakları ve buz küpleri ile süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
İncir dilimi ile nane yapraklarını çöp şişe geçirerek bardakta sabit durmasını sağlayabilirsiniz.
Not;
İçeceğinizi hazırladıktan sonra bekletmeden tüketin, bekledikçe tadı değişebiliyor.

fig
"Afiyet Olsun"

15 Eylül 2015 Salı

TAZE İNCİRLİ TART KEK

fig tart cake
Bugünler tam incir zamanı, çarşı pazar taze incirle dolu.
Taze incirle hazırlanan tarifleri vermenin tam sırası :)
Bu yıl tart kek tarifi benim en sevdiğim tarif oldu.
Kek yumuşaklığında ki tart yatağını krema ile doldurup, üzerini mevsimin getirdiği her türlü meyve ile süsleyerek tart hazırladım.
Bakınız;

Muzlu Tart Kek

Mandalinalı Tart Kek

Çilekli Tart Kek

İnciri de bu tarifle hazırlamasam olmazdı :)
Tart keki her zaman ki gibi pişirdim, kremasını hazırladım, üzerine de şekerle hafif karamelleştirdiğim taze incir dilimlerini dizdim.
Süslemede iri çekilmiş ve tane Antep fıstığı kullandım.
Şimdi ilk hedefim vişneli tart kek hazırlamak.
Vişne mevsiminde tart yapmak için fırsatım olmadı ama vişneleri çekirdeklerini çıkararak buzluğa attım, İnşallah ilk fırsatta buzlukta ki vişnelerimle birde vişneli tart kek hazırlamak istiyorum.
"Afiyetle Kalın"

fig tart cake
TAZE İNCİRLİ TART KEK;
Malzemeler;  
Keki İçin;
2 tane yumurta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı süt,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 çay bardağı un,
2 yemek kaşığı kakao,
Yarım paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Kreması İçin;
2,5 su bardağı süt, (500 ml)
2 yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı nişasta,
1 kahve fincanı şeker,
Yarım paket krem şanti, (toz halde)
Üzeri İçin;
7-8 adet orta boy incir,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 çay bardağı iri çekilmiş Antep fıstığı,
İncirlerin üzerine yerleştirmek için; 1 çay bardağı tane olarak Antep fıstığı.
FIG
TAZE İNCİRLİ TART KEK TARİFİ;
Yumurtaların aklarını bir kaseye, sarılarını ayrı bir kaseye alın ve akların üzerine bir fiske tuz katıp mikser ile akları iyice çırpın, iyice beyazlayıp katılaşsın.
Yumurta sarılarına şekeri ekleyin ve rengi iyice açılana kadar mikserle çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip hafif karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, kakaoyu ve vanilyayı ekleyip malzemeler karışana kadar çırpın.
Hazırladığınız kek malzemelerini bir araya getirip karıştırın.
tart kek yapımı
Yağladığınız ortası çukur bir tart kalıbına hamuru boşaltın ve 170 dereceli önceden ısınmış fırında fazla kurutmadan pişirin.
Kek pişerken kremayı hazırlayın;
Krem şanti hariç krema malzemelerini tencereye alın, sürekli karıştırarak pişirin ve ılınmaya bırakın.
Ilıyan kremaya krem şantiyi ekleyin ve mikserle 2-3 dakika çırpın.
Keki kalıbından çıkarıp, servis tabağına yerleştirin. 
Kekin çukur kısmına kremayı düzgünce yayın.
fig
İncirleri yıkayıp kurulayın.
İnce dilimler halinde kesin.
Teflon tavaya veya varsa ızgara tavasına incirleri dizin.
Üzerlerine 2 yemek kaşığı toz şeker serpin.
Kısık ocakta şekerler hafif karamelleşinceye kadar pişirin.
Not;
İncirlerin arkasını çevirip pişirmenize gerek yok.
Tavada hafifçe pişen incirleri, tavaya bakan kısmı üste gelecek şekilde kremanın üzerine dizin.

taze incirli tarifler
İri çekilmiş Antep fıstıklarını tartın kenarına yerleştirin.
Her incirin ortasına da 1 adet bütün Antep fıstığı yerleştirin.
Not;
İncire ceviz de çok yaşıkır, kuruyemiş olarak ceviz kullanabilirsiniz.

fig tart cake
Tart kekinizi buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"

3 Eylül 2015 Perşembe

ZAHTER SALATASI

fresh thyme salad
Eşimin abisi Mayıs ayında Feshane de düzenlenen Hatay günlerinden "Zahter" almış, bize de bol bol taze zahter vermişti.
Zahteri (taze kekik) yıllardır duyarım ama hiç zahter alıp bir şey yapmamıştım. 
Biz Karadeniz'liyiz, bizim aile zahteri çok kullanmaz.
Bende bu tazecik zahterle en iyi salata yapılır diye düşünerek salatasını yapmaya karar verdim.
Zahterin tadına baktığım zaman hafif bir burukluk vardı, acaba bizim damak tadımıza uyar mı? yenilir mi? diye düşündüm.
Sonra Meliha'nın sayfasında tuzla ovup, bir kere sudan geçirmenin burukluğu alacağını öğrendim.
Meliha'nın dediği yöntemle ve tarifle salatayı hazırladım. 
Nar ekşili, yeşil zeytinli yaptım, tuzla ovulduğu için acılığı gitmiş, nar ekşisi sayesinde çok nefis olmuştu, tadına bayıldık. 
Şimdi artık Zahteri tezgahlarda gördüğüm an alıp, bu güzel salatayı tekrar tekrar yapacağım.
"Afiyetle Kalın"

fresh thyme
ZAHTER OTU; 

Zahter Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir Nasıl Kullanılır:
Zahter Otu Nedir?
Zahter, diğer ismi Thymbra spicata olan pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir.
Kara kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinir. Uçucu yağ ve tanen içerir.
Zahter Faydaları:
* Zahter bitkisinin iştah açıcı özelliği vardır.
* İdrar söktürücüdür.
* Mide, karın ve baş ağrısına iyi gelir.
* Hazmı kolaylaştırır.
* Kolesterolü düşürür.
* Bağırsak, böbrek ve mesane şikâyetlerinde faydalıdır.
* Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir.
* Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
* Sara krizini önler.
* Mantar şikâyetlerine karşı da faydalıdır.
* Sinirleri kuvvetlendirir.
* Kalp çarpıntısını giderir.
* Mikrop öldürücü özelliğe sahiptir.
* Ergenlik sivilcelerine iyi gelir. 
Zahter Zararları:
Zahter bitkisinin hamilelikte kullanımı tavsiye edilmez.
Ayrıca guatr şikâyeti olanlarda kullanılmamalıdır.
Zahter Nasıl Kullanılır:
Zahter bitkisi çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve çay ya da kahve olarak tüketilebilir.
Zahter çayını taze olarak da hazırlayabilirsiniz.
Zahter otunu mevsiminde salamurasını kurup, daha sonra kullanabilirsiniz.
Zahterin en bilinen kullanım şekli salatasıdır.
Baharat olarak da kullanılmaktadır.
Ayrıca, haricen yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak sürülebilir.
Kaynak

fresh thyme salad
ZAHTER SALATASI;
Malzemeler;
1 demet taze zahter,
1 çay bardağı dilimlenmiş kırmızı biberli yeşil zeytin,
6-7 dal maydanoz,
3 adet taze soğan,
2 diş sarımsak,
1 adet kırmızı biber,
Sosu için;
Tuz, zeytinyağı, nar ekşisi, limon.

ZAHTER SALATASI TARİFİ;
Zahter yapraklarını koparın, bol su ile yıkayın.
1 çay kaşığı tuz ile çok az ovun, hemen yıkayıp süzün.
Dilimlenmiş yeşil zeytini, ince ince doğradığınız taze soğan ve maydanozu, küp küp doğradığınız kırmızı biberi, havanda dövdüğünüz sarımsağı ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız salatayı servis tabağına alın, servis zamanı üzerine damak tadınıza göre hazırladığınız nar ekşili sosu dökün.
"Afiyet Olsun"