31 Ekim 2015 Cumartesi

KIZILCIKLI MUHALLEBİ

cranberries
Kızılcık tezgahlardan yeni kalktı, mevsimi henüz geçti.
Arayı fazla açmadan buzluğa kaldırdığım kızılcık püresi ile hazırladığım kızılcıklı muhallebi tarifini vereyim ve kızılcık sezonunu kapatayım :)
Bu muhallebiyi yaparken amacım muhallebiyi renkli yapmaktı ama içine eklediğim kızılcık püresi yeterli olmadı, bende ayrıca üzerine sos hazırladım.
Siz püre miktarını 1 su bardağı gibi bir miktarda yaparsanız muhallebiniz daha belirgin ve canlı bir renge sahip olur.
"Afiyetle Kalın"

cranberries
Kızılcıkla hazırladığım tariflerin sayısı bir dosya oluşturacak kadar çoğaldı, en iyisi bundan sonra ki postta kızılcıkla hazırlanan tarifler dosyası oluşturayım :)

kiren
KIZILCIKLI MUHALLEBİ;
Malzemeler;
1 litre süt,
3 yemek kaşığı mısır nişastası,
2 çay bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
1 adet yumurta,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay bardağı kızılcık püresi,
Sosu için;
1 su bardağı kızılcık püresi,
Yarım çay bardağı su,
2 yemek kaşığı nişasta,
2 yemek kaşığı toz şeker,
Veya,
1  paket hazır meyveli sos.

KIZILCIKLI MUHALLEBİ TARİFİ;
Muhallebiyi pişirmek için;
Sütü ve diğer malzemeleri tencerede iyice karıştırın.


Kızlcık püresini tencereye ekleyin.
Dibini tutmaması için düşük ısıda ki ocakta koyulaşıncaya kadar karıştıra karıştıra pişirin.
Pişen muhallebiyi mikserle iyice çırpın.
Hazırladığınız muhallebiyi kalıplara yada kaselere paylaştırın.
Kaselerde servis yapacaksanız üzerini dolduracağı bölüm için kaseleri tamamen değil 1 parmak eksik doldurun.
Muhallebinin soğuyup, üzerinin kabuk tutması için 10 dakika bekletin.
Kaselerin üzerine sos döküp, iyice soğuduktan sonra servis yapın.
Güllü kalıplarda yapacaksanız;
Kalıpları su ile çalkalayın, muhallebi ile doldurup tepsiye dizin.
Muhallebinin kalıptan kolay çıkması için tepsiyi buzdolabında en az 3 saat bekletin.
Servis yapacağınız zaman muhallebiyi kalıptan çıkarın, üzerine sos dökerek servis yapın.
Sosu pişirmek için;
Kızılcık püresini, yarım bardak su, nişasta ve şeker ile karıştırın.
Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
Blender ile çırparak pürüzsüz hale getirin.
Not;
Sosu hazırlamak istemezseniz hazır meyveli soslardan da kullanabilirsiniz.
Servis yaparken üzerini kuruyemişle süsleyebilirsiniz.
Soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

29 Ekim 2015 Perşembe

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

Türk bayrağı
Cumhuriyet'imizin 92. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ 
Türk oğlu Türk'üz bu vatanda ebediyen,
Ürkmeyiz ürkmeyeceğiz kat'iyen.
Rengi al, ay yıldızlı bayrağımız var,
Kanla kemikle kutsallaşmış toprağımız var.
İnançlıyız, gururluyuz alnımız açık,
Yarınlar bizimdir artık yolumuz açık.
Elinde silâh Mehmetçik nöbet tutar,
Cin gibi gözleriyle pusuya yatar.
Umudumuz her şeyimiz gençlerde,
Millet, özgürlük, vatan sevgisi hep gönüllerde.
Haydi, uyanın... 
Artık gidiyoruz aydınlığa,
Umudunuzu kaybetmeyin yoksa düşeriz karanlığa.
Rahat uyusun, şehitlerimiz, atalarımız,
İnmeyecek gökten yere bayrağımız.
Yorulmak, yılmak yakışmaz bize,
Elbette tarih şaşacak azmimize.
Türk'üm, Türk'üz, Türk kalacağız,
İlimle, insanlıkla, dünyaya sesimizi duyuracağız.

Ahmet TAŞDELEN Koçarlı Çok Programlı Lisesi Öğretmeni /AYDIN
Şiir
meb.gov.tr adresinden alınmıştır.

27 Ekim 2015 Salı

TAZE İNCİR MARMELATI

fig marmelade
Bugün önce evdeki fazla incirleri değerlendirmek için yaptığım ama sonrasında tadını çok beğendiğimiz için tekrar tekrar yaptığım taze incir marmelatının tarifini vereceğim.
Önce durumu anlatayım :)
Hikaye Eylül ayının ilk haftalarında başladı.
Ben o hafta pazardan incir aldım, annemde Abana'dan dönerken getirdiği nefis incirlerden verince evde meyve olarak tüketemeyeceğimiz kadar çok incir oldu.
Bir kaç gün içinde de biz bayramı geçirmek için köye gidecektik, en iyisi marmelat yaparak incirleri değerlendireyim dedim.
İncirlerden marmelat yaptım, kavanozlara doldurdum.
Tadını çok beğendik, özellikle tarçın çubuğu nefis bir tat verdi.
Açıkçası ben bu kadar lezzetli olmasını beklemiyordum.
Köye gideceğimiz gün son anda aklıma marmelatları da yanıma almak geldi.
Benim köyde de sık sık özellikle kahvaltı misafirim olur, marmelatı kahvaltılarda çıkarırım diye düşündüm.
Nitekim 2 defa büyük aile kahvaltısı hazırladım, o kahvaltılarda ve günlük kahvaltılarda çok işime yaradı.
Köyde de eşimin abisi Abana'dan her gelişinde getirdiği incirlerle bizi hiç incirsiz bırakmadı.
Bu sefer bu güzel lezzetten mahrum kalmamak için incirleri değerlendirmek için değil, hususi marmelat yapmak için ayırdım :)
Köyde tekrar incir marmelatı yaptım.
Biz 1 hafta için köye gitmiştik ama hava müsait olunca 3 hafta kaldık, bu süre içinde marmelat yine kullanıldı.
İstanbul'a dönerken kalan son yarım kavanoz marmelatı getirdim.
Şimdi onu bitirelim mi, yoksa gelecek misafirlere mi ayırsam, ya da incirler henüz piyasayken bir kavanoz daha marmelat mı hazırlasam :)
"Afiyetle Kalın"

fig marmalade
TAZE İNCİR MARMELATI;
Malzemeler;
1 kilo taze incir,
1 kilo toz şeker,
1 su bardağı su,
1 paket vanilya,
1 adet çubuk tarçın,
Çubuk tarçın yoksa 1 tatlı kaşığı toz tarçın,
Yarım Limon.

fig
TAZE İNCİR MARMELATI TARİFİ;
İncirleri yıkayın, sap kısımlarını kesin.
Küçük küçük doğrayın.
Not;
Benim blenderimin motoru güçlü olduğu için ben incirleri çok ufak doğramadım.
Rengini vermesi için kabuklarını soymadan kabukları ile birlikte pişirdim.

Doğradığınız incirleri, toz şekeri, vanilyayı, suyu ve çubuk tarçını tencereye koyup kaynatmaya başlayın.
Orta hararetteki ocakta sürekli karıştırarak kıvamı gelinceye kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin.
Marmelatı indirmeye yakın içine limon suyu sıkın ve bir-iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
İçinden çubuk tarçını çıkarın.
Çubuk blender ile marmelat pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.

Hazırladığınız marmelatı temiz ve kuru kavanozlara yerleştirip, sıcakken kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin.
Bu şekilde kavanozun ağzı vakumlanacak siz kullanmak isteyene kadar sağlam bir şekilde kalacaktır.
Kavanoz soğuyuncaya kadar kavanozu baş aşağı tutun.
Soğuduktan sonra serin ve gölge bir yerde muhafaza edin.
Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

incir marmelatı
"Afiyet Olsun"

24 Ekim 2015 Cumartesi

KIZILCIKLI SEMİZOTU SALATASI

semizotu salatası
Kızılcık ve semizotu, ikisininde zamanı doldu ama ben bu tarifi yayınlamadan semizotu ve kızılcık sezonunu kapatmak istemedim :)
Semizotunu çok severim, kızılcığı da öyle, Eylül'de Aren And Family blogundan sevgili Funda bu güzel salatayı hazırlamış ve tarifini vermişti.
Bende tarifi bir iki ufak değişiklikle hazırladım ama yayınlamaya fırsat bulamadan tatil için memlekete gittim.
Orada da internet sorunlu olduğu için salatayı zamanında yayınlama fırsatı bulamadım.
Bugünlerde pazara gidince tezgahlarda kızılcık, semizotu ve taze incir var mı diye dikkkat ediyorum.
Çünkü mevsimi geçmeden, ortalıktan kalkmadan yayınlamam gereken tarifler var.
Neyse ki geçen hafta ki pazarda üçünü de gördüm :)
Daha önce yayınladığım Semizotu tariflerim BURADA
Daha önce yayınladığım Kırmızı Pancar tariflerim BURADA

beetroot
KIZILCIKLI SEMİZOTU SALATASI;

Malzemeler;
1 demet semizotu,
1 çay bardağı taze kızılcık,
1 su bardağı küp küp doğranmış pancar turşusu,
100 gr sert Ezine peyniri,
1 çay bardağı ceviz içi,
Sosu için;
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı kimyon,
1 çay kaşığı kırmızı toz biber,
1 çay kaşığı kuru nane.

cranberries
KIZILCIKLI SEMİZOTU SALATASI TARİFİ;
Semizotunu saplarından ayıklayıp yıkayın, iyice süzün.
Semizotunu servis tabağına yerleştirin.
Küp küp kesilmiş pancar turşusunu, beyaz peyniri, çekirdeklerini çıkardığınız kızılcıkları
semizotuna ekleyin.
Ceviz içini de salataya serpin.
Sos malzemelerini karıştırın, servis zamanına yakın salatanızın sosunu dökerek servis yapın.
“Afiyet Olsun”

20 Ekim 2015 Salı

KAŞARLI KIRMIZI BİBER

kırmızı biber tarifi
Bu günler kışlık sebzelere geçiş günleri, tezgahlarda hem yazlık hemde kışlık ürünleri bir arada bulmak mümkün.
Kırmızı biberde bugünlerde tezgahlarda son günlerini yaşıyor.
Kışında kırmızı biber bulmak mümkün ama asıl mevsimi olmadığı için şimdi herkes harıl harıl sera olmayan kırmızı biberlerden kışlık soslar hazırlamak için, közleyip buzluğa kaldırmak için uğraşıyor.
Bende geçtiğimiz günlerde haşlayıp kabuklarını soyarak buzluğa kırmızı biber kaldırdım.
Ben kırmızı biberi en çok çorbada ve sebzeli börekte kullanıyorum.
Buzluk için kırmızı biber aldığım zaman biraz da minik kırmızı biberlerden alarak çok sevdiğim kaşarlı biber yaptım.
Bu tarifi isterseniz kahvaltılarınızda, isterseniz et yemeklerinizin yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz.
Ben sadece kaşar koydum ama daha dolgun olması için içine küp küp kızarttığınız patates biber doldurup, üzerine kaşar serpebilirsiniz.
Görünümü ve tadı ile sizi çok memnun edecek bir tarif.
Kırmızı biber ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"

KAŞARLI KIRMIZI BİBER;
Malzemeler;
4 adet küçük boy kırmızı biber,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
Tuz, zeytinyağı.

çuşka biberi
KAŞARLI KIRMIZI BİBER TARİFİ;
Kırmızı biberleri yıkayın.
Üst kısmında kapak açar gibi bir parça kesin.
Not;
Biberlerin kenarları kaşarın eriyince akıp gitmemesi için yüksek olmalı.
Sapını çıkarmadan içinde ki tohumunu çıkarın.
Tuz ve zeytinyağı serpin, her yerine yedirin.
İçlerini rendelenmiş kaşar peynir ile doldurun.

kaşarlı biber nasıl yapılır?
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında kaşarlar eriyip kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

15 Ekim 2015 Perşembe

KIZILCIK REÇELİ

cranberries jam
Yine uzun bir aradan sonra tekrar merhaba :)
Kurban bayramı tatili için memlekete gittim ama şartlar uygun olunca 1 hafta olarak planladığımız tatil 21 gün sürdü.
Bu mevsimde ilk defa köyde tatil yapmış oldum.
Köyde internet iyi çekmediği için sadece telefonumdan instagram hesabıma resim yükleyebildim.
2 gün önce İstanbul'a döndüm, artık Allah kısmet ederse sayfalarımı daha sık güncelleyeceğim.
Öncelikle mevsimi geçmeden yayınlamam gereken tarifler var.
Yayınlayacağım tariflerin başında kızılcıklı tarifler ve incirli tarifler geliyor.
Köye gitmeden önce kızılcık ve incir ile bir kaç tarif hazırlayıp resimlerini çektim ama yayınlamaya fırsatım olmadı.
Pazarlarda halen kızılcık ve incir bulunuyorken tariflerimi yayınlamaya başlayayım.

cranberries
Kızılcık çok faydalı bir meyve fakat ekşimsi buruk tadı yüzünden çok tercih edilmiyor.
Tabii birde fazla kullanım alanı olmadığı için kızılcık tüketme alışkanlığımız yok.
Ben Kastamonu'luyum, bizde kızılcığa "kiren" denir.
Öncelikle şifa için mutlaka tarhanası yapılır, kompostosu, marmelatı yapılır.
Köylerde kızılcık ağacı mutlaka bulunur.
Ben daha önce kızılcıkla marmelat, şerbet tarifi verdim, annemin hazırladığı kiren tarhanası tarifini de verdim.
Bu sefer kızılcıkla reçel hazırladım, büyük bir sabırla tek tek çekirdeklerini çıkardım.
Meyvenin kendi özelliği olan buruk tadı fazla gitmiyor ama rengi muhteşem oluyor.
"Afiyetle Kalın"

cranberries jam
KIZILCIK REÇELİ;
Malzemeler;
2 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış kızılcık,
2 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı su,
Yarım limon,

kızılcık reçeli nasıl yapılır?
KIZILCIK REÇELİ TARİFİ;
Çekirdekleri çıkarılmış kızılcıkları tencereye yerleştirin.
Üzerine toz şekeri dökün.
1 su bardağı su ilave edin.
Not;
Kızılcık su bırakmadığı için akşamdan şekerde bekletmiyoruz, su ilave ediyoruz.
Tencereyi orta hararetteki ocakta kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, suyunu çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Reçel koyulaşmaya başlayınca 5-6 damla limon suyu sıkın, eğer limon tuzu tercih ederseniz bu aşamada 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edin, 5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Hazırladığınız reçeli temiz ve kuru kavanozlara yerleştirip, sıcakken kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin.
Bu şekilde kavanozun ağzı vakumlanacak siz kullanmak isteyene kadar sağlam bir şekilde kalacaktır.
Kavanoz soğuyuncaya kadar kavanozu baş aşağı tutun.
Soğuduktan sonra serin ve gölge bir yerde muhafaza edin.
Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
"Afiyet Olsun"