30 Kasım 2015 Pazartesi

KAHVALTI MASASI-54

Bugünkü kahvaltı resimlerim arşivde kalan gözümden kaçan kahvaltı resimleri.
Bu kahvaltı gününü 10 Mart'ta kızımın düğün hazırlıklarından olan damat bohçası ve aie bohçalarını hazırlamak için organize etmiştim.
Ben kahvaltıyı hazırladım, sağolsun canım annem benim çok işim olacağını düşünerek kuru dolma-yaprak sarma ve cevizli elde açma börek getirmiş, onlarla da masamız tamamlanmış oldu.
Önce kahvaltı yaptık, daha sonra damat bohçasını ve aile bohçalarını hazırladık.
Bu kahvaltıdan 2 ay sonra anneler gününde de çeyizleri hazırlayıp paketlediğimiz gün için kahvaltı hazırladım.
Çeyizleri hazırladığımız günün kahvaltı resimleri BURADA

damat bohçası hazırlama
Biliyorsunuz kızım 25 Temmuz'da evlendi.
Düğünden önce geleneklerimize uygun her ritüeli yerine getirmeye çalıştık.
Aileler olarak karşılıklı bohça hazırladık.
Bu kahvaltının olduğu gün ailemle damat bohçasını hazırlamak için bir araya geldik.
Biz kızımla günler süren Kapalıçarşı, Mahmutpaşa, Kürkçü Han gibi bu tür eşyaların envai çeşidinin olduğu yerlerden alışverişlerimizi tamamlamıştık.
Kızımın çeyizinde olan seccade, lif, patik, havlu, yemeni gibi bohçaya konulabilecek ürünleri de hazırladık.
O gün sadece bohçaların içine girecek ürünlerin karar verilmesi ve düzenlemesi işi vardı.
Kahvaltıdan sonra önce damat bohçasını, daha sonra aile bohçalarını hazırladık.
Tüllerle, kırmızı kurdelelerle süsledik, şehir dışına gideceği için damat bohçasını önce bavula, sonra koliye, diğer bohçaları da koliye yerleştirip gönderdik.

brekfeast

KAHVALTI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.


Domates-salatalıklı roka salatası


Anneciğimden Kuru Dolma ve Yaprak Sarma

Yine annemden el açması cevizli börek

 Rengarenk reçellerimi kendim hazırladım.



 

Peynir tabakları

"Afiyetle Kalın"

24 Kasım 2015 Salı

FIRINDA KAŞARLI DOMATES

Cheese Baked Tomatoes
Bugünkü tarifim pek çok kişinin bildiği pratik bir tarif.
Bu tarifi isterseniz küçük cherry domateslerle, ya da dilimlenmiş büyük domateslerle hazırlayabilirsiniz.
Pişerken domates bol miktarda suyunu bırakıyor, zeytinyağı ve domatesin suyu tam ekmek banmalık oluyor :)
Piştikten sonra kaşarın soğumaması için mutlaka sıcak olarak servis yapın.
"Afiyetle Kalın" 

Cheese Baked Tomatoes
FIRINDA KAŞARLI DOMATES;
Malzemeler;
Yarım kilo kiraz (cherry) domates,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz.

Cheese Baked Tomatoes
FIRINDA KAŞARLI DOMATES TARİFİ;
1- Domatesleri yıkayın, pişireceğiniz kabın içine yerleştirin.
    Üzerine biraz tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı serpin ve karıştırın.
2- Orta hararette ki fırında domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
3- Fırından çıkarıp rendelenmiş kaşar peynirle üzerini kaplayın.
4- Tekrar fırına verip kaşarlar eriyip, hafif kızarıncaya kadar tekrar pişirin.
    Mutlaka sıcak olarak servis yapın.

Cheese Baked Tomatoes
"Afiyet Olsun"

17 Kasım 2015 Salı

MAYALI ATOM POĞAÇA

poğaça modeli
Ah bu mayalı poğaçalar :)
Pamuk gibi yumuşak, lezzetli, üstelik şekilden şekile girebiliyorlar.
Memnun kaldığınız bir mayalı hamurunuz varsa her seferinde aynı hamuru hazırlayıp şeklini farklı yapabilirsiniz.
Poğaça dediğimiz ürün kaç çeşit olabilir ki !
Eskiden poğaça ya yuvarlak olurdu, ya da klasik yarım ay şeklinde olurdu.
Son yıllarda poğaçalara verilen şekillere inanamıyorum, yapmak için yetişemiyorum.
Maşallah hanımlarımız çok üretken, inanılmaz modeller ortaya çıkarıyorlar.
Muhterem'le afiyetle'nin bu 15. poğaça tarifi, daha resimlerini çektiğim yayınlanmayı bekleyen 3 adet poğaça tarifi, denemeyi bekleyen onlarca tarif var.
Bu poğaça modelleri böyle çıkmaya devam ettiği sürece "POĞAÇALAR" kategorim daha çooook tarif görür :)
"Afiyetle Kalın"


mayalı poğaça
MAYALI ATOM POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket instant maya (10 gramlık)
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı un,
Ayrıca;
Kağıt pasta kapsülü ve veya muffin tepsisi.

mayalı poğaça nasıl yapılır?
MAYALI ATOM POĞAÇA TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 15 dakika bekletin.
Daha sonra ceviz büyüklüğünde pezilere ayırıp, yuvarlayın.

Pasta kapsülü veya muffin tepsisinin içine her bir kalıbın içine üç adet yuvarladığınız hamurdan yerleştirin.
Not;
Bu tarifte kapsül veya muffin tepsisi hamurların yayılmadan, şekli bozulmadan pişmesini sağlamak için şart.
Geri kalan hamurları da bu şekilde hazırlayın.
Hazırladığınız poğaçaları 1 saat mayalandırın.
Üzerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki (175 derece) fırında pişirin.
Not;
Fırında ağır ağır piştiği zaman hem içi, hem kenarları daha güzel kızarıyor.
Piştiği zaman üzerini nemli bir bez ile örtün.
Poğaçalarınız arttığı zaman mutlaka buzdolabı poşetinde veya kapaklı bir kapta ağzı kapalı olarak muhafaza edin.
Sabaha pamuk gibi yenmeye hazır olacaktır.

"Afiyet Olsun"

14 Kasım 2015 Cumartesi

KAHVALTI MASASI 53-KÖYDE AİLE KAHVALTISI (6)

köy kahvaltısı
Kurban bayramında köyde ki evimizde hazırladığım kahvaltıların yayınına devam ediyorum.
Bayramın 3. günü hazırladığım kahvaltının resimleri BURADA
Bu kahvaltıyı hiç ara vermeden hemen ertesi gün hazırladım.
Tesadüfen iki günde de 17 kişiydik.
Bu masayı hazırladığım gün genç ve çocuk sayısı daha çok olduğu için menüde küçük bir değişiklik yaptım.
Garnitürlü patates salatası yerine patates pizzası hazırladım.
Peşpeşe 3 masayı birleştirdiğimiz için 3 ayrı tepside her masaya bir tepsi olacak şekilde patates pizzası hazırladım.

Köyde aile kahvaltısı
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.


Yumurtalı Börek

Sucuklu, Ketçaplı Milföy

Et Kavurma (Soğumasın diye son zamana kadar masaya koymadığım için resimlerde tabakları boş görünüyor) 

Domates Salatası


Pileli, irmikli baklavayı bayram tatlısı olarak ben hazırladım.
Ev baklavasını da bir gün önce ki kahvaltıya eşimin kızkardeşi getirdi.

Kahvaltı bittikten sonra, mutfak ve bulaşıkları hallettikten sonra hanımlarla keyif kahvemizi balkonda içtik.
"Afiyetle Kalın"

11 Kasım 2015 Çarşamba

TAZE İNCİRLİ TARİFLER

black fig
İncirle yapılan tariflerle ilgili bir dosya hazırlamaya karar verdiğimde dosya da hem taze hemde kuru incir tariflerine yer verecektim.
Fakat baktım ki taze incirle hazırlanan epeyce tarifim var, kuru incirli tariflere de ayrıca bir dosya hazırlamaya karar verdim.
Önceliği mevsimi geçmek üzere olan (hatta geçen) taze incire verdim.
Kuru incirle hazırlayabileceğiniz tarifleri de en kısa zamanda yayınlayacağım.

fig
İNCİR;

İncir, içinde yüksek oranda lif barındıran bir besindir. 
Lifli olan içeriği sayesinde, en başta kabızlık sorunu olmak üzere birçok sindirim sorununa iyi gelmektedir.
İncirin faydaları, sadece sindirim sistemi ile sınırlı kalmayıp; vücudumuzda güçlü kemiklerin olmasını sağlaması için gerekli olan kalsiyum, magnezyum ve K vitamini açısından kemiklerin beslenmesinden çok önemli bir gıdadır.
İncirin potasyum açısından zengin olması, vücudumuzdaki kan basıncının, yani potasyum mineralli olan tansiyonun dengelenmesinde çok yardımcı bir rolü vardır.
Düzenli olarak incir tüketilmesiyle, vücutta oluşması muhtemel olan yüksek tansiyon sorununun önüne geçilebilir.
İçerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler.
İncirin faydaları arasında taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir.
Taze incirin 100 gramında 63 kilokalori enerji bulunurken, 100 gram kuru incirde 284 kilokalori bulunmaktadır. İncir A, B1, B2, C vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor, manganez, sodyum ve potasyumdan zengin bir meyvedir. 
Bu nedenle özellikle gelişme çağındaki çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile menopoz sonrası kadınlar için son derece önemli bir meyvedir. 
Aynı zamanda süt alerjisi olan bireyler için de kalsiyum kaynağı olarak çok güzel bir alternatiftir.
2 Adet taze incir kalsiyum içeriği açısından 1 bardak süte eşdeğerdir.
İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir.
    100 gram kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17'si, demir ve magnezyumun yüzde 30'u, fosforun yüzde 20'si, B1 vitamininin yüzde 5'i ve B2 vitamininin yüzde 4'ü alınmış olur.
    İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.

fig tree

Dutgillerden olan incir ağacının anayurdu önasya ve  Akdeniz  havzasıdır. 
Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın yöresinde yetiştirilir.
Türkiye’de yetiştirilen başlıca incir çeşitleri;
Bursa Siyahı (Dürdane)           
Sarılop İnciri (Aydın Sarısı)     
Yeşilgüz İnciri
Morgüz İnciri
Beyaz Orak İnciri        
Siyah Orak İnciri         
Bardacık İnciri
Sarı Zeybek İnciri


    
milkshake tarifi 

fig tart cake

fig 

fig

"Afiyetle Kalın"

9 Kasım 2015 Pazartesi

KAHVALTI MASASI 52-KÖYDE AİLE KAHVALTISI (5)

köy kahvaltısı
Bu yıl Kurban bayramı tatili uzun olunca, hava da güzel olunca pek çok kişi ya memleketine ya da tatile gitti.
Bizde bayramı geçirmek için 1 haftalığına köyde ki evimize gittik.
Hava o günlerde o kadar güzeldi ki bizim 1 haftalık tatil tam 3 hafta oldu.
Bu 3 hafta içinde başta bayramda olmak üzere pek çok misafirim oldu.
Özellikle bayramda eşimin ailesinin büyüklerini ve yeni neslini bir araya getiren kahvaltılar düzenledim.
Bu görmüş olduğunuz masayı bayramın 3. günü hazırladım.
Toplamda 17 kişiydik, 3 masayı peşpeşe kurarak büyük bir masa elde ettik.
Aynı şekilde hemen ertesi günde bir kahvaltı hazırladım.
Ailenin geri kalan üyelerinin katıldığı yine 17 kişilik bir masa oldu.
O kahvaltının resimleri BURADA

köy kahvaltısı
Bu arada dışarıda mis gibi bir hava varken neden evde masa kurduğumu merak edebilirsiniz.
Hemen konuya açıklık getireyim : )
Balkonum 12 kişilik bir grubu rahatlıkla alıyor ama 17 kişi için küçük kalıyor.
Geçen yıl kapının önüne masa kurmuş 20 kişilik misafir ağırlamıştım ama ne yazık ki bu yıl çatının saçağına yuva yapan eşek arıları yüzünden kapı önüne masa kuramadım :(
 
Masaları bu şekilde peşpeşe yerleştirmek için eşyaların şeklini de değiştirerek salonda geniş bir alan elde ettik.

KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.

Yumurtalı Börek

Sucuklu, Ketçaplı Milföy

Et Kavurma (Soğumasın diye son zamana kadar masaya koymadığım için resimlerde tabakları boş görünüyor) 

 
Domates Salatası



Hazır reçel almamak için 1 gece önce mürdüm eriğinden reçel yaptım.
Taze incirle hazırladığım incir marmelatını da İstanbul'da pişirmiştim.

Pileli, irmikli baklavayı bayram tatlısı olarak ben hazırladım.
Ev baklavasını da eşimin kızkardeşi getirdi.

"Afiyetle Kalın"