29 Nisan 2016 Cuma

CEPLİ POĞAÇA

muhteremle afiyetle
Cepli poğaça bir aralar blog ve instagram dünyasında fırtına gibi esmiş, yapmayan kalmamıştı.
Tabii ki bir yemek blogcusu olarak bu fırtınaya bende sessiz kalmadım, tarifi bende denedim.
Fakat sürekli cepli poğaça tarifi görmekten sıkılan olmuştur diyerek yayınlamadım.
Bu poğaçaların resmini 2 Aralık 2014 tarihinde çekmişim :)
Bu kadar beklemek yeter herhalde, artık tarifin gün ışığına çıkma vakti gelmiş :)
Tariften bahsedecek olursam;
Misafire poğaça hazırlanırken "içine ne koysam?" sorunu hepimizde var.
İç malzemesi olarak peynir-zeytin-ıspanak-patates-şarküteri-kıyma seçeneklerimiz var ama bakalım gelen misafiriniz o içi yiyor mu?
Mesela ben zeytinli poğaça yemem, bir yere gittiğim zaman kapalı bir poğaça ise "acaba içinde zeytin var mı?" diye gerilirim :)
Bu tarifin en güzel tarafı içine malzeme koymuyorsunuz, içi boş olarak piştikten sonra malzemeleri yanında servis yapıyorsunuz.
Herkes kendi istediği şekilde iç malzemesini doldurarak poğaçasını hazırlamış oluyor.
Mayalı olduğu için pamuk gibi yumuşacık bir poğaça oluyor.
"Afiyetle Kalın"

mayalı poğaça tarifi
CEPLİ POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta (akı içine, sarısı üzerine sürülecek)
6-6,5 su bardağı un,
Arasına sürmek için ayrıca;
1 su bardağı sıvıyağ,
Sunum için;
İnce dilimlenmiş salam, domates, kaşar peynir, beyaz peynir ve maydanoz.

maya ile yapılan poğaça tarifi

CEPLİ POĞAÇA TARİFİ;
Mayayı ılık su ve sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 15 dakika bekletin.
Daha sonra yumurta büyüklüğünde pezilere ayırıp, yuvarlayın.

Hazırladığınız pezileri yuvarlak şekilde açın.

Açtığınız pezilerin üzerine sıvı yağ sürün.

Hamuru bir kez katlayın, yarım ay şeklinde olan hamurun üzerine tekrar sıvı yağ sürün.

Hamuru tekrar katlayın ama bu sefer yağ sürmeyin.
Diğer hamur pezilerini de aynı şekilde hazırlayın.

Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin, 1 saat mayalandırın.
Üzerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki (175 derece) fırında pişirin.
Piştiği zaman üzerini nemli bir bez ile örtün.
Sıcak olarak servis yapın.

afiyet olsun
Servis önerisi;
İçi boş olan poğaçalarınızı servis yapacağınız zaman ince dilimlenmiş salam, domates, kaşar peynir, beyaz peynir ve maydanoz gibi kahvaltılık malzemelerle birlikte servis yapın.
Eğer bu poğaçayı kahvaltı dışında öğleden sonra için hazırlarsanız ince dilimlenmiş soğan da servis malzemelerinizin arasında yer alabilir.
"Afiyet Olsun"

6 yorum:

  1. Eline sağlık ben de b poğaçaya bayılıyorum sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Özgencim, bende çok seviyorum bu poğaçayı :)

      Sil
  2. F.Ersöz08:32

    Ellerine sağlık canım! cepli sunumuna bayıldım :-D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın ablacım, tarifin adını çağrıştırdığı için espri amaçlı yaptım :)

      Sil
  3. Çok hoş olmuşlar :) Kahvaltı sandviçleri için çok pratik. Ayrıca kot cepli sunum da çok yakışmış.
    Ellerinize sağlık, iyi haftalar.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...