29 Nisan 2016 Cuma

CEPLİ POĞAÇA

muhteremle afiyetle
Cepli poğaça bir aralar blog ve instagram dünyasında fırtına gibi esmiş, yapmayan kalmamıştı.
Tabii ki bir yemek blogcusu olarak bu fırtınaya bende sessiz kalmadım, tarifi bende denedim.
Fakat sürekli cepli poğaça tarifi görmekten sıkılan olmuştur diyerek yayınlamadım.
Bu poğaçaların resmini 2 Aralık 2014 tarihinde çekmişim :)
Bu kadar beklemek yeter herhalde, artık tarifin gün ışığına çıkma vakti gelmiş :)
Tariften bahsedecek olursam;
Misafire poğaça hazırlanırken "içine ne koysam?" sorunu hepimizde var.
İç malzemesi olarak peynir-zeytin-ıspanak-patates-şarküteri-kıyma seçeneklerimiz var ama bakalım gelen misafiriniz o içi yiyor mu?
Mesela ben zeytinli poğaça yemem, bir yere gittiğim zaman kapalı bir poğaça ise "acaba içinde zeytin var mı?" diye gerilirim :)
Bu tarifin en güzel tarafı içine malzeme koymuyorsunuz, içi boş olarak piştikten sonra malzemeleri yanında servis yapıyorsunuz.
Herkes kendi istediği şekilde iç malzemesini doldurarak poğaçasını hazırlamış oluyor.
Mayalı olduğu için pamuk gibi yumuşacık bir poğaça oluyor.
"Afiyetle Kalın"

mayalı poğaça tarifi
CEPLİ POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta (akı içine, sarısı üzerine sürülecek)
6-6,5 su bardağı un,
Arasına sürmek için ayrıca;
1 su bardağı sıvıyağ,
Sunum için;
İnce dilimlenmiş salam, domates, kaşar peynir, beyaz peynir ve maydanoz.

maya ile yapılan poğaça tarifi

CEPLİ POĞAÇA TARİFİ;
Mayayı ılık su ve sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 15 dakika bekletin.
Daha sonra yumurta büyüklüğünde pezilere ayırıp, yuvarlayın.

Hazırladığınız pezileri yuvarlak şekilde açın.

Açtığınız pezilerin üzerine sıvı yağ sürün.

Hamuru bir kez katlayın, yarım ay şeklinde olan hamurun üzerine tekrar sıvı yağ sürün.

Hamuru tekrar katlayın ama bu sefer yağ sürmeyin.
Diğer hamur pezilerini de aynı şekilde hazırlayın.

Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin, 1 saat mayalandırın.
Üzerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki (175 derece) fırında pişirin.
Piştiği zaman üzerini nemli bir bez ile örtün.
Sıcak olarak servis yapın.

afiyet olsun
Servis önerisi;
İçi boş olan poğaçalarınızı servis yapacağınız zaman ince dilimlenmiş salam, domates, kaşar peynir, beyaz peynir ve maydanoz gibi kahvaltılık malzemelerle birlikte servis yapın.
Eğer bu poğaçayı kahvaltı dışında öğleden sonra için hazırlarsanız ince dilimlenmiş soğan da servis malzemelerinizin arasında yer alabilir.
"Afiyet Olsun"

26 Nisan 2016 Salı

TAVUKLU KEREVİZ SALATASI

muhteremle afiyetle
Kereviz salatasını çok severim.
Özellikle et yemeklerinin ve yağlı olan yemeklerin yanında hafifliği ile tercih sebebimdir.
Kereviz salatasını yoğurtlu, havuçlu, elmalı ve portakallı hazırlıyorum.
Bugün tarifini vereceğim çeşidinde ise tavuk eti var, hem lezzetli hem de besleyici bir tarif.
Yemek menülerine, çay menülerine girebilecek bir tarif.
Salatayı hazırladığınız zaman istediğiniz gibi sunum yapabilirsiniz, ben sizin için 2 sunum önerisi hazırladım.
Ayrıca bu salataya cevizin de çok yakıştığını belirtmek isterim.
Kerevizin mevsimi geçmek üzere ama kereviz ile hazırladığım diğer tariflerim  BURADA
"Afiyetle Kalın"

1. sunum önerisi 
Tavuklu kereviz salatasını hazırladığınız zaman servis tabağında üzerini cherry domates ve nane-maydanoz yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

2. sunum önerisi
 Hazırladığınız salatayı servis tabağına yerleştirin, üzerine soğuk sızma zeytinyağı dökün.
İsterseniz salçalı sos hazırlayıp o şekilde de sunum yapabilirsiniz.

celeriac salad
TAVUKLU KEREVİZ SALATASI;
Malzemeler;
3 adet orta boy kereviz,
1 adet tavuk göğsü veya 2 adet tavuk budu,
2 su bardağı yoğurt,
1 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı mayonez, (isteğe bağlı)
Tuz,
Zeytinyağı,
Sunum için;
Cherry domates, nane yaprakları.

chicken celeriac salad
TAVUKLU KEREVİZ SALATASI TARİFİ;
Tavuk göğsü veya tavuk budunu haşlayın.
Derilerini ayırın, etlerini küçük küçük didikleyin.
Kerevizin kabuklarını soyup, yıkayın, rendeleyin.
Kararmaması için hemen üzerine yoğurt ekleyin, karıştırın.
Didilmiş tavuk etlerini de ekleyip karıştırın.
Not;
Eğer kerevizin yeşil yaprakları varsa yıkayıp, ince ince keserek salatanıza ilave edebilirsiniz.
Dövülmüş sarımsağı, mayonezi, tuzunu ve yağını ekleyin.
Hazırladığınız salatayı servis tabağına yerleştirin.
Üzerine sızma zeytinyağı gezdirin.
Domates ve nane yaprakları ile süsleyip, servis yapın.

yoğurtlu kereviz salatası
"Afiyet Olsun"

17 Nisan 2016 Pazar

PORTAKAL REÇELİ

muhteremle afiyetle
Portakal reçeli tarifini görünce "Nisan geldi Muhterem, ne portakalı?"  diyebilirsiniz.
Fakat reçel bir meyve ve sebzeyi mevsimi dışında da yiyebilmenin en lezzetli tariflerinden birisidir.
Portakal reçelini, portakal henüz kalkmadan yapın portakalın muhteşem aromasından yaz boyunca uzak kalmayın.
Ben portakal aromasını çok sevdiğim için mutlaka kış aylarında portakaldan reçel yaparım.
Fakat bugüne kadar portakalın kendisi ile değil kabukları ile reçel yapıyordum.
Geçenlerde İnstagram'da "Leyla Yılmaz İrden"  hanımın sayfasında bütün portakaldan yapılmış reçel tarifini gördüm, çok hoşuma gitti.
Tarifte portakal bütün olarak kullanılıyordu.
Portakal kabuğu soyulduktan sonra bütün olarak haşlanıyor, dilimlendikten sonra yuvarlak bütün dilimler parçalanmadan ayrıca şerbetin içinde pişiriliyordu.
Tarife aynen uydum ama yuvarlak büyük dilimlerin servisinin zor olacağını düşünerek dilimleri dörde böldüm.
Tarif 1 kilo portakal ile hazırlanmıştı, tarifi verirken bende 1 kilo üzerinden vereceğim.
Ben 2 kilo portakal kullanarak reçeli hazırladım, irili ufaklı 6 kavanoz reçel çıktı.
3 kavanozu farklı yerlere hediye ettim, diğer 3 kavanozu kendi misafirlerime ayırdım.
"Afiyetle Kalın"

orange marmalade
Daha önce tarifini verdiğim portakal reçellerim;

Portakal Kabuğu Reçeli

Portakal Kabuğu Reçeli-2

orange jam
PORTAKAL REÇELİ;
Malzemeler;
1 kilo portakal,
2,5 litre su,
Reçel için;
1,5 kilo toz şeker,
3 su bardağı su,
2 yemek kaşığı limon suyu,
1 paket vanilya.

Portakal Reçeli
PORTAKAL REÇELİ TARİFİ;
Portakal çok kalın olmayacak şekilde soyun.
Turuncu kısımlarını soyun, beyaz kısımları kalsın.
2,5 litre suyu kaynatın.
Soyduğunuz portakalları içine atın, 15 dakika kaynatın.
Bu işlemi portakalların acısı çıksın diye yapıyoruz.
Daha fazla kaynatmanıza gerek yok, yoksa portakallar çok yumuşayabilir.

dilimli portakal reçeli
Portakalları haşladığınız sudan çıkarın.
Fazla ince olmayacak şekilde dilimleyin.

Not;
Orjinal tarifte portakal dilimleri bütün halde bırakılıyor.
Fakat ben servisi zor olmasın diye her dilimi ayrıca dörde böldüm.

Tencereye 3 su bardağı su ve 1,5 kilo toz şekeri koyup kaynatın.
İçine dilimlediğiniz portakalları ve vanilyayı ekleyin.
Kıvam alıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

Ocağı söndürmeden 5 dakika önce 2 yemek kaşığı limon suyu ilave edin.

Pişen reçeli temiz ve kuru kavanozlara yerleştirin ve sıcakken hemen kapağını kapatıp, bir tepsiye ters bir şekilde koyup, soğuyuncaya kadar (en az 3-4 saat) bekletin.


Not;
Eskiden reçellerimi ılındıktan sonra kavanoza boşaltır, soğuduktan sonra kapağını kapatırdım.
Şimdi pişer pişmez sıcakken kavanoza boşaltıp, kapağını kapatıyorum.
Ters çevirerek bir tepsiye diziyorum, soğuduktan sonra yerine kaldırıyorum.
Sıcakken kapağını kapatıp, ters çevirmek kavanozda vakum etkisi yapıyor, daha dayanıklı oluyor. 
Reçel için küçük kavanoz tercih ederseniz kavanozlar bittikçe yenisini açacak ve gerekmedikçe vakumu bozmamış olacaksınız.
Büyük kavanozları açtığınız zaman hemen bitmeyebiliyor.

orange jam
"Afiyet Olsun"

13 Nisan 2016 Çarşamba

ÇAY MASASI-31

misafir menüsü
Bugün, geçen hafta gelen misafirlerim için hazırladığım masanın resimleri ile burdayım :)
Menü için ıspanaklı börek, yeni bir tarif olan krem peynirli, susamlı rulo poğaça, salatalıklı arpa şehriye salatası, fasulye diblesi, dondurma topu kurabiyesi ve tatlı olarak pileli, irmikli baklava hazırladım.
Çeşit olarak 5 çeşidi geçmemeye çalışıyorum ama söz konusu salata olursa 6. ürün mutlaka bir salata çeşidi oluyor.
O günde arpa şehriye salatası dışında yeni çıkmaya başlayan taze fasulyeden fasulye diblesi pişirdim.

Sadece hanımların olduğu çay veya kahvaltı masalarında kırmızı renkli ürünler kullanmayı seviyorum.

akraba günü menüsü
Bu arada misafirlerimi artık 10 kişilik yeni masamda ağırlıyorum, öncekinden daha uzun olan bu masa sayesinde kalabalık misafirlerimi daha rahat ağırlayabiliyorum.

akraba günü menüsü
ÇAY DAVETİ MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz. 





dondurma kaşığı kurabiyesi


"Afiyetle Kalın"

8 Nisan 2016 Cuma

DONDURMA TOPU KURABİYE

ıce cream cookies
Dondurma kaşığı kurabiyesi, dondurma topu kurabiyesi yada dondurma kurabiye, bu kurabiyenin bir kaç tane ismi var.
Ben "Dondurma Topu Kurabiye" isminin daha çok yakıştığını düşünüyorum.
Son dönemde oldukça popüler olan bu tarifi ben ilk Cahide de görmüştüm.
Bu tarifi Salı günü gelen çay misafirlerime de hazırladım, bundan sonra ki yazımda o günkü çay masasının resimlerini yayınlayacağım.

ıce cream cookies
NOTLAR;
Tarifi uygularken kendi kullandığım kurabiye hamurumu kullandım.
Bu hamurun içinde yumurta yok, kabartma tozu yerine de 1 çay kaşığı karbonat var.
Şekli bozulmadan yayılmadan pişiyor.
Ben damla çikolata eklemeyi tercih ettim ama hamurun içine damla çikolata dışında meyve kurusu, antep fıstığı veya ceviz gibi farklı malzemeler ekleyebilirsiniz.
Hamurun yarısını kakaolu hazırlayıp, kakaolu dondurma görünümlü kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
Kurabiyeyi pişirirken yüksek ısı kullanmayın, kurabiye henüz beyazken fırından çıkarın.
Fırından çıktıktan sonra hiç ellemeden tepsinin içinde soğumasını, dinlenmesini sağlayın.
Üzeri hafif yumuşak olsa da bekledikçe sertleşip kıvamını buluyor.
Bu malzemelerle kaşığı tamamen doldurursanız 25 adet kurabiye çıkıyor.

Tabii kurabiyeye bu şekli vermeniz için en önemli ekipmanınız bu pense şeklinde olan yaylı dondurma kaşığı, bu model dondurma kaşığını züccaciyeler de ve pazarlarda mutfak eşyası satan tezgahlarda bulabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

ıce cream cookies
DONDURMA TOPU KURABİYE;
Malzemeler; 
150 gram margarin veya tereyağ,
3 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ,
3 Türk kahvesi fincanı buğday nişastası,
5 yemek kaşığı pudra şekeri,
1 çay kaşığı karbonat,
3,5 veya 4 su bardağı un,
Yarım su bardağı damla çikolata.

ıce cream cookies
DONDURMA TOPU KURABİYE TARİFİ;
Oda ısısında ki tereyağ veya margarini yoğurma kabına alın.
Üzerine sıvıyağı, nişastayı, pudra şekerini, karbonatı, ekleyip karıştırın.
Unu azar azar ilave ederek hamura yedirin.
Damla çikolatayı ekleyip karıştırın.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamuru yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin.

Hazırladığınız kurabiye hamurundan dondurma kaşığına sıkıca doldurun.

ıce cream cookies
Dondurma kaşığında ki kurabiye hamurunu yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çıkarın.
İsterseniz kaşıktan önce elinize çıkarın daha sonra tepsiye yerleştirin.

ıce cream cookies
Önceden ısıtılmış 180 derecede ki fırında 25 dakika pişirin.
Not;
Kurabiyeniz piştiğinde beyaz, fırından çıktığında yumuşak olacaktır, hiç ellemeden fırın tepsisinde soğutun.
Daha sonra servis tabağına alın.   

ıce cream cookies
"Afiyet Olsun"

7 Nisan 2016 Perşembe

REGAİB KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN!

MÜBAREK REGAİB KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN!

Yapılan hayırların, iyilik ve ibadetlerin her birine yüz sevap yazılan üç ayların başlangıcı olan Recep ayının Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gecesi olan bu ilk Cuma gecesi Regaib Kandili'dir.
 
Hastalara şifa, borçlulara eda, kimsesizlere hami, muhtaca dost eli,
Küslere barış, işsize iş, mekanı olmayana hayırlı mekan,
Evladı olmayana hayırlı evlad, rızgı dar olanlara bolluk,
Sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!
Dualarınız kabul, kandiliniz mübarek olsun.

1 Nisan 2016 Cuma

BROKOLİ İLE YAPILAN TARİFLER

broccoli
Mevsimi henüz geçmeden brokoli ile yapılan tarifler dosyası hazırladım.
Bu tarifler benim bu güne kadar blogumda yayınladığım brokoli tariflerini içeriyor.
Şimdilik 13 tarif var ama bundan sonra her yaptığım farklı brokoli tarifi ile bu sayıyı daha da çoğaltacağımdan eminim :)

broccoli recipes
BROKOLİ;

Brokoli (Brassica oleracea Italica), Lahanagiller familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak veya buharda pişirilerek yemeği hazırlanan bir sebze.
Brokoli şifası çok olan ve tüketilmesi gereken bir sebzedir.
Kendine has koku, tat ve rengi vardır.
Koyu yeşil, morumsu yeşil şeklinde olanları da bulunur. A, B, C vitaminleri ve demir, potasyum, çinko gibi mineraller içerir.
Tarihçesi;
Brokoli, isminden de anlaşılabileceği gibi, İtalya yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir. Romalı yazarlardan doğa tarihçisi Büyük Plinius'un metinlerinde ve Apicius'un yemek kitabında lahana benzeri bir sebze olarak tarif edilen bitkinin kesin hükme varılamasa da brokoli olduğu tahmin edilmektedir. 
Brokoli Yakınçağ Avrupa'sında egzotik bir bitki olarak görülmüş, dünyada tanınması ise ancak 20. yüzyıl başlarında ABD'deki İtalyan göçmenler aracılığıyla gerçekleşmiştir.
Brokolinin Faydaları Nelerdir?
Bu şifası bol sebzeyi pişmiş olarak tüketebildiğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz.
Çeşitli şekillerde tüketilebilmesi tam bir avantaj sağlar.
Böreklerin içinde, salatalarda, keklerde, yemeklerde ve çorbalarda kullanabilirsiniz.
Düzenli tüketim ile ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına iyi gelir. Mideyi güçlendirir.
Ayrıca brokoli kalp içinde faydalıdır.
Bu şifalı bitkinin faydaları arasında kan damarlarını koruması da sayılabilir.
Kan akışını düzenler. Şeker yani diyabet hastaları da rahatlıkla brokoli tüketebilirler.
Böylece kan şekerini düzenleyebilirler.
Kolesterol hastaları da mutlaka tüketip kolesterollerini kontrol altında tutabilirler.
Gut hastalığına fayda sağlar. 
Katarakt gibi göz rahatsızlıklarına yakalanmayı önlemesi de faydaları arasındadır.
Kansızlık yani anemi rahatsızlığına da iyi gelir.   
Çok çeşitli hastalıklara karşı vücudu güçlendirici, vücut direncini arttırıcı özelliği de vardır.
Sinir sistemine fayda sağlar. Alerjiye iyi gelir. 
Çiğ yada hafif pişmiş, buharda pişirilmiş olarak tüketilmesi en yararlı tüketim şeklidir. Alzheimer ve unutkanlık gibi hastalıkları önler.
Brokoli Osteoporoza yani kemik erimesine karşı da faydalıdır. Kemikleri güçlendirir.
Kas ağrılarına iyi gelir. 
Bu mucizevî bitki sayesinde sindirim sisteminizi de düzenleyebilir, bu şifalı sebzenin faydaları ile kabızlık sorununu da önleyebilirsiniz.
Tansiyon hastalarının da tercih etmesi gereken sebzedir.
Kan basıncını dengede tutarak tansiyon hastalığını önler.
Vücudu toksin maddelerden arındırır, karnabahar, lahana ve brüksel lahanası gibi bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kilo vermek yani zayıflamak isteyen kişilerin tercihi bol lifli bu şifalı sebze olabilir.
Romatizma Ağrılarına Karşı İyidir;
Romatizma ağrıları özellikle soğuk havalarda artar. Kemikleri sızlatır ağrıya sebep olur. Brokoli romatizma ağrılarına iyi gelerek ağrıyı hafifletir. 
İçeriğindeki sulfophane maddesi sebebiyle osteoartrite karşı da yarar sağlar.
Brokoli Cildinize İyi Gelir;
Vücudu zararlı maddelerden arındırır, bir nevi temizleme işlemi görür. 
Cildin yaşlanmasını geciktirmesi, yaşlılığı geciktirmesi de yararları arasındadır. 
Cildi güzelleştirir ve genç görünmeye yardım eder. 
Tüm bu faydalarının yanında aynı zamanda yaşlanma ve kırışıklık karşıtı olduğunu da brokoli faydaları arasına eklemeliyiz.
Genç kalmak ve genç görünmek isteyen herkesin başvurması gereken bir sebzedir.
Kansere Karşı Koruma Sağlar;
Brokolinin kanser hastalığında birçok şifası vardır.
Özellikle akciğer, mide, bağırsak, yemek borusu ve meme kanserlerine karşı tüketilmelidir. Kolon kanseri ve mesane kanserine karşı da koruma sağlar.
Kısacası kanser karşıtı olarak kullanılabilir.
Radyasyonun zararlı etkilerini azaltarak cilt kanserine karşı da koruma sağlar.
Kaynak-1


 broccoli
BROKOLİ PİŞİRME ÖNERİSİ;
Brokoliyi salata için kullanıcaksanız haşlarken çiçekli bölümünün çok ezilmemesi için küçük bir püf noktası vereyim, önce saplarının piştiği bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Brokoliyi dallarına ayırın, dallarına ayırdıktan sonra kaynayan suya gelişigüzel değil, sapları kaynayan suyun içine, çiçekli kısmı suyun yüzeyinde olacak şekilde yerleştirin.
Tencerenin içinde ayakta duruyorlarmış gibi olsun.
Sapları kalın, çiçekli bölümü narin olduğu için bu şekilde çiçekleri fazla ezilmeden pişirebilirsiniz.
Brokoliyi çok fazla pişirmenize gerek yok, saplarının sertliği gitsin yeter.
Piştikten sonra buzlu soğuk suya daldırıp çıkarın, iyice süzün.
Daha sonra istediğiniz salata tarifinde ve mezede kullanabilirsiniz.

BROKOLİ İLE YAPILAN TARİFLER;
 broccoli soup

broccoli bake

 broccoli tree 
 

Brokoli


broccoli dish



"Afiyetle Kalın"