28 Mayıs 2016 Cumartesi

ÇAY MASASI-32

beç çayı sofrası
Bugün küçük, mütevazi bir çay masası resimleri paylaşacağım.
Bu menü de börek ve tatlı dışında çay davetlerinde olan hamur işlerinden yok.
Menü de kıymalı patatesli börek, fırında kaşarlı domates, tavuk kokoreç, kokoreç için minik sandviç ekmekleri ve dilimlenmiş salata malzemeleri vardı.
Tatlı olarak imam sarığı pastası vardı ama pasta bütün halde değil dilimlenmiş olarak masada yer aldı.
Hani bazen öğle yemeği yememişsinizdir ama akşama kadar sabredecek haliniz olmaz ya, işte tam o zamanlar da ikindi vakti bir masa kurarsınız hem akşam yemeğini erken yersiniz, hemde ikindi çayı içmiş olursunuz, işte bu masa tam öyle bir zamanda kuruldu.
Bir gün önce gelen misafirlerden börek ve tatlı vardı, o gün kaşarlı domatesi ve tavuk kokoreçi pişirip blogda yayınlamak için resimlerini çekmiştim.
Sonra "neden bu elimdekiler ile bir ikindi çayı masası kurmuyorum" diye düşündüm, ortaya bu masa çıktı :)

küçük bir çay masası
ÇAY MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz. 




Tavuk kokoreç için sandviç ekmekleri

Tavuk kokoreç için dilimlenmiş domates-soğan ve maydanoz

İmam Sarığı Pastası, tarifi çok yakında...

"Afiyetle Kalın"

26 Mayıs 2016 Perşembe

TAVUK KOKOREÇ

muhteremle afiyetle
Bugün çok pratik bir tarif vereceğim.
Bu tarifi daha önce Balık ve Yürek ile yapmıştım.
Onlar da çok lezzetli oluyor ama ben tavuk kokoreçi daha çok seviyorum.
Bir de ekmek arası lezzetleri seviyorum, çok pratik ve zahmetsiz bir şekilde karnınızı doyurmuş oluyorsunuz :)

tavuk tarifleri
Menüsünde tavuk kokoreç olan 2 kişilik bir masa hazırlamıştım, resimlerini bir sonra ki bölümde yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"

chicken recipes
TAVUK KOKOREÇ;
Malzemeler;
1 adet kemiksiz tavuk göğsü,
3 adet kuru soğan,
3 adet yeşil sivri biber,
1 adet kırmızı kapya biber,
2 diş sarımsak,
Tuz, kırmızı pul biber, kekik, zeytinyağı,
Servis için;
Ekmek, dilimlenmiş kuru soğan, domates ve maydanoz yaprakları.

chicken recipes
TAVUK KOKOREÇ TARİFİ;
Tavuk göğsünü yıkayın ve zar büyüklüğünde yani çok küçük doğrayın.
Tencereye doğradığınız tavuk göğsünü yerleştirin.
Suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Tavuk suyunu çekince tencereye zeytinyağı ilave edin.
Tavuk göğsünü yağda kavurmaya başlayın.
Tavukları doğradığınız boyutta kuru soğanları, kırmızı ve yeşil biberi doğrayıp, tencereye ilave edin.
Dövülmüş sarımsakları ve baharatları, tuzu ekleyip, pişirin.
Servis yaparken;
Ekmek dilimlerinin içine maydanoz yaprağı ve dilimlenmiş kuru soğan, domates yerleştirip, üzerlerine hazırladığınız tavuktan yerleştirip, sıcak olarak servis yapın. 

chicken
"Afiyet Olsun"

22 Mayıs 2016 Pazar

KAHVALTI MASASI-58

akraba günü kahvaltısı
Bu masayı 19 Mayıs'ta hazırladım.
Resmi tatil olduğu için o günü değerlendirdik, okul ve iş yerlerinin tatil olması vesilesi ile hafta içi toplandık.
Menü de börek, poğaça, salata, kızartma, reçel çeşitleri ve tatlı vardı.
Ayrıntıya girersem;
İlk önce Kastamonu'luların çok iyi bildiği Hodan (bazı yerlerde ıspıt veya kaldirik olarak bilinir) ile yumurtalı hodan pişirdim.
Biz Kastamonu'luyuz, yenilebilir otların arasında en sevdiğimiz ot olan hodanı pazarda bulmuşken hemen menüye dahil ettim.
Bol soğan ile birlikte haşlanmış hodanı kavurup, üzerine yumurta kırdım.
Poğaça için kesme poğaçaya karar verdim, bu poğaçanın en iyi tarafı neredeyse hiç el işçiliği yok, çok çabuk şekil verip hazırlayabiliyorsunuz.
O gün poğaçayı hazırlarken normalinden farklı olarak düz değil, üçgen şeklinde kestim.
Böreği kıymalı olarak, yine el işçiliği fazla olmayan tepsiye dizerek hazırladım.
Patates ve biberleri küp küp doğrayarak kızarttım.
Domates-salatalık en güzel zamanlarında olduğu için bol bol salatasını hazırladım.
Reçellerim ise benim kahvaltı masalarımın olmazsa olmazı, bu masada 6 çeşit reçel vardı.
Bu reçellerden birisi de o gün ilk defa misafir önüne çıkan çikolatalı süt reçeliydi, tarifini en kısa zamanda bloga ekleyeceğim.
Tatlı olarak son dönemde misafirlerime farklı tarif yapmadığımı fark ettim.
Uzun zamandır denemeyi istediğim karagöz tatlısını hazırladım, onun tarifini de en kısa zamanda ekleyeceğim.

kahvaltı sofrası
Kahvaltı masasını hazırlarken bahara uygun mor çiçekli bir masa örtüsü kullandım.
Masa örtüsü mor çiçekli olunca ortasına desensiz mor runner, servis tabaklarını da fazla karışıklığa sebep olmaması için beyaz, peçeteleri mor çiçekli kullandım.

aile kahvaltısı menüsü
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.  




Karışık Kızartma  

Domates-Salatalık-Maydanoz

Karagöz Tatlısı, tarifi çok yakında...

ev yapımı reçel
Reçellerim;
 
 
 


5- Çikolatalı Süt Reçeli, tarifi çok yakında...



"Afiyetle Kalın"

21 Mayıs 2016 Cumartesi

BERAT KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN!

Sultanahmet camii

Mübarek Berat Kandilimiz kutlu olsun!

Beraat gecesinde okunacak en değerli dua “Allahümme inneke afüvvun kerîmün tühibbu’l-affe fa’fuannî” yani, “Allahım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi affet!” duasıdır.
*Resim Sultanahmet Camii

"Afiyetle Kalın"

13 Mayıs 2016 Cuma

ANTEP FISTIKLI, NARLI ÇİKOLATA

pomegranate chocolate
Pek çok kişi için (özellikle kadınlar ve çocuklar) çikolata vazgeçilmez bir besin kaynağı.
Çikolatanın mutluluk vermediği kişi çok azdır sanırım :)
Piyasa da çeşit çeşit, model model çikolata var.
Bugünkü tarifle kendi çikolatanızı kendiniz yapabilirsiniz.
Tabii çikolata yapmak derken tarifin hammaddesi olan çikolatayı yapmayacağız.
Malzeme listemizde çikolata olacak ama siz içine istediğiniz kuruyemişi ve taze meyveyi ekliyorsunuz, istediğiniz kalıplara döküp şekil veriyorsunuz.

çikolata
Ben bu sefer meyve olarak nar, kuru yemiş olarak Antep fıstığını tercih ettim.
Çikolatanın içinde ki nar taneleri sulu yapısı ile fresh bir etki veriyor.
Çikolata olarak kuvertür çikolata kullanabilirsiniz, ben 80 gramlık 3 paket tablet çikolata kullandım.
Çikolatayı biraz seyreltmek için 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekledim.
Kalıp olarak minik kalp kalıplarını ve daha geniş olan silikon kalıpları kullandım.
Her iki şeklinde yapım aşamalarını ayrı ayrı buraya ekledim.

çikolata
Kalp şeklinde ki kalıptan 1 lokmalık çikolatalar elde ettim, servis olarak çok rahatlık oldu.
Diğer kalıptan da şekil olarak çok memnun kaldım, geniş bir yüzeyi olduğu için kalıptan da çok kolay çıktı.
Buzdolabının buz kalıplarını kullanarak da bu çikolatayı hazırlayabilirsiniz. 
Bu tarifi bugünlerde çilek dilimleri ile yapabilirsiniz.
Şimdi sizi bol resimli tarifle başbaşa bırakıyorum :)
"Afiyetle Kalın"

ANTEP FISTIKLI, NARLI ÇİKOLATA;
Malzemeler;
1 paket 80 gramlık bitter tablet çikolata,
2 paket 80 gramlık sütlü tablet çikolata,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 büyük çay bardağı nar taneleri,
1 büyük çay bardağı Antep fıstığı.

chocolate 
ANTEP FISTIKLI, NARLI ÇİKOLATA TARİFİ;
Öncelikle çikolatayı benmari usulü eritmemiz gerekiyor.
BENMARİ USULÜ;
Isıya dayanıklı bir kabın içine yine ısıya dayanıklı bir kap yerleştirin.
Altta ki kabın içine yarısına kadar su koyup, kaynatmaya başlayın.
Suyun içinde ki diğer kabın içine çikolatayı kırarak yerleştirin.
İçine hiç su kaçırmadan çikolata eriyinceye kadar, altta ki suyu kaynatmaya devam edin.
DİKKAT;
Çikolata bulunan kabın içine asla su girmemeli, içine su girmemesine dikkat edin.
Çikolataları bir anda değil de 1. tablet eridikten sonra 2. tableti, o eridikten sonra 3. tableti üzerine ekleyerek eritin.
Biraz daha akıcılık kazanması için çikolatanın içine 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin, iyice karıştırın.

çikolata nasıl yapılır?
Kullanacağınız kalıbın içine nar taneleri ve Antep fıstığı yerleştirin.

Erittiğiniz çikolatayı kalıbın içine doldurun.
İşlem bittiği zaman kalıbı setin üzerine 4-5 defa yavaşça vurarak içinde ki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
Kalıbı buzdolabının derin dondurucu veya buzluk bölümünde 2 veya 3 saat bekletin.
Not;
Eğer derin dondurucu değilde normal bir buzdolabı buzluğu kullanıyorsanız bu süre biraz daha uzayabilir!
İyice soğuyan çikolataları kalıptan çıkarıp servis yapabilirsiniz.

pomegranate chocolate
Bundan sonra ki resimlerde diğer silikon kalıpla yaptığım çikolataları görebilirsiniz.

pomegranate

Çikolataya şekil verecek kalıbınız yoksa erimiş çikolatayı yağlı yağıt üzerine ince bir tabaka halinde döküp, donduktan sonra rahatlıkla yağlı kağıttan çıkarabilirsiniz.

chocolate

chocolate
"Afiyet Olsun"

10 Mayıs 2016 Salı

KARABAŞ OTU REÇELİ

Karabaş Otu reçeli tarifi
Mevsim taptaze otların mevsimi, pek çok pazarda bu güzelim otları satan tezgahlar var.
Bugün bahsedeceğim otlu tarifimiz daha çok çayı ile bilinen "Karabaş Otu" ile hazırlanıyor.
Karabaş otunu pazarda gördüğüm zaman sadece çayının yapıldığını zannediyordum.
Önce çayını yaptım sonra internetten reçelinin de yapıldığını öğrenince hemen reçelini de yaptım.
Karabaş otunun Adaçayına benzeyen değişik bir aroması var.
Reçelde de bu aromayı alıyorsunuz.
Reçelin çok hoş pembe-lila karışımı bir rengi var.
Reçel için çiçekli olan baş kısımlarını kullanıyoruz, yeşil kısımları ile çay yapabilirsiniz.
Daha önce tarifini verdiğim Karabaş otu çayı BURADA

Lavandula stoechas
KARABAŞ OTU;
Karabaş otu yabani lavanta olarak da bilinir.
Çayının sakinleştirici özelliği olduğu söylenir.
Karabaş Otunun Özellikleri;

Karabaş otu Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yetişir.
Boyu 20-60 cm arasında değişir. 
Haziran ve ağustos ayları arasında çok güzel mor çiçekler açar.
Karabaş Lavanta Schopflavendel Lavandula stoechas L.
Karabaş Lavantasının çiçekleri baş örgüsü ile örülmüş gibi ve en üstte 4 adet leylaki renkte oval şeklinde bir demet şeklindedir. 
Birleşiminde %1,5 oranında Eter yağı bulunur ve bu yağın en önemli alt türevleri; Fenchon, Kafur, Borneol ve Terpinol’dür. 
Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda Karabaş Lavanta çiçeğinin kandaki şekeri düşürdüğü tespit edilmiştir. Karabaş Lavanta hakiki Lavanta olmadığı zaman onun yerine kullanılabilir.
Karabaş Otunu faydaları;
Karabaş otunun çiçeği su ile kaynatılıp içildiği zaman zihne çok faydalı olduğu için halk arasında “kafa süpürgesi” de denir.
Karabaş otunun, vücudu ve kalbi güçlendirici, sinirleri düzeltici, balgam söktürücü, mikrop öldürücü, yaraları iyi edici özellikleri yanı sıra, mide üşütmesinden astım ve siroza kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinir. Ayrıca kanserli hücrelerin çoğalmasını yavaşlattığı da söylenir.


Verdiğim ölçülerle resimde gördüğünüz küçük kavanozla 1 kavanoz reçel çıktı.
Değişik aroması olan bir reçel olduğu için ilk seferinde bence fazla yapmayın, tadı hoşunuza giderse miktarı arttırarak bir sonra ki yapışınızda daha fazla reçel yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KARABAŞ OTU REÇELİ;
Malzemeler;
1 demet karabaş otu (sadece çiçekli kısımları kullanılacak, yaklaşık 1 su bardağı),
3 su bardağı su,
2,5 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Yarım limon.

yabani lavanta
KARABAŞ OTU REÇELİ TARİFİ;
Karabaş otunun çiçekli olan baş kısımlarını koparın.
Üzerinde ki toprak ve tozlardan arınması için suyun için 15 dakika bekletin.
Yıkayıp, iyice süzün.

Su ve şekeri tencerede  şerbet kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 25 dakika kaynatın.

Şerbetin içine yıkayıp süzdüğünüz karabaş otunu ilave evin.

Üzerine 1 paket vanilya dökün, karıştırıp tekrar kaynatmaya devam edin.
İçinde çiçekler varken 15 dakika daha kaynatıp, 4-5 damla limon suyu sıkın.
Limon ekledikten sonra en fazla 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
Pişen reçeli temiz ve kuru bir kavanoza doldurun ve sıcakken hemen kapağını kapatın.
Kavanozu baş aşağı ters bir şekilde bir kenara koyup, soğuyuncaya kadar (en az 3-4 saat) bekletin.
Soğuduktan sonra serin ve gölge bir yerde bekletin, açtıktan sonra buzdolabında saklayın.

"Afiyet Olsun"

7 Mayıs 2016 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-57

kahvaltı
Pazar aile kahvaltısı resimleri ile karşınızdayım.
Bu masayı Kasım ayında hazırlamıştım fakat resimler "aile" resimleri arasında olunca gözümden kaçmış.
O gün benim ailem ablam, kızkardeşim, eşleri çocukları, yeğenlerim ile birlikteydik.
Hatta oğlum o hafta sonu izinli gelip aramıza katılmıştı.
Bu masanın dışında diğer odaya da küçük bir masa daha kurmuştum.
Annem, abim, yengem de bizimle olacaklardı ama 1 gece önce gelen cenaze haberi ile memlekete gitmişlerdi.
Aile kahvaltısı için menü oluştururken bizim ailenin çok sevdiği sebzeli böreği menünün başına yazdım.
Sebzeli börek biraz zahmetli bir börek olduğu için iftarlarda yada bir araya geldiğimiz böyle özel günlerde pişiriyorum.
Ayrıca poğaça yapmaktansa bir de farklı çeşit olması için paçanga böreği yaptım.
Patatesleri de dahil, bütün sebzelerini küp küp doğrayıp kızarttığım karışık kızartma hazırladım.
Bol roka salatası, kahvaltılıklar ve şarküteri ürünleri menüde yerini aldı.
Tatlı olarak kendi hazırladığım 4 çeşit reçel ve pileli, irmikli baklava vardı.


kahvaltı sofrası

kahvaltı sofrası
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.  


 


Karışık Kızartma 


Reçellerim;
 
akraba günü kahvaltı menüsü
"Afiyetle Kalın"