29 Kasım 2016 Salı

KAĞIT BARDAKTA KAHVELİ KEK

Türk kahveli kek
Güne kahve içerek başlayanlardan mısınız?
Açıkçası ben çaycıyım, çay içmeyi severim.
Keyif anında bile aklıma önce çay gelir, kahveyi ara sıra içerim.
Bizde kahveyi özellikle Türk kahvesini eşim ve kızım çok sever.
Oğlum benim gibi çay tercih eder, damadım ise gördüğüm en sıkı kahve sever.
Kağıt bardakta daha önce de kek yaptım, hatta poğaça bile pişirdim.
Kağıt bardakta veya kağıt muffin kaplarında yapılan tariflerin en iyi tarafı, her kek kendi bardağı ve kabı  içinde olduğu için, yiyecek olan kişi seçip alıncaya kadar hiç kimsenin eli değmiyor.
İçinde ki malzeme piştikten sonra çok rahat çıkıyor.
Bu tarifi kağıt bardak yerine muffin kaplarında da yapabilirsiniz.
Not;
Kek normal bir şekilde kabardı, ben yanlarınında piştiğini görebilmeniz için yukarı çıkararak resimlerini çektim.
"Afiyetle Kalın"

coffee cup cake
KAĞIT BARDAKTA KAHVELİ KEK;
Malzemeler;
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı yoğurt,
2,5 su bardağı un,
1 yemek kaşığı Türk kahvesi,
1 paket kabartma tozu,
1 çay kaşığı karbonat,
1 paket vanilya,
2 yemek kaşığı kakao,
1 limonun kabuklarının rendesi,
Üzeri için; (isteğe bağlı)
Kahve çekirdekleri
Ayrıca;
Kağıt bardak

Türk kahveli kek
KAĞIT BARDAKTA KAHVELİ KEK TARİFİ;
Yumurtaları ve şekeri çırpın.
Yoğurdu ve sıvıyağı ekleyip karıştırın.
Un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
Not;
Un için ölçü verdim fakat yumurtanızın boyutuna, kullandığınız su bardağının büyüklüğüne bağlı olarak bu miktar değişebilir.
Kek hamuruna Türk kahvesi ve kakao ekleyip, iyice karıştırın.
Kek hamurunuz sert olmayan akıcı kıvamda olmalıdır.
Kağıt bardakları fırın tepsisine dizin.
Kaşıkla veya küçük bir kepçe ile bardakların yarısına kadar kek hamuru yerleştirin.
Üzerine varsa kahve çekirdekleri serpiştirin.
Not;
Kahve çekirdeğinin sert bir yapısı var, pişince yumuşama olmadığı için bu ayrıntıyı dikkate almanızı öneririm.
Önceden ısıtılmış ama kızgın olmayan düşük ısıda ki fırında (170 derece)  kapağını hiç açmadan ağır ağır pişirin.
Not;
Kek pişerken hızı ve harareti sevmez, bu yüzden asla yüksek ısı da kek pişirmeyin.
Pişmesine yakın kürdan yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

24 Kasım 2016 Perşembe

TRABZON HURMALI, LABNELİ TATLI

Trabzon hurmalı tatlı tarifi
Trabzon hurması göz alıcı rengi olan, kendisini tezgahta hemen fark ettiren bir sonbahar meyvesidir.
Bazı yerlerde adı Cennet hurması veya Cennet elması diye bilinir.
Meyve olarak tüketmenin dışında ne yazık ki çok bilinen tarifleri yok.
Ben bir kaç yıldır bu meyvenin kullanım alanlarının tariflerinin artması için ya gördüğüm Trabzon hurmalı tarifleri yapıyorum.
Ya da daha önce farklı meyvelerle yaptığım tarifleri Trabzon hurması ile yapıyorum.
Bugünkü tarifimiz de tam bu şekilde ortaya çıktı.
Labne ve meyve püresi ile hazırladığım bir tatlı tarifim var.
Daha önce Mürdüm eriği ve incirle hazırladım.
Geçtiğimiz günlerde neden Trabzon hurması ile olmasın dedim ve hazırladım.
Lezzetini çok beğendim, çocuklara Trabzon hurması yedirmek için çok güzel bir tarif oldu.

cennet elması
Trabzon hurması ile başka ne yapabiliriz? derseniz, bakınız;

Trabzon Hurmalı Top Kek

Trabzon Hurması Marmelatı 

Trabzon Hurmalı Dondurma

Trabzon Hurmalı Bonbon

Trabzon Hurmalı Muhallebi

Trabzon Hurmalı Milkshake

"Afiyetle Kalın" 
 

diospyros kaki
TRABZON HURMALI, LABNELİ TATLI;
Malzemeler;
2 adet olgun Trabzon hurması,
3-4 yemek kaşığı toz şeker,
1 paket (200 gram) labne peyniri,
1 poşet krem şanti,
2 su bardağı süt,
4 yemek kaşığı pudra şekeri,
1 paket vanilya,
Üzeri için;
Ceviz içi 

diospyros kaki
TRABZON HURMALI, LABNELİ TATLI TARİFİ;
Hurmaları yıkayın, kabuğunu soyup bir kaç parçaya ayırın.
Bazı cinsleri çekirdekli oluyor, çekirdekliyse çekirdeklerini çıkarın.
Küçük bir tavanın içine hurmaları ve toz şekeri yerleştirin.

persimmon
 Şeker eriyip hurmaların rengi değişene kadar sadece 5 dakika kadar pişirin.

Pişirdiğiniz hurmaları mutfak robotunun içine yerleştirin.
Robotun içine labne peyniri, krem şanti, süt, vanilya, pudra şekerini ilave ederek karıştırın.
Hazırladığınız malzemeyi kaselere paylaştırın.
Üzerine ceviz içi yerleştirin.
Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirip soğuk olarak servis yapın.
 
persimmon
"Afiyet Olsun"

21 Kasım 2016 Pazartesi

KAHVALTI MASASI-59

kahvaltı masası resimleri
Kahvaltı masası resmi paylaşmayalı uzun zaman olmuş.
Bu kahvaltı masasını dün sabah hazırladım.
Menüde kıymalı börek, salçalı sosis, patates kızartması, roka salatası ve yeşil biberli yumurta vardı.
4 çeşit marmelat, 2 çeşit reçel vardı.
Tatlı olarak da haşhaşlı revani hazırladım.

aile kahvaltısı

turkish breakfast

turkish breakfast
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.   

kahvaltı menüsü

 Patates Kızartması

Zeytin çeşitleri




ev yapımı reçel
Reçellerim;






"Afiyetle Kalın"

17 Kasım 2016 Perşembe

KESTANE ÇORBASI

Chestnut soup
Kış aylarının vazgeçilmez yemişidir kestane, özellikle soğuk kış günlerinin en sevilen sokak yiyecekleri arasındadır.
Kestane ile pek çok tarif yapabilirsiniz yada sadece fırında pişirip, afiyetle yiyebilirsiniz.
Ben geçtiğimiz hafta kestane ile pek çok tarif hazırlayıp, resimlerini çektim.
Önümüzde ki günlerde burada bol bol kestaneli tarif görebilirsiniz 😃
Hatta daha önce verdiğim kestaneli tarifleri de bir araya toplayacağım kestaneli tarifler dosyası hazırlayacağım 😊
"Afiyetle Kalın"

kestaneli çorba
KESTANE ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış kestane,
1 adet orta boy soğan,
1 adet orta boy patates,
3 su bardağı su,
1 su bardağı süt,
1 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağ,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz.

Chestnut soup
KESTANE ÇORBASI TARİFİ;
Kestaneleri yıkayın, üzerini bıçakla çizin.
Yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün, kabuklarını soyun.
Tencereye tereyağı ve zeytinyağını koyup eritin.
Üzerine küçük doğradığınız soğanları ekleyip hafif kavurun.
Patatesin kabuğunu soyun, yıkayın, rendeleyin, tencereye ekleyin.
Bir kaç dakika da patatesi kavurun.
Hazırladığınız kestaneleri de tencereye ekleyip, bir kaç dakika karıştırın.
Üzerine 3 su bardağı su koyun.
Kaynadıktan 5 dakika sonra un ve sütü birlikte çırparak tencereye ekleyin.
Tuzunu, istediğiniz baharatları ekleyip 10 dakika daha kısık ocakta kaynatın.
Çubuk blender ile çırpıp pürüzsüz hale getirin.
Sıcak olarak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

15 Kasım 2016 Salı

HAVUÇLU, YOĞURTLU ŞEHRİYE SALATASI

şehriye salatası
Şehriye ile hazırlanan salataların hepsini çok seviyorum 😊
Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim, artık blogger yazılarımıza emoji ekleme imkanı veriyor, uzun zamandır yazıya ifade bırakamamanın sıkıntısını çekiyordum, açıkçası çok sevindim😊
Tarifimize dönersek, şehriye ile pek çok salata çeşidi yapabilirsiniz.
Ben yaz aylarında sık sık salatalıklı yoğurtlu hazırlarım ama kışın salatalık almadığım için yerine kavrulmuş havuç kullanıyorum.
Şehriyeli salatalar genellikle yoğurtlu olur fakat kavurarak, içine garnitür ekleyerek de salatasını yapabilirsiniz.
Hatta pirinç pilavı gibi önce kavurup sonra su ekleyerek pilavını yapabilirsiniz.
Daha önce hazırladığım şehriyeli salataların ve pilavın tarifini fikir edinebilmeniz için bu yazıya ekliyorum.

Şehriye Salatası

Salatalıklı Şehriye Salatası

Tavuklu Şehriye Salatası

Şehriyeli Kuzu Kulağı Salatası

Arpa Şehriye Pilavı

"Afiyetle Kalın" 

carrot salad with yogurt
HAVUÇLU, YOĞURTLU ŞEHRİYE SALATASI;
Malzemeler;
4 adet havuç,
2 su bardağı arpa şehriye,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
6-7 dal maydanoz,
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak veya 2 yemek kaşığı mayonez,
Tuz.

carrot
HAVUÇLU, YOĞURTLU ŞEHRİYE SALATASI TARİFİ;
Havuçları yıkayın, dışını kazıyıp rendeleyin.
Tencereye zeytinyağı dökün, rendelenmiş havuçları, tuzunu ekleyin, havuçların diriliği gidinceye kadar pişirin.
Arpa şehriyeyi haşlayıp iyice süzün.

carrot salad with yogurt
Hazırladığınız havuç ve şehriyeyi büyük bir tabakta karıştırın.
İçine incecik doğradığınız maydanozu, sarımsaklı yoğurdu ekleyip karıştırın.
Not;
Havucu yağ ile kavurduğumuz için tekrar yağ eklemiyoruz.
Sarımsak sevmiyorsanız yerine 2 yemek kaşığı mayonez ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız salatayı servis tabağına alın, üzerini istediğiniz gibi süsleyin.

havuçlu yoğurtlu şehriye salatası
"Afiyet Olsun"

11 Kasım 2016 Cuma

KIRMIZI BİBERDE KÖFTE

muhteremle afiyetle
Bugün size hem çok pratik hemde çok şık bir köfte tarifi vereceğim.
Bu köfte pratik çünkü şekil vermekle uğraşmıyorsunuz, şık bir tarif çünkü kırmızı biberin muhteşem rengi ve bazı modellerinde ortaya çıkan kalp ve çiçek şekli görsellik açısından tabakta çok şık duruyor.
Kestiğiniz zaman kalp şekli çıkabilecek olan biber modellerini evlilik yıldönümü, sevgililer günü menülerinizde kullanabilirsiniz.
Bu tarifi kırmızı rengin çok tercih edildiği yılbaşı masalarında da kullanabilirsiniz.
Ayrıca yeşil biberde doldurarak renkli bir görünüm elde edebilirsiniz.
Benim elimde köy biberi vardı, onlardan da doldurarak bir lokmalık yeşil köfteler elde ettim.
"Afiyetle Kalın"

Meatballs in red pepper
Diğer köfteli tariflerimi görmek için bakınız; Köfteli Tarifler

Kırmızı biber ile hazırladığım diğer tariflerimi görmek için bakınız; Kırmızı Biber Tarifleri

Meatballs in red pepper
KIRMIZI BİBERDE KÖFTE;
Malzemeler;
4 adet kırmızı biber (ortası geniş olmalı, yassı olmaması lazım)
Köftesi için;
300 gram orta yağlı kıyma,
1 adet orta boy kuru soğan,
2 yemek kaşığı galeta unu,
3-4 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
Tuz, karabiber. 

Meatballs in red pepper
KIRMIZI BİBERDE KÖFTE TARİFİ;
Kıymayı, rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, ince ince doğranmış maydanoz, tuz ve karabiber ile iyice yoğurun.
Not;
Kırmızı biberin dip kısımlarına köfte harcı girmediği için biberlerin dip kısımlarını küçük küçük doğrayıp köftenin içine ekleyebilirsiniz.
Kırmızı biberleri yıkayın, sapını ve tohumlarını çıkarın.
1-Hazırladığınız köfteyi biberlere eşit şekilde doldurun.
2 ve 3-Doldurduğunuz biberleri 1 parmak kalınlığında dilimleyin.
4-Dilimlediğiniz kırmızı biberleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Fırında 180 derecede iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.

Meatballs in red pepper
"Afiyet Olsun"

6 Kasım 2016 Pazar

KABAK CİPSİ

zucchini chips
Cips denince akla hemen patates gelir fakat pek çok sebzeyle de  cips yapabilirsiniz.
Daha önce kırmızı pancar ile fırında, sultani bezelye ile kızartarak cips hazırlamıştım.
Bakınız;
Kırmızı Pancar Cipsi

Sultani Bezelye Cipsi

Geçtiğimiz günlerde kabak ile fırında cips yaptım.
Pancarla ikisini karşılaştırmam gerekirse pancarın pişme süresi ve suyunu kaybedip kıtırlaşma süresi daha kısa.
Kabak sulu bir sebze olduğu için daha uzun sürede cips kıvamına geliyor.
Pancar daha kısa sürede suyunu kaybedip, çıtırlaşıyor.
Sebze ile cips yapmanın 4 ana kuralı, sebzeyi çok ince doğramak, tepsiye tek tek birbirinin üzerinde olmayacak şekilde yerleştirmek, fırında düşük ısı kullanmak, uzun sürede pişirmek.
Cips denince sanki sebze yüksek ısıda kısa sürede hemen çıtırlaşırmış gibi geliyor ama ne yazık ki öyle değil :(
Cipsi ince doğrayıp, bir de yüksek ısıya maruz bırakırsanız çıtırlaşmayı bırakın, yanıp kömürleşebiliyor.
Sebzeyi kendiniz çok ince doğrayabilirsiniz, ben mandolin rende yada V rende denilen bir rende ile  dilimliyorum.
Kabak ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"

kabak cipsi
KABAK CİPSİ;
Malzemeler;
3 adet orta boy kabak,
5 yemek kaşığı zeytinyağ,
Tuz.
Dip sos için;
1 su bardağı yoğurt,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı kuru nane.

zucchini chips recipes
KABAK CİPSİ TARİFİ;
Kabakları yıkayın, dış kabuklarını soymayın!
İnce ince doğrayın, eğer varsa mandolin rendenin ince kısmı ile dilimleyin.
Dilimlediğiniz kabaklara zeytinyağ, tuz ekleyin.
Hepsini iyice karıştırıp harmanlayın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, üzerine kabak dilimlerini tek tek dizin.
Orta dereceli (140-150 derece) fırında çıtırlaşıncaya kadar (tahminen 1-1,5 saat) pişirin.
Not;
Fırın ısısı yüksek olursa hemen kuruyup, kömürleşebilir.
Cipslerin bir tarafı pişince diğer tarafını çevirerek daha çabuk suyunu kaybetmesini sağlayın.
Not;
Fırından çıkınca nemli ve yumuşak olabilir tepsinin içinde soğuduğu zaman çıtırlaşacaktır.
Çıtır çıtır olan kabak dilimlerini servis tabağına yerleştirin.
Baharatlarla tatlandırdığınız yoğurtla birlikte servis yapın.

zucchini chips
"Afiyet Olsun"