31 Aralık 2016 Cumartesi

MUTLU YILLAR!

Yeni yılınız kutlu olsun🎉🎊
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, hayırlı eş, hayırlı evlat, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, akla hayale gelmez musibetlerden, terör eylemlerinden, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provokatörlerden, ülkemizin fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın" 

29 Aralık 2016 Perşembe

SULTAN TATLISI

Sultan tatlısı geçtiğimiz günlerde resimlerini yayınladığım çay masasının son tarifi, çay masasının resimleri BURADA
Sultan tatlısı şerbetli bir hamur tatlısı, en önemli özelliği hamurun yuvarlandıktan sonra önce süte batırılıp sonra haşhaş tohumu ile kaplanması.
Tatlıyı yaparken "acaba bu kadar haşhaş rahatsız edici olur mu? tadını nasıl etkiler? " diye düşünmüştüm ama hiç sorun olmuyor, hamuru da çok lezzetli olan bir tatlı.
Bundan sonra sık sık menülerimde Sultan tatlısına yer vereceğim.
Bu malzemelerle iri bir ceviz büyüklüğünde hamuru yuvarladığınız zaman 24-25 adet tatlı çıkıyor.
Kalabalık misafir için boyutunu küçültebilirsiniz, o zaman üzerine sığmayacağı için ceviz yerine fındık içi yerleştirebilirsiniz.
Sizi yine bol resimli bir tarif bekliyor😉😊
"Afiyetle Kalın"

SULTAN TATLISI; (24 Adet)
Malzemeler;
125 gram tereyağı veya margarin,
Yarım su bardağı irmik,
Yarım su bardağı pudra şekeri,
1 adet yumurta,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2,5-3 su bardağı un,
1 adet limonun rendelenmiş kabukları,
Üzeri için;
1 büyük çay bardağı mavi haşhaş,
1 büyük çay bardağı süt,
1 adet yumurtanın beyazı,
24-25 adet ceviz içi,
Şerbeti için;
2,5 su bardağı su,
2 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Yarım limon.

SULTAN TATLISI TARİFİ;
Önce şerbeti için su ve şekeri kaynatmaya başlayın.
İçine vanilya ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin, kaynadıktan 10 dakika sonra kapatın.
Soğumaya bırakın.
Hamuru için un hariç malzemeleri karıştırın.
Unu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan iri bir ceviz büyüklüğünde parça alıp yuvarlayın.
Yuvarladığınız hamuru önce süte sonra haşhaşa batırın, fırın tepsisine dizin.

Bütün hamur bittikten sonra bir adet yumurtanın beyazını çırpın.
Ceviz içini önce yumurta akına batırın sonra hamurun tam ortasına hafifçe bastırarak yerleştirin.
Not;
Yumurta akı cevizin pişince düşmesini engellemek için kullanılıyor.

Hazırladığınız tatlıyı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Piştikten sonra ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin.
Tatlı ılıktan biraz daha sıcak, şerbet soğuk olacak şekilde şerbetini dökün.
Not;
Bu tatlının üst kısımlarına şerbet ulaşmıyor, bu sebeple arada bir alt üst çevirerek şerbetin üst kısımlarına da ulaşmasını sağlayın.

"Afiyet Olsun"

26 Aralık 2016 Pazartesi

LEOPAR POĞAÇA

Muhteremle afiyetle
Leopar poğaça geçtiğimiz yılın popüler poğaçaları arasındaydı.
Popüler olduğu dönemde denemeye fırsatım olmadı, geçenlerde gelen çay misafirlerime poğaça tarifi düşünürken aklıma leopar poğaça yapmak geldi.
Mayalı poğaçaları akşamdan hazırlamak gibi bir lüksünüz yok, maya çabuk bayatlamasına sebep olabiliyor.
Bu yüzden bu tür mayalı tarifleri misafirin geleceği gün yapmaya özen gösteriyorum.
Bu poğaçayı da daha önce deneme fırsatım olmadı, misafirin geldiği gün hem yaptım hemde denemiş oldum.
Poğaçanın hamuru klasik mayalı poğaça hamuru, bütün özelliği üzerinde ki tabakayı oluşturan karışımda.
Karışımla ilgili tarifi yaptığım zaman fark ettiğim bir ipucu vermek istiyorum.
Bu tarifi yapmaya önce bu üst malzemesini hazırlayarak başlamalısınız.
Malzemeyi ne kadar erken hazırlarsanız maya daha güzel aktifleşiyor ve kabarıyor.
Kabarmış üst karışımın sürüldüğü poğaçaların üzeri daha güzel oluyor.
Bu tarifle 20 adet poğaça çıkıyor, ilk tepsiyi hazırladığımda mayalı üst karışımı hazırlayıp hemen sürdüm.
İlk tepsiye sığmayan 4 adet poğaçayı ayrı bir tepsiye yerleştirdim.
İlk tepsi pişinceye kadar üst karışım iyice dinlendi, mayası  puf puf oldu.
İlk tepsi fırından çıkınca diğer poğaçaların üzerine hemen puf puf olan mayalı karışımı sürdüm ve fırına verdim.
2. tepside ki poğaçaların üzeri ilk tepsiden çok daha güzel oldu.
"Afiyetle Kalın"

dutch crunch bread
Mönüsünde "Leopar Poğaça" olan çay masamın resimleri BURADA

LEOPAR POĞAÇA; (20 adet)
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 küçük paket instant maya (10 gramlık),
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
5,5-6 su bardağı un,
İçi için;
1 kase ufalanmış beyaz peynir,
5-6 dal maydanoz,
Üzeri için;
1 su bardağı pirinç unu,
1 küçük paket instant maya (10 gramlık),
1 yemek kaşığı toz şeker,
2 yemek kaşığı sıvıyağ,
1 çay kaşığı tuz,
1 su bardağı su.

LEOPAR POĞAÇA TARİFİ;
Önce üst malzemesini hazırlayın.
Bir kasenin içinde pirinç unu, şeker, tuz, maya, sıvı yağ ve ılık suyu ilave ederek karıştırın.
Kıvamı koyu boza kıvamında olmalı, sıvı olursa poğaçanın üzerinde durmaz.
 
Poğaça hamurunu hazırlamak için;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yoğurt, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Not;
Un miktarı kullandığınız bardağın boyutuna veya yoğurdun sulu veya koyu olmasına bağlı olarak değişebilir.
Unu azar azar ilave edin.

Yoğurduğunuz hamurun üzerini önce streçle filmle sonra bezle örterek 1 saat mayalanması için bekletin.
Hamurun hacmi iki katına çıkacaktır.

Daha sonra yumurta büyüklüğünde pezilere ayırıp, içine maydanozlu peynir yerleştirip yuvarlayın. 

Hazırladığınız üst karışımını poğaçaların üzerine sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derecede ki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Not;
2. tepside ki poğaçaların üzerine üst malzemesini fırına verirken sürün.

leopar desenli poğaça
"Afiyet Olsun"

23 Aralık 2016 Cuma

LAHMACUN BÖREĞİ

muhteremle afiyetle
Lahmacun böreği tarifini aylar önce Sevde Kasaboğlu'nun İnstagram hesabında görmüş ve kaydetmiştim.
Geçen haftaya  kadar böreği deneme fırsatım olmadı.
Geçen hafta çay misafirlerim için mönü oluştururken lahmacun böreği yapmaya karar verdim.
Misafirden 2 gün önce misafirin geldiği gün bir aksilikle karşılaşmamak için, böreği denemek ve püf noktalarını anlamak için ilk kez pişirdim.
Blogda yayınlamak için rahat rahat yapım aşamalarının resimlerini çektim.
Bol resimli bir tarif sizi bekliyor😁
İlk pişirdiğimde altının çok kızarmaması gerektiğini öğrendim.
Altı çok kızardığında kolay rulo yapılmıyor.
İlk pişirdiğimde fırının orta rafını kullanmıştım, 2. pişirişimde ortanın üstünü kullandım.
Böreğin adı neden Lahmacun böreği pişirince anladım.
İç malzemesinin hazırlanma yöntemi ve lahmacun gibi üzerinde pişmesi ve tabiki pişince lahmacuna benzeyen tadı ile bu börek "lahmacun böreği" adını sonuna kadar hak ediyor👍
Tariften memnun musun? derseniz, çoooook memnunum😃
Ben bu tarifle daha çoook kahvaltı ve çay misafiri ağırlarım😊
"Afiyetle Kalın"

20 Aralık 2016 Salı

SUSAM MANTOLU TAHİNLİ KURABİYE

muhteremle afiyetle
Tahinli olan lezzetleri özellikle kurabiyeleri çok seviyoruz.
Eşimin benden yapmamı istediği tek kurabiye çeşidi tahinli kurabiyedir.
Genellikle klasik tahinli kurabiye yaparım.
Fakat uzun zamandır sandviç tarzı hazırlanıp, kenarları susama bulanan tahinli kurabiyeyi denemek istiyordum.
Geçen hafta çaya misafirlerim geldiği zaman kurabiye olarak bu kurabiyeye karar verdim.
Çay masasının ayrıntıları BURADA
Tarifin el işçiliği istediğini biraz zaman alacağını tahmin ediyordum.
Bu sebeple akşamdan hazırladım, gerçekten çok vakit alıyor, el oyalıyor.
Ama çok lezzetli ve şık bir kurabiye, bekledikçe lezzetlenen tadı oturan bir tarif.
Tarifi hazırlarken her aşamasının resmini çektim, bol resimli bir tarif sizi bekliyor😉
"Afiyetle Kalın"

15 Aralık 2016 Perşembe

ÇAY MASASI-33

akraba günü menüsü
Salı günü çay misafirlerim vardı.
Misafirlerim hanım olunca masayı ağırbaşlı renklerle değil, daha canlı renklerle hazırlamayı seviyorum.
O gün masayı mor tonlarında hazırladım.
Çeşit olarak 5 çeşidi geçmemeye çalışıyorum ama söz konusu salata olursa 6. ürün mutlaka bir salata çeşidi oluyor.
Menüyü hazırlarken salatalar hariç yapyeni tariflere yer verdim.
O gün erişteli, tavuklu, yeşil mercimek salatası ve patates yatağında havuç tarator hazırladım.
Börek olarak Lahmacun böreği hazırladım.
Pazar günü böreği denemek ve püf noktalarını anlamak için ilk kez pişirdim.
Blogda yayınlamak için resimlerini çektim.
Leopar poğaçayı daha önce deneme fırsatım olmadı o gün ilk defa pişirdim.
Susam mantolu tahinli kurabiyeyi, sultan tatlısını da daha önce denemeye fırsatım olmadı.
Fakat riske atmamak için ikisini de akşamdan hazırladım, tatlı çok kolay hazırlandı ama kurabiye çok işçilik ve zaman istiyor, iyi ki akşamdan hazırlamışım dedim.

tea table recipes
Tatlı olarak uzun zamandır denemek istediğim "Sultan tatlısı" hazırladım.
Bu tatlının en önemi özelliği, hamuru yuvarladıktan sonra haşhaş tohumuna bulanması.
Tatlıyı yaparken "acaba bu kadar haşhaş rahatsız edici olur mu? tadını nasıl etkiler? " diye düşünmüştüm ama hiç sorun olmuyor, hamuru da çok lezzetli olan bir tatlı.
Bundan sonra sık sık menülerimde Sultan tatlısına yer vereceğim.

beş çayı menüsü
ÇAY DAVETİ MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz. 
 




muhteremle afiyetle

muhteremle afiyetle

çay masası resimleri 
"Afiyetle Kalın"

11 Aralık 2016 Pazar

MEVLİD KANDİLİ

Bugün mübarek Mevlid kandili.
Normal zamanda buradan kandilinizi neşeyle kutlardım.
Fakat bugün dün akşam Beşiktaş'ta meydana gelen bombalı saldırı sebebi ile hiç kimsenin morali yerinde değil.
Dün akşam ki bomba saldırısında ne yazık ki 38 şehit verdik.
Rabbim hayatını kaybeden şehitlerimize rahmet eylesin, ailelerine sabırlar versin.
Yaralananlara acil şifalar ihsan etsin İnşaallah.
Ülkemizin fenalığı için uğraşanlara sen fırsat verme Ya Rabbi!...

9 Aralık 2016 Cuma

KESTANELİ DONDURMA

chestnut ice cream
Dondurma tarifini görünce "bu mevsimde ne dondurması" diye sorabilirsiniz.
Bende bugünlerde bir dondurma firmasının reklamlarında ki cıngıl ile cevap veriyorum "kim demiş kışın dondurma yenmez diye" 😄
Kışın dondurma biraz tuhaf geliyor ama dondurmanın gerçekten mevsimi yok.
Yazın bol bol yiyebilir, kışın daha az tüketebilirsiniz.
Üstelik ben kestaneli dondurma tarifi vermek için yaz aylarınımı bekleyeceğim.
O zaman da bu tarifi denemek isteyenler kestaneyi nereden bulacak😕
Kafamda deli sorular, en iyisi siz tarifi okuyun.
Bu arada yeri gelmişken birde yine kış meyvesi olan Trabzon hurmasıyla da dondurma yaptım.
Onun tarifini de daha sonra vereceğim.
Kış meyvelerinden olup, dondurmaya çok yakışacak daha pek çok meyve var.
Kış meyveleri ile dondurma tariflerim devam edebilir😉
"Afiyetle Kalın"

6 Aralık 2016 Salı

HAŞHAŞLI ÇÖREK

muhteremle afiyetle
Haşhaşlı çörek, yapmayı çok istediğim fakat sarı haşhaş ezmesi bulamadığım için yapamadığım bir tarifti.
Geçen yıldan itibaren artık Bim ve A101 gibi marketlerde de yöresel bir ürün olan ve her yerde bulunmayan haşhaş ezmesi satılıyor.
Bende ilk çıktığı günlerde hemen aldım, mayalı hamur tarifimle haşhaşlı çörek hazırladım.
Tariften çok memnunum, sadece üzerine yumurta sürdüğüm için ruloların üzerinde çıtır bir tabaka oluştu.
Bir daha yaparsam üzerine yumurta sürmeyeceğim 😔
İç kısmı tel tel ayrılan, güzel bir mayalı tarif oldu.👍
Haşhaşlı çörek güzeldi ama sanırım biz ailece daha çok tahinli çöreği seviyoruz 😁

Tarifle ilgili birde şunu belirteyim;
Bu hamur tarifi ile büyük boy yuvarlak Borcam kullanabilirsiniz.
Ben tarifi hazırlarken 24 santimlik ve 18 santimlik iki kelepçeli kalıp kullandım.
"Afiyetle Kalın"

mayalı çörek tarifi
HAŞHAŞLI ÇÖREK;
Malzemeler;
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
5,5-6 su bardağı un,
İçi için;
1 su bardağı sarı haşhaş ezmesi,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi,
1 çay bardağı toz şeker,
Tarçın (isteğe bağlı) 

mayalanmış hamur resmi
HAŞHAŞLI ÇÖREK TARİFİ;
1 paket mayayı ılık sütün içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 5,5 veya 6 su bardağı un çekmektedir.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda, üzerini örterek 15 dakika mayalanmaya bırakın.

Haşhaş ezmesini sıvıyağ ile akışkan bir kıvama gelinceye kadar karıştırıp inceltin.

Hamuru 2 parçaya ayırarak pezileyin.
Tezgaha un serperek dikdörtgen bir biçimde uzunlamasına açın.

Üzerine sıvıyağ ile incelttiğiniz haşhaş ezmesini sürün.
Ceviz içi, toz şeker ve tarçın serpin.

Hamuru uzun kenarından başlayarak kıvırıp, rulo yapın.

Rulo yaptığınız hamuru 2-3 santim genişliğinde dilimleyin.

Kelepçeli kalıbı veya yuvarlak Borcamı yağlayın.
Dilim dilim kestiğiniz hamurları kestiğiniz yer yukarıya bakacak şekilde tepsiye yan yana dizin.
Hamurun diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın.

Hazırladığınız hamuru kelepçeli kalıpta veya tepside 1 saat bekleterek mayalanmasını bekleyin.
Not;
Ben üzerine bilmeden yumurta sürdüm, bu tarifte yumurta iyi bir görüntü vermiyor, yumurta sürmeyin !

Fırını orta hararette (180 derece) ısıtın.
Mayalanan hamuru ısınmış olan fırına yerleştirip, pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.

Dinlenen haşhaşlı çöreği tepsiden alıp, servis tabağına yerleştirin.

"Afiyet Olsun"

2 Aralık 2016 Cuma

PALAMUT KÖFTESİ

bonito
Beni uzun zamandır takip edenler bilir, ben balık yiyemem 😕
Fakat blog için ve eşimin balık sevmesi sayesinde pek çok balık tarifi hazırladım ve yayınladım.
Bugünkü tarifle birlikte bugüne kadar blogumda 42 balık tarifi vermişim, balık yemeyen birisi için çok iyi bir rakam😏
Verebileceğim bütün tarifleri verince uzun zamandır blog için yeni bir balık tarifi hazırlamadım.
En son 2 yıl önce balık tarifi vermişim 😔 
Bu seneki balık sezonunda denizden Maşallah bol bol balık çıktı.
Bol olduğu için fiyatları da çok hesaplı oldu.
Herkesin kolaylıkla balık alabileceği bir sezon geçiriyoruz.
Bende bu fırsatı değerlendirip uzun zamandır yapmak istediğim palamut köftesini yaptım.
Bu tarif farklı balıklarla da yapılabilir, fakat palamutun kılçıkları daha kolay temizlendiği için köfte yapmak için çok uygun oluyor.
Balığın kılçığı ile uğraşmak istemeyen, balık yemeyen çocuklarınıza balık yedirmek için güzel bir tarif.
Pek çok balık köftesi tarifinde balık haşlanır, ben palamutu tavada yağsız olarak pişirdim, ondan sonra kullandım.
Bütün köfte malzemelerini mutfak robotundan geçirdim, şekil verdim, unlu tepsiye dizip, tavada pişirdim.
"Afiyetle Kalın"

palamut balığı
PALAMUT KÖFTESİ;
Malzemeler;
1 adet büyük boy veya 2 adet orta boy palamut,
1 çay bardağı galeta unu,
2 adet yumurta,
1 adet orta boy soğan,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
5-6 dal maydanoz,
Tuz,
Ayrıca;
2 yemek kaşığı un,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.

bonito
PALAMUT KÖFTESİ TARİFİ;
Palamutu balıkçıdan alırken ortasından ikiye böldürün.
Kanının süzülmesi için tuzlu suda 15 dakika bekletin.
İyice yıkayıp, süzün.
Balık tavasında yağ eklemeden pişirin.
Not;
İsteseniz balığı haşlayarak da hazırlayabilirsiniz.
Pişirdiğiniz balığın derisini, siyah etlerini ve kılçıklarını temizleyin.

palamut köftesi tarifi
Hazırladığınız balığı, yumurtaları, galeta ununu, zeytinyağını, kabuklarını soyup dörde böldüğünüz soğanları, ayıklayıp yıkadığınız maydanozları, ve damak tadınıza uygun tuz ve baharatları mutfak robotunun haznesine doldurun.

Bütün malzemeler birbirine karışacak şekilde mutfak robotunu çalıştırın.
Bütün malzemelerin iyice kıyılması gerekiyor.
Köfte hamuru hazır olunca 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.

balık köftesi
Geniş bir tepsinin içine un serpin.
Avuç içlerinize sıvı yağ sürün.
Hazırladığınız palamut köftesi harcından yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yassı köfteler hazırlayın.
Hazırladığınız köfteleri un serptiğiniz tepsiye dizin.
Tavaya sıvıyağ dökün hazırladığınız ve una buladığınız palamut köftelerini önlü arkalı kızartarak pişirin.
Pişen köfteleri yağını süzmesi için önce kağıt havlu üzerine, daha sonra servis tabağına dizin.
Sıcak olarak servis yapın.

bonito fish meal
"Afiyet Olsun"