13 Ocak 2017 Cuma

KÖRİLİ TAVUK

muhteremle afiyetle
Körili tavuk pek çok kişinin pratikliği ve körinin tadı için sevdiği bir tavuk yemeği.
Restoranlarda da sık sık tercih edilen yemeklerin arasında yer alır.
Körili tavuk iyidir hoştur ama körisini fazla kaçırdığınızda bütün yemeğin tadını bastırabilir.
KÖRİ NEDİR;
Köri, başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharatlar karışımıdır.
Köri içerisinde; 
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acıkırmızı biber bulunan bir baharat karışımıdır. 
Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 
Zerdeçalın etkisi ile yemeğin rengi açık sarı renge boyanır.
Bu arada;
Bu tarifi tatil için İstanbul'a geldiği zaman kızım Hilal pişirdi.
Yanına en çok beyaz pirinç pilavı yakışıyormuş.
Ben resmini çekerken pilav yerine patates püresi kullandım.
"Afiyetle Kalın"

köri soslu tavuk
KÖRİLİ TAVUK;
Yarım kilo tavuk göğsü,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı köri,
1 çay kaşığı karabiber,
Tuz,
Maydanoz,
Patates Püresi için;
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.

Curried chicken
KÖRİLİ TAVUK TARİFİ;
Tavuğu hazırlamak için;
Tavuk göğsünü yıkayıp kurulayın, kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Tencereye zeytinyağı koyun, yağ biraz ısındıktan sonra tavukları içine ekleyin.
Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
Unu ilave edin, unun kokusu gidinceye kadar 4-5 dakika kavurun.
Unun içine ılık sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
Peşinden köriyi, suyu, tuzu ve karabiberi ilave edin.
Hazırladığınız sosun biraz daha koyulaşması için 5 dakika daha pişirin.
Sosun içine tavukları da ilave edin, iyice karıştırın.
Sosu ile birlikte 5 dakika daha pişirin, ocağı kapatın.
Maydanozları ayıklayıp yıkayın, ince ince doğrayın, tavukların üzerine serpin.
Maydanozun rengini kaybetmemesi için ocağı kapattıktan sonra ilave edin.
Patates Püresini yapmak için;
Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.

patates püresi
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...