8 Şubat 2017 Çarşamba

FRENK ÜZÜMLÜ TART KEK

muhteremle afiyetle
Frenk üzümü Türk mutfağında çok fazla yer almayan bir meyve, pazar tezgahlarında kolay kolay görünmez.
Tabii bu durum gittiğiniz pazarın büyüklüğüne göre değişir.
Ben bu görmüş olduğunuz Frenk üzümünü Cumartesi günleri kurulan Bakırköy pazarından aldım.
Bakırköy pazarının en çok sevdiğim özelliklerinden birisi sebze ve meyvenin en kalitelisi ve en bol çeşidinin bulunması.
Frenk üzümünü aldığım anda "ben bununla ne yapsam?" diye düşünmeye başladım.
Reçel yapmak için yeterli miktar yoktu, bu sebeple tatlı veya pasta yapıp üzerini süslemede kullanmaya karar verdim.
Geçen hafta ailemizin genç üyeleri için hazırladığım çay masasına mönü hazırlarken tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine tart kek yapmaya ve frenk üzümünü süslemede kullanmaya karar verdim.
Ben tart kek hazırlamayı çok seviyorum, hemen hemen tüm meyveler ile tart kek hazırlıyorum.
Böylece ortaya bu görmüş olduğunuz tart kek çıktı😊
Çay masasının resimleri BURADA
"Afiyetle Kalın"

redcurrant
FRENK ÜZÜMÜ;

Botanik Bilgi:
Taşkırangillerden, çoğunluğu kışın yaprağını döken, bazıları da her zaman yeşilliğini muhafaza eden bodur çalılardır. 
Kökleri saçak şeklinde olup, fazla derine inmezler. 
Dalları zayıftır. Her sene dipten yeni sürgünler meydana getirir. 
Meyveleri küçük salkımlar halindedir. 
Salkımlar üzerinde taneler yuvarlak ve çok parlak renklidir. 
Kabuk yarı saydam olduğundan, tanenin içerisindeki çekirdek fark edilebilir. 
Meyveler mayhoş ve tatlıdır.
Başlıca dört çeşit tanınmış frenküzümü vardır:
I-Küçük kırmızı frenk üzümü,
II-Büyük kırmızı frenk üzümü,
III-Siyah frenk üzümü,
IV-Sarı frenk üzümü.
Bunlardan en makbulü büyük taneli kırmızı frenk üzümüdür. 
Bu üzüm çeşidi tesirlidir ve suyu çoktur. 
Şurup yapmaya elverişlidir. 
Frenk üzümlerinin iyice olgunlaştırdıktan sonra toplanması gerekmektedir.
Frenk Üzümünün Faydaları:
İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.
Vücuda rahatlık verir.
İdrar söktürür ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Sindirim sistemindeki iltihaplarda faydalıdır.
Karaciğer şişkinliğini ve sarılığı giderir.
Romatizma ve mafsal şikâyetlerini azaltır.
Karında toplanan fazla suyu boşaltır.
Kaynak 

redcurrant
FRENK ÜZÜMLÜ TART KEK;
Malzemeler; 
Keki İçin;
2 tane yumurta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı süt,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 çay bardağı un,
2 yemek kaşığı kakao,
Yarım paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Kreması İçin;
2,5 su bardağı süt (500 ml)
1 pakat vanilyalı creme ole veya vanilyalı puding,
Tart kalıbını yağlamak için;
1 yemek kaşığı margarin veya tereyağ,
1 yemek kaşığı un,
Üzeri İçin;
3 salkım Frenk üzümü,
Nane yaprağı.

redcurrant
FRENK ÜZÜMLÜ TART KEK TARİFİ;
Frenk üzümünü yıkayın, kağıt mutfak havlusunun üzerine üzerinde ki suyunu salması için yerleştirin. 
Keki yapmak için;
Yumurtaları şeker ile birlikte çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip hafif karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, kakaoyu ve vanilyayı ekleyip malzemeler karışana kadar çırpın.
Ortası çukur bir tart kalıbını tartın daha kolay çıkması için tereyağı ile iyice yağlayın, hafifçe un serpin, unun fazlasını silkeleyin.
Tart kalıbına hamuru boşaltın ve 170 derecede önceden ısınmış fırında pişirin.
Kek pişerken üzerinde ki tarife göre pudingi pişirin. 
Not;
Creme Ole kullanırsanız pişirmeden sadece çırparak hazırlayabilirsiniz.
Keki fırından çıkardıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilmek için soğumasını bekleyin. 
Keki kalıbından çıkarıp, servis tabağına yerleştirin. 
Kekin çukur kısmına pudingi veya creme oleyi düzgünce yayın.
Frenk üzümünün 2 salkımını çapraz olarak tartın tam ortasına yerleştirin.
Kenar kısımlarına istediğiniz sıklıkta nane yaprakları yerleştirin.
Her nane yaprağının üzerine birer adet Frenk üzümü yerleştirin.
Tart kekinizi buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

"Afiyet Olsun"

6 yorum:

  1. Çok şirin gerçekten, country tarzı bir mutfak gibi, vintage bir porselen takımı gibi, eskiden kalan bir hatıra gibi. Çok hoş görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için çok teşekkür ederim Meliha Hanım,
      Betimlemelerinize bayıldım, ne hoş bir bakış açınız var.
      Tarifim size bu güzel duyguları yaşatabildiyse ne mutlu bana :)

      Sil
  2. Ellerşne sağlık harika görünüyor

    YanıtlaSil
  3. Adsız22:41

    Pasta
    Çok farklı ve alışkın olmadığımız kadar hoş görünüyor. Elinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...