8 Temmuz 2017 Cumartesi

BUĞDAY CACIĞI

Muhterem'le Afiyetle
Buğday ile yemek veya salata yapar mısınız?
Bazı evlere buğday sadece aşure yapılacağı zaman giriyor.
Ben aşurelik buğdayı salata ve çorba yapmak için evden eksik etmem.
Buğday ile 2 çeşit salata hazırlıyorum.
Birisi yaz sebzeleri olan patlıcan-kabak-biber kızartması ekleyerek hazırladığım bir tarif, diğeri ise maydanoz-dereotu gibi bol yeşillik ekleyerek hazırladığım daha hafif olan bir tarif.
Bugünkü buğdaylı tarifi Ramazan'dan önce eski Lezzet dergilerime bakarken fark ettim.
Hemen  tarifi not aldım ve denedim, çok beğendik.
Tam anlamıyla yazlık, ferah bir tarif.
Adı cacık ama su eklenmediği için yoğurtlu salata sınıfına giriyor.
Ramazan da İstanbul'da ki evimizde iftar masaları için bir kaç kere hazırladım.
Bayramdan önce köye gelince köyde ki evde de iftar ve sahur için sık sık hazırladım.
Geçen hafta köydeki evimizde bir ikindi çayı masası için hazırladığım mönüye buğday cacığı ekledim.
Bugün buğday cacığının tarifini vereyim, daha sonra da ikindi çayı masasının resimlerini yayınlayacağım.


Aşurelik buğday faydaları
BUĞDAY;
Buğday (triticium vulgare) :
Birçenekligillerdendir. Sapları kamışsıdır ve içleri boştur. 
Çiçekleri başak şeklindedir. Yemişlerine buğday denir. 
İçeriğinde B vitamini ve karbonhidratlar vardır. 
Bunlar, tanelerin kepeğindedir. 
Bu nedenle buğday unu ne kadar çok kepekli, yani esmer olursa, o derece faydalı olur.
Aşurelik buğdayın faydaları;
Karbonhidrat bakımından oldukça zengin bir tahıl olan aşurelik buğday tam bir enerji deposudur. Vücudun harcamış olduğu enerjiyi büyük bir oranda karşılar.
Vücudun görevlerini dengeli ve sağlıklı olarak yerine getirmesine yardımcı olan aşurelik buğday zihnin canlanmasını sağlayarak beyin yorgunluğunun giderilmesine de katkı sağlar.
İçinde bulunulan lifler sayesinde kabızlık problemi yaşayan kişilere için oldukça fayda sağlayan aşurelik buğday aynı zamanda vücudun temizlenmesine yardımcı olur.
Aşurelik buğdayın faydaları arasında aynı zamanda içerisinde bulunan karbonhidratın enerji kullanılmasının önüne geçerek Kas kaybı yaşamasının engel olması da sayılabilir.
Özellikle büyüme çağındaki çocuklar açısından oldukça faydalı olan aşurelik buğday içerisinde bulunan E vitamini sayesinde büyüme ve gelişmeye katkı sağlar.
Aşurelik buğdayın B vitamini açısından oldukça zengin olması aynı zamanda kadınlarda adet öncesi yaşanan bir takım şikâyetlerin hafiflemesine yardımcı olur.
Aşurelik buğday düzenli olarak tüketildiği takdirde kanser hastalıklarına yakalanma oranını azaltır.
Kan şekeri oranının dengede tutulmasını yardımcı olan aşurelik buğday bu etkisi sayesinde şeker hastaları tarafından fazla olmamak kaydıyla gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Aşurelik buğday iyi bir E vitamini ve çinko kaynağı olmasından dolayı göz sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Görme problemlerinin ilerlemesinin büyük bir oranda önüne geçer.
Kalp hastalıklarına karşı oldukça etkili olan aşurelik buğday tüketimi kalp sağlığı açısından da önem taşır.
Cilt ve saç sağlığının korunmasına yardımcı olan birtakım bileşen ve mineraller içermesi bakımından aşurelik buğday cilt ve saç sağlığında ortaya çıkacak problemlerin azaltılmasına yardımcı olur.
Aşurelik buğdayın zararları;
Aşırı miktarda tüketilmediği takdirde hiçbir zararı olmayan aşurelik buğday, aşırı tüketilmesi nedeniyle birtakım zararlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. 
Aşırı tüketimi şişkinliğe neden olmakla beraber vücut yapısı hassas olan kişilerde alerjiye sebep olabilir. 
Bunların yanı sıra aşurelik buğday kalorisi oldukça yüksek olması bakımından kilo aldırıcı etkiye sahiptir. 
Aşırı miktarda tüketilmesi vücudun yağ depolanmasına sebep olacağı için aşurelik buğday vücut için yeterli olacak miktarda tüketilmeye özen gösterilmelidir.
Kaynak
 

Buğday ile hazırladığım diğer tariflerim;

Terbiyeli Buğday Çorbası 


Marine Edilmiş Tavuk Eşliğinde Buğday Pilavı

Buğday Salatası 
(yeşillikli)

Buğday Salatası 
(kızartmalı)

"Afiyetle Kalın"


BUĞDAY CACIĞI;
Malzemeler;
1 su bardağı aşurelik buğday,2 adet orta boy salatalık,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber.


BUĞDAY CACIĞI TARİFİ;

Buğdayı 1-2 saat önce ıslatın.
Daha sonra içinde bulunduğu suyu süzün.
Üzerini geçecek kadar su ekleyip, yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
Salatalıkları buğdayın ebatlarında minik minik doğrayın.
Sarımsakları soyup ezin, yoğurtla karıştırın.
Sarımsaklı yoğurdu, salatalıkları, haşlanmış buğdayı, damak tadınıza uygun tuzunu ekleyip karıştırın.  

Hazırladığınız salatayı servis yapacağınız kaselere paylaştırın.
 

Zeytinyağını kızdırmadan ısıtın.
İçine bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber ekleyin.
Hazırladığınız kırmızı pul biberli zeytinyağını kaselerin üzerinde paylaştırın.


aşurelik buğday

"Afiyet Olsun"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...