24 Eylül 2017 Pazar

PATLICANLI ZARF BÖREĞİ

Muhterem'le Afiyetle
Zarf böreği, 2 çeşit yapılışı olan hem değişik hemde pratik bir börek tarifi.
Bu bölümde gördüğünüz şekli zarf böreği denince hemen akla gelen modelidir.
Bu modelde börek büyük bir zarf şeklinde hazırlanıyor.
Bu şekil zarf böreğinde börek piştikten sonra servisten önce kesiliyor.
Birde yufkanın, pişmeden önce kare kare kesilerek, küçük zarflar şeklinde hazırlandığı bir çeşidi var.
O börekte iç malzemesinde daha özgürsünüz çünkü küçük bohça şeklinde olduğu için iç malzemesi servis esnasında dökülmeden içinde kalabiliyor.
Bu sebeple bezelyeli börek yapacağım zaman her zaman küçük zarf böreği tarifi uygularım.
Küçük zarf böreğinin görüntüsü ve tarifi 👉BURADA
Tarifimize dönersek, bu sefer iç malzemesi olarak yaz aylarının en sevilen sebzelerinden olan patlıcan kullandım.
Patlıcanla hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
Ben bu tarif için patlıcanı hazırladım ama eğer elinizde akşamdan kalma patlıcan yemeği varsa onu da kullanabilirsiniz.
Bu böreği kestiğiniz zaman milföy böreğini hiç kesmeden kapattığınız boyutlarında 8 adet börek çıkıyor.
Eğer bu boyutun büyük olduğunu düşünüyorsanız, o zaman tam ortasından bir kere daha kesin.
O zaman küçük ama daha çok (16 adet) börekleriniz olacak.
Yufkalara sürdüğümüz sos malzemesi sadece yağ ve sudan oluşuyor.
Bazı yerlerde sos için kabartma tozu, yoğurt veya soda gibi malzemeler görüyorum ama ben bu tarifte kullanmıyorum.
"Afiyetle Kalın"


zarf böreği nasıl katlanır?
PATLICANLI ZARF BÖREĞİ; (8 Adet) Malzemeler;
3 adet yufka,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı su,
İç Malzemesi;
3 adet orta boy patlıcan,
1 adet orta boy kuru soğan,
1 adet büyük boy domates,
2 adet sivri biber,
Tuz, kırmızı pul biber,
Zeytinyağı.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
2 yemek kaşığı sıvı yağ.

zarf böreğinin yapılış şekli
PATLICANLI ZARF BÖREĞİ TARİFİ;
1-Yufkayı düz bir zemine serin, üzerine su ile karıştırdığınız sıvı yağdan sürün.
   2. yufkayı da üzerine serin, yine üzerine yağlı sudan sürün.
   3. yufkayı da üzerine serin, yine üzerine yağlı su sürün.
2-Alt ve üst yarısını ortaya doğru katlayın.
3-Sağ ve sol tarafını da ortaya doğru katlayın, tekrar yağlı su sürün.
4-Ortaya çıkan büyük karenin orta kısımda ki dört köşesine iç malzemesinden yerleştirin.
İçini yapmak için;
Patlıcanları alacalı soyun, tuzlu suyun içinde 15-20 dakika bekletin.
Soğanı küçük küçük doğrayın, tencereye zeytinyağı dökün soğanı soteleyin.
Üzerine kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ilave edin.
Domates biraz suyunu çekene kadar pişirin.
Patlıcanları suyun içinden sıkarak çıkarın.
Küçük küpler halinde doğrayın.
Domatesin içine ilave edin.
Üzerine tuz, kırmızı pul biber serpin.
Biraz birlikte pişirdikten sora 1 çay bardağı kadar su ilave edin.
Patlıcanlar yumuşayınca içiniz hazır.
5-Yufkanın kenarlarını iç malzemesinin üzerine bohça kapatıyormuş gibi kapatın.
6-Yufkayı kapattığınızda zarf gibi görünecektir.
7-Yumurta sarısının içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip çırpın ve böreğin üzerine sürün.
    Not; Üzerlerine isterseniz çörekotu serpebilirsiniz.
   Hazırladığınız böreği yağladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
8-Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında pişirin.
9-10- Pişen böreği önce kat yerlerinden kesin.
11- Kestiğiniz bölümü tekrar ortasından kesin.
Not; Eğer tam ortasından bir kere daha keserseniz bir atımlık küçük ama daha çok börekleriniz olur.

çıtır çıtır pişmiş börek
Mutlaka sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...