18 Kasım 2017 Cumartesi

SEMİZOTU TURŞUSU

Muhterem'le Afiyetle
Bunca yıldır, bildiğim yemek tariflerini hazırlayıp yayınladığım gibi gördüğüm değişik yemek tariflerini de deneyip sizlere aktarıyorum.
Özellikle bir sebze veya meyve için dosya hazırlamışsam o dosyada daha çok tarif olsun diye o sebze meyveye ait tariflere daha çok dikkat ederim.
Bu sonbahar Pinterest'te tariflere bakarken semizotu ile hazırlanan turşu resmini görünce çok şaşırdım.
"Yok artık, semizotununda turşusu mu olurmuş?" dedim ama çokta ilgimi çekti.
Bunca yıldır çok tarif gördüm ama bu semizotu turşusu hiç karşıma çıkmamıştı.
Mevsimlerden sonbahardı ama pazarda halen semizotu vardı.
"Neden semizotu tarifleri dosyamda turşusu olmasın?" dedim.
Hemen araştırma yaptım, güvenilir bir tarif arayışına girdim.
Karşıma yıllardır blogunu (Tuz Ekmek) severek takip ettiğim Sare'nin tarifi çıktı.



Fakat gerek Sare'nin tarifinde gerekse başka tariflerde okuduğum en önemli konu semizotu turşusunu yapmak için aşılı semizotu değil, bahçede yabani yetişen doğal semizotu gerekiyormuş.
Aşılı semizotlarının sapları daha sulu ve yumuşak, yaprakları ise daha büyük oluyor.
Ama yabani semizotunun sağlam sapları oluyor, yaprakları ise daha küçük ve daha az oluyor.
Kullandığınız sebzenin turşunun tuzlu ve sirkeli suyunun içinde erimeden kalabilmesi lazım.
Bu mevsimde halen semizotu var ama hepsi aşılı semizotu olduğu için turşuya uygun değillerdi.
Mecburen turşu sevdamı bir daha ki bahara bırakmıştım ki, Bakırköy pazarında doğal bahçe ürünleri satan bir tezgahta aradığım semizotunu buldum😍😍😍
Hemen semizotunu aldım, ertesi sabah yapılış aşamasını tek tek resimleyerek turşumu kurdum.
Turşuyu hazırladım, 10 gün şehir dışına çıktığım için daha önce hiç açmaya fırsatım olmadı ama yaptıktan 20 gün sonra açtığımda yenecek kıvama gelmişti.
"Tadı nasıldı?" diye soracak olursanız, bence çok güzel👍
Özellikle yazın köyde, bahçelerde çok sayıda semizotu büyüyor, onları değerlendirmek için çok güzel bir tarif 😊
Bugün çok konuştum, şimdi sizi bol resimli tarif ile başbaşa bırakıyorum😊
"Afiyetle Kalın"

perpetöyün 
Semizotu ile hazırladığım diğer tariflerim👉 BURADA

Semizotu turşusu nasıl yapılır?
SEMİZOTU TURŞUSU;
Malzemeler;
1 kilo semizotu,
5-6 diş sarımsak,
10 adet tane karabiber,
3-4 adet defne yaprağı,
2 yemek kaşığı tuz, (kaya tuzu kullandım)
Sirke (ben elma sirkesi kullandım)
Su (sirke ile su yarı yarıya kullanılacak) 

perpetöyün
SEMİZOTU TURŞUSU TARİFİ;
Semizotunun kök kısımlarını kesip atın, çamurlu kısımlarını iyice yıkayın.
Daha iyi temizlemek için önce tuzlu suda, sonra sirkeli suda biraz bekletip, öyle yıkayabilirsiniz.

perpetöyün
Sarımsakların kabuklarını soyun, bıçakla üzerine bastırıp ezin.
Turşu için kullanacağınız kavanozun içine biraz semizotu, biraz sarımsak atarak kavanozu doldurun.

turşu suyu ölçüsü
2 yemek kaşığı kaya tuzunu, karabiberleri, 1 bardak su, bir bardak sirkeyi bir kasede karıştırın.

purslane pickle
Hazırladığınız turşu suyunu kavanozun içine dökün.
Su yeterli gelmezse 1 bardak su, bir bardak sirke olarak kavanozu doldurabilirsiniz.
Su ve sirke ölçüsü birebir olacak.

Kavanozun en üstüne defne yapraklarını yerleştirin.
En son semizotunun suyun üzerine çıkmasını engellemek için kavanozun içine boğaz kısmına ahşap şiş veya ahşap çubuklardan yerleştirin.

perpetöyün
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.

Serin ve gölge bir yerde 10-15 gün bekletin.

Semizotu turşunuz 10-15 gün içinde yenmeye hazır.
Servis yaparken üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.

perpetöyün turşusu
"Afiyet Olsun"

4 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım nefis görünüyor. Geçen yıl annemin Elazığ'lı komşusu bize hediye etmişti semizotu turşusunu ben de ilk defa görünce hayli şaşırmıştım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Leylacım,
      Bende bu sene gördüm, daha önce hiç duymamıştım.
      Bende çok şaşırdım, hiç aklıma semizotu ile turşu yapmak gelmezdi :)

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Leylacım :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...