30 Aralık 2017 Cumartesi

KESTANELİ TARİFLER

Muhterem'le Afiyetle
Uzun zamandır sebze-meyve dosyası hazırlamamıştım.
Belli bir sebze veya meyve üzerine hazırladığım bu dosyalar, o ürüne ait bütün tarifleri bir arada bulundurduğu için çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Kestane ile her kış pek çok tarif hazırladım ve yayınladım.
Bu aralar kestaneli tarifler çok popüler olduğu için hepsini bir araya toplamaya karar verdim. 
Kestane ile neler yapılabilir? hangi tariflerde kullanılır? bu dosya da bulabilirsiniz.
Tabii bu benim bugüne kadar bu blogda yayınladığım tarifleri içeren bir çalışma oldu.
Fakat emin olun çorbasından, pilavına, marmelatından, kekine, dondurmasına ve şekerine kadar pek çok popüler kestaneli tarif ve kestane bulamadığınız zaman yerine kullanabileceğiniz malzemelerle yapılan yalancı kestane tatlısı tarifi de bu dosyada yer alacak😏
"Afiyetle Kalın"


chestnut tree
Kestaneli tarifler dosyası hazırlayıp kestane ağacından ve kestaneden bahsetmeden olmaz.
Bu bölümde göreceğiniz kestane ağacı resimlerini her yaz Kastamonu'ya gittikçe çektim.
Yazının sonuna doğru olan olgunlaşmış kestane resimlerini de sonbahar da yine Kastamonu da  çektim.

kestane ağacı resmi
KESTANE AĞACI;
Kestane ağacı, İklim olarak ılıman ve sıcak bir iklimi sever. Genellikle güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde daha sağlıklı olarak meyve verir. Ülkemizde kestane ağacı olan bölgelerimiz Doğu Akdeniz, Ege ve  Marmara'dır. Tamda istediği iklim koşullarını oluşturan iklimleri ile kestane ağaçları için biçilmiş kaftan gibidirler. Bu bölgelerimizde diğer orman ağaçları içerisinde yer alırlar. Kestanelerin bilinen on üç çeşidi vardır. Bu türlerin doğal yayılma alanları Çin, Kore, Japonya, Türkiye, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'dır. 
Kestane ağaçları, güzellik bakımından, yakacak ve barınak açısından yetiştirilen ağaçlardır. Verimliliği hasat işleminin kolaylığı ve yenmesi için hazırlığının kolay olması azda olsa gelir sağlaması bakımından insanlar kestane ağaçları yetiştirirler. Kestanelerin ana vatanı olarak Anadolu bilinir. Kestane ağaçlarının verim düzeyinin arttırılması için düzenli bir şekilde, ilaçlama ve gübreleme yapılmalıdır. Aksi takdirde ağaç meyveleri verimsiz olur.
Kestane ağacı, daha çok kayalıkların olduğu yerlerde, kumlu geçirgen toprakları severler. Ağacın yaprakları sert kenarları ise testere gibidir ve uçları dikenlidir. 


1200 metre yükseklikte bile yaşayabilen kestane ağaçları ağır ve kireçli toprakları sevmez. Bu yüzdende toprağı daha geçirgen bir yapıya sahip yerlerde yetişir. Kestane ağacı yetiştiriciliği denince ülkemizde en başta Bursa şehrimiz gelir.
Aslında Ege Bölgemizde diğer birçok ilimizde de vardır.
Aydın, Kastamonu ve İzmir şehirlerinde de yetişir. Bu şehirlerimizde kestane ağacı yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir.

kestane ile neler yapılır? KESTANENİN FAYDALARI;
Kış ürünü olan kestaneyi ekim ayından mart ayına kadar sağlıklı bir şekilde bulabilirsiniz. Diğer fındık ve türevlerine göre daha fazla nişasta ve daha az yağ içerdikleri için açık havaya veya nemli ortama maruz kaldıklarında bozulma eğilimi daha fazla olur. Bu durumu önlemek için buzdolabında saklanması gerekmektedir.
Ayrıca kestanenin sağlık açısından faydaları da oldukça fazladır. Düşük kalori değerlerine sahip, vitamin, mineral ve besleyici değerler bakımından zengindir. Kırmızı kan hücreleri ve DNA sentezinde gerekli olan folik asidi sağlamaktadır. Demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko mineralleri bakımından oldukça zengindir. Bunun yanında 100 gram kestanede 518 mg kadar potasyum bulunmaktadır. Potasyum, sodyumun etkilerini durdurmakta ve kalp atış hızı ile kan basıncını düşürücü özellikler göstermektedir. Magnezyum ve fosfor mineralleri ise kemik metabolizması için gerekli altyapı oluşumuna destek vermektedir. Kestanede de badem ve fındıkta olduğu gibi gluten bulunmamaktadır.
Genel olarak antioksidan etkisi ile kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltması, düşük kolesterol, sindirim sistemine yardımcı olması, enerji verici olması, beyin fonksiyonlarını geliştirmesi, daha güçlü bir kemik yapısına sahip olunması ve hastalıkların oluşma riskini azaltması sayılabilir.



KESTANE;
*Ateş düşürülmesine yardım eder.
*Sakinleştirici özelliği vardır, stresin giderilmesine yardım olur.
*Hücrelerin yaşlanmasına karşı savaşır. Hücrelerin erken yaşlanmasını engeller.
*Detoks özelliği vardır, vücudu toksinlerden arındırır.
*Mideye karşı da faydalıdır.
*Yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri içerir.
*Beyin için birçok faydası vardır. Unutkanlığı ve Alzheimer’ı önlemeye yardım eder.
*Kolesterolü düzenler.
*İshali önler.
*Birçok kanser türünün önlenmesine yardım eder. Özellikle akciğer kanserinin önlenmesine  yardımcıdır.
*Kan basıncını düşürür.
*Kansızlık yani anemiyi önlemeye yardım eder.
*Tok tutucu özelliği sayesinde sık sık yemek yemeyi engeller.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede hastalıklara kolay yakalanmayı önler.
*Kalp hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kalbi korur.
*İçerdiği selenyum sebebiyle prostat kanseri ile mücadeleye yardım eder.
*Halsizlik ve aşırı yorgunluk durumlarında da enerji verir.
*Güçlü bir antioksidandır.
*Kasları ve kemikleri güçlendirir.
*Dişlere de fayda sağlayarak dişleri kuvvetlendirir.
*Koroner arter rahatsızlığına iyi gelir.
*Felç geçirme riskini azaltır.
*Lineoleik asit açısından oldukça zengindir. Bu yüzden de birçok hastalığın önlenmesine yardım eder.
*Meyvenin kendisi kadar kabukları da şifa dağıtır, kabuklar kaynatılır ve ilaç olarak kullanılabilir.

chestnut tree

Kestanenin Besin Değerleri;
100 Gram kestanede;
Kalori (kcal) 131
Toplam yağ 1,4 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 27 mg
Potasyum 715 g
Karbonhidrat 28 g
Protein 2 g
A vitamini 17 IU
C vitamini 26,7 mg
Kalsiyum 46 mg
Demir 1,7 mg
D vitamini 0 IU
Piridoksin 0,2 mg
B12 vitamini 0 µg
Magnezyum 54 mg

Bu yazıda kullanılan kaynaklar;


http://www.kestane.gen.tr/kestane-agaci.html

chestnut recipes
KESTANE İLE YAPILAN TARİFLER;

Chestnut soup

Muhterem'le Afiyetle


muhteremle afiyetle

Muhteremle afiyetle 

chestnut ice cream 


Muhteremle afiyetle 

kestaneli yemekler

kestane cibesi
Kestane kebap tarifi olmayan "kestaneli tarifler" dosyası eksik kalırdı😊

Sürpriiiz! 
Kestaneli tatları çok seviyorsunuz ama elinizde kestane yok, o zaman ne yapacaksınız, hemen kuru fasulyeyi haşlayacaksınız ve üstte ki tarifi uygulayacaksınız😏


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...