20 Ocak 2017 Cuma

KARNABAHAR ALİ NAZİK

muhteremle afiyetle
Ali nazik yemeğini bilir misiniz?
Közlenmiş patlıcanın beyaz kısımlarının iyice ezilip yoğurtla karıştırılması ve üzerine kavrulmuş kıyma dökülmesi ile hazırlanır.
Patlıcan ile yapılan orjinal Ali nazik tarifi BURADA
Bugünkü tarifimizde patlıcan yerine karnabahar kullanıyoruz.
Karnabaharı közleyemediğimiz için ya buharda ya da suda haşlayarak yumuşatıyoruz.
Robotta iri bulgur halinde çekiyoruz, üzerine kavrulmuş kıyma döküyoruz.
Eminim pek çok kişi karnabaharı yoğurtlu ve kıymalı olarak hazırlıyordur.
Bende o şekilde yapıyordum ama karnabahar dallarını o sosla yemek kolay olmuyordu.
Geçen hafta aklıma bu şekilde hazırlamak geldi.
Baktım görüntü ve uygulama Ali nazik gibi oldu, yemeğe bu ismi verdim.
Yemesi çok çok daha kolay, görüntüsü daha şık oldu.
"Afiyetle Kalın"

karnabahardan ali nazik tarifi
KARNABAHAR ALİ NAZİK;
Malzemeler;
1 adet orta boy karnabahar,
Tuz,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Üzerine;
250 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
Tuz, karabiber, zeytinyağı.
Ayrıca;
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
6-7 dal maydanoz.

KARNABAHAR ALİ NAZİK TARİFİ;
Karnabaharın dış yeşil yapraklarını keserek çıkarın.
Büyük bir kabın içine sirkeli su hazırlayın, karnabaharın temizlenmesi için 15 dakika sirkeli suyun içinde bekletin.
Karnabaharı sirkeli sudan çıkarın, iyice yıkayın.

cauliflower recipes
Karnabaharı dallarına ayırın.
İsterseniz buharda, ya da tuzlu suda haşlayarak yumuşamasını sağlayın.
Yumuşayan karnabaharı iyice süzün.

 Mutfak robotuna karnabaharın yarısını doldurun.

Bir kaç tur döndürerek karnabaharı iri bulgur kıvamında bir boyuta getirin.
Karnabaharın diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın.

Bulgur büyüklüğünde ki karnabaharı servis tabağına yerleştirin.

Sarımsakları ezin, yoğurtla karıştırın.
Sarımsaklı yoğurtla karnabaharı karıştırın.

Soğanları çok küçük doğrayarak, 5-6 kaşık zeytinyağında kavurun.
İsterseniz bu aşamada küçük doğradığınız sivri ve kırmızı biber, domates ilave edin.
Son olarak kıymayı ilave edin ve tuz, karabiber, istediğiniz baharatları ekleyip pişirin.
Servis tabağında ki yoğurtlu karnabaharın üzerine kıymayı yerleştirin.

Zeytinyağında salçayı karıştıra karıştıra bir kaç dakika kavurun.
Kıymanın üzerine salçayı dökün.
Not;
İsterseniz bu aşamada tereyağında toz biber çevirerek onu kullanabilirsiniz.

Maydanozları incecik doğrayın, yemeğin üzerine serpin.
Kıymalı olduğu için fazla bekletmeden hemen servis yapın.

değişik karnabahar tarifleri
"Afiyet Olsun"

16 Ocak 2017 Pazartesi

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN TEPSİ BÖREĞİ

muhteremle afiyetle
Hazır baklava yufkası kullanır mısınız?
Beni uzun zamandır takip edenler baklava yufkasını sık sık kullandığımı bilirler.
Baklava yufkası ile hep tatlı yapılmaz, çok güzel çıtır çıtır börek de olur.
Ben baklava yufkasıyla tatlı tarifi verdiğim kadar börek tariflerine de yer veriyorum.
Daha önce 3 çeşit börek tarifi vermiştim, bu dördüncü börek tarifi oldu.
Bu börek yıllar önce biraz da mecburiyetten ortaya çıktı.
İftar için kalabalık misafirlerim gelecekti, bende bereketli ve pratik olduğu için baklava yufkası aldım.
Tatlıyı hazırlamak için paketi bir açtım ki yufka birbirine yapışmış ve bazı kısımları lime lime dökülüyor.
O sinirle neredeyse bütün yufkayı çöpe atacaktım.
Yufkaları katlayıp tekrar paketine yerleştirdim.
Tabiki o yufka ile tatlı yapmaktan vazgeçtim.
Başka bir tarifle tatlı hazırladım.
Misafirlerin ertesi günü daha sakin düşünerek yufkayı tepsi böreği şeklinde değerlendirmeye karar verdim.
Sağlam olan yufkaları alt ve üst kısımlarına kullandım, lime lime dökülenleri iç kısmına döşedim.
Bol sosla pişen, içi yumuşacık, dışı çıtır bir börek ortaya çıktı.
Ortaya çıkan sonuçtan çok memnun kaldım ve sonradan da sırf bu böreği yapmak için yufka alır oldum.
Bugünkü tarifte iç malzemesi peynirli ama kıymalısı da çok güzel oluyor.

peynirli börek
Baklava yufkası ile hazırladığım diğer tariflerim  BURADA
"Afiyetle Kalın"  

Baklava yufkası ile tepside börek
HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN TEPSİ BÖREĞİ;
Malzemeler;
1 paket hazır baklava yufkası,
Sosu için;
2 yumurta,
2 su bardağı süt,
2 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
İçi için;
1 kalıp beyaz peynir,
Yarım demet maydanoz,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu. 

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN TEPSİ BÖREĞİ TARİFİ;
Yumurta, süt, sıvı yağ, kabartma tozunu karıştırıp, yufkalara sürülecek olan sosu hazırlayın.
Peyniri ufalayın, maydanozu doğrayıp iç malzemenizi hazırlayın. 
Kullanacağınız tepsiyi yağlayın.
Baklava yufkalarını tek tek açıp havalandırarak ilk olarak 5 adet tepsiye yerleştirin.
Üzerine hazırladığınız sos malzemesinden sürün.
Tekrar 5 adet yufka yerleştirin.
Tekrar sos malzemesi sürün.
Yufkaların yarısını bu şekilde tepsiye dizin.
Üzerine hazırladığınız peynirli iç malzemesinden yerleştirin.
Yine aynı sırayla yufkaları dizip, üzerine sos malzemesi sürerek yufkaların hepsini bitirin.

Artan sos malzemesinin içine 1 adet yumurta kırıp karıştırın.
Böreğin üzerine sürün.
Böreği istediğiniz büyüklükte dilimleyin.
Not;
Bu börekte dilimlemeyi pişirmeden önce yapmanız gerekiyor.
Her bir dilimin üzerine çörek otu serpin.

Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında (180 derece) kızarıncaya kadar pişirin.
Not;
Börek sosla iyice ıslandığı için fazla hararetli olmayan ısıda ağır ağır pişmesi gerekiyor.
Piştikten sonra dilimlediğiniz yerden tekrar keserek dilimlerini çıkarın.

tepside börek
"Afiyet Olsun" 

13 Ocak 2017 Cuma

KÖRİLİ TAVUK

muhteremle afiyetle
Körili tavuk pek çok kişinin pratikliği ve körinin tadı için sevdiği bir tavuk yemeği.
Restoranlarda da sık sık tercih edilen yemeklerin arasında yer alır.
Körili tavuk iyidir hoştur ama körisini fazla kaçırdığınızda bütün yemeğin tadını bastırabilir.
KÖRİ NEDİR;
Köri, başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharatlar karışımıdır.
Köri içerisinde; 
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acıkırmızı biber bulunan bir baharat karışımıdır. 
Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 
Zerdeçalın etkisi ile yemeğin rengi açık sarı renge boyanır.
Bu arada;
Bu tarifi tatil için İstanbul'a geldiği zaman kızım Hilal pişirdi.
Yanına en çok beyaz pirinç pilavı yakışıyormuş.
Ben resmini çekerken pilav yerine patates püresi kullandım.
"Afiyetle Kalın"

köri soslu tavuk
KÖRİLİ TAVUK;
Yarım kilo tavuk göğsü,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı köri,
1 çay kaşığı karabiber,
Tuz,
Maydanoz,
Patates Püresi için;
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.

Curried chicken
KÖRİLİ TAVUK TARİFİ;
Tavuğu hazırlamak için;
Tavuk göğsünü yıkayıp kurulayın, kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Tencereye zeytinyağı koyun, yağ biraz ısındıktan sonra tavukları içine ekleyin.
Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
Unu ilave edin, unun kokusu gidinceye kadar 4-5 dakika kavurun.
Unun içine ılık sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
Peşinden köriyi, suyu, tuzu ve karabiberi ilave edin.
Hazırladığınız sosun biraz daha koyulaşması için 5 dakika daha pişirin.
Sosun içine tavukları da ilave edin, iyice karıştırın.
Sosu ile birlikte 5 dakika daha pişirin, ocağı kapatın.
Maydanozları ayıklayıp yıkayın, ince ince doğrayın, tavukların üzerine serpin.
Maydanozun rengini kaybetmemesi için ocağı kapattıktan sonra ilave edin.
Patates Püresini yapmak için;
Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.

patates püresi
"Afiyet Olsun"

11 Ocak 2017 Çarşamba

LABNELİ BROKOLİ

Kış geldi, brokoli tezgahlarda ki yerini aldı.
Eskiden pazarda bu kadar çok brokoli bulunmazdı ama son yıllarda bol bol bulunuyor.
Brokoli bizim evde sıcak yemek olarak değilde daha çok soğuk ve yoğurtlu salata olarak seviliyor.
Bu tarifimiz yoğurtlu brokoliye çok benziyor.
Tek farkı yoğurdun içine ayrıca labne peynir eklenmesi, bu sayede biraz daha faklı bir tat elde ediyorsunuz.
Birde brokolinin dal dal değilde böyle ezilmiş hali çok daha kolay yenmesini sağlıyor.
Daha önce yayınladığım brokoli tarifleri BURADA
"Afiyetle Kalın"

LABNELİ BROKOLİ;
Malzemeler;
300 gram (1 küçük boy) brokoli,
2 su bardağı süzme yoğurt,
100 gram labne,
Tuz, zeytinyağı, kuru nane, kırmızı pul biber.

LABNELİ BROKOLİ TARİFİ;
Brokoliyi çiçek çiçek ayırın, yıkayıp süzün.
Eğer temiz olmadığını düşünüyorsanız bir kase su ve sirke karışımının içinde 15-20 dakika bekletip, yıkayıp süzün.
Kaynar tuzlu suyun içinde sapları yumuşayıncaya kadar pişirin.
Piştikten sonra süzün, hemen soğuk suyun içine dökün, tekrar iyice süzün.
İsterseniz çatalla, isterseniz mutfak robotu ile parçalayın.
Labne peynirini yoğurt ile karıştırın.
İçine tuz, kuru nane, kırmızı pul biber ve 3-4 kaşık zeytinyağını ilave edin.
İyice karıştırın, servis yapacağınız tabağa yerleştirin.
Üzerine ayrıca zeytinyağı dökebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

9 Ocak 2017 Pazartesi

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ İÇİN ÇİKOLATA KAPLI GÜL KEK

evlilik yıldönümü önerileri
Bugün eşimle 30. evlilik yıldönümümüz.
Bugünkü gibi soğuk ve karlı bir günde 9 Ocak 1987 tarihinde evlendik.
Yıllardır mutlaka bugüne özel bir pasta hazırlarım.
Her sene "acaba bu sene nasıl bir model uygulasam?" diye düşünürüm.
Genellikle kalpli ve kalp figürlü pastalar hazırlarım.
25. evlilik yıldönümümüz de gümüş yıla özel olsun diye kalp modelinin dışına çıkarak "Bir yastıkta" pastası hazırlamıştım.
28. evlilik yıldönümünde ise küçük bir ev şeklinde pasta hazırlamıştım.
Son yıllarda ise 2 kişi kaldığımız için, daha ufak pastalar, muffin ya da tart hazırlıyorum.
Önce ki yıllarda hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları

NOTLAR;
Bu yıl yine porsiyonu küçük ama anlamı büyük çikolata kaplı gül muffinler hazırlamaya karar verdim.
Ne yazık ki havanın böyle kar ve fırtınaya dönüşeceğini bilmediğim için malzeme almaya gidemedim.
Bu kekler için beyaz ve pembe eritme çikolatalar alacaktım ama hava muhalefetinden evden çıkamayınca evde ki malzemeleri kullandım.
Evde klasik bitter tablet çikolata ve Antep fıstıklı beyaz çikolata vardı.
Bitter çikolata ile çok güzel çalıştım ama beyaz çikolatanın içinde ki fıstık bütün planlarımı alt üst etti.
Keklerden bir kaç tanesini de farklı renkte olması için Antep fıstıklı çikolata ile kapladım ama görüntüsü pek hoşuma gitmedi.
Keki pişirirken pürüzsüz bir şekilde kalıptan çıkması için kalıplar silikon olduğu halde yağladım.
Kekine portakal kabuğu rendesi dışında bir şey ilave etmedim.
Kekler piştikten sonra kalıpları tekrar yıkayıp çikolatayı temiz kalıplara sürdüm.
Tabakta sunum yapmak yerine daha etkili görünmesi için saksıda sunum yaptım.
"Afiyetle kalın, yuvanız hep sağlıklı, huzurlu ve mutlu olsun"

evlilik yıldönümü için pasta önerileri
EVLİLİK YILDÖNÜMÜ İÇİN ÇİKOLATA KAPLI GÜL KEK;
Malzemeler;
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
2 veya 2,5 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2 yemek kaşığı kakao,
1 portakalın veya limonun kabuklarının rendesi,
Üzeri için;
2 tablet çikolata, (160 gram)
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
Ayrıca;
Güllü silikon kalıp.

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ İÇİN ÇİKOLATA KAPLI GÜL KEK TARİFİ;
Yumurtaları, toz şeker ile birlikte çırpın.
Portakal kabuğu rendesini, yağı, sütü ekleyip karıştırın.
Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek ekleyin.
2 renk yapmak isterseniz, hamura kakao karıştırmadan önce yarısını ayırın, diğer yarısına kakao ilave edip iyice karıştırın.
Güllü kek kalıplarını ince bir tabaka halinde yağlayın.
Kalıpları tepsiye yerleştirin, üzerinde biraz yer bırakarak kek hamuru ile doldurun.

Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece)  fırında pişirin.
Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyin, yavaşça kalıplarından çıkarın.
Kek kalıplarını kek kırıntılarından arındırmak için yıkayıp kurulayın.

Çikolatayı benmari usulü eritin.
Benmari usulü:
Su dolu derin bir kabı ocakta kaynatmaya başlayın. Ocakta ki kabın içine başka bir kap daha yerleştirin, o kabın içine çikolataları kırarak ekleyin.
Altta ki kap kaynadıkça üstte ki kaptaki çikolata eriyecektir.
Daha kolay çalışabilmek ve çikolatanın akıcılığını arttırmak için içine 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin.

Bir fırça yardımıyla kalıpların içine kalın bir tabaka erimiş çikolata sürün.

Pişmiş kekleri çikolata sürdüğünüz kalıplara tekrar yerleştirn.


Bütün kekleri bu şekilde hazırlayın.
Buzdolabında bir kaç saat dinlendirin.
İşiniz aceleyse derin dondurucuda 15-20 dakika durması yeterli olacaktır.

evlilik yıldönümü pastaları
Çikolata donduktan sonra kekleri yavaşça kalıbından çıkarın.
Saksıda sunum yapmak isterseniz, saksının dibine mutlaka ya bir ağırlık yada şişleri batırabileceğiniz köpük yerleştirin.
Önce tüllerle süslemenizi yapın, şişleri köpüğe batırın.
Daha sonra kekleri şişlere takın.
Çikolatanın erimemesi için sıcak ortamlardan uzak tutun.
"Afiyet Olsun"



7 Ocak 2017 Cumartesi

BARBUNYA ÇORBASI

muhteremle afiyetle
İstanbul dün akşamdam itibaren son yılların en yoğun kar yağışını aldı.
Bu gece de sert bir soğuk hava ve buzlanma olacakmış.
Böyle günlerde verilebilecek en iyi tarif çorba tarifi oluyor.
Tarifimizin adı barbunya çorbası, evet yanlış okumadınız "barbunya çorbası" 😊
Barbunya pişirildiği zaman barbunya yemeği adını alır.
Bu tarifte ise haşlanmış barbunyalar pişirildikten sonra blender ile çırpılarak pürüzsüz bir hale getiriliyor ve çorba kıvamına geliyor.
Taneli yemek yiyemeyenler için, küçük çocuklar için harika bir tarif.
Aslında herkes için güzel bir tarif çünkü tadı çok güzel oluyor.
Birde barbunyayı çok haşladığınız için şekli bozulduğu zaman bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Ben tarifi yaparken kıvamı için başka bir şeye ihtiyaç duymadım.
Fakat eğer siz çorbanızda biraz daha koyu kıvam isterseniz tarhana ekleyerek biraz daha koyu bir kıvama ulaşabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


bakliyat çorbası
BARBUNYA ÇORBASI;
Malzemeler;
1,5 su bardağı haşlanmış barbunya,
1 adet orta boy kuru soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma, (tercihe bağlı)
4 su bardağı su,
6-7 dal maydanoz,
Tuz, kırmızı pul biber, kuru nane.

Kidney bean
BARBUNYA ÇORBASI TARİFİ;
Tencereye zeytinyağını dökün, küçük doğradınız soğanları diriliği gidinceye kadar kavurun.
Salçayı ilave edip, birlikte bir kaç dakika pişirin.
Haşlanmış barbunyaları ekleyin.
Birlikte 3-4 dakika kavurun.
Üzerine suyunu ilave edin.
Tuzunu, damak tadınıza uygun baharatları, kavrulmuş kıymayı, incecik doğradığınız maydanozları ilave edin.
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, kısık ocakta 15 dakika pişirin.
Piştikten sonra blender ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Sıcak olarak servis yapın.
Not;
Servis esnasında üzerine kızdırılmış tereyağ dökebilirsiniz.

barbunya
"Afiyet Olsun"

3 Ocak 2017 Salı

KESTANE MARMELATI

muhteremle afiyetle
Yeni yılın ilk tarifi ile merhaba😊
Yeni yıla huzur ve mutlulukla girdik demeyi çok isterdim ama ne yazık ki yeni yılın ilk saatlerinde Ortaköy'de gece klübünde ki patlama hepimizin moralini alt üst etti😔
Rabbim ülkemizin fenalığı ve kötülüğü için uğraşanlara fırsat vermesin.
Bugün size kış aylarının en sevilen atıştırmalıklarından olan kestane ile hazırladığım marmelat tarifi vereceğim.
Bu tarifte kestane haşlanmış olarak kullanılıyor.
Marmelat olarak piştikten sonra mutfak robotunda pürüzsüz olana kadar çırpıyorsunuz.
Tadı ve görüntüsü bence fındık kremasına benziyor.
Mönüsünde kestane marmelatı bulunan kahvaltı masasının resimleri BURADA
Kestane mevsimi geçmeden, kestane tariflerini bir arada bulacağınız Kestaneli tarifler dosyasını en kısa sürede hazırlayıp yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"

chestnut marmalade
KESTANE MARMELATI;
Malzemeler;
1 su bardağı kestane püresi,
2 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya,
1 çay kaşığı toz tarçın,
4-5 damla limonun suyu.

chestnut
KESTANE MARMELATI TARİFİ;
Kestanenin üzerini bıçakla kesin, yumuşayıncaya kadar haşlayın.

 Haşladığınız kestanenin kabuklarını soyun, çatalla kestaneleri ezin.

Tencerenin içine kestaneyi, toz şekeri, 2 su bardağı suyu, 1 çay kaşığı tarçını ve vanilyayı ilave edin.

Orta hararetteki ocakta arada karıştırarak kıvamı gelinceye kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin.
Marmelatı indirmeye yakın içine limon suyu sıkın ve bir-iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Pişen marmelatı mutfak robotuna doldurun.
Marmelat pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Hazırladığınız marmelatı temiz ve kuru kavanozlara yerleştirip, sıcakken kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin.
Bu şekilde kavanozun ağzı vakumlanacak siz kullanmak isteyene kadar sağlam bir şekilde kalacaktır.
Kavanoz soğuyuncaya kadar kavanozu baş aşağı tutun.
Soğuduktan sonra serin ve gölge bir yerde muhafaza edin.
Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. 

"Afiyet Olsun"