28 Şubat 2017 Salı

TRABZON HURMALI DONDURMA

muhteremle afiyetle
Göz alıcı kış meyvelerinden olan Trabzon hurması ile pek çok tarif denemeleri yaptım.
Bunlardan birisi de bugünkü tarifimiz olan dondurmaydı.
Hurmayla dondurma yapmaya niyetlendiğimde hurmayı biraz pişirmeye karar verdim.
İçine son dönemde dondurma yaparken kullandığım labne, krem şanti gibi malzemeleri ekledim.
Birde rengi ile uyumlu olduğu için, biraz daha aroma vermesi için portakal kabuğu rendeledim.
Açıkçası beni şaşırtacak kadar lezzetli bir dondurma oldu.
Trabzon hurması tezgahlardan kalkmadan denemenizi öneririm.
"Afiyetle Kalın"

24 Şubat 2017 Cuma

KAŞARLI MUFFİN KÖFTE

muhteremle afiyetle
Köfte, küçük büyük herkesin en çok sevdiği yemekler arasındadır.
Pek çok çocuk allayıp pullamanıza, değişik şekiller vermenize bile gerek kalmadan köfteyi severek yer.
Bugünkü tarifimiz biraz farklılık arayanlar için ideal bir tarif.
Muffin tepsisinde pişirilen köftenin içine ben kaşar peynir de ekledim.
Tabii ki kaşar her zaman ki gibi bendine sığmayıp taşmış 😃
Tepsiyi fırından çıkardığım zaman kaşar peynirin taşkın halini görünce aklımdan geçen ilk cümle "hangi çılgın sana zincir vuracakmış şaşarım" oldu😄
Ben içine kaşar peynir yerleştirdim ama isterseniz kaşar yerine bezelyeli garnitür ekleyebilirsiniz veya sade yapabilirsiniz.

muffin kalıbında köfte
Muffin köfteleri, Pirinç Pilavı - Erik Kompostosu ve ızgarada pişirdiğim sivri biber ve domates dilimleri ile servis yaptım.

Farklı köfte tariflerimi ve köfteli tariflerimi görmek için, bakınız; Köfteli Tarifler

meatballs
KAŞARLI MUFFİN KÖFTE;
Malzemeler;
Köftesi için;
300 gram orta yağlı kıyma,
1 adet orta boy kuru soğan,
2 yemek kaşığı galeta unu,
3-4 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
Tuz, kimyon, karabiber.
İçi için;
Kaşar peynir,
Tepsiyi yağlamak için;
1 yemek kaşığı sıvı yağ,
Ayrıca;
Muffin tepsisi veya kağıt muffin kapları.

muffin köfte tarifi
KAŞARLI MUFFİN KÖFTE TARİFİ;
Kıymayı, rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, ince ince doğranmış maydanoz, tuz, kimyon ve karabiber ile iyice yoğurun.
Hazırladığınız köfteyi 10 dakika kadar dinlendirin.
Muffin tepsisinin gözlerini tek tek yağlayın.
Köfte harcından mandalina büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın ve kalıbın içine yerleştirin.
Ortasından kenarlarına doğru ortasını açarak kaşar peynir için yer açın.
Hepsinin ortasına uygun büyüklükte birer dilim kaşar peynir yerleştirin.
Üzerini köfte harcından bir kapak yaparak üzerini kapatın.
Not;
İsterseniz köfteyi elinizle şekillendirip, içine kaşar yerleştirip yuvarlayın, tepsiye o şekilde yerleştirin.
Muffin tepsisini, yağ sızmasını önlemek için başka bir fırın tepsisinin içine yerleştirin.
Fırında 180 derecede kızarıncaya kadar pişirin.
Piştikten sonra kalıptan kolay çıkması için 10 dakika kadar dinlendirin.
Sıcak olarak servis yapın.

Muffin meatballs
"Afiyet Olsun"

21 Şubat 2017 Salı

SİYEZ BULGURLU PIRASA

muhteremle afiyetle
Siyez bulguru, Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağı ve Tosya pirincinden sonra en bilinen ve en değerli tarım ürünlerinden birisidir.
Tek başına siyez bulguru ile pilav yapabilirsiniz, ya da eğşili pilav gibi yöresel bazı yemeklerin içine ekleyebilirsiniz.
Bugünkü tarifi hazırlarken pırasayı dible gibi pişirmeye niyetlendim, sonra aklıma pirinç yerine siyez bulguru eklemek geldi.
Siyez bulguru ekleyip, birde üzerini katıklayınca tamamen orjinal bu tarif ortaya çıktı.
Siyez bulgurunu nereden bulabilirim? derseniz, İstanbul'da İnebolu ve Kastamonu pazarlarından bulabilirsiniz.
Hatta bazı pazarlarda bakliyat satılan tezgahlarda bile siyez bulguru bulunabiliyor.
Siyez bulguru ile daha önce hazırladığım tarifler;

Siyez Bulguru Pilavı  (Siyez bulgurunun tarihini de bu yazı da görebilirsiniz)

Eğşili (ekşili) Pilav

Pastırmalı Ala Pilav

"Afiyetle Kalın"

siyez bulguru
SİYEZ BULGURLU PIRASA;
Malzemeler;
Yarım kilo pırasa,
1 su bardağı siyez bulguru,
1 yemek kaşığı biber salçası,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz, kırmızı pul biber,
Ayrıca;
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kuru nane,
2 diş sarımsak.

kastamonu
SİYEZ BULGURLU PIRASA TARİFİ;
Pırasaları iyice yıkayın, halka halka doğrayın.
Tencereye zeytinyağı dökün, pırasaları ekleyin.
Pırasaları 5-6 dakika kavurun.
Biber salçasını, damak tadınıza uygun miktarda kırmızı pul biberi ekleyin.
Üzerine iyice ayıklayıp yıkadığınız siyez bulgurunu ekleyin.
Tuzunu ve 2 su bardağı su ekleyin.
Bir iki kez karıştırarak kısık ateşte pişirin.

yöresel yemek tarifi
Katığını hazırlamak için;
Zeytinyağını ısıtın içine dövülmüş sarımsak ve kuru nane ekleyin.
5 dakika sürekli karıştırarak çevirin, yemeğin üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"

18 Şubat 2017 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-60

muhteremle afiyetle
Bir kahvaltı masası resimlerinde yine birlikteyiz 😊
Bu kahvaltı masasını eşimin aile büyüklerine hazırlamıştım.
Aile büyükleri söz konusu olunca masa biraz daha ağırbaşlı renklerde oluyor.
Gençlerin olduğu masalarda, hanımların olduğu masalarda renkli servisler, renkli runnerlar, masa örtüleri ve peçeteler kullanmayı seviyorum.
Mönüde kış sebzelerinden pırasa ile hazırladığım pırasalı yumurta, ıspanaklı börek, roka salatası vardı. Şarküteri ürünleri yiyen olmadığı için et kavurmayı tercih ettim.
Bol bol reçel ve marmelat çeşitleri olduğu için ayrıca tatlı yapmadım.
Misafirlerim saat 9'da geldiği için resimleri çok acele çektim, bu yüzden bazı resimler net çıkmadı😔

kahvaltı sofrası
KAHVALTI MASASI MÖNÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.    

kahvalti masasi

kahvalti sofrasi

kahvaltı masası nasıl hazırlanır?

kahvalti tarifleri

ev yapımı reçel çeşitleri
Reçellerim;





akraba günü kahvaltı masası
"Afiyetle Kalın"

16 Şubat 2017 Perşembe

YOĞURTLU ISPANAK KÖKÜ

muhteremle afiyetle
Ispanak pişirdiğiniz zaman kökünü ne yapıyor sunuz?
Açıkçası çoğu zaman çöpe atıyoruz.
Çocuklarım küçükken sebze çorbası için mutlaka ıspanak köklerini tamamen kullanırdım.
Fakat son yıllarda ıspanak kökünü her zaman kullanmıyorum.
Ispanak temizlerken tam dip kısmından kestiğim için ıspanak köklerimin ziyan olduğunu da düşünmüyorum.
Ispanaklı börek yapmak için ıspanakların daha çok yeşil kısmını kullanıyorum, o zaman artan ıspanağın kök kısmını ya bu şekilde yada ıspanak pane (ıspanak balığı) yaparak değerlendiriyorum.
Ispanak pane tarifim 👉BURADA
Ispanak ile hazırladığım diğer tariflerim 👉 BURADA 
"Afiyetle Kalın"

ıspanak tarifleri
YOĞURTLU ISPANAK KÖKÜ;
Malzemeler;
Yarım kilo ıspanağın kök kısımları,
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
Tuz, zeytinyağı, kırmızı pul biber, kuru nane.

ıspanak yemekleri tarifleri
YOĞURTLU ISPANAK KÖKÜ TARİFİ;
Ispanakların kök kısımlarını 1 parmak uzunluğunda kesin.
Üzerinde ki toprak ve kumlardan arınması için 10-15 dakika kadar suda ıslatın.
Bol suda üzerinde ki kumlardan arınıncaya kadar yıkayın.
Eğer buharda sebze pişirme aparatınız varsa onu kullanarak ıspanak köklerini hafifçe pişirin.
Buharda pişirmeyecekseniz kaynar suda, 5-6 dakika kadar haşlayıp, hemen soğuk su dolu kaba aktarın.
Sonrasında iyice süzün.
Tavaya biraz zeytinyağı dökün, ıspanak köklerini tavaya alın, üzerine tuz serpin, zeytinyağında soteleyin.
Sotelenen ıspanak köklerini servis tabağına dizin.
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Sızma zeytinyağı, kırmızı pul biber ve kuru nane serpin.
"Afiyet Olsun"


14 Şubat 2017 Salı

ÇİKOLATA KAPLI KESTANELİ BONBON

Muhteremle afiyetle
Kestane kış akşamlarının en güzel yemişlerinden birisidir.
Kestaneyi haşlayabilir veya fırında kebap yapabilirsiniz.
Veya bir kaç malzeme ekleyerek nefis bonbonlar hazırlayabilirsiniz.
Daha önce 👉 BURADA kestaneli bonbon tarifi vermiştim.
Bugünkü kestaneli bonbonumuz ile biraz daha süslü ve lezzetli 😊
Bonbonları hazırladıktan sonra bisküvilerin üzerine diziyorsunuz ve üzerine eritilmiş çikolata döküyorsunuz.
Erimiş çikolatanın etkisi ile bisküvi ve bonbon birbirine yapışıyor.
Tek lokmalık nefis bir tatlınız oluyor.
Bu çikolatalı bonbonlar kahvenin yanına da çok yakışıyor😏
"Afiyetle Kalın"

kestaneli bonbon

Çikolata kaplı kestaneli bonbon
ÇİKOLATA KAPLI KESTANELİ BONBON;
Malzemeler;
Bonbon için;
1 su bardağı haşlanmış püre yapılmış kestane,
1 paket pötibör bisküvi,
2 yemek kaşığı labne peyniri,
2 yemek kaşığı pudra şekeri,
2 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi,
1 çay kaşığı tarçın,
1 portakalın rendelenmiş kabukları,
Ayrıca;
2 paket kakaolu kremalı bisküvi,
2 paket (80 gramlık) çikolata,
3 yemek kaşığı sıvı yağ.

Çikolata kaplı kestaneli bonbon tarifi
ÇİKOLATA KAPLI KESTANELİ BONBON TARİFİ;
Malzemelerin iyice karışması için mutfak robotu kullanabilirsiniz.
Kestanelerin kabuğunu çizin, suda haşlayın, kabuklarını soyup çatalla iyice ezin.
Püre halinde ki kestanelerin içine bisküvileri iyice ufalayarak ekleyin.
Tarçın, ceviz içi, labne peyniri, pudra şekerini, portakal kabuğu rendesini ekleyin.
Bütün malzemeyi robot kullanmayacaksanız elinizle yoğurun, hamur haline getirin.
Elinizi hafifçe ıslatarak hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
Yuvarlayarak top haline getirin.
Kakaolu kremalı bisküvileri ikiye ayırın.
Kremalı kısmı yukarıya gelecek şekilde bisküvileri servis tabağına dizin.
Üzerine hazırladığınız kestaneli bonbonları yerleştirin.
Çikolatayı parçalara ayırın, benmari usulü eritin.
Benmari usulü:
Su dolu derin bir kabı ocakta kaynatmaya başlayın.
Ocakta ki kabın içine başka bir kap daha yerleştirin, o kabın içine çikolataları kırarak ekleyin.
Altta ki kap kaynadıkça üstte ki kaptaki çikolata eriyecektir.
Daha kolay çalışabilmek ve çikolatanın akıcılığını arttırmak için içine 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin.
İyice eriyip akışkan haline gelen çikolatayı bonbonların üzerine birer kaşık dökün.
Çikolatanın daha çabuk donması için yarım saat buzdolabında dinlendirin.

nefis bonbon tarifi
"Afiyet Olsun"

10 Şubat 2017 Cuma

ERİŞTELİ KEREVİZ SALATASI

muhteremle afiyetle
Kerevizi çok severim, soğuk yada sıcak olarak her şekilde hazırlarım.
Her hafta pazardan aldığım sebzeler arasında kereviz mutlaka bulunur.
Misafir masalarım için de yoğurtlu kereviz yaparım.
Kereviz yoğurtlu ve soğuk olarak  yendiği zaman o kendine has kokusu ve tadı o kadar çok hissedilmiyor.
Ben kerevizi sevmeyen pek çok kişinin yoğurtlu salatasını severek yediğine çok şahit oldum.
Bugünkü tarif ise tamamen doğaçlama ortaya çıktı.
Bir gün yine yoğurtlu salatasını hazırlamak için kereviz rendeledim, şekli o an bana eriştenin şeklini anımsattı.
Hemen evde bulunan erişteyi haşladım, rendelediğim kereviz ve yoğurt ile karıştırdım.
Ortaya çok lezzetli ve doyurucu olan bu salata çıktı.
Bu sene kerevizi sadece bu şeklide hazırladım.
Erişte ve rendelenmiş kereviz birbirine şekil olarak çok benziyor, çok güzel de uyum sağladılar.
Kereviz ile hazırladığım diğer tariflerim  BURADA
"Afiyetle Kalın" 

celery salad
ERİŞTELİ KEREVİZ SALATASI;
Malzemeler;
3 adet orta boy kereviz,
2 su bardağı erişte,
2 su bardağı yoğurt,
1 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı mayonez, (isteğe bağlı)
Tuz,
Zeytinyağı,
Sunum 1 için;
Maydanoz yaprakları,
Turp dilimleri,
Sunum 2 için; 
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı salça,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

celery
ERİŞTELİ KEREVİZ SALATASI TARİFİ;
Kerevizin kabuklarını soyup, yıkayın, rendeleyin.

Kararmaması için hemen üzerine yoğurt ekleyin, karıştırın.
Kerevizin yeşil yaprakları varsa yıkayıp, ince ince keserek salatanıza ilave edin.
Dövülmüş sarımsağı, mayonezi, tuzunu ekleyin.

Erişteyi tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Üzerinden soğuk su geçirip, iyice süzülmesini sağlayın.
Erişteyi kerevize ilave edin, sızma zeytinyağı döküp karıştırın.
Hazırladığınız salatayı servis tabağına yerleştirin.
Sunum 1 için;
Maydanozları yıkayıp, iyice süzdürün.
Salatanın üzerine maydanoz yapraklarını yerleştirn.
Üzerine ince dilimlediğiniz turpları çiçek şeklinde yerleştirin.
Sunum 2 için;
Zeytinyağını ısıtın, içine salçayı, kırmızı pul biberi ve kuru naneyi ilave edip, biraz pişirin.
Hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökün.

celery
"Afiyet Olsun"

8 Şubat 2017 Çarşamba

FRENK ÜZÜMLÜ TART KEK

muhteremle afiyetle
Frenk üzümü Türk mutfağında çok fazla yer almayan bir meyve, pazar tezgahlarında kolay kolay görünmez.
Tabii bu durum gittiğiniz pazarın büyüklüğüne göre değişir.
Ben bu görmüş olduğunuz Frenk üzümünü Cumartesi günleri kurulan Bakırköy pazarından aldım.
Bakırköy pazarının en çok sevdiğim özelliklerinden birisi sebze ve meyvenin en kalitelisi ve en bol çeşidinin bulunması.
Frenk üzümünü aldığım anda "ben bununla ne yapsam?" diye düşünmeye başladım.
Reçel yapmak için yeterli miktar yoktu, bu sebeple tatlı veya pasta yapıp üzerini süslemede kullanmaya karar verdim.
Geçen hafta ailemizin genç üyeleri için hazırladığım çay masasına mönü hazırlarken tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine tart kek yapmaya ve frenk üzümünü süslemede kullanmaya karar verdim.
Ben tart kek hazırlamayı çok seviyorum, hemen hemen tüm meyveler ile tart kek hazırlıyorum.
Böylece ortaya bu görmüş olduğunuz tart kek çıktı😊
Çay masasının resimleri BURADA
"Afiyetle Kalın"

redcurrant
FRENK ÜZÜMÜ;

Botanik Bilgi:
Taşkırangillerden, çoğunluğu kışın yaprağını döken, bazıları da her zaman yeşilliğini muhafaza eden bodur çalılardır. 
Kökleri saçak şeklinde olup, fazla derine inmezler. 
Dalları zayıftır. Her sene dipten yeni sürgünler meydana getirir. 
Meyveleri küçük salkımlar halindedir. 
Salkımlar üzerinde taneler yuvarlak ve çok parlak renklidir. 
Kabuk yarı saydam olduğundan, tanenin içerisindeki çekirdek fark edilebilir. 
Meyveler mayhoş ve tatlıdır.
Başlıca dört çeşit tanınmış frenküzümü vardır:
I-Küçük kırmızı frenk üzümü,
II-Büyük kırmızı frenk üzümü,
III-Siyah frenk üzümü,
IV-Sarı frenk üzümü.
Bunlardan en makbulü büyük taneli kırmızı frenk üzümüdür. 
Bu üzüm çeşidi tesirlidir ve suyu çoktur. 
Şurup yapmaya elverişlidir. 
Frenk üzümlerinin iyice olgunlaştırdıktan sonra toplanması gerekmektedir.
Frenk Üzümünün Faydaları:
İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.
Vücuda rahatlık verir.
İdrar söktürür ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Sindirim sistemindeki iltihaplarda faydalıdır.
Karaciğer şişkinliğini ve sarılığı giderir.
Romatizma ve mafsal şikâyetlerini azaltır.
Karında toplanan fazla suyu boşaltır.
Kaynak 

redcurrant
FRENK ÜZÜMLÜ TART KEK;
Malzemeler; 
Keki İçin;
2 tane yumurta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı süt,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 çay bardağı un,
2 yemek kaşığı kakao,
Yarım paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Kreması İçin;
2,5 su bardağı süt (500 ml)
1 pakat vanilyalı creme ole veya vanilyalı puding,
Tart kalıbını yağlamak için;
1 yemek kaşığı margarin veya tereyağ,
1 yemek kaşığı un,
Üzeri İçin;
3 salkım Frenk üzümü,
Nane yaprağı.

redcurrant
FRENK ÜZÜMLÜ TART KEK TARİFİ;
Frenk üzümünü yıkayın, kağıt mutfak havlusunun üzerine üzerinde ki suyunu salması için yerleştirin. 
Keki yapmak için;
Yumurtaları şeker ile birlikte çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip hafif karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, kakaoyu ve vanilyayı ekleyip malzemeler karışana kadar çırpın.
Ortası çukur bir tart kalıbını tartın daha kolay çıkması için tereyağı ile iyice yağlayın, hafifçe un serpin, unun fazlasını silkeleyin.
Tart kalıbına hamuru boşaltın ve 170 derecede önceden ısınmış fırında pişirin.
Kek pişerken üzerinde ki tarife göre pudingi pişirin. 
Not;
Creme Ole kullanırsanız pişirmeden sadece çırparak hazırlayabilirsiniz.
Keki fırından çıkardıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilmek için soğumasını bekleyin. 
Keki kalıbından çıkarıp, servis tabağına yerleştirin. 
Kekin çukur kısmına pudingi veya creme oleyi düzgünce yayın.
Frenk üzümünün 2 salkımını çapraz olarak tartın tam ortasına yerleştirin.
Kenar kısımlarına istediğiniz sıklıkta nane yaprakları yerleştirin.
Her nane yaprağının üzerine birer adet Frenk üzümü yerleştirin.
Tart kekinizi buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

"Afiyet Olsun"

6 Şubat 2017 Pazartesi

ÇAY MASASI-34

muhteremle afiyetle
15 günlük sömestr tatilinden sonra merhaba 😊
15 gündür blogumu güncellemedim, bu tür tatillerde bloglarda ki izleyici sayısının düşmesinden biliyorum, herkes ya tatile gitti yada tatil için gelen misafirlerini ağırladı.
Beni sorarsanız ben tatile gitmedim, tatil için gelen oğlum ve kızımla vakit geçirdim 😃
Akraba ziyaretleri yaptık, akrabalarımızı ağırladık, İstanbul gezileri yaptık.
Oğlumun izni az olduğu için daha erken döndü.

gençler için çay masası
Bu masayı kızım dönmeden önce kuzenlerinin geldiği gün hazırladım.
Gençlerin olduğu bir masa olduğu için mönüyü oluştururken ona göre seçimler yaptım.
Mönü de kumpir çok talep gördüğü için, diğer tariflere fazla yer vermedim.
Börek olarak Ispanaklı börek, birde yoğurtlu, havuçlu şehriye salatası hazırladım.
Tatlı olarak Frenk üzümü ile hazırladığım tart kek yaptım.

akraba günü tarifleri
 ÇAY MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz. 

Frenk üzümü


patates kumpir


beş çayı davetleri
"Afiyetle Kalın"