30 Mart 2017 Perşembe

REGAİB KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN!

muhteremle afiyetle
MÜBAREK REGAİB KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN!
Yapılan hayırların, iyilik ve ibadetlerin her birine yüz sevap yazılan üç ayların başlangıcı olan Recep ayının Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gecesi olan bu ilk Cuma gecesi Regaib Kandili'dir.
Hastalara şifa, borçlulara eda, kimsesizlere hami, muhtaca dost eli,
Küslere barış, işsize iş, mekanı olmayana hayırlı mekan,
Evladı olmayana hayırlı evlad, rızgı dar olanlara bolluk,
Sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!
Dualarınız kabul, kandiliniz mübarek olsun.

27 Mart 2017 Pazartesi

BAL KABAĞI DOLGULU MUFFİN

Muhteremle afiyetle
Kış sebzeleri ile hazırladığım yemek tariflerine kışlık bir meyve olan bal kabağı ile hazırladığım muffin (top kek) ile tatlı bir ara verelim.
Bu tarifte bal kabağını kek hamuruna karıştırmıyoruz, kağıt kapsüllerin yarısına kadar kek hamuru doldurup arasına bal kabağı tatlısı püresi, ceviz içi, damla çikolata yerleştiriyorsunuz, üzerine tekrar kek hamuru dolduruyorsunuz.
En son üzerine kabak çekirdeği serpiştiriyorsunuz.
Fırında pişirdikten sonra afiyetle tüketiyorsunuz 😊

Pumpkin muffin

Pumpkin
Bal kabağı ile hazırladığım diğer tariflerim;

Kabak Tatlısı

Portakalda Kabak Tatlısı

Bal Kabaklı Bonbon

Bal Kabaklı ve Portakallı Pasta

Muhallebi Üzerinde Kabak Tatlısı

Ayrıca;

Bal Kabağı Çorbası

Bal Kabaklı Karalahana Sarması

"Afiyetle Kalın"

Pumpkin muffin
BAL KABAĞI DOLGULU MUFFİN;
Malzemeler;
Kek malzemesi için;
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
1 büyük (ajda) çay bardağı yoğurt,
2,5 veya 3 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
Yarım çay kaşığı karbonat,
1 paket vanilya,
İç malzemesi;
2 su bardağı bal kabağı tatlısı püresi,
Yarım çay bardağı damla çikolata,
1 çay bardağı ufalanmış ceviz içi,
Tarçın,
Üzeri için;
Ayıklanmış kabak çekirdeği.
Ayrıca;
Kağıt kek kapsülleri.

Bal kabaklı muffin tarifi
BAL KABAKLI MUFFİN TARİFİ;
Kabak tatlısını bu tarifte ki gibi hazırlayın.
2 su bardağı dolusu olacak kadar kabak tatlısını ezip püre haline getirin.
Kek hamurunu hazırlamak için;
Yumurtaları toz şeker ile birlikte çırpın.
Yağı, yoğurdu, ekleyip karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, karbonatı ve vanilyayı eleyerek ekleyin.
Kek kapsullerini fırın tepsisine dizin, kapsullerin yarısına kadar kek hamuru yerleştirin.

Bal kabaklı top kek
1- Hamurun üzerine 1 tatlı kaşığı bal kabağı tatlısı püresi yerleştirin.
    Ufalanmış ceviz içi, tarçın ve damla çikolatayı da hamurun üzerine eşit bir şekilde serpin.
2- Üzerini tekrar kek hamuru ile doldurun.
3- En son üzerine temizlediğiniz kabak çekirdeklerini serpin.
4- Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece)  fırında pişirin.

Balkabaklı top kek
"Afiyet Olsun"

23 Mart 2017 Perşembe

ISPANAK PANE

Muhteremle afiyetle
Ispanak pane, ıspanak balığı, ıspanak kızartması, bu tarifin bilinen bir kaç ismi var.
Körpe ıspanakları köklerinden ayırmadan iyice yıkayıp yaprakları ile birlikte biraz haşlıyorsunuz.
Daha sonra maden suyu ve un ile hazırladığınız pane sosuna bulayıp kızartıyorsunuz.
Yumuşamasına fırsat vermeden hemencecik çıtır çıtır yiyorsunuz 😋
Tarifi yıllar önce Ispanak tarifleri için hazırladığım yazıya yorum yazıp bu tariften bahseden Gülten Hanımdan (Gülo Anne) aldım.
Gülten hanım tarifte sadece köklerini kullanmış, ben körpe ıspanak bulunca yaprakları ile birlikte hazırladım.
Ispanak tarifleri dosyası için eksik olan tarifi eklemiş oldum 😊

ıspanaklı yemek tarifleri
Ispanak ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA

püf noktası
Tam kızartma ve panelerden bahsetmişken bir küçük püf noktası vereyim.
Belki pek çoğunuz bu yöntemi biliyordur ama ben bilmeyenler için buraya eklemek istiyorum.
Bu tarz kızartmalarda, kızaran sebzeyi fazla yağının gitmesi için kağıt peçete veya kağıt havlunun üzerine bırakırız.
Fakat bir zaman sonra o peçete de yağ içinde kalır, sebze fazla yağından kurtulamaz.
Size bahsedeceğim yöntemde tabağın içine ters bir şekilde bir kase yerleştiriyorsunuz, üzerine kağıt peçete seriyorsunuz.
Kızarttığınız sebzeyi üzerine bırakıyorsunuz.
Sebzenin üzerinde ki yağlar yavaş yavaş yukarıdan aşağıya süzülüyor.
Bu yöntemle kesinlikle daha verimli bir sonuç alacaksınız.
"Afiyetle Kalın"

Spinach recipes
ISPANAK PANE;
Malzemeler;
250 gram körpe kuzu ıspanak,
2 çay bardağı maden suyu,
1 adet yumurta,
5-6 çorba kaşığı un,
1 çay kaşığı karbonat,
Tuz, kırmızı pul biber, karabiber,
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Servis için;
Sarımsaklı yoğurt,
Kırmızı pul biber, kuru nane.

Spinach pane
ISPANAK PANE TARİFİ;
Ispanakların kök kısmı bütün kalacak şekilde kök uzantısını kesin.
Önce tuzlu su dolu kapta kumlarının yumuşaması ve dökülmesi için 20 dakika kadar ıslatın.
Daha sonra akan suyun altında iyice yıkayın.
Kaynayan suyun içine atıp 5-6 dakika bekletin, kaynar sudan çıkarıp soğuk suya bırakın.
Süzgece çıkarıp suyunun iyice süzülmesini sağlayın.
Derin bir kasede maden suyu, un, karbonat, yumurta, tuz ve baharatları karıştırarak koyu kıvamlı bir sos hazırlayın.
Ispanakları bu sosa bulayın ve iyice ısınmış olan bol sıvı yağda kızartın.
Kızaran paneleri yağlarının süzülmesi için yukarıda bahsettiğm şekilde kasenin üzerine dizin.
İyice yağları süzüldükten sonra sıcak olarak, üzerine kuru nane ve kırmızı pul biber serptiğiniz sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis yapın.

Spinach pane
"Afiyet Olsun"

20 Mart 2017 Pazartesi

TEPSİDE PANCARLI ÇİÇEK POĞAÇA

Muhteremle afiyetle
Kış aylarında popüler tarifler listemde "Kırmızı Pancar Tarifleri" dosyam ilk 10 arasından eksik olmaz.
Her yıl mutlaka bir kaç pancarlı tarif ekleyerek dosyayı güncel tutmaya çalışıyorum.
Fakat bu yıl neredeyse kış bitti, pancar tezgahlardan kalkmak üzere ama ben hiç pancarlı tarif vermemişim.
Bende mevsimi geçmeden pancarlı bir tarif vermeye karar verdim.
Bu tarifte ki poğaça şekli geçtiğimiz yıl çok popülerdi.
Şekli çok şık olan bu tarif masa sunumlarında göz dolduruyor.
Bu poğaçayı ben pancarlı hazırladım fakat içi için farklı malzemeler kullanabilirsiniz.
Kelepçeli kalıp yerine yuvarlak Borcam kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

Beetroot recipes
 İçinde şimdilik 25 Adet pancar tarifi bulunan Kırmızı Pancar tarifleri dosyası 👉BURADA

tepside poğaça
TEPSİDE PANCARLI ÇİÇEK POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 küçük paket instant maya (10 gram)
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
3,5-4 su bardağı un,
İçi için;
2 adet küçük boy pancar,
1 adet küçük boy kuru soğan,
4-5 dal maydanoz,
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ.

tepside poğaça tarifi
TEPSİDE PANCARLI ÇİÇEK POĞAÇA TARİFİ;
İç malzemesini hazırlamak için;
Pancarları iyice yıkayın, yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Kabuklarını soyun, püre gibi yapmak isterseniz için çatalla ezin, ya da küp küp doğrayın.
Soğanı minik minik doğrayın, yağda kavurmaya başlayın.
İçine pancarı ekleyin, ince doğranmış maydanozu ve tuzu ekleyin.
4-5 dakika daha pişirip, ocağı kapatın.
Hamuru hazırlamak için ılık sütün içinde mayayı eritin.
Şekeri ekleyin karıştırın, 10 dakika bekletin.
İçine sıvıyağı, tuzu ve unu ilave edin.
Not;
Unu yavaş yavaş ilave edin, ununuzun kalitesine göre belirtilen miktardan daha az veya daha fazla kullanmanız gerekebilir.
Hamuru iyice yoğurun, üzerini örterek 35-40 dakika bekletin.
1- Hamurunuz mayalandıktan sonra merdane ile açın, bardakla yuvarlak olarak kesin.
2- Hamurun ortasına iç malzemesinden yerleştirin.
3- Hamuru poğaça kapatır gibi kapatın.
4- Kapattığınız hamurun iki uç noktasını arkasına doğru kapatın.
5- Hazırladığınız poğaçanın kapatma kısmı yukarı gelecek şekilde ters çevirin.
6- Hazırladığınız poğaçaları yağlı kağıt serili yuvarlak fırın tepsisine veya yağladığınız kelepçeli kalıba çiçek yaprakları gibi ortasından başlayarak dizin.
7- Dizme işlemi bittikten sonra 30 dakika dinlendirerek tepside mayalanmasını bekleyin.
8- Yumurta sarısının içine 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edip karıştırın ve hamurun üzerine sürün.
180 derecelik fırında pişirin.
9- Piştikten sonra üzerini bir bez ile örtüp 15 dakika dinlendirin, daha sonra servis tabağına alın.

"Afiyet Olsun"

16 Mart 2017 Perşembe

FIRINDA BROKOLİ PÜRESİ

muhteremle afiyetle
Kış sezonunun şimdilik son brokoli tarifini vereyim 😊
Bu tarif biraz doğaçlama ortaya çıktı.
Brokoli Kroket için hazırladığım harç malzemesini şekil vermeye vaktim olmadığı bir gün fırın kabına püre halinde yerleştirdim.
Üzerine de cherry domates dizdim, fırında pişirdim.
Tadı kroket gibi  güzel oldu fakat keşke kaşar peynirini içine değil de üzerine rendeleseydim dedim.
Size önerim kaşar peyniri içine değil, üzerine rendeleyin.
Eriyen kaşar peynir lezzetini kat kat arttıracaktır.
Brokoli ile hazırladığım diğer tariflerim 👉 BURADA
"Afiyetle Kalın"

FIRINDA BROKOLİ PÜRESİ;
Malzemeler;
400 gram brokoli (1 küçük demet)
1 adet büyük boy yumurta,
1 adet orta boy kuru soğan,
2-3 yemek kaşığı galeta unu,
Yarım su bardağı kaşar peynir rendesi,
Yarım çay kaşığı karbonat,
Yarım çay kaşığı kimyon,
8-9 dal maydanoz,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
Üzeri için;
Cherry domates.

fırında brokoli püresi tarifi
FIRINDA BROKOLİ PÜRESİ TARİFİ;
Brokolinin kalın sap kısımlarını keserek çıkarın.
Çiçek bölümlerini soğuk su ile yıkayın.
Kaynayan tuzlu suyun içine atıp, 30'a kadar bekleyin hemen içinden alıp soğuk su dolu kaba aktarın.
2-3 dakika soğuk su da tuttuktan sonra süzün.
Mutfak robotunda bulgur gibi minik parçalara ayrılıncaya kadar 1-2 dakika parçalayın.
Yaklaşık 2 su bardağı brokoli elde edeceksiniz.
Hazırladığınız brokolinin üzerine, rendenin ince tarafıyla rendeleyip suyunu sıktığınız kuru soğanı, galete ununu, kaşar peynir rendesini, kimyonu, tuzu, kırmızı pul biberi, karabiberi, ince ince doğradığınız maydanozu ekleyip yoğurun.
Fırın kabını yağlayın, hazırladığınız karışımı fırın kabının içine yerleştirin.
Not;
İsterseniz bu aşama da üzerine kaşar peynir rendesi yerleştirin.
Üzerine yıkayıp kuruladığınız cherry domateslerden yerleştin.
200 derece de ısınmış fırında 20 dakika pişirin.
Ilık veya sıcak olarak servis yapın.
 
Broccoli puree
"Afiyet Olsun"

14 Mart 2017 Salı

ÇAY MASASI-35

muhteremle afiyetle
Bugün sıcağı sıcağına bir çay masası paylaşıyorum.
Dün çaya misafirlerim vardı.
Kalabalık bir grup bekliyordum ama 5-6 kişilik eksikle 10 kişiydik.

5 çayı için salata tarifleri
Çay misafiri ağırlarken çeşit olarak 5 veya 6 çeşidi geçmemeye çalışıyorum ama söz konusu kalabalık bir misafirse fazladan yaptığım ürün hep salata çeşidi oluyor. 
Dün kalabalık misafir beklediğim için salata çeşitlerini bol tuttum.
İkisi yoğurtlu biri tavuklu 3 çeşit salata hazırladım.
Kış bitmek üzere olduğu için ıspanak tezgahlardan kalkmadan böreği ıspanaklı yapmaya karar verdim.
Poğaça olarak krem peynirli rulo poğaça yaptım.
Kurabiye olarak dondurma topu kurabiyesi, tatlı olarak da haşhaşa bulanarak hazırlanan sultan tatlısı hazırladım.
Sultan tatlısı biraz daha büyük hazırlanıp, üzerine yarım ceviz içi yerleştiriliyor.
Dün kalabalık olacağız diye biraz daha ufak yuvarladım ve üzerine ceviz sığmadığı için fındık içi yerleştirdim.
Bu tariflerin hepsini daha önce yayınladığım için hepsinin tarifini resminin altında ki linkte bulabilirsiniz.

akraba günü çay masası
 ÇAY MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz. 



 

akraba günü çay masası tarifleri
Erişteli kereviz salatasının süslemesini kerevizden kestiğim çiçeklerle yaptım.
Görüntüsü çok hoşuma gitti, keşke tarifi verirken yaptığım süslemeyi bu şekilde yapsaydım dedim.

dondurma kurabiye


akraba günü çay masası
"Afiyetle Kalın"

6 Mart 2017 Pazartesi

FIRINDA BEŞAMELLİ KARNABAHAR

muhteremle afiyetle
Mart ayına girdiğimiz zaman kışlık sebze ve meyve ile verilecek çok tarifim varsa beni bir telaş alıyor.
Mart demek bahar demek, yepyeni bahar sebzelerinin tezgahlara çıkması demek.
Bütün kış, kış sebzeleri tüketen ve bıkmaya başlayan bünyeler için bahar sebzeleri yepyeni bir soluk demek.
Bu yüzden kış sebzesi ile hazırlanan tarifleri bahara bırakmadan vermem lazım.
Bugün tarifini vereceğim karnabahar kış sebzelerinin arasında yer alır.
Ispanak kadar çok sevilmez ama faydası saymakla bitmeyen sağlık deposu bir sebzedir.
Bugünkü tarifimizde karnabaharı sade olarak hazırladım fakat bu tarifi kıymalı veya peynirli olarak da hazırlayabilirsiniz.
Daha önce kıymalısının tarifini vermiştim, fırında kıymalı karnabahar tarifim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

karnabahar graten
FIRINDA BEŞAMELLİ KARNABAHAR;
Malzemeler;
1 adet orta boy karnabahar,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, zeytinyağ.
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı un,
2 su bardağı süt,
Tuz.
Üzerine;
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.

cauliflower gratin
FIRINDA BEŞAMELLİ KARNABAHAR TARİFİ;
Karnabaharı çiçek çiçek ayırın.
Kaynayan suda hafif diriliğini kaybedecek kadar haşlayın.
1- Haşlanan karnabaharları fırına dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin.
Üzerine tuz, kırmızı pul biber, karabiber, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip harmanlayın.
2- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin, unu ilave edip sürekli karıştırarak un kokusu gidinceye kadar kavurun.
Azar azar sütü ilave edin, tuzunu ekleyin, topaklanmaması için iyice karıştırın. Hazırladığınız beşamel sosu karnabaharın üzerine dökün.
3- Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.
4- Önceden ısıttığınız, orta hararette ki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

cauliflower
"Afiyet Olsun"

2 Mart 2017 Perşembe

KESTANELİ CUPCAKE

Muhteremle afiyetle
Bu sezonun son kestaneli tarifi kestaneli cupcake (kapkek) olacak.
Tarifi hazırlarken kestaneyi haşladım, kabuklarını soyup, ufaladım ve kek hamurunun içine ekledim.
Kestaneyi biraz dişe gelmesi, kekin içinde fark edilmesi için tamamen ezerek püre haline getirmedim.
Kaplara paylaştırdıktan sonra üzerine damla çikolata serptim.
Piştikten sonra üzerini krem şanti ve dekoratif twister çikolata ile süsledim.

Chestnut cupcake
Bu tarz karton kaplarda yada kalıplarda pişen keklerin kenarlarının pişip pişmediği bana çok soruluyor.
Bu resimde keklerin kenarlarının (kek kakaolu olmadığı halde) güzelce piştiği belli oluyor. 
"Afiyetle Kalın"

kestaneli kapkek nasıl yapılır?
KESTANELİ CUPCAKE;
Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış ve parçalanmış kestane,
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
2 veya 2,5 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya1 çay kaşığı tarçın,
1 portakalın veya limonun kabuklarının rendesi,
1 çay bardağı damla çikolata,
Üzeri için;
1 su bardağı soğuk süt,
1 poşet toz krem şanti,
Dekoratif twister çikolata veya damla çikolata,
Ayrıca;
Kağıt cupcake kapları

kestaneli kek
KESTANELİ CUPCAKE TARİFİ;
Yumurtaları, toz şeker ile birlikte çırpın.
Portakal kabuğu rendesini, yağı, sütü ekleyip karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, tarçını ve vanilyayı eleyerek ekleyin.
Haşlayıp, ufak parçalara ayırdığınız kestaneyi ekleyin. 

kestaneli kek tarifi
Kalıpları tepsiye yerleştirin, üzerinde biraz yer bırakarak kek hamuru ile doldurun.Üzerini istediğiniz miktarda damla çikolata serpin.

Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece)  fırında pişirin.
Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyin.
Krem şantiyi soğuk süt ile çırpın.
Keklerin üzerini krem şanti ile kaplayın.
Üzerini twister çikolata veya damla çikolata ile süsleyin.

Chestnut
"Afiyet Olsun"