7 Kasım 2018 Çarşamba

KARABUĞDAY PATLAĞI

Muhterem'le Afiyetle
Karabuğday yada Dünya çapında bilinen adı ile Greçka, son yıllarda hayatımıza bir girdi, pir girdi.
Karabuğdayın bu kadar çok talep görmesinde bir kaç sebep var.
Birincisi, gluten içermeyen nadir besin maddelerinden birisi olduğu için Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlara iyi bir alternatif olduğu için,
İkincisi, sağlıklı beslenmek için çok iyi bir seçim olduğu için,
Üçüncüsü, kilo vermek isteyenlerin "az kalori alayım, yediğim şey beni tok tutsun" isteğine cevap verdiği için.... bu liste daha böyle uzayıp gider.
Karabuğday, vejeteryan beslenme tarzı için de çok önemli bir ürün.


karabuğday resmi
Karabuğday (Greçka) nedir?

Kuzukulağıgiller familyasından olan karabuğday, greçka adı ile de bilinir. 
İngilizce karşılığı Buckwheat‘dir. 
Buğdaya göre düşük nitelikte olup %11 protein ve %2 yağ içerir. Tahıldan çok kabuklu yemişe benzer. 
Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlar veya glutenden uzak durmak isteyenler için en iyi alternatiflerden birisidir.

Karabuğday Faydaları Nelerdir?

*Kolesterolü azaltır ve kan basıncını dengeler;  içerisinde bulunan rutin ( P1 vitamini ) vitaminiyle kandaki kolesterolü azaltıcı etkisi ve damarlara esneklik ve güç kazandırır. Ayrıca yüksek kan basıncını önleyici bir etkisi de vardır. Rutin’in etkisi vitamin C ilavesiyle daha da arttırılabilir. Rutin vitamini kiraz, kayısı gibi meyvelerde ve limon, portakal kabuklarında bol miktarda bulunur.

*Protein bakımından zengindir. Diğer tahılların protein içeriklerinde bulunan yüksek yağ oranlarına göre içeriğindeki yağ miktarı oldukça azdır.

*Bağırsak dostudur; glüten içeriği olmadığından bağırsak sistemi içinde faydalıdır. Oysaki diğer tahıllar glüten içerir ve bu normal insanlarda bile çeşitli sorunlara neden olabildiği için karabuğday bağırsak için rahatlatıcı bir tahıldır. Ayrıca posa ve lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığına iyi gelir.

*Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına birebir olan karabuğday, yüksek oranda potasyum, magnezyum, fosfor ve demir içerir. 
Bu mineraller ise yüksek tansiyon, kansızlık ve kalp rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.

*Uçukları önleyen lysine içerir; Vücut tarafından üretilemez ve dışarıdan alınması gereken ve buğday ile pirincin neredeyse 2 katı yüksek oranında LYSİNE ( lizin ) içerir. Lizin özellikle tekrarlayan uçukların önlenmesinde önemli bir esansiyel aminoasittir.

*Aşırı terlemeyi önler.

*Damar zayıflığına bağlı olan burun kanamalarını önler.

*B1 ve B2 vitaminleri içeriği ile yetişkin bir kişinin B1 vitamini ihtiyacını %40 oranında karşılar.

*Karaciğer dostu olan karabuğday, karaciğere çeşitli faydaları olan ‘choline’ maddesince zengindir.

*Kilo vermeye yardımcı olan karabuğday yüksek oranda bitkisel protein içerir. Bununla beraber uzun süre tok tutar ve yağ yakmada oldukça faydalıdır. İçeriğinde bulunan kalsiyum ile metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.

*İnsülin direncini kırar. Magnezyum içeriğiyle insülin dengesini sağlar, diyabet hastalığı ve insülin direncine iyi gelir.

*Çölyak hastaları için çok iyi bir alternatiftir. Çölyak hastalarının tüketmesi gereken gıdalardan biri de içeriğinde hiçbir şekilde glüten bulunmayan karabuğdaydır.

buckwheat recipes
Karabuğdayın tadını ben bulgura benzetiyorum, minik minik üçgen küpler görünümünde olduğu için çok sevimli bir görüntüsü var.
Karabuğdayı bulmak, popüler olduktan sonra daha da kolaylaştı.
Bazı bakliyat firmaları ürün gamına Karabuğdayı da aldı.
Arada sırada Bim ve A101 gibi marketlere aktüel ürün olarak geliyor.
Aktarlarda, sağlıklı ürünler satan yerlerde bulmak mümkün.
Ben ilk karabuğdayımı Eyüp Sultan'ın yan tarafında ki caddede olan bir dükkandan almıştım.
Eşim, organik sirke almak için dükkana girmişti, bende ne var ne yok diye bakarken karabuğdayı görüp almıştım.
1 kilosu 10 liraydı.
Karabuğday ile neler yapılır? diye kısa bir araştırma yapıp, bulgurla yapılan her şeyin karabuğdayla da yapıldığını fark ettim.
Bugünkü tarifi  Yoga ve Yaşam sitesinde gördüm, çok ilginç bulduğum için yaptım.
Karabuğdayı mısır gibi patlatıyorsunuz ama baştan söyleyeyim mısır kadar yumuş yumuş bir şey ortaya çıkmıyor.
İsterseniz kaşık kaşık atıştırmalık yiyorsunuz, yada yazının sonunda verdiğim önerilerle değerlendiriyorsunuz.
Bu önerilerden bahsetmem gerekirse;
Yoğurdun içine karıştırıp, milkshake gibi içeceklerin içine karıştırıp, çorbanın içine karıştırıp tüketebilirsiniz.
Birde bu patlaklar ile çikolata yapabilirsiniz ki, en çok sevilen bu hali oluyor😍😍😍
Birde karabuğday haşlanarak kısırı yapılıyor, onun tarifini de hazırladım en kısa zamanda ekleyeceğim 😊

buckwheat
KARABUĞDAY (GREÇKA) PATLAĞI;
Malzemeler;
1 su bardağı karabuğday.

gerçka patlağı
KARABUĞDAY PATLAĞI TARİFİ;
Karabuğdayı kapaklı bir tavaya kuru olarak yerleştirin.
Tavanın kapağını kapatın, ocağın üzerine yerleştirin.

karabuğday tarifleri
Orta hararetteki ocakta, mısır patlatır gibi tavayı sallayarak, karabuğday tanelerinin patlamasını sağlayın.

greçka tarifleri
Karabuğday patlaklarını isterseniz sıcak sıcak atıştırmalık olarak tüketin.
Ya da;

greçka recipes
Karabuğday patlaklı çikolata hazırlayabilirsiniz, tarifi 👉BURADA
Ya da;

greçka
Milkshake veya Smootie gibi içeceklerin içine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Ya da;

greçka tarifleri
Çorbanızın içine veya yoğurdun içine ilave ederek tüketebilirsiniz😊
"Afiyet Olsun"


2 yorum:

  1. Konyamızda bunun buğdayla yapılanına kavurga deriz. Çok da güzel olur. Kara buğdayı hiç denemedim. Bunun da güzel olacağına eminim. Ayrıca ne çok faydası varmış. Allah bizler için yaratıp hizmetimize sunmuş resmen. Çok şükür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavurgayı duymuşluğum var ama hiç yemedim.
      Karabuğdayı bende geçen kış almaya başladım.
      Bu kadar faydalı olduğunu aldıktan sonra öğrendim.
      Sağlıklı olduğunu öğrendikçe pek çok tarifi onunla uygulamak istiyorum.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...