19 Temmuz 2019 Cuma

KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ

Bezelye denince ilk akla gelen tane bezelye, mutfakların olmazsa olmazlarındandır.
Yemeği çok güzel olur, salatalara, garnitürlere, börek ve milföyün iç malzemesine çok güzel yakışır.
Tane bezelye ile çorba, yemek yapıyoruz fakat sanırım mutfaklarımıza daha çok yemek eşlikçisi, garnitür olarak giriyor.
Ben tane bezelyeyi en çok etli veya bugünkü tarifte ki gibi köfteli pişiririm.
İçine rengarenk (havuç, patates, kırmızı ve yeşil biber gibi) sebzeler eklemeyi çok severim.
Tane bezelyenin en iyi taraflarından birisi de kışlık olarak saklamaya uygun olması.
Fazla işlem gerektirmeden taneleri buzdolabı poşetlerine koyup, buzluğa kaldırabilirsiniz.
Bezelyeyi buzlukta yer yoksa konserve olarak da hazırlayabilirsiniz.
Birde kurutma yapılması var ama onun için ya fırında yada fazla nem olmayan yerlerde kurutmak gerekiyor.
Birde bezelyenin körpecik yaprak gibi olan hâli Sultani bezelye varki ben çok severim.
Her bahar Sultani Bezelye ile yaptığım tariflere yer veririm.


iç bezelye yemeği
Bugünkü tariften bahsedecek olursam;
Ben bugünkü tarifi kışlık olarak kaldırdığım buzlukta bulunan bezelye ile hazırladım.
Geçen yaz buzluğa kaldırdığım bezelyeleri baharda yenilerine yer açılsın diye kullanıyorum.
Bu sezonun bezelyelerini buzluğa yerleştirdim, onları da Allah kısmet ederse kış aylarında kullanacağım.
Köfteleri sadece tuz ve maydanoz ile yoğurup yuvarladım.
Yemeği pişireceğim tencerede önden köfteleri pişirdim.
Köfteleri çıkarıp, yemeği pişirmeye başladım.
Sonra pişen köfteleri yemeğe ekledim.
Bu yemek arttığı zaman börek içi olarak veya milföyle talaş böreği gibi bir tarifte kullanarak değerlendirebilirsiniz.

green pea
Konu ile ilgili tarifler;

Köfte ve Köfteli Tarifler

Bezelye ile hazırladığım tarifler; 

(Bu tariflerde bezelye ana malzeme veya garnitür olarak kullanılmıştır)

Etli Tane Bezelye

Bezelye Salatası 

Bezelyeli, Kaşar Peynirli Enginar

Gelik Pilavı 

Çanak Köfte 

Külah Köfte

Manisa Kebabı

Kağıt Kebabı

Tavuklu, Garnitürlü Salata

Pancarlı, Bulgur Çanakları

Zeytinyağlı Garnitürlü Enginar

Bezelye içli hamur işleri;

Sultan Böreği

Lale Poğaça

Bezelyeli Muska Böreği 

"Afiyetle Kalın"

Peas with meatballs
KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ;
Malzemeler;
1 kilo bezelye (ayıklanmış olarak 3 su bardağı)
1 adet büyük boy kuru soğan,
2 adet orta boy patates,
1 adet büyük boy havuç,
3-4 adet yeşil sivri biber,
1 adet büyük boy kırmızı biber,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz,
Köftesi için;
250 gram kıyma,
Tuz,
3-4 sap maydanoz.

green pea recipes
KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ;
Patatesin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın.
Havucun kabuklarını kazıyıp, küp küp doğrayın.
Kırmızı ve yeşil biberin tohumlarını çıkarıp, doğrayın.
Soğanın kabuklarını soyup, küp küp doğrayın.

misket köfte nasıl yapılır?
Kıyma, çok az tuz ve ince ince doğradığınız maydanozları yoğurun.
Misket büyüklüğünde yuvarlayın.

Yemeği pişireceğiniz tencerenin içine yarım çay bardağı zeytinyağı dökün.
Yağ ısınınca köfteleri içine atıp, çevire çevire kızartın.
Köfteler pişince tencereden çıkarın.
Aynı tencereye soğanı ilave edin.
Soğanı biraz pişmeye başlayınca içine salçasını ilave edin.
Not;
İsterseniz bu aşamada salça yerine 2 adet domates doğrayıp ilave edebilirsiniz.

Patates hariç bütün sebzeleri tencereye ekleyin.
Not;
Patates çabuk pişen bir sebze olduğu için patatesi en son ekleyeceğiz.
Damak tadınıza uygun tuzunu ve baharatları ilave edin.
Tencereye 3 su bardağı su ilave edip pişirmeye bırakın.
Taze bezelye konserve bezelyeden daha geç pişer.
15 dakika sonra patatesleri ve kızarttığımız köfteleri ilave edin.
Eğer suyu azaldıysa 1 su bardağı sıcak su ilave edin.
Düşük ısıda ki ocakta ağır ağır pişirin.

Bu yemeğin en geç pişen sebzesi bezelye olduğu için bezelyenin pişip pişmediğini kontrol edin.
Piştiyse ocağı kapatın.
Sıcak olarak servis yapın.

meatballs recipes
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...