9 Ekim 2019 Çarşamba

KAVRULMUŞ KADAYIFLI, KEKLİ TATLI

Muhterem'le Afiyetle
Tatil bitip, İstanbul'a döndüğüm zaman daha çok yazı yazacağım, diye düşünmüştüm ama olmadı.
Bir türlü eskisi gibi yazı yazma düzenimi oluşturamadım.
Buna sebep olan bir kaç şey var.
Birincisi elbette tatil sonrası evin temizliği ve yerleşimi, düzen kurma çalışmaları.
Bir başka sebep ise 26 Eylül'de meydana gelen depremin ardından yaşananlar.
Depremden sonra pek çok kişinin eski korkuları gün yüzüne çıktı.
Pek çok kişi evine güvenmediği için evini değiştirme telaşına girdi.
Birde boşaltılan bina haberleri insanın canını çok sıkıyor.
Düşünün sabah güne her zamanki gibi başlıyorsunuz sonra bir anda binanızın güvenli olmadığı ve evden çıkmanız gerektiği söyleniyor.
Semtimizde bir kaç tane binanın boşaltıldığını görünce insan ister istemez üzülüyor.
Çok şükür bizim ev için şimdilik bir sıkıntı yok ama insan empati yapmadan, zor durumda olanların yerine kendisini koymadan yapamıyor.
O moralsizlikle de buraya yazı yazmak için enerjim olmuyor.
Allah hepimizin yardımcısı olsun, her türlü afetten bizleri korusun.
Evlerimizde huzur, sağlık ve güven içinde oturmayı nasip etsin İnşaAllah.




Bugünkü tarifimizden bahsedecek olursam;
Daha önce içinde kadayıf olan kekli tatlı tarifi vermiştim.
Fakat o tarifte kadayıf çiğ olarak hamur kısmına karıştırılıyordu.
Bu tarifte ise kadayıf önce kavrularak ufalanıyor, kek hamurunun altına ve üstüne serpilerek pişiriliyor.
Daha sonra şerbetleniyor.
Tarif çok pratik ve lezzetli bir tarif.
Sizi oyalayacak tek noktası kadayıfların kavrulması oluyor.
İsterseniz kadayıfı kavrulmuş olarak satılanlardan alabilirsiniz, o zaman daha çabuk hazırlanıyor.
"Ben hazır ürün istemem, kendim kavururum" derseniz çiğ alıp tavada kavurabilir, o şekilde kullanabilirsiniz.
Kadayıf ile hazırladığım tarifler;

Kadayıflı Kekli Tatlı 

Kadayıflı Etimek Tatlısı

Kadayıflı Muhallebi 

Telli Baba Tatlısı 

Kadayıf Mantolu, Kekli Tatlı

Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Sarma

Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Baklava

Tepside Muhallebili Kadayıf

Kadayıf Tatlısı

"Afiyetle Kalın"

kadayıflı yapılan tatlılar
KAVRULMUŞ KADAYIFLI KEKLİ TATLI;
Malzemeler; (Kare Borcam İçin)
200 gram taze kadayıf veya 3 su bardağı kavrulmuş kadayıf,
1 su bardağı ufalanmış ceviz içi,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı tarçın,
Kek Malzemeleri;
4 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı yoğurt,
1,5 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 adet limonun rendelenmiş kabukları,
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker,
3,5 su bardağı su,
1 paket vanilya,
Yarım limon,
Süslemek için;
Ceviz içi.

tatlı şerbeti nasıl yapılır?
KAVRULMUŞ KADAYIFLI KEKLİ TATLI TARİFİ;
Soğuması için önce şerbet malzemelerini kaynatın.
Şerbet için; şeker, vanilya ve suyu bir tencereye alıp kaynatın.
Kaynadıktan 10 dakika sonra limondan 3-4 damla limon suyu sıkın.
Kabuğunu da tencereye atın.
5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
Soğuması için tencereyi serin bir yere alın.

kadayıf nasıl kavrulur?
Taze kadayıfları iyice ufalayın.
Not;
Kadayıfları 1-2 saat açıkta bırakarak kurumasını sağlayın, bu şekilde daha kolay ufalanacaktır.
Kadayıfları dibi geniş teflon tencereye alın, sürekli karıştırarak şehriye gibi kavurun.
Hazır kavrulmuş kadayıf kullanırsanız bu aşamayı yapmanıza gerek yok.

Kavrulan kadayıfların içine toz şeker, ceviz içi ve tarçın ekleyip karıştırın.
Malzemenin yarısını fırına dayanıklı tepsinin içine (Kare Borcam) yerleştirin.

kek hamuru nasıl yapılır?
Kek hamurunu yapmak için;
Yumurtaları, şekeri birlikte çırpın.
Sıvı yağı, yoğurdu ekleyip karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyip karıştırın.
Limonun kabuğunu rendenin ince tarafı ile rendeleyip hamura ekleyin.

Hazırladığınız kek hamurunu, kadayıfların kaymaması için yavaş yavaş kadayıfın üzerine dökün.

Kek hamurunun üzerini ayırdığınız kavrulmuş kadayıf ile kaplayın.
Önceden ısınmış 180 derecelik fırında pişirin.

Fırından çıkardığınız pişen tatlının üzerini (şerbeti kolay çekmesi için) çatalla 5-6 yerinden delin.

Sıcaklığı giden, ılık haldeki tatlının üzerine soğuk şerbeti azar azar dökün.

Şerbetini döktüğünüz tatlıyı yarım saat kadar dinlendirin.
Dilimleyip, üzerine ceviz içi yerleştirerek servis yapın.

kadayıfla yapılan tatlılar
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...