22 Ekim 2019 Salı

SOĞAN KEBABI

Muhterem'le Afiyetle
Soğan, Türk mutfağının demirbaş ürünlerinden birisidir.
Hemen hemen bütün sebze yemeklerine ve bazı çorbalara, bakliyat yemeklerine mutlaka girer.
Salatalara eklendiği gibi ayrıca tek başına salatası yapılır.
Kuru fasulye, balık gibi yemeklerin yanında ise salata yapılmasına bile fırsat verilmez.
Tepesine inen bir yumruk ile birden kendini masanın ortasında bulur.
Böylesine fonksiyonlu ve lezzetli bir yiyeceği yiyemeyenlere üzülüyorum.
Geçen kış, fahiş fiyatla satılan soğanı fazla kullanamadık.
1 tane soğanın yarısı ile çorba, diğer yarısı ile yemek yaptık.
Bugünlerde ise fiyatlar şimdilik makul görünüyor.
Geçen kışın acısını çıkarırcasına bol bol soğan tüketiyoruz.
Yemeklere, salatalara bol bol ekliyoruz.


yemek menüsü
Bugünkü tarifimiz olan Soğan Kebabı nefis bir tarif.
Kebap olan bir yemeğin kötü olması zaten düşünülemez bile.
Bu tarifte dana kıyma kullanabilirsiniz fakat yarı kuzu yarı dana daha makbule geçiyormuş.
Misafir menülerine de çok yakışan bir tarif.

Konu ile ilgili tariflerim;
Köfte ve Köfteli Tarifler

Soğan ile hazırladığım diğer tariflerim;

Soğan Dolması

Soğanlı Yumurta

Soğan Salatası

Arpacık Soğanlı Pilav 

Arpacık Soğanlı Mantar Sote 

Arpacık Soğanlı, Köfteli Enginar

Soğanlı Turşu Kavurması

"Afiyetle Kalın"

SOĞAN KEBABI;
Malzemeler;
1 kilo küçük boy soğan,
300 gram orta yağlı kıyma,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
Yarım çay bardağı nar ekşisi.

beyaz soğan fotoğrafı
SOĞAN KEBABI TARİFİ;
Küçük boyda olan soğanların köklerini kesin.
Dış kabuğunu bir sıra kalacak şekilde soyun.
Not;
Soğanın kabuklarını tamamen soyarsanız soğan pişerken kuruyup yanabilir.
Soğanları yice yıkayın.
Tam ortasından yarısına kadar kesin.
Alt kısmının birbirinden ayrılmaması gerekiyor!

Soğan Kebabı tarifi
Köftesini hazırlamak için;
Baharatlar, tuz ve kıymayı karıştırın, iyice yoğurun.

Köfteden küçük parçalar alıp, yuvarlayarak soğanın kestiğiniz kısmına yerleştirin. 
Hazırladığınız köfteli soğanları fırın kabına yerleştirin.
Not;
Kullandığınız fırın kabı köfteleri tam alacak boyutta olmalıdır.
Aralarında çok boşluk kalırsa soğanlar çok açılarak pişer ve köfteyi içinde tutamaz.
Damak tadınıza uygun tuzunu serpin, 1 su bardağı su ilave edin.
Üzerini yağlı kağıt veya alüminyum folyo ile kapatın.
200 derecelik fırında 20 veya 25 dakika pişirin.

Yarım çay bardağı nar ekşisini, yarım su bardağı su ile karıştırın.
Soğan kebabını fırından çıkarıp, üzerine dökün.
Bu sefer üzeri açık olarak fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin.

fırında pişmiş soğan kebabı
"Afiyet Olsun"

2 yorum:

  1. Adsız13:54

    sevgili muhteremle afiyetle Antepte kış aylarında sıkca yaptığımız bir yemek..Anca soğan kesinlikle ortadan ikiye ayrılır;araya tuz pulbiber karabiber çok az yağla terbiyelenmiş patates dilimleri de koyabilirsiniz.Çok yakışıyor.Ve kullanacağınız kıyma yağlı kıyma olmalıdır.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Önerileriniz için çok teşekkür ederim.
      Tarifi yapmak isteyenler için çok güzel ayrıntılar vermişsiniz.
      Benim gördüğüm bütün tariflerde soğanın dibi ayrılmadan hazırlanıyordu.
      Kıymanın yağlı olmasına kesinlikle katılıyorum. Yağlı kıyma soğan kebabına ayrı bir lezzet veriyor.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...