27 Ocak 2020 Pazartesi

KURUTULMUŞ KABUKLU FASULYE YEMEĞİ

Muhterem'le Afiyetle
Öncelikle, geçmiş olsun Elazığ, geçmiş olsun Malatya 😔
24 Ocak'ta Elazığ, Malatya ve çevre illeri etkileyen 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Ne yazık ki 41 vatandaşımız hayatını kaybetti.
Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifa, yakınlarını kaybedenlere sabır, evini-iş yerini kaybedenlere kolaylıklar diliyorum.
Rabbim ülkemize bir daha böyle felaketler yaşatmasın İnşaAllah🌹



kurutulmuş kabuklu fasulye resmi
Bugünkü tarifimizin ana malzemesi olan kurutulmuş kabuklu fasulyeyi Bitlis'li olan komşum getirdi.
Bizim oralarda taze fasulye kurusu yapılır ama bu tarz taneli fasulye yapıldığını görmedim.
Yıllar önce bizim taze fasulye kurusunun tarifini vermiştim.
Onun tarifi 👉BURADA 
Kurutulmuş, taneli, kabuklu fasulye gelince küçük bir araştırma yaptım.
Bazı yerlerde adı yöresel ağızla (gabıklı fasille) diye geçiyormuş.
Fasulyenin içinde barbunya tarzı taneler olduğu için zor pişiyor.
Mümkünse akşamdan ıslatın.
Pişirirken düdüklü tencere kullanmanızı öneririm.
Ben kabuklu fasulyeyi pişirmek için önce düdüklü de haşladım, daha sonra kavurduğum kıyma ile yemek haline getirdim.
Salça kullanmadım ama tercih meselesi, isterseniz salça ekleyebilirsiniz.
Bazı tariflerde kabuklu fasulye haşlandıktan sonra soğanlı katık hazırlanıp, onunla birlikte servis ediliyor.
Şunu belirtmem lazım; doyurucu bir yemek, bol lifli yapısı sayesinde çok tok tutuyor.
"Afiyetle Kalın" 

gabıklı fasille
KURUTULMUŞ KABUKLU FASULYE YEMEĞİ;
Malzemeler;
1 büyük kase dolusu kabuklu fasulye,
2 adet büyük boy kuru soğan,
250 gram yemeklik kıyma,
Zeytinyağı, tuz.

KURUTULMUŞ KABUKLU FASULYE YEMEĞİ TARİFİ;
 Kabuklu fasulye sert yapısı sebebiyle zor pişiyor, vaktiniz varsa geceden ıslatın.

düdüklü tencerede yemek tarifi
Fasulyeleri düdüklü tencereye yerleştirin.
Yarısına gelecek kadar su doldurun.
Tuz serpin.
Orta hararetteki ocakta pişirmeye başlayın.
Kaynadıktan sonra ocağı kısın.


kıymalı fasulye
Düdüklü tencere kaynadıktan 1 saat sonra ocağı kapatın.
Düdüklünün havasını tamamen çıkardıktan sonra kapağını açın.
Fasulyenin taneleri yumuşamışsa fasulyeyi süzgece boşaltıp, süzün.
Eğer pişmediyse 15 dakika daha pişirmeye devam edin.

kavrulmuş kıyma resmi
Kuru soğanların kabuklarını soyun, yıkayın, küçük küçük doğrayın.
Yarım çay bardağı zeytinyağını tencereye dökün, içine doğradığınız soğanları ilave edin.
Soğanları bir kaç kez karıştırıp pişirmeye başlayın.
Rengi şaffaflaşmaya başlayınca kıymayı ilave edin.
Damak tadınıza uygun baharatları ve tuzunu ekleyin.
Not;
Fasulyeyi haşlarken kattığınız tuz ilavesine göre tuzunu belirleyin.
Salçalı yapmak isterseniz bu aşamada salçayı ilave edebilirsiniz.

Haşlayıp süzdüğünüz fasulyeleri kavrulmuş kıymanın üzerine dökün.

2 su bardağı sıcak su ilave edin.
Hepsini birlikte bir kaç kez karıştırın.
10 dakika daha pişirin, ocağı kapatın.
Kıymalı olduğu için mutlaka sıcak olarak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...