31 Mayıs 2020 Pazar

ÇİRİŞ OTLU, MAYALI GÖZLEME

Muhterem'le Afiyetle
Korona virüs sebebiyle aylardır pazara gidemiyorum.
Hafta içi olan pazarlar açık fakat ben pazarlarda sosyal mesafeye uyulduğunu hiç görmedim.
Hep aşırı kalabalık oluyor, bu yüzden pazara gitmiyorum.
Sebze-meyve alışverişlerimi mecburen marketlerden temin ediyorum.
Bu yıl, başta yenilebilen otlar olmak üzere, bahar sebzelerinden olan enginar, bakla, sultani bezelye gibi sebzeleri hiç alamadım.
Yukarıda saydıklarımı marketlerin çoğu satmıyor.
Yine bir bahar sebzesi olan semizotuna talep var demek ki, semizotu bulabiliyorum.
Bahar gelince ben çeşit çeşit otlar alıp, onlarla tarifler hazırlayıp yayınlardım.
Bu yıl mümkün olmadı.
Bugünkü tarifimi geçen bahar hazırlamıştım ama üst üste çiriş otlu tarif verince bunun yayınını ertelemiştim.
İyi ki ertelemişim, bu baharda blogumda yenilebilir ot tarifi yayınlamış olacağım.




Bugünkü tarifimden bahsedecek olursam;
Geçen bahar çiriş otu aldığım zaman, "nasıl değerlendirsem" diye düşünürken, aklıma mayalı gözleme yapmak geldi.
Ben yıllardır pırasa ile mayalı gözleme yaparım.
Çiriş otu da yabani pırasa olarak da bilindiği için sanırım oradan çağrışım yaptı.
Bu tarif biraz gözleme, birazda çiğ börek tadında bir tarif oldu.
Hamuru mayalı olduğu için yumuşacık bir hamur işi oldu.
Gözlemelerin bir kısmını yağda kızarttım, bir kısmınıda yağsız olarak teflon tavada pişirdim.
Yağsız pişirdiğimi, pişer pişmez tereyağ ile yağladım.
Sizde damak tadınıza hangisi uygunsa o şekilde pişirebilirsiniz.

çiriş otu resmi
Konu ile ilgili tarifler;

Pirinçli Çiriş Otu Yemeği  (Çiriş otu hakkındaki bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz)

Taze Sarımsaklı, Çiriş Otu Salatası

Yumurtalı Çiriş Otu

Yenilebilir Ot Tarifleri

"Afiyetle Kalın"

mayalı tarifler
ÇİRİŞ OTLU, MAYALI GÖZLEME;
Malzemeler;
5 su bardağı un,
1 paket instant maya (10 gramlık),
Tahminen 1,5 veya 2 su bardağı ılık su,
1 tatlı kaşığı tuz.
Hamuru açmak için ayrıca; 1 bardak un.
İç Malzemesi için;
300 gram çiriş otu,
200 gram sert beyaz peynir,
Tuz, kırmızı pul biber.
Kızartmak için;
2 su bardağı sıvı yağ.
Kızartmadan pişirilirse, üzerine sürmek için; Tereyağ.

ÇİRİŞ OTLU, MAYALI GÖZLEME TARİFİ;
Unu yoğurma kabına boşaltın, içine instant maya ve tuz ekleyip, su ile yoğurun.
Suyu azar azar ilave edin.
Not;
Malzeme listesinde verilen su miktarı ununuzun cinsine ve kalitesine bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
Kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerekiyor.

Yoğurduğunuz hamurun üzerini temiz bir bezle veya mutfak havlusu ile örtün, mayalanmaya bırakın.

Hamurunuz mayalanırken, çiriş otunu hazırlayın.
Çiriş otlarını ayıklayıp, iyice yıkayın.
İnce ince doğrayın.

Doğradığınız çiriş otlarını süzgecin içine alın.
Üzerine çok az tuz serpin, elinizle ovuşturarak sertliğini giderin.
Bu işlemi yaptığınız zaman sulanacaktır.
İyice sıkarak fazla suyunu sıkın.

Hamurun yarım saat kadar mayalanmasını bekleyin.

Mayalanan hamuru unladığınız tezgahın üzerine alın.
Hamuru uzun bir şekilde yuvarlayarak rulo yapın.
2 parmak genişliğinde (yumurta büyüklüğünde) dilimleyip, yuvarlayarak bezelere ayırın.

Tezgahın üzerine un serpin, bezelerden birisini üzerine yerleştirin.
Bezenin üzerine de un serpin, merdane ile küçük bir pasta tabağı büyüklüğünde açın.

Açtığınız hamurun yarısına, suyunu iyice sıktığınız çiriş otundan yerleştirin.
Üzerine ufalanmış beyaz peynir ve kırmızı pul biber serpin.

Hamurun diğer yarısını iç malzemesinin üzerine kapatın.
Pişerken ağzının açılmaması için, kenarlarına çatalla bastırın.

Hazırladığınız gözlemeyi temiz bir mutfak bezinini üzerine bırakın.
Diğer pezileride aynı şekilde hazırlayın.
Pişirinceye kadar üzerini ayrıca bir bez ile örtün.

Hazırladığınız gözlemeleri isterseniz 2 su bardağı sıvı yağda, önlü arkalı kızartarak pişirin.
Resimde önde görünenler yağda kızardı, arkada olanlar yağsız olarak teflon tavada pişti.

Ben yağda pişmiş istemiyorum, daha sağlıklı olsun derseniz;
Yağsız olarak teflon tava veya sacda önlü arkalı çevirerek pişirin.
Eğer bu şekilde pişirirseniz, piştikten sonra mutlaka üzerine tereyağ sürün.

sacda pişmiş gözleme
Bunlar yağsız olarak teflon tavada pişenler.
Nasıl pişirirseniz pişirin, mutlaka sıcak olarak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

4 yorum:

  1. Çirişle gözleme yapmak harika fikir... Elinize sağlık.

    YanıtlayınSil
  2. Elinize sağlık cok guzel olmus tadıda mutlaka muhtesemdir.

    Sayin Blogger, Muhterem ile Sergiye blog yazılarınızda iğne oyaları gordum bilhassa cicek olanlar inanılmaz bir emegin sonunda meydana gelmiş eserler. Unutulan bir sanatın çok güzel örnekleri.
    Ben Yurt dısındaki musterilerime hem bir gonul alma hemde Guzel ulkemin degerlerini gosterebilmek icin gerekli hallerde kucuk hediyeler gonderiyorum, acaba bu guzel cicek oyalarını nasıl temin edebilirim cok yakında bir tele konferans ile Woman Shipowners Assosiation toplantisi var. Ben buradaki katilimcilara bir kac Cicek oyası yollamak istiyorum. bana nasıl temin edeceimi bildirirseniz hem alan dostlarım inanılmaz sevinecek hemde burada buna emek veren dostlar su zor zamanda aile butcesine katkıda bulunacak.
    Yardimlariniza simdiden teşekkür ederim.
    Calismalarinizin devamini dilerim. Çınar Akata Yük. Mühendis / E-mail : ccakata@gmail.com

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Muhterem'le Sergiye blogumda İsmek kursiyerlerinin hazırladığı ürünlerin-eserlerin resimlerini yayınlıyorum.
      Size katılıyorum iğne oyası ile hazırlanan çiçekler inanılmaz güzellikteler.
      Hediye fikriniz de çok güzel bir fikir.
      Ben sergide sadece sergiye gidemeyenler için resim çekip yayın yapıyorum.
      Ne yazık ki resimlerini çektiğim ürünleri yapmayı bilmiyorum, yapanları da tanımıyorum.
      Bu konu hakkında İsmek genel merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz.
      Veya burada yorumunuzu okuyup, belki sizinle irtibat kurmak isteyenler olur düşüncesiyle mail adresinizi yayınlamayı uygun gördüm.
      Umarım gerekli yerlere ulaşmayı başarırsınız.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...