Sayfalar

18 Nisan 2008 Cuma

ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI

Muhterem'le Afiyetle
Bugünlerde pirinç fiyatları aldı başını gidiyor.
Açıklamalara göre stoklarda sıkıntı yokmuş, sıkıntı varmış gibi gösterip fiyatı yükseltip, bizim kaygıyla pirinç almamızı bekliyorlarmış, pirinç almazsak fiyatın düşeceğini de söylüyorlar.
Kaç gündür bunları duyuyoruz.
Madem öyle bizde o zaman bulgur yeriz.
Üstelik faydaları saymakla bitmiyor.
Sofra dergisinin Mart sayısında bulgur dosyası vardı ve bulgurun faydalarını, adının nerden geldiğini ve nasıl üretildiğini anlatan bir yazı hazırlamışlardı.
Sofra dergisinden aldığım bir kaç başlığı sizinle paylaşmak istiyorum.

BULGURUN SAĞLIĞA FAYDALARI;
*Bulgur doymamış yağ içerir ve toplam yağ oranı da düşüktür. Ayrıca kolesterol içermez.
*Buğday, imalatında ki pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bazı besin maddelerinin emilimini engelleyen fitik asit barındırmaz.
*Yüksek oranda mineral ve selüloz barındırdığından, besin emilimini hızlandırır.
*Lif bakımından zengindir. Kabızlığı önler, bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.
*Vejeteryenler için önemli bir besin kaynağıdır.
*Radyasyon emmediği gibi, radyasyona karşı da dayanıklıdır.
*İçeriğinde ki folik asitten dolayı, hamile kadınlar ve çocuklar için yararlıdır.
  Hamilelik sırasında annenin vücüdunda meydana gelebilecek folik asit yıkımını önler.
  Folik asit, bebeğin hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşen beyin gelişimini sağlar.
*Bulgur kepekli olduğu için, posa yönünden zengindir.
  Bulgurda ki kepek suda çözünmediğinden, şeker ve yağın emilimini azaltarak kan şekeri ve yağların              yükselmesini önler.
BULGURUN BESİN DEĞERİ;
*Üretimi sırasında pişirme işleminden geçen bulgurun, pişirme suyunda çözülen vitamin ve diğer besin maddeleri yeniden buğday tanelerinin içine emilir, besin kaybı olmaz.
Bu işlem aynı zamanda bulgurun pastörize olmasını da sağlar.
Bu nedenle bulgur diğer bakliyatlara göre daha dayanıklıdır.
*Bulgurun besin değeri diğer tahıllara göre daha yüksektir. İçeriğinde ki protein, kalsiyum, potasyum ve fosfor, pirinçten daha yüksek, B vitaminleri ve demir miktarı ise pirinç ve makarnadan 3-5 kat fazladır.

Diğer bulgur pilavı tariflerim için bakınız;

Domatesli bulgur pilavı

Müceddere (yeşil mercimekli bulgur pilavı)

"Afiyetle Kalın"




ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI;
Malzemeler;
2 su bardağı pilavlık bulgur,
1 çay bardağı tel şehriye,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz-isteğe bağlı 1 adet tavuk bulyon tableti.
Yapılışı;
Tereyağ ve sıvıyağı pilav tenceresinde eritin.
Eriyen yağın üzerine tel şehriyeleri atıp, renkleri açık kahverengiye dönene kadar kavurun.
Ayıklayıp yıkayıp, iyice süzdüğünüz bulguru kavrulmuş tel şehriyenin içine ekleyin.
Bulguruda biraz kavurduktan sonra üzerini bir parmak aşacak kadar (tahminen 4 su bardağı) su ekleyin.
Tuzunu ve iyice ufaladığınız tavuk bulyonu ekleyip, kapağını kapatın.
Kaynadıktan sonra ocağın ısısını düşürüp, suyunu çekinceye kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Lalerin şenlendirdiği Gülhane Parkı gezimizin 2. bölümünü ve hazırladığım videoyu izlemek için Bakınız; Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı'nda Lale zamanı 2. bölüm.

18 yorum:

  1. valla pirinç pahalanmasada ben bulgur pilavına bayılıyordum.....

    şehriyeli hiç denememiştim..ilk fırsatta birde böyle yapayım....

    muhteremim ellerine sağlık.....harika bir dizayn...insan bunu bozmaya kıyamaz.......

    öpüyorum çok...

    YanıtlaSil
  2. Adsız15:02

    Canım Muhterem, yaşassssınnn bulgur diyerek söze başlamak istiyorum. :))

    ellerine sağlık.

    Ne kötü değil mi haberlere güvenemiyoruz, arkasında başka şeyler olduğunu düşünüyoruz, ne hale çevirdiler bizi ... :(

    Bu sırada lale fotoları içimi açtı. İstanbul2a son gidişimde bol bol lale gördüm. tek kelimeyle harikalardı. Şimdi senin güzel fotolara bakayım, içim biraz daha açılsın.

    sıcacık sevgiler.
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  3. Canim bende cok severim bu pilavi ellerine saglik. Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. bildiğimiz bulgur pilavı ama süpper süslenmiş eminim zevkle yenmiştir.ellerine sağlık canım


    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. bulguru doğrusu pirinçten daha çok severim..
    birazda işime geldi:))

    pilavın da değişik geldi muhteremciğim..
    pirincin pahalı olduğu şu günlerde kesin denerim..
    öpüyorum..görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  6. bulgur pilavını bu şekilde ilk görüyom. çok severim ama bide boyle denemem lazım

    YanıtlaSil
  7. bulgurun her türlü halini çok severim..hele de pilavı en başta gelir içine yoğurt katıp yemeye bayılırm..çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  8. artık pirinç zengin yemeği konumunda olucak malesef aslında insanlar birlik olup bir müddet almasa pirinçler ellerinde kalıp mecbur fiyatlar aşağı çekilecek diye dinlemiştim ki çok hak verdim ama pilav anyağı olanlar vazgeçemez almaktan pilavın çok güzel ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. cok severim sehriye ile denememistim,ellerine saglik canim nefis olmus ,sevgiler

    YanıtlaSil
  10. bu benim annemin yaptığı bir bulgur tarifi ve ben çok severim,ellerine sağlık.slmlar.

    YanıtlaSil
  11. Adsız11:40

    Merhaba,
    Bulgurun yeri ayrı tabi. Ben de memleketten getiririm hep bulguru ve çoğunlukla bulgur pilavı yaparım daha sağlıklı çünkü. Pilavında süper olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Adsız23:58

    Cok harika görünüyor, ellerine saglik canim.Iyi haftalar.

    YanıtlaSil
  13. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor..sevgilerr

    YanıtlaSil
  14. Adsız19:17

    tarif super bide pilav demlendikten sonra ayri bir davada tereyagi kavurun ve pilava ilave edip karistirin daha guzel olacaktir

    YanıtlaSil
  15. Edaa13:27

    Ellerinize sağlık, çok leziz görünüyor. Benim bulgur sevmeyen oğluşuma bile şehriyeli olarak yedirebiliyorum bulgur pilavını :)) Pirinç pilavından çok daha güzel oluyor bence.. Ben biraz da karabiber ekliyorum..

    YanıtlaSil
  16. Adsız14:34

    Daha oncede yapmıştım sizin tarifinizi cok guzel olmuştu bugün tekrar yapim dedim bı baktım tel sehriyem kalmamış arpa sehriyeyle yaptım hic fena olmadı bulgurun her halı guzel sizinde tarifiniz tam kıvamında emeginize saglık MİHRİBAN

    YanıtlaSil
  17. sude15:22

    13 yasindayim...ve deneyecegim...annem hep yapar..simdi ben yapacagim umrm guzel olur

    Saygilar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Sude,
      Küçük yaşta yemek yapmana ve tarifler denemene çok sevindim.
      Eminim bulgur pilavında çok güzel olacak, kolay gelsin.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...