Sayfalar

26 Ağustos 2010 Perşembe

İSLİM KEBABI

İslim Kebabı ile ilk karşılaşmam : ) 1986-87 yıllarında Sana yağın kupon karşılığı verdiği yemek kitapçığı sayesinde olmuştu.
Halen o yemek kitapçığı kitaplarımın arasında durur ve gerek tariflerini gerekse resimlerini çok severim.
Orjinal islim kebabı kuşbaşı büyüklüğündeki etlerle yapılır ama son yıllarda köftenin daha pratik olması sebebi ile artık köfte ile hazırlıyorum.
Bu görmüş olduğunuz İslim Kebaplarını dün akşamki misafirlerim için hazırladım.
Misafir yemekleri için çok şık ve servis kolaylığı olan bir tariftir.
Servis yaparken tek başına ana yemek olarak yada pilavın yanında servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

İSLİM KEBABI;
Malzemeler;
1 kilo uzun ve büyük patlıcan,(patlıcanın büyüklüğü çıkacak dilimlerin sayısını arttıracaktır)
Köfte için;
300 gram köftelik kıyma,
Yarım paket etimek,
1 adet orta boy soğan,
6-7 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Süslemek için;
Küçük boy domates, çarliston biber, kırmızı biber.
Sos için;
1 yemek kaşığı biber salçası.
Ayrıca;
Kürdan ve alüminyum folyo.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun.
Tuzlu suda yarım saat bekletin.
Tuzlu sudan iyice sıkarak çıkarın.
İnce şeritler halinde kesin.
Patlıcan dilimlerinin rahat sığması için geniş bir tavada kızartıp, süzgece alın.
Köfteyi yapmak için;
Kıymayı, rondodan geçirip un haline getirdiğiniz Etimeği, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Köfteyi yuvarlak şekiller vererek hazırlayın.
Patlıcanı kızarttığınız yağda köfteleride kızartın.
Kızarttığınız patlıcan dilimlerinden ikisini + şeklinde üst üste getirip, içine 1 adet köfte yerleştirin.
Patlıcanı köftenin üzerine doğru bohça yapar gibi kapatın.
Küçük boydaki domatesleri dilimleyin.
Patlıcan bohçasının üzerine önce domates dilimini, kare kare kestiğiniz çarliston biberi ve en son kırmızı biberi yerleştirerek kürdan ile sabitleyin.
Ben kırmızı biberi, elma çekirdeğini çıkarmak için kullandığım aparatla yuvarlak benekler halinde kesip, kullandım.
Diğer patlıcan dilimlerinide aynı şekilde hazırlayıp, fırına dayanıklı bir tepsiye dizin.
1 yemek kaşığı biber salçasını, yarım tatlı kaşığı tuzu, 2 su bardağı su ile karıştırıp tepsiye dökün.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
Sıcak ıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

11 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık çok severim bu harika lezzeti.Bereketli iftar
    lar öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Enfes bir görüntüsü var ellerinize,emeğinize sağlık. Çok da iştah açıcı Hayırlı iftarlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık ablam.çok güzel görünüyolar...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Muhterem Hanım,
    aynı kitapçıktan annemde de var..
    o zamanlarda yeni evlendiğinden meraklıymış alırmış:))
    islim kebabınız çok lezzetli görüünyor ellerinize sağlık..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Canim ne deyeyimki tek kelime harika muhtesem bir görüntü az kaldi ftara hayirli güzel iftarlar canim öptüm.

    YanıtlaSil
  6. Nefis bir yemek olmus. Ellerinize saglik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ♥ Olá, amiga!
    Passei para conhecer seu cantinho!...
    E encontro uma delícia dessa!!!♥
    Receitas maravilhosas.
    As fotos dos pratos são incríveis!
    Realmente é tudo de bom!...
    ♥ Bom fim de semana!
    Beijinhos carinhosos.
    Itabira ♥♥
    ♥♥ Brasil

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım harika olmuş.

    YanıtlaSil
  9. Gecen Cuma günü misafirlerime yapmistim ama fotografini cekemedim :(
    nefis görünüyor eline saglik cnm.

    Selamlarimla,Serap.

    YanıtlaSil
  10. merhaba 10 kişiye yeterlimi acaba bu tarif ona göre artırıcam merak ettim teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Köftesi için 500 gram kıyma ve 1 paket etimek kullanırsanız on kişilik için yeterli olur.
      Patlıcanı da 1 kilodan 2-3 tane fazla alıp, yedekte tutmanızı öneririm.
      Bazen patlıcan dilimlenirken yada kızartıldıktan sonra fire verebiliyor.
      Kolay gelsin.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...