Sayfalar

6 Eylül 2010 Pazartesi

PATLICAN KEBABI

Pek çok kişinin kendi ağız tadına uygun, bir patlıcan kebabı tarifi vardır.
Bazı tariflerde bütün malzeme kızartılarak hazırlanıyor ama çok ağır olacağı için ben kızartmalı olan tarifleri tercih etmiyorum.
Bazen bu tarifi köftesini kızartarak, tencereye sıra ile dizerek ocakta pişiriyorum.
Bakınız;
Köfte Patlıcan Dizme
Not;
Bu tarifte bütün malzemeler çiğ olarak şişe dizilmiştir.
"Afiyetle Kalın"


PATLICAN KEBABI;
Malzemeler;
1 kilo büyük boy patlıcan,
Köfte için;
300 gram köftelik kıyma,
3-4 dilim bayat ekmek,
1 adet kuru soğan,
5-6 dal maydanoz,
1 adet yumurta
Tuz, karabiber, kimyon,
Sosu için;
1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağı ve tuz.
Ayrıca;
Çöp şiş, alüminyum folyo.


TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun, tuzlu suyun içinde bekletin.
Daha sonra tuzlu suyun içinden sıkarak çıkarın.
Patlıcanları 1 parmak uzunluğunda kesin.
Köfte malzemelerini karıştırarak yoğurun.
Çöp şişlere önce patlıcan sonra hazırladığınız köftelerden sıra ile dizin.
Şişleri fırın tepsisine dizin.


Salçayı 2 su bardağı su ile inceltin.
İçine yarım çay bardağı zeytinyağı ve tuz ilave edin.
Hazırladığınız sosu patlıcanların üzerine dökün.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
Pişmesine yakın, üzerindeki alüminyum folyoyu kaldırarak köftelerin kızarmasını sağlayın.
"Afiyet Olsun"

17 yorum:

  1. ellerinize sağlık Muhterem Hanım..
    patlıcanın her türlüsünü çookk seven ben patlıcan kebabını da deneyeceğim:))

    YanıtlaSil
  2. Bizde bunu bütün malzemeler çiğden tepsiye dizip fırında pişiririz harika oluyo bayılırım patlican kebabına elinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. aslında mangalda pişeni makbül öyle degil mi?ama imkanlar sadece fırına el veriyor evdeyken.ama olsun onun tadıda başka güzel oluyor.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  4. Ne zamandır yapmayı istiyordum da lakin bir türlü yapamamışdım.
    Resimleri görünce epeyce yutkundum..

    Ellerine sağlık bereketi bol olsun afiyetle..

    YanıtlaSil
  5. Pratik ve çok güzel bir tarif,ellerinize sağlık..Hayırlı haftalar..

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel olmuş.Patlıcanlı bütün yemekleri severim.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. muhterecim ellerine sağlık nefis olmuş

    YanıtlaSil
  8. bende bazen kızartarak bazen çiğden yapıyorum...gerçi ikram edeceğim kişilerin tercihinede baglı..ellerıne saglık muhterem herhalukarda nefis bır yemek bence...
    sevgıler....

    YanıtlaSil
  9. Çok severim ve sık sık yaparım,çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık,sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  10. nefis nefis kokusunu duyar gibiyim yüreğine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  11. Canım ellerine sağlık patlıcanlı lezzetlere bayılırım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Ellerine saglik canim nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  13. köftelerin değil de patlıcanların kızartılması tarafdarıyım:)

    ellerine sağlık canım,nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  14. gülşah12:48

    muhterem hanım ben buna benzer bir tarif uygulamıştım ama patlıcanlar haşlama gibi oluyorlar o yüzdwen birdaha denememiştim,sizcede öyle değilmi?

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Gülşah,
    Patlıcan kebabı genellikle çiğden hazırlanır ama istersen hem köfteyi hemde patlıcanı kızartıp, şişe dizerek bol salçalı domatesli suda ayrıca pişirerekte hazırlayabilirsin.
    Biz bu halini sevdik çünkü belli bir yaştan sonra hayatımızdan kızarmaları çıkarttık.
    Onun için bu tarz kızartılmayan tarifleri yapıyorum.
    Haşlama gibi olduğuna katılmıyorum, sosunu ve yağını bol tutunca lezzeti yerinde oluyor.

    YanıtlaSil
  16. patlıcanlar kızartmadan yapıldığında lezzetli olmuyor. Üstelik tam pişmiyor. Fazla bekletildiğinde ise köfteler yanıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hilal Hanım,
      Bu tarifte patlıcanların ve köftenin çiğ olması bir seçenek olarak sunulmuştur.
      Bir önce ki yorumda da belirttiğim gibi isterseniz kızartarak yapabilirsiniz.
      Elbette kızartılarak hazırlandığında lezzeti ikiye katlanacaktır.
      Çiğden hazırladığınız zaman tadını ağır ağır pişerek, salçalı sos ve kıymanın yağının verdiği lezzetten alacaktır.
      Çiğden hazırlandığı zaman genellikle taş fırında pişirilir ama evde bu imkanımız yok.
      Köftelerin yanmasından bahsedecek olursak;
      Tarifi tam okumamışsınız, yemeğin üzeri önce alüminyum folyo ile örtülüyor, daha sonra pişmesine yakın üzeri açılarak köftelerin kızarması sağlanıyor.
      Bu şekilde köfte kesinlikle yanmıyor!

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...