Sayfalar

6 Kasım 2013 Çarşamba

BÖĞÜRTLEN SOSLU İRMİK TATLISI

 muhteremle afiyetle
Köyde muhteşem bir doğada yaşamanın iyi yanları olduğu gibi bakkal gibi alışveriş yapacağınız yerlere uzak olması gibi olumsuz yönleri de var.
Bu yaz köyde ki tatilimizde evden irmik ve sütü hiç eksik etmedim.
Misafir için alış verişe vaktiniz olmadığında ya da canınız tatlı çektiğinde elinizin altında malzeme varsa hiç uğraştırmadan hemen yapılan bu tarif benim kurtarıcım oldu.
Bazen arasına kakaolu bisküvi dizerek klasik irmik tatlısı hazırladım, bazen de meyve sosları ile servis yaptım.
Bazen de "irmikli bonbon" hazırladım.
Bizim köyde olduğumuz günler böğürtlenin en güzel mevsimiydi, evin çevresinden ve yol kenarlarından bol bol böğürtlen topladık.
Böğürtlenleri değerlendirmek için sos hazırlayıp, buzdolabına kaldırdım, bu tarz tatlılarıma  rengi ve tadı ile eşlik etti.
"Afiyetle Kalın"



BÖĞÜRTLEN SOSU;
Malzemeler;
7 su bardağı böğürtlen,
4,5 su bardağı toz şeker,
2,5 su bardağı su,
Yarım çay kaşığı limon tuzu.
BÖĞÜRTLEN SOSU TARİFİ;
Böğürtlenleri yıkayıp, süzün.
Su ve toz şekeri kaynatıp şerbet gibi kaynatın.
Şerbet gibi ağdalaşınca içine böğürtlenleri ekleyin.
10 dakika daha kaynatıp, limon tuzunu ilave edin.
5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Temiz ve kuru bir kavanoza yerleştirip, buzdolabında saklayın.
Not;
Bu ölçülerle 5 su bardağı böğürtlen sos çıkıyor.

BÖĞÜRTLEN SOSLU İRMİK TATLISI;
Malzemeler;
İrmik Tatlısı için;
2 litre süt,
14 yemek kaşığı irmik,
14 yemek kaşığı toz şeker,
2 paket vanilya.
1 su bardağı böğürtlen sosu.

BÖĞÜRTLEN SOSLU İRMİK TATLISI TARİFİ;
Sütü, irmiği, ve toz şekeri tencereye koyup karıştırın.
Ocağın üzerinde sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Kullanacağınız kalıbı su ile çalkalayıp, biraz buzlukta tutun.
Silikon kalıp kullanacaksanız buzlukta tutmanıza gerek yok.
Pişen muhallebiyi kalıba dökün.
Buzlukta 4-5 saat, derin dondurucuda 2 saat beklettikten sonra servis yapmanıza yakın servis tabağına ters çevirin.
Servis tabağında ki tatlının üzerine hazırladığınız sosu dökün.
Eğer sosunuz yoksa, hazır sos pişirerek kullanabilirsiniz ya da böğürtlen-ahududu reçelini 2-3 yemek kaşığı sıcak su ile seyrelterek sos olarak kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

16 yorum:

  1. Sütlü irmik tatlısına bayılırım. Üzerinde de böğürtlen olunca, beni 12'den vurdu:)) Ellerinize sağlık hem görüntü harika, hem de lezzet.) Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. böğürtleni çok severim ama kolay kolay bulamıyorum..köy nimetlerinden faydalanabilmek çok iyi..
    kalıp da güzel, görüntü de çok güzel..
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. mmmm nefis canım eline sağlık:)))

    YanıtlaSil
  4. görüntü hos .eminim tadida öyledir
    sifa olsun yapana yiyenlere
    Muhabbetle arkadasim

    YanıtlaSil
  5. ayyy çok şirin gözüküyo... :)

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Muhteremim tarifin şahane kalıbın da şahane.. Çok beğendim. Bu kalıpla daha nice güzel şeyler yapılır..Başta senin tarifin tabiki..Ellerine sağlık sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. Eline sağlık görüntü mükemmel tadı da öyle eminim sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel görünüyor eminim tadı da nefistir. Gelin görün ki bu mevsimde bulmak zor:( resimlerle yetinicez artık

    YanıtlaSil
  9. Muhteşem bir görüntü ve ve sosu ile harika bir lezzet olduğu kesin ellerine sağlık sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık harika görünüyor
    İrmik tatlsını çok seven biri olarak bayıldım:)

    YanıtlaSil
  11. benim de hep kurtarıcı tatlım olmuştur sütlü irmik tatlısı... ama böğürtlen soslusunu hiç dnemedim. ellerine sağlık: )

    YanıtlaSil
  12. Ne kadar şık bir tatlı, o böğürlenlerin rengine bayldım.. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  13. fotoğrafı facebookta gördüğümde ablam bunu kesin köyde çekmiştir dedim doğruymuşş :)
    ellerine sağlık ablacım..
    hepimizin aşina olduğu bu lezzet böğürtlen ile de nefiss olmuş :)

    YanıtlaSil
  14. Adsız14:54

    Sütlü irmik tatlısını severim,meyveli soslu hali çok güzel görünüyor. Hafif mayhoş tatlı meyveler sütlü tatlılara çok yakışıyor. Görünümü de hoş olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. böyle güzel bir tarif olunca denemeden olmaz deyip kenara kaydediyorum teşekkürler... güzelliklerle dolu bir hafta sonu olsun

    YanıtlaSil
  16. Muhteremcim, ellerine sağlık nefis olmuş.
    Ben de irmikli muhallebiyi küçük gül kalıplarında birer porsiyonluk hazırlıyorum.
    Üzerine böğürtlen veya frambuaz sos döküyorum. Ekşi tatlar muhallebi ile çok hoş oluyor.
    Görüntü süper, sevgiler, Pırıl.
    http://lezzetlisanatlar.blogspot.com/2013/02/frambuaz-soslu-irmikli-guller.html

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...