Sayfalar

14 Aralık 2013 Cumartesi

TEREYAĞLI LOKUM EKMEK

mayalı çörek
Bugün size lokum gibi yumuşacık nefis bir ekmek tarifi vereceğim.
Bu tarif mayalı hamurla hazırlanıyor, dikdörtgen bir şekilde açılıp, arasına tereyağ sürülüyor.
Sonra yarım parmak uzunluğunda kesilerek tepsiye sık olarak yan yana diziliyor.
Lokum tabirini isterseniz çiğken lokum gibi görünmesine bağlayın, isterseniz yumuşacık olmasına.
Bu arada unutmadan belirteyim, bu ölçülerle 2 adet ekmek çıkıyor, az isterseniz malzemeyi yarıya indirin veya hamurun diğer yarısı ile poğaça yapabilirsiniz.

TEREYAĞLI LOKUM EKMEK; 
Malzemeler; (Küçük boy oval Borcamla 2 tepsi çıkıyor)
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
100 gram tereyağ,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı.

mayalı çörek
TEREYAĞLI LOKUM EKMEK TARİFİ;
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı 200 ml. ölçülerinde klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 15 dakika mayalanmaya bırakın.

Hamuru 2 parçaya ayırarak pezileyin.
Tezgaha un serperek dikdörtgen bir biçimde uzunlamasına açın.
Üzerine yumuşak tereyağının  yarısını sürün.
Hamuru uzun kenarından başlayarak kıvırıp, rulo yapın.

Rulo yaptığınız hamuru yarım parmak genişliğinde dilimleyin.
Fırına dayanıklı tepsinizi yağlayın ve çok hafif un serpin.
Not;
Piştikten sonra daha kolay servis tabağına almak için, pişirme kabı olarak kelepçeli kalıp kullanabilirsiniz.

Dilim dilim kestiğiniz hamurları kestiğiniz yer yukarıya bakacak şekilde tepsiye yan yana dizin.
Hamurun diğer yarısına aynı işlemi uygulayıp, başka bir tepsiye dizin.
Hazırladığınız hamuru tepside 30 dakika bekleterek mayalanmasını bekleyin.
Not;
Bu tarifi tepside mayalandırmanız gerektiği için şekil verip, tepside mayasının gelmesini bekleyin.
Fırını orta hararette (180 derece) ısıtın.
Mayalanan hamurun üzerine hamuru söndürmeden yavaşça yumurta sarısı sürün.
Isınmış olan fırına yerleştirp, pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.

Dinlenen ekmeğinizi tepsiden çıkarmak için, bıçakla tepsinin iç kısmından bir tur geçin.
Servis tabağına aldığınız ekmeğinizi sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


3 yorum:

  1. Bulgar ekmeğine benziyor. Pek de alımlı :)
    Ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. ENFES GÖRÜNÜYOR ELİNE SAĞLIK CANIM SEVGİLER

    YanıtlaSil
  3. canım görüntü ile bitirdin bizi neredeyse bir tane alıp kaçaçam eline sağlık

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...