Sayfalar

5 Kasım 2015 Perşembe

MUSKA BÖREĞİ

bezelyeli muska böreği
Bugün klasik bir yufka böreği olan muska böreğinin tarifini vereceğim.
Benim çocukluğumda yufka ile bu kadar farklı çeşitler yapılmazdı.
Yufka çok bulunan bir ürün değildi, annelerimiz kendi açtıkları yufkalarla börek yapardı.
Yufka alındığı zaman da her evde fırın olmadığı için sigara böreği ve muska böreği  yapılırdı sonra bol yağda kızartılırdı.
Şimdi binbir şekle getirdiğimiz yufka böreklerini yapmaktan muska böreğini unuttuk.
Bende uzun zaman muska böreği yapmadım.
Nisan ayında bir kahvaltı için aklıma muska böreği yapmak geldi.
Hem kahvaltıya hazırladım hemde Türk mutfağının klasiklerinden olan muska böreğinin blogumda tarifinin olması için resimlerini çektim.
Katlama aşamalarının tek tek resmini çektim, İnşaallah yemek yapmaya yeni başlayanlara faydası olur.
Ben tarifi hazırlarken iç malzemesi olarak bezelyeyi tercih ettim ama patatesli-peynirli-kıymalı gibi pek çok iç malzemesi seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Son yıllarda kızartma eskisi kadar tercih edilmediği için fırında pişirmeyi tercih ediyorum, daha hafif oluyor.
Muska böreğinin menüsünde yer aldığı kahvaltı masası 👉BURADA
"Afiyetle Kalın" 




MUSKA  BÖREĞİ;
Malzemeler;
2 adet yufka,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı su,
İç harcı için;
1 su bardağı iç bezelye,
100 gram sotelik et,
1 adet küçük boy kuru soğan,
1 adet küçük boy patates,
1 adet küçük boy havuç,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz, zeyitinyağı.
Üzeri için;
1 adet yumurta,
1 yemek kaşığı yoğurt,
Yarım çay bardağı sıvı yağ.

Muska Böreği nasıl yapılır?
MUSKA BÖREĞİ TARİFİ;
Önce bezelyeli iç malzemesini hazırlayalım;
Sotelik küçük doğranmış eti tencereye alın, suyunu salıp çektikten sora 1 su bardağı su ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.
İçine yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, tencereye ekleyin.
Salçayı ilave edip, biraz kavurun.
Bezelyeyi ve küp küp doğradığınız havucu ve patatesi tencereye ekleyin.
Not;
Bezelyeyi konserve olarak kullanırsanız en son ekleyin.
Tuz ve 1,5 su bardağı su ilave edip, kısık ateşte pişirin.
Böreğin yapılışı;
1- Yufkayı ikiye katlayın, 4 parmak genişliğinde uzun uzun kesin.
2- 1 çay bardağı su ile 1 su bardağı yağı karıştırın, fırça yardımı ile yufkanın her yerine   sürün.
Not;
Yufkayı ikiye katlayıp kestikten sonra kestiğiniz her şeridi açıp üzerine su ile karıştırdığınız suyu sürün.
3- Hazırladığınız iç malzemesinden yufkanın uç kısmına 1 kaşık yerleştirin.
4- Yufkanın uç kısmındaki köşesini iç malzemesinin üzerine üçgen olacak şekilde katlayın.
5- Katladığınız yufkayı tekrar diğer köşesine üçgen olacak şekilde katlayın.
Bu şekilde bir sağdan bir soldan üçgen olacak şekilde sonuna kadar katlayın.
6- Son bölümü kuruysa pişerken açılmaması için fırça ile biraz yağlı su sürerek kapatın.  
Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine börekleri dizin.
Yoğurt, yumurta ve sıvı yağı karıştırıp, hazırladığınız böreklerin üzerine sürün.
Üzerlerine çörekotu serpin.
Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
Muhteremle Afiyetle
"Afiyet Olsun"

6 yorum:

  1. Merhabalar, muska böreğiniz süper güzel olmuşlar. Ellerinize sağlık. Çok da iştah açıcı görünüyorlar. Çayın yanında ne güzel gider.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. çıtır çıtır nefis görünüyor ablacım..
    ellerine emeklerine sağlık..
    afiyetle..

    YanıtlaSil
  3. Adsız16:37

    merhabalar süper görünüyor çok da lezzetlidir eminim çok severim bir sorum olacak yufkayı ikiye katlayın demişsiniz peki sararken katı açıyormuyuz yoksa 2 kat haliyle mi sarıyoruz. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Haklısınız o ayrıntıyı yazmamışım.
      Hemen yazıya da bu ayrıntıyı ekleyeyim.
      Yufkayı ikiye katlayıp kestikten sonra kestiğiniz her şeridi açıp üzerine su ile karıştırdığınız suyu sürün.
      Yani yufka tek kat olacak, muska olarak katlandığı için zaten yeterince katı oluyor.
      Kolay gelsin.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...