Sayfalar

11 Kasım 2015 Çarşamba

TAZE İNCİRLİ TARİFLER

black fig
İncirle yapılan tariflerle ilgili bir dosya hazırlamaya karar verdiğimde dosya da hem taze hemde kuru incir tariflerine yer verecektim.
Fakat baktım ki taze incirle hazırlanan epeyce tarifim var, kuru incirli tariflere de ayrıca bir dosya hazırlamaya karar verdim.
Önceliği mevsimi geçmek üzere olan (hatta geçen) taze incire verdim.
Kuru incirle hazırlayabileceğiniz tarifleri de en kısa zamanda bir dosya halinde hazırlayıp yayınlayacağım.


fig
İNCİR;
İncir, içinde yüksek oranda lif barındıran bir besindir. 
Lifli olan içeriği sayesinde, en başta kabızlık sorunu olmak üzere birçok sindirim sorununa iyi gelmektedir.
İncirin faydaları, sadece sindirim sistemi ile sınırlı kalmayıp; vücudumuzda güçlü kemiklerin olmasını sağlaması için gerekli olan kalsiyum, magnezyum ve K vitamini açısından kemiklerin beslenmesinden çok önemli bir gıdadır.
İncirin potasyum açısından zengin olması, vücudumuzdaki kan basıncının, yani potasyum mineralli olan tansiyonun dengelenmesinde çok yardımcı bir rolü vardır.
Düzenli olarak incir tüketilmesiyle, vücutta oluşması muhtemel olan yüksek tansiyon sorununun önüne geçilebilir.
İçerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler.
İncirin faydaları arasında taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir.
Taze incirin 100 gramında 63 kilokalori enerji bulunurken, 100 gram kuru incirde 284 kilokalori bulunmaktadır. İncir A, B1, B2, C vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor, manganez, sodyum ve potasyumdan zengin bir meyvedir. 
Bu nedenle özellikle gelişme çağındaki çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile menopoz sonrası kadınlar için son derece önemli bir meyvedir. 
Aynı zamanda süt alerjisi olan bireyler için de kalsiyum kaynağı olarak çok güzel bir alternatiftir.
2 Adet taze incir kalsiyum içeriği açısından 1 bardak süte eşdeğerdir.
İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir.
    100 gram kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17'si, demir ve magnezyumun yüzde 30'u, fosforun yüzde 20'si, B1 vitamininin yüzde 5'i ve B2 vitamininin yüzde 4'ü alınmış olur.
    İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.

fig tree

Dutgillerden olan incir ağacının anayurdu önasya ve  Akdeniz  havzasıdır. 
Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın yöresinde yetiştirilir.
Türkiye’de yetiştirilen başlıca incir çeşitleri;
Bursa Siyahı (Dürdane)           
Sarılop İnciri (Aydın Sarısı)     
Yeşilgüz İnciri
Morgüz İnciri
Beyaz Orak İnciri        
Siyah Orak İnciri         
Bardacık İnciri
Sarı Zeybek İnciri


    
milkshake tarifi 

fig tart cake
fig 

fig

"Afiyetle Kalın"

2 yorum:

  1. her biri ayrı ayrı güzel ellerine emeklerine sağlık ablacım, bu sene pek boldu maşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Denizcim :)
      Gerçekten bu sene incir çok boldu, bizde özellikle Kastamonu'da ve Abana'da olduğumuz günlerde bol bol yedik.
      Hatta İncir marmelatı bile yapıp, İstanbul'a getirdim.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...