Bu yıl benim için çok önemli, bu yıl Muhterem'le Afiyetle 10. yılına girecek.
Dolu dolu, hiç aralıksız 10 yıl :)
Yeni yılın ilk tarifi ise irmik helvalı muhallebi oldu.
Bu tarif için isterseniz irmik helvası yapabilirsiniz, ya da evde bir gün önceden kalan irmik helvanız varsa bu tarifle değerlendirebilirsiniz.
Ben bu tarifin resimlerini yaz aylarında çekmiştim, bu yüzden irmik helvasına çok yakışan vanilyalı dondurma ile birlikte servis yapmıştım.
Bu soğuk kış günlerine tezat oluştursa da şurası bir gerçek ki dondurma irmik helvasına çok yakışıyor :)
"Afiyetle Kalın"
Bu tarifi Ramazan ayında misafirlerime hazırlamıştım.
İftar masasının resimleri ve menüsü BURADA
İRMİK HELVALI MUHALLEBİ;
Malzemeler;
Muhallebi için;
1 litre süt,
3 yemek kaşığı mısır nişastası,
2 çay bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
1 adet yumurta,
1 yemek kaşığı tereyağ,
2 yemek kaşığı labne peyniri,
İrmik Helvası için;
1 paket irmik (500 gram),
Yarım paket tereyağ (125 gram),
Yarım su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı dolmalık fıstık,
Şerbeti için;
3,5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
Servis için;
Vanilyalı dondurma.
Önce demlenmesi ve soğuması için irmik helvasını pişirin.
İrmik helvasını yapmak için;
Önce şerbet malzemelerini karıştırarak kaynatın.
Tencerenin içinde tereyağ ve sıvıyağı eritin.
İçine irmiği ilave edin.
Sürekli karıştırarak en az 35-40 dakika kavurun.
Son 10 dakikasında dolmalık fıstığı ekleyerek kavurmaya devam edin.
İrmiğin rengi değişip, karamel rengini aldıysa kavurma işlemi bitmiş demektir.
İrmiğin içine şerbeti ilave edin.
Not;
Şerbeti tecereye eklediğiniz anda kızgın tencere yüzünden şerbet helva ile birlikte çok sıçrayacaktır.
Şerbeti azar azar ilave edip, tencerenin kapağını kendinize siper ederek hemen kapağını kapatın.
Helva şerbetini çekinceye kadar 1-2 defa karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika demlendirin.
Muhallebiyi hazırlamak için;
Labne peyniri hariç bütün malzemeyi tencereye koyup iyice karıştırın.
Kısık ocakta, sürekli karıştırarak muhallebiyi pişirin.
Muhallebi piştikten sonra labne peyniri ekleyip, iyice karıştırın.
Servis için kullanacağınız kupların veya kaselerin içine irmik helvası için yer ayırarak muhallebi koyun.
Hazırladığınız irmik helvasından muhallebinin üzerine yerleştirin.
Bu şekilde muhallebi ve irmik helvası bitinceye kadar diğer kaseleri de hazırlayın.
İyice soğuduktan sonra servis yapın.
Bu tarifi yaz aylarında yaparsanız vanilyalı dondurma ile servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
10 yıl demek dile kolay valla, tebrik ederim. Elinize sağlık.
YanıtlaSilBen irmik helvasını tek başına yiyemiyorum, çok kuru geliyor, o yüzden hep dondurma ile yerim ama muhallebi de çok iyi bir fikir olmuş. Muhallebi ve irmik helvası birbirine çok yakışmıştır. Hazır ev kalabalıkken ben de deneyim bunu.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Mutlu yıllar dilerim :)
Fikir harika, görüntü mükemmel. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSil