Sayfalar

10 Mayıs 2016 Salı

KARABAŞ OTU REÇELİ

Karabaş Otu reçeli tarifi
Mevsim taptaze otların mevsimi, pek çok pazarda bu güzelim otları satan tezgahlar var.
Bugün bahsedeceğim otlu tarifimiz daha çok çayı ile bilinen "Karabaş Otu" ile hazırlanıyor.
Karabaş otunu pazarda gördüğüm zaman sadece çayının yapıldığını zannediyordum.
Önce çayını yaptım sonra internetten reçelinin de yapıldığını öğrenince hemen reçelini de yaptım.
Karabaş otunun Adaçayına benzeyen değişik bir aroması var.
Reçelde de bu aromayı alıyorsunuz.
Reçelin çok hoş pembe-lila karışımı bir rengi var.
Reçel için çiçekli olan baş kısımlarını kullanıyoruz, yeşil kısımları ile çay yapabilirsiniz.
Daha önce tarifini verdiğim Karabaş otu çayı BURADA



Lavandula stoechas
KARABAŞ OTU;
Karabaş otu yabani lavanta olarak da bilinir.
Çayının sakinleştirici özelliği olduğu söylenir.
Karabaş Otunun Özellikleri;

Karabaş otu Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yetişir.
Boyu 20-60 cm arasında değişir. 
Haziran ve ağustos ayları arasında çok güzel mor çiçekler açar.
Karabaş Lavanta Schopflavendel Lavandula stoechas L.
Karabaş Lavantasının çiçekleri baş örgüsü ile örülmüş gibi ve en üstte 4 adet leylaki renkte oval şeklinde bir demet şeklindedir. 
Birleşiminde %1,5 oranında Eter yağı bulunur ve bu yağın en önemli alt türevleri; Fenchon, Kafur, Borneol ve Terpinol’dür. 
Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda Karabaş Lavanta çiçeğinin kandaki şekeri düşürdüğü tespit edilmiştir. Karabaş Lavanta hakiki Lavanta olmadığı zaman onun yerine kullanılabilir.
Karabaş Otunu faydaları;
Karabaş otunun çiçeği su ile kaynatılıp içildiği zaman zihne çok faydalı olduğu için halk arasında “kafa süpürgesi” de denir.
Karabaş otunun, vücudu ve kalbi güçlendirici, sinirleri düzeltici, balgam söktürücü, mikrop öldürücü, yaraları iyi edici özellikleri yanı sıra, mide üşütmesinden astım ve siroza kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinir. Ayrıca kanserli hücrelerin çoğalmasını yavaşlattığı da söylenir.


Verdiğim ölçülerle resimde gördüğünüz küçük kavanozla 1 kavanoz reçel çıktı.
Değişik aroması olan bir reçel olduğu için ilk seferinde bence fazla yapmayın, tadı hoşunuza giderse miktarı arttırarak bir sonra ki yapışınızda daha fazla reçel yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KARABAŞ OTU REÇELİ;
Malzemeler;
1 demet karabaş otu (sadece çiçekli kısımları kullanılacak, yaklaşık 1 su bardağı),
3 su bardağı su,
2,5 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Yarım limon.

yabani lavanta
KARABAŞ OTU REÇELİ TARİFİ;
Karabaş otunun çiçekli olan baş kısımlarını koparın.
Üzerinde ki toprak ve tozlardan arınması için suyun için 15 dakika bekletin.
Yıkayıp, iyice süzün.

Su ve şekeri tencerede  şerbet kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 25 dakika kaynatın.

Şerbetin içine yıkayıp süzdüğünüz karabaş otunu ilave evin.

Üzerine 1 paket vanilya dökün, karıştırıp tekrar kaynatmaya devam edin.
İçinde çiçekler varken 15 dakika daha kaynatıp, 4-5 damla limon suyu sıkın.
Limon ekledikten sonra en fazla 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
Pişen reçeli temiz ve kuru bir kavanoza doldurun ve sıcakken hemen kapağını kapatın.
Kavanozu baş aşağı ters bir şekilde bir kenara koyup, soğuyuncaya kadar (en az 3-4 saat) bekletin.
Soğuduktan sonra serin ve gölge bir yerde bekletin, açtıktan sonra buzdolabında saklayın.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...