Sayfalar

30 Mayıs 2017 Salı

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN KADAYIFLI BAKLAVA

Muhterem'le Afiyetle
Uzun bir aradan sonra merhaba 🙋
Bu yıl bir fırsatını bulduk eşimle 11-23 Mayıs tarihleri arasında memleketimiz Kastamonu'ya gidip geldik.
Daha önce hiç Mayıs ayında köye gitmemiştim.
Bahar gelmiş geçmek üzereydi ama her yer yine çiçeklerle doluydu.
Bu kısa gezi sebebiyle blogdan uzak kaldım.
Bugün İstanbul'a döneli 1 hafta oldu.
Blogu yine güncelleyemedim çünkü önce yol yorgunluğu, temizlik telaşları vardı, sonra 2 gün üst üste İsmek sergisi için Feshane'ye gittim, sergi bitmeden sergi sayfam için bir yazı hazırladım.
Güncelleme sırası buraya geldi 😊
Bu arada;
2017 İsmek Feshane sergisinin bugün son günü, gidebilirseniz mutlaka gidip muhteşem el sanatlarını kendi gözlerinizle görün.
Eğer vaktiniz yoksa yada İstanbul dışında oturuyorsanız sergi sayfamdan segiye ait videoları izleyebilirsiniz.
Muhterem'le Sergiye-2017 İsmek Feshane Sergisi-Video



soslu kadayıflı baklava
Gelelim bugünkü tarifimize;
Biliyorsunuz hazır baklava yufkasını sık sık kullanıyorum, hazır yufka ile pek çok tarif hazırladım ve yayınladım.
Bu tarifi de geçen yıl Kurban bayramı için köydeki evimizde hazırlamıştım.
Çevrede bu yüzden bahar değil sonbahar görüntüleri var.
Bu tarif benim orjinal tarifim, tamamen doğaçlama ortaya çıktı.
Elbette kadayıf ile hazır baklava yufkasının bir arada kullanıldığı pek çok tarif var.
Bu tarifin özelliği, kadayıfı "Kadayıflı Muhallebi" tarifinde ki gibi kavuruyorsunuz.
Kadayıf kavurunca çok kuruduğu için içine ayrıca sos hazırlıyorsunuz.
Sos içinde çok severek hazırladığım tatlılardan birisi olan "Beliş Tatlısı" tarifinde ki sosu kullandım.
Hazır baklava yufkalarının en zor tarafı olan kesilmeme sorunu bu tarifte yok.
Piştikten ve şerbetinin verilmesinden sonra kesildiği için çok kolay kesiliyor.
Bu tarifi Ramazan da iftar misafirlerinize ve Bayram için bayram tatlısı olarak hazırlayabilirsiniz.
Hem el oyalamıyor hemde çok bereketli bir tarif.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım diğer tatlı ve börek tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

baklava yufkası tarifleri
HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN KADAYIFLI BAKLAVA;
Malzemeler;
40 adet hazır baklavalık yufka,
300 gram kadayıf,
2 su bardağı çekilmiş ceviz içi,
Sos Malzemeleri;
5 adet yumurta,
1 su bardağı irmik,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı toz şeker,
2 paket kabartma tozu,
1 portakalın rendelenmiş kabukları,
Şerbeti için;
3 su bardağı su,
3 su bardağı toz şeker,
3-4 damla limon suyu,
1 paket vanilya.
Servis için;
Hindistan cevizi,
Ceviz içi.

resimli kadayıflı baklava tarifi
HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN KADAYIFLI BAKLAVA TARİFİ;
Önce her şerbetli tatlı tarifinde olduğu gibi tatlı pişinceye kadar soğuması için şerbet malzemelerini kaynatın. 
Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynaması yeterli olacaktır.

Kadayıfları iyice ufalayın.
Not;
Taze kadayıf kullanıyorsanız, kadayıfı 1-2 saat açıkta bırakarak kurumasını sağlayın, bu şekilde daha kolay ufalanacaktır.
Kadayıfları dibi geniş teflon tencereye alın, sürekli karıştırarak şehriye gibi kavurun.

Sosunu hazırlamak için;
Yumurtaları şekerle çırpın, içine sıvıyağ, kabartma tozu, irmik, rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyip iyice karıştırın.

Fırın tepsisinin dibini yağlayın.
İlk katı oluşturmak için 15 adet baklava yufkasını tek tek tepsiye yerleştirin.
Yani hepsini havalandırarak tek tek yerleştirin, 15 tane sayıp bir anda tepsiye dizmeyin.

15. yufkanın üzerine önce 3-4 kaşık sos malzemesi dökün ve yayın.
Sosun üzerine kavurduğunuz tel kadayıfın yarısını yerleştirin.

Kadayıfın üzerine ceviz içi serpiştirin.

Tekrar havalandırarak 15 adet yufkayı dizin.
Üzerine sos-kadayıf-ceviz içi yerleştirin.

Son olarak 10 adet yufkayı yine havalandırarak tek tek kadayıfın üzerine serin.
Artan bütün sos malzemesini en üstteki baklava yufkasının üzerine döküp, yayın.
Tatlının şekilsiz kabarmasını önlemek ve şerbetinin içine girebilmesi için bıçakla 5-6 yerini delin.

175 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
Tatlınız piştikten sonra ılınması için bekletin.
Tatlınız ılıkken, soğuk şerbeti her yerine dökün.
Şerbetini döktükten sonra istediğiniz ölçülerde dilimleyin.
Şerbetli olduğu için hiç zorlanmadan çok kolay kesiliyor.
Pişince görünümü böreğe benzediği için servis yaparken mutlaka üzerini hindistan cevizi, ceviz içi gibi malzemelerle süsleyin.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...