Sayfalar

19 Eylül 2017 Salı

KIZILCIK (KİREN) ZEYTİNİ

Muhterem'le Afiyetle
Kızılcık denince aklınıza ilk olarak ne geliyor?
Büyük ihtimalle marmelatı veya şerbeti geliyordur.
Ama bugün size kızılcıkla yapılan farklı bir tarif vereceğim.
Bugünkü tarifimiz olan Kızılcık zeytini bizim oralarda (Kastamonu) sık sık yapılır.
Birde bizde kızılcığa kimse kızılcık demez, adı hep Kiren'dir.
Bu tarifin adı da kiren zeytini diye bilinir.
Bu tarifi ilk yapanlar, sanırım 1 ağaç dolusu kızılcığı değerlendirmek, kızılcıktan kışında faydalanabilmek için hazırlamıştır.

kızılcık
Görmüş olduğunuz kiren zeytinini geçen yaz annem yaptı😍
Bende bu yaz kızılcıklı tarifler peşindeydim, hazır olgunlaşmış, salamura süresini doldurmuş zeytini bulunca fırsatı kaçırmadım😏
Hemen tarifini annemden aldım.
Hazırlamış olduğu zeytinlerin 1 kavanozu ile de resim çekimlerini gerçekleştirdim.
Kiren zeytini mayhoş ve ekşi tatlardan hoşlananlar için biçilmiş kaftan.
Tadı mayhoş ama lezzetli, üstelik suyunu da turşu suyu gibi içebiliyorsunuz.

cornelian cherry
Kahvaltı da farklı zeytin çeşitlerinden  hoşlanıyorsanız, kızılcıklar tezgahlardan kalkmadan 1 kavanoz denemenizi öneririm.
Kızılcık ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

cornelian cherry
KIZILCIK (KİREN) ZEYTİNİ;
Malzemeler; (1 kiloluk kavanoz için)
Kavanozu dolduracak kadar kızılcık,
1 tatlı kaşığı tuz,
3-4 adet limon tuzu,
1 çay kaşığı toz şeker,
Kavanozu dolduracak kadar içme suyu.

kızılcıktan zeytin tarifi
KIZILCIK (KİREN) ZEYTİNİ TARİFİ;
Kızılcıkları yıkayın, kavanoza doldurun.
Kavanozun içine tuz, toz şeker, limon tuzu ekleyin.
Üzerine içme suyu doldurun.

kızılcıktan zeytin nasıl yapılır?
Kavanozun ağzını sıkıca kapatın.
İçinde ki malzemenin her yerine eşit gitmesi için bir kaç defa alt üst çevirin.
10 gün sonra yenmeye hazır.

zeytin çeşitleri
"Afiyet Olsun"

2 yorum:

  1. Muhterem ablacım bu yıl bolca kızılcık alıp marmelatını ve şerbetini yada kompostosunu yapmak istiyorum çünkü kızımın sürekli idrar yanması oluyor. idrar enfeksiyonuna karşı ben de kışlık hazırlamak ve dondurucuya da atıp kışın kompostosunu yapmak istiyorum. Sizden ricam kızılcıkla kompostosunu kışlık nasıl hazırlayabilirim. Oda ısısında dayanabilecek şekilde olması da ayrıca (buzdolabında yer kısıtlı olduğundan) pratik olur bana yardımcı olabilir misiniz bu konuda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Buket,
      Kızılcık kompostosunu kış için hazırlamak istersen, konserve yapmanı öneririm.
      Bu yöntemle uzun süre tazeliğini koruyor, hemde buzdolabı ve dondurucu da yer kaplamıyor.
      Ben bu yıl köye gittiğimiz zaman eşimin yengesinin hazırladığı konsantre erik konservesinin resimlerini çekmiştim, tarifini erik kompostosu tarifimin olduğu yazıya ekledim.
      Orada ki tariften faydalanabilir, erik yerine kızılcık kompostosu konservesi hazırlayabilirsin.
      Tarife BURADAN ulaşabilirsin.
      Kolay gelsin, kızın içinde çok geçmiş olsun, İnşallah tamamen atlatır bir daha olmaz.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...