Sayfalar

30 Kasım 2017 Perşembe

KAYNAR SU İLE BİBER TURŞUSU

Muhterem'le Afiyetle
Turşu serimize kaynar su ile yapılan turşular ile devam ediyorum.
Bugün kaynar su ile yapılan biber turşusu tarifini vereceğim.
Bir sonra ki yazıda kaynar su ile yapılan kornişon turşu tarifi vereceğim.
Kaynar su ile turşu yapıldığını Cahide Sultan'da görmüştüm.
İnsan ister istemez kaynar suyun sebzeyi yumuşatacağını düşünüyor ama kesinlikle yumuşatmıyor.
Bu gördüğünüz çıtır biberler bile kaynar su ile zarar görmeden çıtır çıtır turşuya dönüştü.
Benim tarifini vereceğim turşuların kaynar su ile kurulması dışında bir özelliği daha var, o da Alman usulü denen kişniş-nohut-şeker gibi malzemelerle hazırlanması.
Ben turşularımda kişniş yada hardal tohumu kullanmazdım.
Fakat kişnişli turşuları da çok sevince bu yıl ki turşuların bir kısmını bu yöntemle kurdum.
Bu tarifi de Kuzine de kızaran ekmek blogundan aldım.
Oradan aldığım tarifle Alman usulü kornişon turşu yaptım, biber turşusu yaparken de aynı tarifi uyguladım.


çıtır çıtır biber turşusu
Bu arada şunu hemen belirteyim, ben daha önce hiç kişniş tohumu almamıştım😞
Yıllar önce bir kaç yerde kişnişin aromatik kokusunu keskin bulanların yazısını okumuştum.
Sanırım bu bende ister istemez kişnişe karşı bir soğukluk yapmış.
Turşu kurmak için alınca fırsatını bulmuşken kuru olarak tadına baktım.
Bunca zamandır çok şey kaçırmışım, bence kişnişin nefis bir aroması var.
Artık pazardan yeşillik alırken taze kişnişte alıyorum.
En kısa zamanda en önemli malzemesi taze kişniş olan Aşotu Çorbası (ayran aşı çorbası) yapmak istiyorum.
"Afiyetle Kalın"

sıcak su ile biber turşusu
KAYNAR SU İLE BİBER TURŞUSU;
Malzemeler; (2 kavanoz için)
Yarım kilo sivri biber,
1 çay bardağı  elma veya üzüm sirkesi,
2,5 yemek kaşığı deniz veya kaya tuzu,
2,5 yemek kaşığı toz şeker,
2 yemek kaşığı kişniş tohumu,
10 diş sarımsak, (kabuklarını soyun, bir kaç parçaya bölün)
10-11 adet nohut,
1 litreye yakın kaynar su.

biber turşusu tarifi
KAYNAR SU İLE BİBER TURŞUSU TARİFİ;
Biberleri yıkayıp, süzün.

sivri biber resmi
Kavanozun dibine bir kaç parça nohut, kişniş tohumu serpin.
Üzerine, aralarına sarımsak serperek biberleri sıkıca dizin.

En üstüne yine nohut, kişniş tohumu, sirke, şeker, kaya tuzunu ekleyin.
Not;
Malzeme listesinde ki ölçüler iki kavanozluk olduğu için malzemeyi iki kavanoza paylaştıracağınızı unutmayın!

Suyu çaydanlıkta yada su ısıtıcıda kaynatın.
Kavanozdaki malzemenin üzerine, kavanozun ağzına gelecek kadar doldurun.

En üstüne eğer varsa 3-4 dal dereotu veya kereviz sapı gibi yeşilliklerden yerleştirin.
Herhangi bir şey koymayacaksanız, biberlerin suyun üzerine çıkmasını engellemek için bir kaç tane ahşap şiş kebap çubuğunu kavanozun boğaz kısmına sıkıştırın.

Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.

Sıcak suyun etkisi ile vakumlanması için kavanozu ters çevirin.

Diğer kavanozu da aynı şekilde hazırlayın.
Bir kaç saat bu şekilde durup soğuduktan sonra düz çevirin.
Serin ve gölge bir yerde 20 gün kadar bekletin.

biber turşusu resmi
Biberlerin hafif sararan görüntüsü turşunun olduğuna bir işaret.

çıtır biber turşusu nasıl yapılır?

çıtır çıtır biber turşusu
"Afiyet Olsun"

2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık güzel dörünüyor nedense benim yaptığım biber turşuları sarı gözükmüyor daha kararmş gözüküyor. ben de böyle sarı seviyorum. Afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Teşekkür ederim, turşunuz neden kararıyor, açıkçası bilemiyorum.
      Ben daha önce renk konusunda bir sorun yaşamadım.
      İnternette küçük bir araştırma yaptım, turşu da fazla sirke kullanılması turşunun kararmasına sebep olabiliyormuş.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...