Sayfalar
29 Mayıs 2018 Salı
GÜVEÇTE DOMATES SOSLU KÖFTE
Bu tarifi, geçen yıl Ramazan ayında misafirlerime hazırlamıştım ama tarifini vermek bugünlere kaldı.
Mönüsünde güveçte domates soslu köfte olan iftar masasının resimleri 👉BURADA
26 Mayıs 2018 Cumartesi
HAZIR BAKLAVA YUFKASIYLA MUSKA BAKLAVA
Normal bir akşam yemeğinde misafire tatlı yapmayabilirsiniz ama Ramazan'da yemek tatlısız olmaz.
Bütün gün oruçlu olan bünye, şekerininde düşmesinin verdiği hisle iftarda mutlaka tatlı bir şeyler arar.
Bugünkü tarifimiz son yılların gözde ürünü olan hazır baklava yufkası ile hazırlanan muska baklava.
Hazır baklava yufkasını ilk çıktığı yıllardan beri kullanıyorum, kesinlikle çok büyük kolaylık.
Baklava yufkasından memnunum ama baklava yufkasını kuru olması sebebiyle tepsinin içinde kolay kesilmemesinden hiç memnun değilim.
Baklava, Sütlü Nuriye, Laz Böreği gibi tariflerde kesim olayı beni en çok zorlayan konu oluyor.
Bu sebepten genellikle yufkayı tepsiye dizmeden baştan keserek kullanacağım tarifleri daha çok tercih ediyorum.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım diğer tatlı ve börek tariflerim 👉BURADA
24 Mayıs 2018 Perşembe
GELİK PİLAVI
Ramazan ayının en zor tarafı ne yazık ki artan yemekler ve ekmekler oluyor.
Aç karnına yemek hazırladığımız için mi bilmem, elimiz pek aza gitmiyor.
Bende de "yetmemezlik yapmasın, artarsa artsın, ben sonra onu değerlendiririm" düşüncesi var.
Ekmeğin artmasını dert etmiyorum, ya derin dondurucuya kaldırıp, lazım olduğu zaman taze taze tüketiyoruz, ya da 👉BURADA verdiğim tariflerden birisi ile değerlendiriyorum.
Artan çorba, sebze yemeği için hiç üzülmem ama pilav herkes gibi beni de ister istemez düşündürüyor.
Artan pilavı değerlendirmek için aşağıda linklerini verdiğim bir kaç yöntem kullanıyorum.
Birde sütlaç yapıyorum ama onun tarifini henüz vermedim.
Yayla Çorbası
Kadınbudu Köfte
Nuraniye (Pirinçli Kabak Salatası)
Pirinç Salatası
Bugünkü tarifimiz olan Gelik pilavı da, artan pirinç pilavını değerlendirmek için kullanacağım yegane bir tarif oldu.
22 Mayıs 2018 Salı
SİYEZ UNLU ÇİLEKLİ KEK
Ramazan da tatlı ihtiyacımızı illâ şerbetli veya sütlü tatlılarla giderecek değiliz.
Meyveli olduğu için hafif ıslak yapısı ile çilekli kekte pek âlâ tatlı ihtiyacını giderebilir.
Ben bu keki yaparken uzun zamandır denemek istediğim siyez ununu kullandım.
Siyez unu ile tuzlu tarifler, gözleme, krep hazırladım ama ilk defa kekte kullandım.
Siyez ununu nereden bulabilirim? derseniz, ben tatil bitiminde Kastamonu'dan dönerken alıyorum veya İstanbul'da düzenlenen Kastamonu Festivallerinden, yada İstanbul Halk Ekmek büfelerinden alıyorum.
Artık en küçük İHE büfesinde bile farklı çeşitlerde ki unları bulmak mümkün.
Birde internetten siparişle alınan yerler var ama ben bugüne kadar o siteleri hiç kullanmadım.
Siyez unlu krep tarifini verirken siyez unu hakkında besin değerleri ve daha geniş bilgi vermiştim.
Siyez unlu krep tarifi 👉BURADA
19 Mayıs 2018 Cumartesi
19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
17 Mayıs 2018 Perşembe
KAVANOZDA YAPRAK SAKLAMA
Yaprağı bulunca iş bitmiyor tabii, onu bozulmadan kalacak şekilde hazırlayarak, asma yaprağının bulunmadığı mevsimlerde kullanmak üzere çeşitli yöntemlerden geçiriyorlar.
Bu yöntemler genellikle salamura hazırlama oluyor.
Son yıllarda ise çok sayıda farklı yöntem ortaya çıktı.
Çok az haşlayarak buzluğa kaldırmak, kavanoza basıp kavanozun ağız kısmını kaynatmak gibi pek çok yöntem var.
Birde plastik pet şişelere hazırlanıyor ki, pet şişenin içinde uzun süre kaldığı için bu iş için hiç sağlıklı olmadığını düşünmekteyim.
Beni sorarsanız, açıkçası kış için yaprak hazırlamak gibi bir adetim yok.
Anneciğim baharda yaprak salamura yapar, lazım oldukça annemden alırım.
Yada annem çok sık yaprak sarma yaptığı için yaprak sarmanın kendisini annemde yemiş oluyoruz😍😍😍
Bu yaprakların hikayesine gelirsek;
Bu asma yapraklarını Ekim ayında komşum getirdi.
"Asmayı budayacaklarını, üzerinde ki son yaprakları topladıklarını" söyledi.
Yapraklar incecik tiril tirildi, o günlerde de yaprak sarmak için vaktim yoktu.
Bende deneme amaçlı kavanozda saklamaya karar verdim.
Bu yöntemi, Zeymuran Cafee de gördüğüm şekilde kavanoza bastırarak, hazırladım.
Yaprakları kavanozladığım tarihte ve açtığım tarihte resimlerini çektim.
Ekim ayından Mayıs ayına kadar 7 ay boyunca kavanozda bozulmadan kaldı.
Bir daha elime yaprak geçerse bundan başka yöntem kullanmam, bu yöntemden çok memnun kaldım.
Bütün aşamaları ile yine bol resimli bir tarif oldu 😊
16 Mayıs 2018 Çarşamba
HAYIRLI RAMAZANLAR
Rabbim bu Mübarek ayı en güzel şekilde değerlendirebilmeyi hepimize nasip etsin.
Resül-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurur;
"İman ederek ve sevabını yalnız Allah'ü Teâlâ'dan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edilir" (Buhâri)
İstanbul'da Ramazan'ın ilk günü (16 Mayıs 2018) imsak ve iftar vakitleri;
İmsak: 03.52
İftar: 20.22
Ramazan Manisi;
Kavuştuk Ramazan'a,
Hemde büyük ihsana,
Bu ayda oruç tutmak,
Huzur verir insana.
"Afiyetle Kalın"
13 Mayıs 2018 Pazar
KAHVALTI MASASI 67-KÖYDE AİLE KAHVALTISI (10)
Annesi olanların annelerine Rabbim zeval vermesin, sağlıklı-huzurlu-uzun ömürler nasip etsin.
Annesi vefat edenlerin annelerine Rabbim rahmet eylesin, mekanlarını Cennet eylesin.
11 Mayıs 2018 Cuma
KAHVALTI MASASI-66
Kahvaltıyı Kastamonu'dan gelen misafirlerim ve oğlum için hazırladım.
Kastamonu demek pastırma demek, oğlum gelirken Kastamonu pastırması getirmiş.
Bende pastırmayı paçanga böreği yaparak değerlendirdim.
Fırında patates hazırladım.
Domates-salatalık lezzetlenmeye başladığı için bol domates salatalıklı roka salatası hazırladım.
Eskiden roka salatasına beyaz peynir koyardım, daha sonra burgu peynir koymaya başladım.
Bu aralar top peynir koyuyorum, top peynirin daha çok yakıştığını düşünüyorum.
Peynir, zeytin çeşitleri ve kendi yaptığım reçellerle menüyü tamamladım.
9 Mayıs 2018 Çarşamba
AKŞAM YEMEĞİ-11
Akşam yemeği ve sabah kahvaltısı masalarının resimlerini çektim.
Bir sonra ki bölümde kahvaltı masasına ait resimleri de yayınlayacağım.
Akşam yemeğinde 7 kişi, sabah kahvaltısında 10 kişiydik.
Yemek için mönüyü oluştururken, bazı şeyleri dikkate aldım.
Mesela gelenlerden birisi oğlum olduğu için, onun için bir akşam önce yaprak sardım.
Yaprak sarma için Ekim ayında denemek için "Kavanozda Yaprak Saklama" yöntemi ile kaldırdığım asma yapraklarını kullandım.
Sonuçtan memnun muyum?
Çok memnunum 😍😍😍
Yaprakları kavanoza doldurduğum ve açtığım gün resimlerini çekmiştim.
Sonuçtan memnun kalınca hemen kavanozda yaprak saklama ile ilgili bol resimli bir yazı hazırladım.
Kavanozda yaprak nasıl saklanır? tarifi 👉BURADA
Sarmayı misafirlerimizin İstanbul'a ne zaman ulaşacağı belli olmadığı için, ısıtma telaşı olmasın diye zeytinyağlı hazırladım.
Baharın en güzel nimetlerinden semizotu ile yoğurtlu semizotu salatası hazırladım.
Son dönemde semizotu salatalarını nohut soslu yapıyordum ama bu sefer klasik yoğurtlu salata olarak hazırladım.
Ayrıca klasik kıvırcık salata hazırladım.
Çorba olarak süzme mercimek çorbası, ana yemek olarak karnıyarık, et kavurması ve pirinç pilavı hazırladım.
Tariflere resimlerin altında ki tarifin ismi yazan linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
7 Mayıs 2018 Pazartesi
TAZE BAKLALI PİRİNÇ PİLAVI
Oysa ki taze bakla ile de pilav yapılıyor.
Özellikle körpe taze bakla ile nefis bir pilav oluyor.
Bu tarifi Lezzet dergisinin Web sitesinde gördüm, hazırladım.
Umduğumdan çok daha güzel oldu.
Bakla için "baharı müjdeleyen sebze" dendiği için sunumun da bahar renkleri olan pembeli ürünleri kullandım.
"Afiyetle Kalın"
2 Mayıs 2018 Çarşamba
SULTANİ BEZELYE TURŞUSU
İç ve taze bakla ile hazırladığım tarifler ve enginarla hazırladığım tarifleri en kısa zamanda yayınlayacağım.
Bugünkü bahar sebzemiz olan sultani bezelye ile vereceğim başka tarifim yok.
Sultani bezelye turşusu bu sezonun son sultani bezelye tarifi olacak.
Daha önce yayınladığım Sultani Bezelye tariflerim 👉BURADA