Sayfalar

20 Mayıs 2020 Çarşamba

RAMAZAN PİDESİ

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan pidesi tarifi vermek için geç kaldığımın farkındayım.
Ramazan ayının bitmesine günler kaldı, artık herkeste Bayram heyecanı başladı.
İftarlar bitince, havalarda ısınınca artık eskisi gibi pide de aranmaz ama tarif 👉EKMEK kategorimde bulunsun.
Daha öncede dediğim gibi bu sezon benim blog hayatımın en verimsiz yılı oldu.
Yayınlanacak çok sayıda tarifim, mevsimlik tariflerim, çiçek ekmek-siyez unlu ekmek ve kavılca unlu ekmek gibi ekmek tariflerim var ama ne yazık ki onları düzenleyip, yayına hazırlayacak enerjim yok.
Ramazan bitince pidenin tarifini vermemin bir anlamı olmayacaktı, o yüzden onun yayınına öncelik verdim.
İnşaAllah önümüzdeki günlerde Korona virüs durumları daha da düzelir, hepimiz biraz daha moral buluruz.


Pide, Ramazan'ın en çok aranan ürünüdür.
Pideyi bende çok severim, Ramazan ayında genellikle ekmek değil pide alır-dım.
Korona virüs başladığından beri açıkta satılan, yıkayamadığımız hiç bir şey almadığımız için ekmek ve pide dahil unlu mamülleri almadık.
Ramazan'ı pidesiz geçirmemek için bende evde pide hazırladım.
Ev yapımı olunca, nasıl ve ne şartlarda yapıldığını bilince güvenle yedik.

Hayırlı Ramazanlar
Pide tarifi Ramazan da en çok aranan tariflerden birisiydi.
Pide tarifi için herkes kendi yöntemini verdi.
Bazısında fırıncı cilası denen unlu su karışımı sade kullanılırken, bazısında içine yumurta ekleniyordu.
Ben pideyi hazırlarken büyük boy bir tane yerine, 2 küçük boy pide hazırladım.
Bunlardan birisinin üzerine fırıncı cilasını yumurtalı, diğerine yumurtasız sürdüm.
Yumurtasız olan daha çıtır oldu, yumurtalı olan daha yumuşak oldu.
Pideleri pişirirken birinin altına mısır unu, diğerinin altına galeta unu serptim.
Bu işlemin amacı pidenin altının yapışmasını engellemek olduğu için bu ayrıntının bence çok önemi yok.
Bu malzeme ile isterseniz 1 adet büyük veya 2 adet küçük boy pide yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

RAMAZAN PİDESİ;
Malzemeler;
Yarım kilo un (4 - 4.5 su bardağı),
1 paket (10 gram) instant maya veya bir küçük paket yaş maya,
1,5 su bardağı ılık su,
1,5 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
Üzeri için;
1 yemek kaşığı un,
Yarım çay bardağı su,
1 yumurtanın sarısı,
Çörek otu-Susam,
Pidenin zeminine dökmek için galeta unu veya mısır unu.

RAMAZAN PİDESİ TARİFİ;
Hamuru yoğuracağınız derin bir kabın içine ılık suyu dökün, mayayı eritin.
Üzerine bir kaç kaşık un serpin, karıştırın.
Toz şekeri ilave edin, maya kabarmaya başlayınca un ilave etmeye başlayın.
Tahminen 4 su bardağı kadar unu kontrollü bir şekilde ilave edin.
Not;
Un miktarı kullandığınız unun cinsine göre değişiklik gösterebilir.
Zeytinyağını, tuzunu ilave edin.
Hamuru yoğurmaya başlayın.
Hamurun sert olmayan, ele yapışan bir kıvamı olmalı.
Hamuru yoğurduktan sonra üzerini streçle kapatın.
Ayrıca üzerini bezle örterek, mayalanması için 45 dakika kadar bekletin.

Mayalanan hamurun üzerini açın.
Un serptiğiniz tezgahta hafifçe yoğurup toparlayın.

Hamuru iki parçaya ayırın, yuvarlayarak pezileyin.
Tepsiye alıncaya kadar üzerini mutlaka örtün.

Fırın tepsisine mısır unu veya galeta unu serpin.
Hamurun kağıda yapışmaması için bol bol serpin!

fırıncı cilası
Hamurun birini tepsiye yerleştirin.
Tepsinin için 1 saat kadar yine mayalanması için bekletin.
Fırıncı cilası için;
1 çay bardağı ılık suya, 1 yemek kaşığı unu (tepeleme dolu olmasın) karıştırın.
Not;
Eğer pidenizi yumurtalı yapacaksanız, bu aşamada yumurta sarısını ilave edin.
Hazırladığınız unlu suyu pidenin üzerine sürün, ellerinizle bastıra bastıra pide boyutunda açın.
Parmaklarınızla pide şekli verin.
Şekil verirken parmaklarınızla tepsiyi hissedecek kadar bastırmalısınız.

Pidenin üzerine çörek otu ve susam serpin.
Önceden ısıtılmış, 220 derecelik fırında pişirin.
Not;
Pidenin daha yumuşak olması için tepsinin bir tarafına veya fırının içine ısıya dayanıklı bir kap içinde sıcak su yerleştirin.

pide hamuru pezisi
Gelelim diğer hamurumuza, ilk pide pişerken o da üzeri örtülü bir şeklide beklediği için iyice mayalanıp, kabardı.
Pide yaparken en önemli hususlardan birisi de mayalanma sürelerine önem vermek.
Mayalanma süresi uzun olan pideniz her zaman daha güzel olacaktır.
Birde fırında kısa sürede pişirmek, fırında uzun süre kalan pide ne yazık ki kuru oluyor.

İlk pideye yumurta sarısı sürmemiştim, bu pidenin unlu karışımına yumurta sarısı ilave ettim.

İlk hamurdaki gibi pideye, tepsinin içinde, üzerine yumurtalı karışım sürerek şekil verin.
Çörek otu ve susam serpin.
Pidenin daha yumuşak olması için tepsinin bir tarafına veya fırının içine ısıya dayanıklı bir kap içinde sıcak su yerleştirin.

Önceden ısıtılmış, 220 derecelik fırında pişirin.

Fırından çıkan pidenin üzerini, yumuşak kalması için mutlaka temiz bir bez ile örtün.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...